"Tankid EKV-le"

Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Tankid EKV-le elik "soomusmanöövrivõime"

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:
Ilmselt on tankimeeskonna edukuse seisukohalt üks olulisemaid faktoreid komandöri tegevus ja taktikaline osavus. Ei usu, et keskmine ajateenija on võimeline 11 kuuga saavutama sama taseme, mis mõne liitlasriigi professionaal paljude aastatega.
See on üsna elukauge, ütleks lausa, et profaanlik jutt.
USA armee Abrams tanki meeskonnaliikme väljaõpe ühele tööpostile tankis peale SBK läbimist kestab natuke üle kolme kuu.
Olen miskipärast arvamusel , et Eesti vähemalt keskharidusega ajateenijad saavutaks peale samaväärset väljaõpet paremaid tulemusi. :|
Ameeriklastel lihtsalt taolisel tasemel värbamisväli puudub.

Eestis peaks juba laiemalt teada olema, et suured profid liitlasriikidest ei ole meie võitlejatest millegi poolest tegelikult paremad.
Lihtsalt neile on kättesaadavad riistad, mida meil pole ja nende väljaõpe on tänu süsteemi paremale ülesehitusele (vähem leiutamist, rohkem lugemist ja täitmist) lihtsalt sisutihendam ja ühtlasem.
Üldiselt nõus. Siiski on teoreetiliselt nii, et kolme kuuga peaks enam-vähem iga masina juhtimise selgeks saama. Vilumus tuleb pooleaastase regulaarse harjutamisega. Eksperdiks saab mitmeaastase pideva tegelemisega.

Point on aga selles, et ega ka USA tankistid ei uha päevad läbi polügoonidel ringi. Kaugel sellest. Ma ei tea nende väljaõppe tundide arvu, kuid kuna tankisti ringisõidutamine on kulukas, siis ei saa see väga suur olla. Sestap ei olegi see pooleaastase kogemusega ajateenija ja profist tankisti vahe nii suur. Ainus nüanss on selles, et kui ajateenija tuleb kriisiajal tagasi tanki, võtab tal uuesti aega vilumuse omandamine. Oskused tulevad ruttu meelde, vilumus võtab alati rohkem aega.
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veiko Palm »

Käin siin foorumis harva. Ja ausalt saan aru, miks see nii on. Kuulge - Trumm ja Lemet, kas teie kahe pädevus üleüldse millegagi piirneb? Iga jumala teema, kõike teate, kõike oskate. Ja tegelikult ... lihtsalt puusalt lammutamine. Võtame kasvõi sellise üldise fooni loomise:
Olen miskipärast arvamusel , et Eesti vähemalt keskharidusega ajateenijad saavutaks peale samaväärset väljaõpet paremaid tulemusi. :| Ameeriklastel lihtsalt taolisel tasemel värbamisväli puudub.
Kus kohast selline info pärineb? Mille alusel? Aga lihtsalt tead ja punkt. Uurige palun seda http://download.militaryonesource.mil/1 ... Report.pdf lk 68 - 99% rea- ja seersantkoosseisust (enlisted) on keskharidusega või kõrgem. Meil on see % madalam.

Lihtsalt ei suuda enam.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Vast ikka isand Palm suudab end veel niipalju pingutada, et toob viite faktile, nagu ei majandaks Soomes ja Venemaal ajateenistujad tankidega. Milline minu "kõiketeadmise" sisu oli. Jään tänulikult ootele...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Üks Rootsi tankipataljoni ülem(toona) seletas ühes vestluses, et neil polnud erilisi probleeme, kui kasutuses olid veel Strv-121(ehk Leo2A4) ja sellele eelnevad mudelid.
Kui aga saabusid uued Strv-122-d, hakanud ajateenijate baasil üksuste mehitamine probleeme tekitama.
Masinad olid oluliselt moodsamad ja üksuste juhtimine digitaliseeriti.
Ajateenistuse ajal korraliku väljaõppe andmine(alates üksikmehest kuni üksuse tasemini) osutus keerukaks ja ebaefektiivseks.
Igal juhul soovitati Maaväel kas suurendada elukutseliste osakaalu tankiüksustes või suurendada ajateenistuse kestvust.
Kuna aga Rootsi loobus üldse ajateenistusest, siis sinna see arutelu jäigi.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

