Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Puurija
Liige
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Puurija »

Eesti Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni nõunik Sergei Metlev: ,,Peaminister Jüri Ratas tuletas meelde, et Keskerakond seisab endiselt tingimusteta kodakondsuse jagamise eest ja põhjendab seda sotsiaalse pinge vähendamise ja julgeoleku tugevdamise vajadusega. Kodakondsuse nullvariandi rakendamine on vastuolus põhiseaduses põlistatud õigusliku järjepidevuse printsiibiga. Eesti riigil ei olnud de facto hävingu tõttu võimalust poole sajandi vältel oma territooriumil toimunut kontrollida, kaasa arvatud migratsiooni. Kui õigusjärglus aknast välja visata, siis hakkab mõranema kogu riikluse vundament. Kodakondsuse teemale järgnevad veelgi ägedamad vaidlused Tartu rahu, riigipiiri, omandireformi ja teistel teemadel. Ei tea küll, kuidas selline vulkaan peaks sotsiaalset pinget vähendama ja julgeolekut tagama. Pigem tekitab see eestlaste valdavas enamuses väga tugevat protesti ja nii püstitataksegi uus «pronkssõdur», täites kogu poliitilise debati leppimatu vastasseisuga. Ei, aitäh, oleme selle üle elanud ja kordust ei soovi. Eriti ajal, mil meie liitlasriigid ja -organisatsioonid elavad läbi silmnähtava nõrkuse aegu. Kuigi minevik on traagiline, on vale vältida tõsiasja, et nõukogude ajal Eestisse saabunud inimestel on järglasi. Tol ajal Eestisse saabunute lapsed ja lapselapsed, kes sündisid pärast taasiseseisvumist, tunnevad vaid vaba Eestit. Nõukogude Liidust teavad nad peamiselt filmidest ja õpikutest, nagu noored eestlasedki. Kuigi juriidilisi teadmisi kasutades saaks öelda, et neilegi ei tohi allahindlust teha, on olulised mõõdukuse ja mõistlikkuse argumendid, mis kehtivad ka õiguslike põhimõtete puhul. Tunnil, mil alla 25-aastased siin sündisid, kontrollis Eesti oma piire ja siin kehtis legitiimne riigivõim, mis kehtestas seadusi ja reegleid. Tuhanded vabas Eestis sündinud on kas Venemaa alamad või kodakondsuseta ehk ei saa osa Eesti kodanikutundest. Nad on Eesti kodakondsust väärt, ja ilma keerulise bürokraatiata. Mujal ja enne taasiseseisvumist sündinutele peavad kehtima samad reeglid, mis praegu, ehk keele- ja kodakondsuseksam (riik toetagu ja motiveerigu). Kui noorte suhtes ükskõikseks jääme, kaotame võimaluse siduda Eesti väärtusruumiga need noored, kel teist kodumaad pole kunagi olnud ja kes on kahe väärtusruumi vahel elades päris tundlikud."
http://arvamus.postimees.ee/3990635/ser ... endinutele

Keskerakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom: ,,On vaja järgmist Savisaart, on vaja sellist järgmist nagu kolli. No kes see kandidaat on? Selge, et see on Yana Toom! Reformierakondlane Urmas Sutrop nüüd nõuab, et venelased hakkaksid vabandama okupatsiooni eest, mis on minu seisukoht. No ma vastasin, et mina saabusin Eestisse aastal 66 Sakala tänava sünnitusmajas ja kui härra Sutrop arvates see on okupeerimine, no siis mingu tohtri juurde. Eesti meediale pole vaja minu venemeeluse kirjeldamiseks mingisugust põhjust. Ma arvan, et see leitakse niikuinii. Küsisin sõjakuritegude kohta Assadilt juba esimesel kohtumisel juulis. Assad vastab selle kohta, et jah, ma ei ole sugugi ingel, ma olen diktaator, ma olen idamaine diktaator. Aga 80 protsenti põgenikke jooksevad minu juurde, mitte sinna, kus pead lõigatakse ära. Miks? Assadil on väga selge arusaam asjadest. Sellega võib nõus olla või mitte. Pakute mulle mingisuguse tobeda süüdistuse ja ütlete, et hakka nüüd ennast õigustama – ei hakka! Käisin Süürias huvi pärast ja sellepärast, et ma usun, et Euroopa Liidu inimeste jalg peab seal ukse vahel olema, kui läheb tõsisteks läbirääkimisteks. Ja läheb lähikuudel. Kui me keerame selle, ma ütleks paranoia, teistpidi, siis iga eestlane, kes kardab Venemaa rünnakut, peaks olema õnnelik, et Venemaa praegu tegutseb Süürias nii aktiivselt. Nii et tal ilmselt ei jagu käsi igal pool nii aktiivselt tegutseda. Aga kui rääkida tõsiselt, siis ma ikka arvan, et Eesti julgeolekugarantii on head suhted Venemaa ja USA vahel. Siis on meil rahu majas. Ja see on see, mille poole me tegelikult peaksime pingutama. Ma arvan, et see on kohalike valimiste kampaania. Yana Toomist ei pea saama mingisugune tõsiseltvõetav kandidaat. Ja et oleks väga selge Keskerakonnale, et kui see peaks juhtuma, küll me siis teile näitame. Kui Toomist saab Tallinna linnapea kandidaat, on selge, millega pekstakse erakonda. Kui pekstakse praegu rohkem, siis ei saa linnapea kandidaat. Jälle hea. Kõige nõmedam on see, et kui ma annan mingi pika intervjuu, üritan siiralt rääkida ja enam-vähem sügavalt, siis ma näen pealkirja, mingi kolm rida ja mine maksa kaks eurot. Mida muidugi keegi ei tee. Aga rahvas muidugi usinalt kommenteerib. Kui järgmine päev keegi vastab mulle, valab mind poriga üle, siis selle eest raha ei küsita. Mul on 16 variraportit hetkel ja mitte ükski neist ei puuduta ei Kremli, ei Venemaad ega kodanike- ja keeleküsimust."
"Radar" sõitis koos Yana Toomiga Strasbourgi, et uurida, kelle huve Toom ikkagi Euroopas kaitseb. Lisaks Toomile saavad sõna mitmed teised europarlamendisaadikud, kes aitavad aru saada, milline on Toomi Süüria-käikude kaal.
Läti erakonna Kooskõla ja Euroopa Parlamendi liige Lätist Andrejs Mamikins: ,,Paljud on mind nimetanud Kremli spiooniks, teised Läti patrioodiks, aga mul on oma valijad ja poliitilised seisukohad. Assad on endiselt seaduslikult valitud president, see on fakt. Ma ei räägi siin eelmiste valimiste protseduurist. Varem või hiljem peame isegi Bashar al-Assadiga asju arutama. Pärast uue USA presidendi Donald Trumpi ametissenimetamist muutub kogu poliitiline maastik täielikult. Seda ka Süürias."
Läti europarlamendisaadik Artis Pabriks: ,,Minu arusaama kohaselt esindavad nad Kremli huve. Neid aitas Venemaa saatkond. Venemaa on Assadi liitlane ja samal ajal okupeerib Ukraina territooriumit."
Europarlamendi liige Urmas Paet: ,,Miks minna ja aidata sellisel sisuliselt kurjategijal rahvusvahelises plaanis tekitada muljet, et tal on justkui mõistjaid ja toetajaid ka kuskil mujal väljaspool Venemaad ja Iraani. Mina ei müstifitseeriks kedagi üle. Minu meelest Yana Toom ei ole mingi julgeolekuoht. Toomvõiks mõjutada natuke omaenda valijaskonda. Ei pea täpselt tegema seda, mida vene televisioonist õhtul nähakse, selle pealt kujutada meelsust ja arvamust ja nüüd omakorda justkui saadik peaks nii käituma. Toom on saanud palju eetriaega ja tähelepanu seoses oma Süüria-reisiga ja see ongi selgelt olnud tema eesmärk. Eestis keegi ei tea, mida teeb Yana Toom nendes komisjonides siin. Kusjuures ebaõiglaselt ei tea, sest ta tõepoolest teeb minu meelest päris head tööd seal."
Leedu europarlamendisaadik Petras Auštrevičius: ,,Ma arvan, et Moskva juhib seda mängu. Moskva korraldab kohtumisi Assadiga, et näidata, et mitte kõik ei kehtesta neile sanktsioone. Assadi režiim on tapnud pool miljonit oma enda inimest."
IRLi poliitik ja semiootik Mihhail Lotman: ,,Toom ongi Eestis Venemaa esindaja. Palju rohkem, kui Venemaa saatkond. Valijate seas ülipopulaarne Toom on oma erakonna lihtsalt kahvlisse pannud. Et teda saatsid tema valijad. See on väga kõva sõna. See oli selline kilp ja soomus Keskerakonna sees. Praegu ongi see probleem, et kes keda rohkem vajab – kas Yana Toom Keskerakonda või Keskerakond Yana Toomi. Vaadake, ma olen endine ajakirjanik. Ja ma ei tahaks väga skeptiliselt suhtuda meie meediasse, aga tegelikult on asju palju tähtsamaid, kui Keskerakonna siseelu. Julgeolekuoht on Vladimir Vladimirovitš Putin. Yana Toom iseenesest ei ole julgeolekuoht. Ei maksa teha sääsest elevanti. Ta on sääsk."
Süüria reisi korraldamise eestvedajaks oli hispaanlasest eurosaadik Javier Nart. Meie ajakirjanduses nimetati Narti toona venemeelseks europarlamendi saadikuks.
Nart: ,,Fantastiline. Korraldasin Süüria-reisi, kuna oman pikaajalisi suhteid Lähis-Idas. Ma ei poolda siiski Putinit ega tema poliitikat, vaid seda, et meil säiliks dialoogivõimalus Venemaaga. Me ei saa kaotada Venemaad oma idapiiri tagant, ei saa. Assadi ja Vene armee tapatalgute ja kuritööde osas jään oma seisukohtade juurde. Aga millised on tänased valikud? Ilusa Lääne koalitsiooni valikud? Enam kui kolm aastat oli aega selle probleemiga tegeleda, aga tulemust pole."
Eesti europarlamendisaadik Marju Lauristin: ,,See erakond, kes oli seni valitsev ja ära hellitatud, paneb nüüd kõik rattad liikuma, et praeguse valitsuse tegevust ükskõik mis kandist ta saab, kannast hammustada. See käib sisepoliitika juurde. Toom on oma seisukohtades ja tegevuses avalik ning avameelne. Näiteks neid välispoliitika asju, kus ta teab, et tema valija on tundlik, siis ta käitub tõepoolest nii, nagu Venemaale on kasulik. Aga see ei anna veel mingit selles mõttes alust veel rääkida, et Yana Toom on julgeolekuoht, sest ta teeb seda tõesti avalikult ja avameelselt ning oma valijate vaateid silmas pidades."
Eesti europarlamendiliige Kaja Kallas: ,,Ei ole vaja tarvis kedagi stigmatiseerida. Yana Toom on Eestist valitud saadik, saanud väga suur mandaadi. Ehk siis inimesi, kes arvavad nii, nagu Yana Toom, on Eestis päris palju. Ma olen ka olnud debattides, kus ta väga selgelt Eestit kaitseb. Seal ei ole Eesti meediat, seal ei ole Eesti silmi, see ei ole Eesti auditoorium."
Eesti europarlamendisaadik Indrek Tarand: ,,Kui selline kodanikkonna osa on, siis parem on, kui neil on oma väljund parlamendis. Toomi Süüria-reisist Euroopa Parlamendis tegelikult väga isegi ei teata. Kuigi Eestis ja võib-olla ka Lätis oli see reis nüüd suur uudismuna, siis siin ei ole ma selle kohta ühtegi silpi kuulnud ega näinud."
http://kanal2.postimees.ee/pluss/video/?id=69112