USA armee Abrams tanki meeskonnaliikme väljaõpe ühele tööpostile tankis peale SBK läbimist kestab natuke üle kolme kuu.
Olen miskipärast arvamusel , et Eesti vähemalt keskharidusega ajateenijad saavutaks peale samaväärset väljaõpet paremaid tulemusi. :|
Ameeriklastel lihtsalt taolisel tasemel värbamisväli puudub.
Kolm kuud on väljaõpe, kuid kohe kindlasti ei tähenda see seda, et saadakse valmis tankist. Mingil määral on ka õpitu sisseharjutamist vaja.
Ma mäletan mingit dok filmi USA tankistide väljaõppest vahetult enne 9/11. Suurem osa noormeestest olid tanki istudes ikka üsna ebakindlad ja segaduses. Päris palju unustati lihtsaid kuid olulisi tegevusi ning enda tekitatud vigade lahendamine oli nende jaoks keeruline. Vilumuse tekitamine on äärmiselt oluline, sest lahingus peab kõik automaatselt ja sujuvalt toimuma. Kui laadija unustab kasvõi ühe liigutuse tegemast, on terve meeskond ohus.
Vast ikka isand Palm suudab end veel niipalju pingutada, et toob viite faktile, nagu ei majandaks Soomes ja Venemaal ajateenistujad tankidega. Milline minu "kõiketeadmise" sisu oli. Jään tänulikult ootele...
Arvestades, et väljaõpet teostatakse üldiselt kompanii kaupa, siis pole välistatud, et ajateenijate seast valitakse välja veidi teravamad pliiatsid.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Huvitav, kuidas on selle keeruka väljaõppeprobleemi lahendanud Soome ja Venemaa. Ja kas mitte ka Poola tankiväed mitte kutsealustega ei majanda?
pole välistatud, et ajateenijate seast valitakse välja veidi teravamad pliiatsid.
Täiesti võimalik. Miska aga isand Palmi valuline reaktsioon veelgi arusaamatumaks muutub. Kui kutsealuste seas loteriid teha muutub see jutt keskharidusest ju veelgi sisutumaks. Sorteerimisega on võimalik kutsealustest ka vaid lõpetamata kõrgharidusega seltskond moodustada. Mis muu maailma kutseliste hariduslikele näitajatele pika puuga peaks ära tegema.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Käin siin foorumis harva. Ja ausalt saan aru, miks see nii on. Kuulge - Trumm ja Lemet, kas teie kahe pädevus üleüldse millegagi piirneb? Iga jumala teema, kõike teate, kõike oskate. Ja tegelikult ... lihtsalt puusalt lammutamine. Võtame kasvõi sellise üldise fooni loomise:
Siinkohal pean siis vabandama - minu arusaam on tõesti olnud, et USA relvajõudude värbamisväljas annavad tooni nt immigrandid ja tsiviilis mitte eriti toime tulev rahvas, olen seega eksinud. Meie ilmselt suudaks vajadusel mehitada tankimeeskonnad ka kõrgharidusega meestega, sest neid kohti on väga vähe (kõrgharidusega ajateenijaid loetakse sadadega meil siiski). Siin eksisin.

Kui tulles põhiasja juurde tagasi, lihtsalt ma ei näe, et ameeriklaste kolmest kuust natuke pikem tankistikursus annaks mingeid "über proffe" või midagi sellist, mida meil siin oma 11 kuuga ei õnnestuks saavutada. Kas sa suudad siin nüüd vastupidist tõestada või piirdus teema lihtsalt selle hariduse teemaga, millega üritati naeruvääristada kogu sõnumit?

Kahtlemata suudaks Eestis soovi korral tagada tankiüksuses kõrgema haridustaseme kui ameeriklased. Nüüd küsimus on, misasi see on seal USA tankistide kolmekuulisel kursusel nii sõnulseletamatu, mida meil poleks võimalik teha?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kilo Tango kirjutas:Üldiselt nõus. Siiski on teoreetiliselt nii, et kolme kuuga peaks enam-vähem iga masina juhtimise selgeks saama. Vilumus tuleb pooleaastase regulaarse harjutamisega. Eksperdiks saab mitmeaastase pideva tegelemisega.

Point on aga selles, et ega ka USA tankistid ei uha päevad läbi polügoonidel ringi. Kaugel sellest. Ma ei tea nende väljaõppe tundide arvu, kuid kuna tankisti ringisõidutamine on kulukas, siis ei saa see väga suur olla. Sestap ei olegi see pooleaastase kogemusega ajateenija ja profist tankisti vahe nii suur. Ainus nüanss on selles, et kui ajateenija tuleb kriisiajal tagasi tanki, võtab tal uuesti aega vilumuse omandamine. Oskused tulevad ruttu meelde, vilumus võtab alati rohkem aega.
No see probleem on ju iga erialaga. Keegi ju ei keela teha õppekogunemisi igal aastal nt 2 nädalat. Keegi ei keela loomast süsteemi, kus aktiivsemad reservistid võivad ka vabal ajal asjaga tegelema tulla. Võimalusi ju on - süsteem, kus läbime ajateenistuse, käime korra RÕK-il nädal aega ja siis kõik unustame, on ju lõppeks vaid üks (ja mitte kõige teravam) võimalus. Üks Iisraeli armee kõrge taseme saladusi ongi, et õppekogunemiste maht on väga suur ning kogu seda kriisiaja värki harjutatakse reserviteenistuse ajal kümneid kordi läbi (ja vahepeale võib mõni reaalne sõda ka sattuda). Seepärast ei teki seal ka tankistidel või kel iganes mingit näpp suus tunnet, vaid tööle hakkavad rutiinid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Liige

Postitus Postitas Avatar »

Kui ma mõtlen sellisele äärmiselt lihtsale süsteemile, nagu sõiduauto; sellele, kui kaua peab juhtimisõiguse omandanud inimene "häbimärki" kasutama ja sellele, kui kaua mul endal võttis aega, kuni ma ennast roolis tõesti vabalt tundsin (jalg ei kiskunud iga ootamatu olukorra puhul piduripedaalile, ajumahtu jäi üle kõrvaltegevustele, kadus vajadus oma marsruudi detaile ette läbi mõelda, gabariite ja teeolusid hindama õppisin) jne jne...
Ma ei usu, et ühegi tankisti praktika intensiivsus on võrreldav keskmise algaja autojuhi omaga (et sõidad iga päev).
Et selle eelneva tõttu ma kaldun küll arvama et mõnekuulise õppega tankimeeskonnad on isegi kehvema rauaga aga kogenud vastasele lihtsalt põnev lasketiir.
Aga ma muidugi annan aru, et minu isikuomadused võivad olla tagasihoidlikud, sestap ma vaidlema ei hakka :).
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Meie idanaabri ajateenistussüsteemis on alates 2008 väljaõppeaeg umbes sama pikk kui meil (1 a). Meil oleks täna 11 kuud, muutmine on vaid meie võimuses.
Sellest lähtuvalt on ka sealsed tankimeeskonnad ju samamoodi "mõnekuulise väljaõppega märklauad"?
reserv2006
Liige

Postitus Postitas reserv2006 »

Lemet kirjutas:Vast ikka isand Palm suudab end veel niipalju pingutada, et toob viite faktile, nagu ei majandaks Soomes ja Venemaal ajateenistujad tankidega. Milline minu "kõiketeadmise" sisu oli. Jään tänulikult ootele...
Kindlasti on võimalik õpetada iga inimene 3 kuuga tankistiks. Suudab sõita, lasta ja teab elementaarset taktikat. Kunagi saab meil ehk olema tankipataljon, ca 50 tanki. Venelastel on rohkem tanke. Minu arvates tuleks saavutada maksimaalne võimalik kvaliteet, et oma väheseid vahendeid efektiivselt kasutada, ja ma arvan, et profist komandör aitaks sellele kaasa. See on inimene, kes on oma erialaga tegelenud rohkem kui 11 kuud ja kes on korduvalt mõõtu võtnud näiteks oma ametikaaslastega teistes NATO riikides ning läbinud erinevaid täiendavaid koolitusi. Inimene, keda võib nimetada oma ala eksperdiks.
Liige

Postitus Postitas Avatar »