Eesti peaminister ja Keskerakonna juht Jüri Ratas: ,,Esiteks on kõik Eesti elanikud meie partei jaoks olulised, pole tähtis, kas nad räägivad vene või eesti keeles. Mulle on väga hästi teada, et on olemas ka kodakondsust puudutav probleem, paljud inimesed siin Eestis omavad nn halli passi. Me leiame, et see on ebanormaalne olukord, kui riigi elanikud ei oma kodakondsust ning üks punkt meie programmis ütleb, et kõik inimesed, kes on elanud siin 25 või rohkem aastat, saaksid Eesti passi. Kuid me kõik teame, et praegu kuulub valitsuskoalitsiooni kolm partnerit ning selleni on praegu veel võimatu jõuda. See saab olema konkreetne eesmärk järgmistel parlamendivalimistel. Ning praegu koos uue koalitsiooniga teeme väikseid samme. Näiteks perekonnas, kus vanematel on erinevad passid - hall pass ja teise riigi pass, võivad lapsed saada Eesti passi. Esiteks ma ütlen seda, et Eestis on endiselt kümneid tuhandeid inimesi, kes on siin elanud aastakümneid ja kes ei ole tänaseni kodanikuks saanud. Me peame arvestama, et nendel inimestel on sündinud Eestis lapsed, lapselapsed - kogu nende elu on olnud siin. Nüüd edasi - Eestis elavate kodakondsuseta isikute arvu vähendamine on kindlasti küsimus, mis aitab lahendada mitmeid probleeme Eestis. Esiteks on oluline meie julgeoleku seisukohast, et Eestis elavad inimesed on Eesti kodanikud. Teiseks, me kaotame päris palju oma ühiskonnas ka sotsiaalset tõrjutust ja vähendame seda. Ja ma arvan, et meie ülesanne on teadvustada aastakümneid Eestit koduks pidanud inimestele, et nad ei ole siin võõrad. Sellel seisukohal on olnud Keskerakond aastaid. Viimane kord Keskerakonna fraktsioon vastava seaduseelnõu algatas 2014. aastal ja tõesti see räägib siis inimestest, kes on elanud enne 20. augustit 1991 Eesti riigis. Kindlasti need inimesed, kes on teinud koostööd omaaegsete jõustruktuuridega, loomulikult neid inimesi ei ole kunagi siia sisse arvestatud. Aga kahjuks on olnud seis Eesti riigis selline, et seda teemat ei ole kunagi lastud laua peale tulla. Ka tänases koalitsioonis ei ole selles osas ju kokkulepet olemas. Järelikult enne järgmisi riigikogu valimisi selles küsimuses lahendust Eesti ühiskonnas ei leita."
Teie erakonna valimiseelses programmis räägiti suhete parandamisest Venemaaga. Nüüd aga otsustati Eesti välispoliitikat jätkata muutusteta. Kuidas te praegu suhteid Venemaaga arendate?
Ratas: ,,Tõenäoliselt tahaksid kõik koalitsioonipartnerid neid suhteid üles ehitada. Venemaa on meie naaber nii nagu ka läti või Soome. Kuid me kõik teame praegust olukorda Euroopa Liidu ja Venemaa vahel. Ja Eesti on Euroopa Liidu liige."
Poliitika NATO suunal püsib muutumatu?
Ratas: ,,Jah, Eesti on NATO liige ja väga aktiivne liige, see on meie riigi jaoks tähtis. Võib öelda, et viimased 25 aastat on meie välis- ja julgeolekupoliitika olnud väga stabiilne."
Kas pärast Krimmi annekteerimist ei muutunud see jäigemaks?
Ratas: ,,Me kõik teame, et Euroopa Liidu ja NATO poliitika muutus."
Kuidas mõjutab Venemaa poliitika Eesti oma, sealhulgas ka teie partei positsiooni?
Ratas: ,,Venemaa on meie naaber, seal on suur turg, paljud firmad soovivad seal tegevust arendada. Kuid olukorda Eestis formuleerime me koos Euroopa Liidu ja meie partneritega, näiteks Soomega. Venemaaga ei oma me enam nii tihedaid majandussuhteid nagu varem. Mis puudutab sanktsioone, siis mõjutavad need kõiki Euroopa riike. Kuid see pole kõige olulisem küsimus. Olulisem on see, et me tegutseme rahvusvahelise õiguse raamides."
Mulle on öeldud, et teie erakonnas on tekkinud lõhe ja osa parteist ajab poliitikat, mida mõjutab Kreml. Näiteks hiljuti käis Yana Toom Süürias ja seda mitte esimest korda. Kas Kreml mõjutab nüüd juba valitsusparteid "oma" rahvasaadikute kaudu?
Ratas: ,,Loomulikult mitte. Ma arvan, et kõik nad tahavad, et Eesti oleks tugev ja saaks iga aastaga paremaks. Yana Toom on meie partei liige, väga tugev poliitik. Minu vastus - Kreml meie parteid ei mõjuta. Meid mõjutab meie programm, see, mida inimesed siin Eestis mõtlevad."
Kas te ei leia, et mõningad teie erakonna liikmed tunnevad sümpaatiat Kremli vastu?
Ratas: ,,Ei ole selliseid inimesi."
http://www.svoboda.org/a/28243590.html
http://uudised.err.ee/v/eesti/f47117d8- ... onnas-pole

Keskerakonna juhatuse liige Erki Savisaar: ,,Fakt on, et tänaseks on need, kes passi vahetada soovinud, seda teinud. Ülejäänud ei näe põhjust ega vajadust seda bürokraatiat läbida, sest hall pass annab inimesele eelise näiteks Venemaal käimiseks. Kui noorematel on juba Eesti pass, siis just vanemaealised ei ole keeleprobleemide tõttu hakanud punaste kaantega passi taotlemagi. Paraku on nende inimeste jaoks keelerong juba läinud, mis tähendab, et ükskõik mis värvi on nende pass, keeletase sellest ei muutu. Seega on igati loogiline vähendada halli passi omanike arvu. Jätkuvalt on eesti ja vene kogukonnad teineteisest väga kaugel ja hall pass on just see, mis näitab, et see pole sinu riik ega ühiskond. Kas see on sõnum, mida soovime anda? Kõikide erakondade eesmärk peaks olema siinsete kogukondade liitmine ja ühtne Eesti riik. Eesmärk ei ole kodakondsussüsteemi täiesti muuta, vaid erisus puudutaks kõne all olevat sihtrühma. Mittekodanike arv on sõltuvuses julgeolekuga, sest idanaabril on alati variant rõhutada mittekodanike kaitsele ja hüpoteetilistele soovidele."
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=77011376

EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Martin Helme: ,,Tegemist on väga küünilise plaaniga, sest kõik me saame ju aru, et Keskerakond soovib riigikogu valimiste ajaks muuta valijaskonda samasuguseks, nagu see praegu on Tallinnas ja niiviisi garanteerida endale võimalikult hea tulemus. Keskerakonna poliitika on Eestile üheselt hukutav. Ta lammutab meie põhiseaduslikku korda, mis näeb ette, et Eesti on eestlaste rahvusriik, mõeldud eesti rahvuse, keele ja kultuuri kestmise tagamiseks. Kodakondsuse nullvariant vähendab eestlaste osatähtsust Eesti elu üle otsustamisel, sisuliselt tahetakse eestlastelt riik alt ära tõmmata ja anda sisserännanutele. Hallipassi inimeste puhul tahetakse kodakondsus vägisi anda okupatsioonikolonistidele, kes on oma suhtumist Eesti riiki ja eestlastesse demonstreerinud sellega, et ei ole 25 aasta jooksul suvatsenud ära õppida eesti keelt ega tahtnud teha kodakondsuseksamit. Ratas soovib premeerida kodakondsusega inimesi, kes on näidanud, et nad ei ole lojaalsed Eestile. Keskerakonna poliitika mitte ei silu rahvustepõhist lõhet Eestis, väid puhul lõkkele uut tüli. Meilt tahetakse meie riik ära võtta ja venelastele anda, põhjuseks ei midagi muud kui soov venelaste häältega tagada Keskerakonna valitsuse olemine."
https://www.facebook.com/martin.helme.9 ... 4777047079

Riigikogu liige Viktoria Ladõnskaja: ,,Koalitsioonilepingus on selgelt kirjas, et kodakondsuspoliitika jääb samasuguseks, nagu see on praegusel hetkel. Nagu inglise keeles räägitakse let's agree to disagree, et meil on väga erinevad põhimõtted - IRLil ja Keskerakonnal - seoses selle teemaga ja me leppisime kokku, et meie valitsemise ajal kodakondsuspoliitika jääb suurtes küsimustes samaks. Teine asi, mis ma suudan ridade vahelt välja lugeda, on see, et jah, tegeleme juba valimiste teemadega, mis ei ole kindlasti okei, sest meil valitsuses on praegu hästi palju teemasid, mille üle murda pead. Tulla välja selle teemaga, mida arvad, et võib-olla tõuseb valimiste teemaks, ei ole korrektne. Mina nimetan seda - nagu spordiajakirjanikud kasutavad seda mõistet - valestardiks. Kodakondusprobleem pole vaid tehniline, vaid ka väga emotsionaalne küsimus. Inimesed, kes on ilma kodakondsuseta, on probleemiks, sest me kindlasti tahame, et nad saaksid kodakondsuse. Kindlasti ei ole õige, et me lihtsalt anname niisama. Käsitlen kodakondsuse teemat lepinguna, riik ütleb, et mina armastan sind kodanikuna ja hoolitsen su eest, võtan vastutust ja samamoodi ütleb vastne kodanik, et riik, ma armastan sind, ma hoolitsen, tahan olla sulle truu ja selle jaoks õpin eesti keelt või põhiseaduse sätteid."
http://tv3play.tv3.ee/sisu/7-uudised-klipid-2017/808391
Puurija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Puurija »

Eesti Päevalehe reporter Vahur Koorits: ,,Keskerakonda süüdistati vanasti selles, et nad räägivad eesti ja vene keeles erinevat juttu. See süüdistus pole enam õige. Nüüd räägivad nad mõlemas keeles enamvähem sama juttu, kusjuures venekeelne jutt on peale jäänud. Keskerakond toetab vene keele laialdasemat kasutust avalikus halduses, kuigi esialgu on jutt tõesti marginaalsetest muutustest. Kodakondsuse küsimuses nõustuvad Keskerakonna eestlased samuti venelastest parteikaaslastega. Ajaloost eelistavad kõik pigem vaikida. Yana Toom tõlgib oma välispoliitilised seisukohad ilusti eesti keelde, neid sugugi eestlaste jaoks ilustamata. Ta tahab värvata ka eestlased oma maailmavaadet toetama. Toomi välispoliitilised seisukohad kattuvad suures ulatuses Venemaa ametlike seisukohtadega. Ta mudib neid vaid natuke, et kohandada neid Eesti oludele paremini vastavaks. Näiteks kommenteeris ta, et USA vägede toomine Eestisse aitab tõsta vaid siinset sündivust, üritades nii lüüa eesti meeste kõige valusama koha pihta ehk hirmutada, et tulevad välismaa sõdurid ja võtavad eesti naised ära. Ka Edgar Savisaare lõpuni toetamise taga oli ilmselt Toomi soov laiendada oma toetust Keskerakonna eestlaste seas, kellest paljude jaoks jäi Savisaar lõpuni kangelaseks. Pole siiski selge, kui edukas saab olla Toomi katse oma maailmavaadet ka Keskerakonna eestlaste seas levitada. Hoolimata kõigist oma hilisematest sammudest sai Savisaar alati viidata oma tegudele taasiseseisvumise ajal. See ühendas teda paljude vanemate Keskerakonna toetajatega. Toomil pole sellist lugu, lisaks ei muutunud Savisaar kunagi nii avalikult kremlimeelseks kui Toom praegu on. Paistab, et Savisaare lahkumine ja Jüri Ratase valimine Keskerakonna esimeheks ei lõpeta konflikti erakonnas. Peale kaotust Jüri Ratasele jätkas Toom Ratase legitiimsuse õõnestamist, lisaks jätkas ta aktiivselt siseopositsioonina käitumist, eriti just välispoliitika küsimustes. Välispoliitikast on kujunemas Keskerakonna eestlaste punane joon. Nad on juba andnud venelastele järele peaaegu kõiges, Eesti senise välispoliitika jätkamine on viimane, mis aitab neil püsida Eesti poliitika peavoolus. Küsimus pole vaid selles, et enamik Keskerakonna eestlastest juhtpoliitikuid toetab senist läänemeelset kurssi, Yana Toomi välispoliitika ülevõtmise korral muutuks Keskerakonnal ilmselt ka võimatuks valitsuses püsimine. Toomi ei paista see huvitavat, teisi keskerakondlasi aga küll. Toom pole näidanud end vähimalgi määral kompromissivõimelisena. Ta on valmis oma eesmärkide nimel lõputult rabelema, aga ta pole valmis tegema ühtegi sisulist kompromissi. Paradoksaalsel kombel mõjub see tema eesmärkide saavutamisele halvasti, sest tema oponentidel pole mingit põhjust talle pakkuda komromisse, mida ta niikuinii vastu ei võta. Keskerakonna eestlastest poliitikutel pole mingit põhjust tõsiselt näiteks hallipassimeeste õiguste, venekeelse koolihariduse ja vene keele laiema kasutusvõimaluse eest võidelda, sest niipea, kui nad on need eesmärgid saavutanud, tuleb Toom ja hakkab kogu oma energiaga Eesti välispoliitikat lammutama. Siis ei saa enam välistada ka Keskerakonna lagunemist, sest kompromissiruumi on välispoliitikas vähe. Muidugi teevad Keskerakonna eestlased enne valimisi suuri sõnasid venelastele oluliste teemade lahendamise kohta. Kui tulevad aga koalitsiooniläbirääkimised, saavad venelased jälle vaid palukesi, kusjuures Keskerakonna eestlased saavad kõiges süüdistada koalitsioonipartnereid. Just kodakondsuse ja teiste venelastele oluliste teemade osas jalgade järele lohistamine võimaldab Keskerakonna eestlastel Toomi vähegi kontrollida, sundides teda tegelema nende teemade ja mitte välispoliitikaga. Pole lihtsalt mõtet teha järeleandmisi inimesele, kes omalt poolt pole ühekski kompromissiks valmis. Toomi võitlust Keskerakonna juhtkonna vastu vaatavad pealt teised vene poliitikud. Enamik neist mõistab, et poliitika on kompromisside kunst, aga teha ei saa nad midagi, sest Toom neist kõigist oluliselt populaarsem. Osad Keskerakonna venelased on välispoliitilistes küsimustes läänemeelsemad kui mõned Keskerakonna eestlased, aga muidugi ei saa nad seda eales avalikult tunnistada, sest nende valijad ei andestaks seda neile. Yana Toomi võitlus Keskerakonna juhtkonna vastu on alles algamas. Ilmselt kestab see veel pikalt."
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/vahur- ... d=77022910
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Selle Kooritsa artikli kohta ütleks, et osa punkte on õiged, kuid pool jutust on Kooritsa mingisugune muinasjutuline soovunelm, eriti, mis puutub välispoliitikat jne. Koorits on varem tuntud tugeva Reformierakonna toetajana, näiteks on "paljastanud" armutult kesikuid ja sotse Päevalehe veergudel, kuid oravad on millegipärast peaaegu alati puutumata jäänud, pigem on Koorits nende kaitsele viskunud. Reformarite propaganda plussiks on see, et see on vähemalt loetav erinevalt kesikute suleseppade vihakõnedest.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kaarel Tarand on seekord täitsa õige jutu kirjutanud. Täpselt samamoodi ilmutab hulk kodanikke mehisust ja sirgeseljalisust oma kõigutamatu ning kompromissitu fašismivastasusega. Mis tühjal väljakul ikka viga kehelda.
piirivalvur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas piirivalvur »

Muudes asjades ei arva Ossinovskist midagi aga siin ajab ta õiget asja. K. Tarand läheb demagoogiliseks oma täiskarskuse jutuga. Eelmise majandusbuumi ajal kui alkoholitarbimine oli 0li 16 l per nägu juures hakkas ka kuritegevus ülbete üheksakümnendate taseme suunas minema. OECD hinnangul ei saa riik mitte kuidagi alkoholiaktsiisist tulu saada kui juuakse rohkem kui 6 l aastas- kaaskodanikele autoga otsa sõitmisi ja "pasunasse sõitmisi" on lihtsalt liiga palju. Läheks praeguse 10 l taseme pealt 6 juurde ning jääkski järgi sotsiaalne ja viisakas võtmine.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

piirivalvur kirjutas:Läheks praeguse 10 l taseme pealt 6 juurde ning jääkski järgi sotsiaalne ja viisakas võtmine.
Sellega ma olen muidugi nõus.

KT jutu iva oli IMHO see, et minister on leidnud poliitiliselt mugava väljaku, kus punkte skoorida.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

piirivalvur kirjutas: ei arva Ossinovskist midagi .
Sellest oleks piisanud.

PS. ise ei tarbi eriti alkoholi ehk siis Tarandi artikli valguses peaks rohkem sõpradega tina panema 8)
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Ossinovski suhtes on mul juba tükk aega kahtlus, et mehel on kas lapsepõlvest pärit ja alkoholiga seotud sügav psühhotrauma või on mees tegelikult salajoodik. Või mõlemat korraga.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Tegelane5
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tegelane5 »

Kriku kirjutas:
piirivalvur kirjutas:Läheks praeguse 10 l taseme pealt 6 juurde ning jääkski järgi sotsiaalne ja viisakas võtmine.
Sellega ma olen muidugi nõus.

KT jutu iva oli IMHO see, et minister on leidnud poliitiliselt mugava väljaku, kus punkte skoorida.
Lisaks, kui võtta et kõrge alkoholi hind tähendab automaatselt kultuurset joomist, siis peaks Soome järgi võttes Saksamaal tööd tegema ainult türklased, kuna alkohol seal juba odavam kui eestis. :lol: Lõuna euroopaga on üldse finiito, (meie mõistes) kuna nood juba lõuna kõrvale libistavad veini.
Nagu ma KT jutust aru saan, keeldude ja käskudega me pigem liigume veelgi soome stiilis alko tarbimise poole. Vähemalt, saame siis edaspidi milleski soomlaste moodi olla.
[i]“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it.” [/i]
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Arvata on, et samm Soome poole ja see kaob eest nagu vikerkaar :)
http://uudised.err.ee/v/valismaa/bf0d35 ... poliitikat

Eesti alkopoliitikal pole minumeelest muud funktsiooni kui kõrbeva riigikassa täitmine ning praegune hüsteeria on osalt ka ilmselt Ossinovski egotripp. Lasku inimestel rahulikult juua, lõpetagu tõmblemine ja kõik on rahul.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Tõnis Mägi: käes on selline aeg, et tahaks ennast kusagilt pigistada – äkki on tegemist unenäoga…
http://www.ohtuleht.ee/784371/tonis-mag ... t-unenaoga

Kood: Vali kõik

Juba eluajal legendiks saanud muusik Tõnis Mägi pole enda sõnul mingi intrevjuude-mees. Õhtulehele polegi ta vist kunagi pikemat usutlust andnud. Ka nüüd ütles rahva ja kolleegide seas Mäksiks kutsutav laulja meie palvele esmalt ei. Aga kui kuulis, et Õhtuleht ei taha temaga rääkida ei loomingust ega eralust, muutis ta meelt. Meie vestlus toimus Elva külje all lumeidüllilisel Peedul, kus muusik ilmakära eest justkui varju tõmbununa hubases majas elab. Seda rohkem on tal olnud aega mõtiskleda elu ja aegade muutumise üle. Ja köögilaua-tagused vestlused, mida häiris vaid vigureid täis lumivalge kass Marmor ja paar telefonikõnet, ongi need kõige siiramad ja vahetumad.

- Rohelise rahnuga poekott on juba olemas? Mis te üldse sellisest märgi otsimisest arvate?

Ei kavatse sellist asja osta. Aga… Mingi sümbol peab riigil ju olema. Kui on lipp ja vapp olemas ja sa paned selle, ma isegi ei oska öelda, mille, nende kõrvale, siis…paneb õlgu kehitama. Kriitikat on kõik kohad täis ja aina vaimukamaks läheb. Näiteks kuulus Priit Pärna karikatuur "Sitta kah!", kus põllule visatakse seesama märk. Ma ei saa aru. Ma ei saa tõsiselt aru, mis mõttes... Keegi ütles, et rukkilillepuruse rahvusromantikaga on vaja lõpp teha, vaat see on karm teema. Kuidas see siis nüüd juhtunud on? Kuidas me nii kaugele oleme jõudnud? Et rahvusriik, see kõlab halvasti. Et rahvus on natsioon, sealt edasi tuleb juba sõna natsid…

Minu arvates püütakse praegu ilmselgelt rahvuslikkust vähendada ja segada kokku uut narratiivi. On tekkinud uued arusaamised riiklusest, kodanikkonnast, riigipiiridest, rahvast kui niisugusest. Kõik on pea peale pööratud. Seda on valus kuulata ja vaadata. See ei saa nii lihtsalt olla, aga kummalisel kombel on. Üks teatud seltskond on võtnud endale selle elutööks. Aga see ei tohi olla vaid mõne inimese või seltskonna poolt väljamõeldud asi, see peab olema ikkagi kusagilt suunatud, mingid direktiivid on mujalt tulnud. Kusagilt antakse korraldus, võtame vastu sellised ja sellised seadused. Aga "kusagilt" – see on nii abstraktne nii absurdne… ei tea, ei tea... (ohkab, vangutab pead).

- Aga olukord ongi väga segane. Kui nüüd Ameerikas uus president ametisse astub ja hakkab teistsugust poliitikat ajama, nagu ta on lubanud, siis mis juttu Eestis mõne kuu pärast hakatakse rääkima?

See, mismoodi meie, eestlased, seda maad tunnetame, seda väikest maad, mis meile kuulub ja mis ongi juba otsast ära lõigatud, meil pole enam kusagile minna, meil on meri ees. See, et me 10 000 aastat selle maalapi peal oleme elanud, on meid selle maaga üheks teinud.

Kui laulupidudel lauldakse "Mu isamaa on minu arm", siis mõeldaksegi reaalselt seda mulda, millest on südamevaluga kirjutanud Juhan Liiv ja Tammsaare. See on väga sarnane Ameerika põlisrahvaste tajuga maast kui elavast olendist. See, mis Põhja-Dakotas toimub, kus plaanitakse kaevata naftajuhe Missouri jõe alt läbi. Jõest, mille tervisest ei sõltu ainult sealsete hõimude elu, vaid tegelikult terve Põhja-Ameerika inimeste elu ja laiemas plaanis meie kõigi. Kus noored ja vanad seisid mõned kuud tagasi jäises vees, võtsid kätest kinni ja ütlesid, et me ei lähe siit kusagile. Kohalikud siuud on öelnud, see maa on meie hõimudele antud kõrgemalt poolt, me peame tema eest hoolitsema, tapke meid või maha, aga meie ei lähe siit kusagile. 150 aastat pole Ameerikas sellist asja olnud. Toona käis indiaanlaste hävitamine täie hooga. Üheks põhjuseks oli raudtee rajamine idarannikult läänerannikule. On selline kummaline paralleel. Võeti samamoodi joonlaud kätte ja tõmmati kriips läbi indiaanlaste maade. Analoogiline olukord on ju nüüd Eestis. Rail Baltic. Selle meeletu raha eest saaks kõik Eesti raudteed korda teha ja Euroopasse saaks sõita olemasolevat Tallinna-Valga trassi pidi. Tuleks miljoneid kordi odavam, ei songitaks poolt Eestit üles, ei lõhutaks inimeste kodusid ja loomade radasid. Rail Balticu joonlauatrassiga seoses on palju vassimist ja valet. Praeguses Eestis on selline mõtlemine, et rahvas, teie olge vait… Et meie teame, kuidas. Ja asju tehakse millegipärast kiirustades.

Samamoodi hävitame oma metsa. Sedasama metsa, kuhu häda ja ohu korral on mindud varju ja kuhu vaenlane ei julge järele tulla. Meie, eestlased, ise hävitame end. See on ahnus, tohutu ahnus ja võimu näitamine, arrogants. Me oleme demokraatlik vabariik, see peaks ju tähendama, et rahvas ütleb, kuidas asjad käivad.

- Aga paljud poliitikud ja arvamusliidrid-rahvavalgustajad ju toonitavadki, et ega poliitik ei pea rahva tahet arvestama, vaid ise rahvast suunama ja rahvas peab siis järgnema ettenäidatud teed mööda.

Just. Koolideski on juba nii, et öeldakse, et vanemad kasvatavad valesti, et ei tea midagi. Lapsele öeldakse, et su vanemad on sulle esitanud valeandmeid pagulaste ja rahutuste kohta, mis praegu juba tegelikult Euroopas toimub. Mina nimetan seda sõjaks. Veri on ju taga. Sellist sõda pole varem olnud. Islamiseerimine toimub... Ja siis öeldakse lapsele, et ütle oma vanematele, et nad tajuvad maailmas toimuvat valesti. Mis see on? Vanemad on ju lapsele esimeseks õpetajaks ja eeskujuks. Kooli ülesanne on anda haridus. Kõik on läinud tagurpidi. Ja suhteliselt kiiresti.

- Me oleme juba 10 000 aastat siin maalapil pusinud. See on kujuteldamatult pikk aeg, kui mõelda, mis ajaloos selle aja jooksul on kõik toimunud. Äkki me olemegi rahvana lihtsalt ära väsinud?

See juhtub siis, kui meil pole enam selle maaga mingit seost. Kui mitte midagi pole enam püha. Väidetavalt me oleme Euroopa kõige ateistlikum riik, mina seda ei usu. Ma arvan, et paljud ei julge öelda, et nad usuvad. Tegelikult käiakse kalmistutel ja käiakse kirikutes. Ilma usuta pole võimalik elada. Laulupeol tullakse kokku, seistakse püsti, silmad kalkvel. Siis minnakse laiali ja kõik läheb meelest. Aga korraks on justkui puhastus toimunud. Mu välismaalastest tuttavad on öelnud, et laulupidu on selgelt religioosse tseremoonia moodi. On olnud jah igasuguseid aegu sellel maalapil, aga kummalisel kombel on ta püsima jäänud. Ja siiamaani püsib. Samal ajal on terved impeeriumid tõusnud ja vajunud, riigid koos oma keelega kadunud, aga eestlane tegutseb tasahilju edasi. Pärast Liivi sõda oli meid alles vaid mõnikümmend tuhat kusagil Alutaguse metsades, surm oli silme ees ja taga, aga vähem kui saja aastaga olime tagasi. Võib olla on ka praegu selline aeg? See ajalugu, mis siin on olnud, tundub kõik nii aloogiline, pole olnud võimalik, et eestlane alles jääb, aga ikka ta tuksub ja tuksub. Meil on oma ülikool, halloo, me oleme alla miljoni rahvas (naerab). Selles mõttes on meil ikka väga hästi läinud.

- Indiaanlased ärkasid 150aastasest unest. Kas eestlastes on ka veel samasugust sisu minna jäisesse vette oma õiguste eest surema?

Indiaanlased, põlisameeriklased pole unes olnudki. Aeg ajalt lahvatab kusagil leek. Mitmeid kordi 60ndatel ja ka hiljem. Mis eestlastesse puutub, siis arvan, et kui see hetk tuleb, siis ehk on ka inimesed valmis? Käisin ülemöödunud aasta suvel Põhja-Ameerikas. Oli võimalus pealt näha ja kogeda üht põlisrahva rituaali. Ühel hetkel hakkasid kõik korraga, sünkroonis laulma ja suurt trummi lööma, nagu see laud siin (viitab oma suurele köögilauale). Trummi ümber istus kümme erinevas vanuses meest, kes lõid sünkroonis, suurte nuiadega trummi, samal ajal täiest kõrist lauldes. Läksin lähedale vaatama, mu püksisääred võbisesid laulu ja trummi võimsa energia käes. See oli selline vägi, mida kogesin esimest korda. Ja siis ma mõtlesin, et kui ühel rahvakillul on olemas selline muusikaline jõud, on neil veel lootust ellu jääda.

- Mis oli selleks pöördepunktiks, et me äkki ei julgenud enam eesti keelest ja meelest avalikult rääkida ja rukkilillest sai mingi ajast-arust sümbol?

Mul on tunne, et üks põhjus on Obama. Mu sealsed tuttavad tänavad jumalat, et see mees lõpuks ametist lahkus. Tema oli see, kes võttis vastu seadusi, mis selgelt lõhuvad perekonna alusväärtusi. Mina ei usu, et siingi neid asju omapäi tehti. Meilgi hakati äkki kooseluseadusega tegelema ja seda täpselt samal ajal kui ookeani taga. Paljud, väga paljud ütlesid, et stopp-stopp, mida te teete, peaksime nagu asja arutama. Ei, rahvast mindi rahulikult mööda, väideti, et kõik on selle poolt ja et vastu on käputäis mingeid napakaid, kes karjuvad ja kirjutavad roppusi seintele.

- Miks enamik laseb endale häälekal vähemusel pähe istuda?

Ei tea. Aeg on nii teine. 1987-1988 oli vaenlane teada. Inimesi hakkas üha enam ja enam koonduma ja kui juba 100 000 oli koos, siis oldi valmis ka tankide vastu minema. Inimeste silmadest oli näha, et nad olid nõus. Lätis ja Leedus mindigi. Toona oli kõik hästi selge. Nüüd on inimesed endale soetanud autod ja elamised ja suvilad. On, mida kaotada. Toona polnud midagi kaotada. Nüüd vaadatakse, palju miski raha sisse toob. 90aastate alguses olin ma Rootsis, siis nägin, kuidas 25aastased kuldkäekellade ja - sõrmustega väga heas vormis "pagulased" sinna tulid. Ja ainult mehed. Toona polnud ju veel mingit Süüriat. Ja kohe said nad elamisloa, kuigi tavaliselt võttis see aega aasta või isegi rohkem. Kui ma ütlesin väliseestlastele, et kas te ei näe, mis toimub, et siin ostetakse otseses mõttes kulla eest endale elamislube, siis vastati, et (teeb isalik-noomivat häält) Tõnis, kulla mees, meil, Rootsis, sellist asja küll ei ole. Et teil, Nõukogude Eestis võivad niimoodi asjad käia. Nüüd vaata, mis seisus Rootsi on. Juba siis, kui mina olin Rootsis, oli Malmö väga kahtlane kant, olid piirkonnad, kuhu soovitati mitte minna. Nüüd ei julge inimesed tänavalgi käia. Seetõttu on väga hea, et me pole rikas Lääne riik.

- Millal me Rootsist poliitkorrektsuse osas mööda läheme? Välismaa on ju suur eeskuju, me tahame teha kõiki asju neist veel paremini, ka lollusi.

(Naerab) Millal sealne rahvas unest üles ärkab? 300 aastat pole seal keegi püssi käes hoidnud. Inimesed on heast elust lolliks läinud. Kui see pagulasprobleem seal algas, see tulek – siis, jumala pärast – see on selge, et naised ja lapsed võetakse vastu. Aga tulevad noored mehed ja siis mõned üksikud pered. Viies kolonn on see, mis tuleb. Nad marsivad sisse, siis hakatakse ehitama mošeesid. Juba tahetakse ka Eestis mošeed püsti panna, tahaks näha, kas rahvalt ka selle kohta midagi küsitakse.

- Ameerika sotsioloog Joseph Overton on kirjeldanud mehhanismi, kuidas muudetakse ühiskonna suhtumist kunagi täielikuks tabuteemaks olnud küsimustesse ja kuidas tabud muutuvad seejärel normideks. Overtoni aken. Eesti mošeega on sama lugu – kui kunagi ilmselgelt utoopia valda kuulunud mõte on nüüdseks muutunud avaliku arutelu teemaks, on mošee rajamine sisuliselt juba otsustatud.

Just. Viis aastat tagasi oli see idee veel täiesti mõeldamatu.

- "Koitu" ikka julgete veel laulda?

Mina julgen kõike teha! Misasja! Ma olen vana mees juba, elu elanud. Julgen ja laulan niikuinii.

- Äkki on taas käes aeg uue