Kapten Trumm kirjutas:Sellest lähtuvalt on ka sealsed tankimeeskonnad ju samamoodi "mõnekuulise väljaõppega märklauad"?
No ma arvan, et ongi. Ainult et kas meil tuleb tegemist nonde ajateenijatest meeskondadega?
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Avatar kirjutas:Kui ma mõtlen sellisele äärmiselt lihtsale süsteemile, nagu sõiduauto; sellele, kui kaua peab juhtimisõiguse omandanud inimene "häbimärki" kasutama ja sellele, kui kaua mul endal võttis aega, kuni ma ennast roolis tõesti vabalt tundsin (jalg ei kiskunud iga ootamatu olukorra puhul piduripedaalile, ajumahtu jäi üle kõrvaltegevustele, kadus vajadus oma marsruudi detaile ette läbi mõelda, gabariite ja teeolusid hindama õppisin) jne jne...
Ma ei usu, et ühegi tankisti praktika intensiivsus on võrreldav keskmise algaja autojuhi omaga (et sõidad iga päev).
Et selle eelneva tõttu ma kaldun küll arvama et mõnekuulise õppega tankimeeskonnad on isegi kehvema rauaga aga kogenud vastasele lihtsalt põnev lasketiir.
Aga ma muidugi annan aru, et minu isikuomadused võivad olla tagasihoidlikud, sestap ma vaidlema ei hakka :).
Kui ma meenutan tsiklilubade tegemist, kus seitsmes kord sadulas oli juba ARK-i eksam ja kuis pärast linnas sõites ikka jube hirmus oli seni, kuni üks kolmepäevane matk ette võetud sai ning kui loomuliku rattaga toimetamine pärast seda tundus, siis tundub mulle, et ka need vast põhikoolituse läbinud tankistid vajavad vaid korraliku manöövrit, kus tähelepanu nende igalt liigutuselt üldpildile ära läheb, et asi tegelikult käppa saada. Kui ma mõtlen sellele, kui valutult saab kevadeti uuesti sadulasse istutud, siis ei näe ma põhjust, miks reservistil tankis peaks keerulisem olema, kui ta piisava sagedusega reservõpet saanud on.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Kes saksa keelt mõikab, siis suht ülevaatlikud õppefilmid Bundeswehri tankistide õppeprotsessist.
Tankikomandöril/allohvitseril-ca. 4 kuud....
https://www.youtube.com/watch?v=DVyC54dV2lw

Juhil-ca. 1kuu
https://www.youtube.com/watch?v=3IHzbP79Dbw

Tegemist siis tankisti/üksikmehe erialatreeninguga.
Galileo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Galileo »

Galileo kirjutas:Siin üle 500 lehekülje lennukaid ideid ja progressiivseid nõuandeid. Ma siiski raputaks natuke jääd vahele - puuotsa ronimist tuleks siiski alustada tüvest. Minu tagasihoidlikul hinnangul on isegi nii lihtsa süsteemi, nagu seda on kuuerattaline plekist karp, väljaõpe kulgenud üle kivide ja kändude. Samuti julgen kahelda, kas keevisliidest ja vinkelrauda sisaldavad "parendused" ikka on valmistajatehasega põhjalikult läbi arutatud. Ootaks ja vaataks nüüd CV väljaõppe tulemused ära - võite all käinud meestelt küsida, et kui hästi õnnestus motoriseeritud sõjapidamine juba väljaõppe käigus B kategooria juhtimisõiguse omandanud või enne väljaõpet ikkagi juba mitu korda vanaema Ford Fiestaga sõinud juhte kasutavatel brittidel. Ja ega kergmotoriseeritud jalaväe rühma- ega jaoülem peagi kasutatavst tehnikast muud teadma, kui et kuhu istuda saab...

Ehk - kõik kes tahavad soomusmanöövrivõimekust parendada kandideerivad nüüd soomukijuhi vakantsetele ametikohtadele, teenivad paar aastat, siis paar aastat sihturina, sealt lintidega masina peale või jaoülemaks ja peale seda siia kogemusel põhinevaid kommentaare kirjutama.
Tundub, et üleskutset on kuulda võetud - Värbamiskeskus hetkel soomukijuhte ei otsi. Ja mõni aastat teenistust on ka nagu linnulennul läinud...
Kui argumendid otsa saavad, siis lööme pagunid lauda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist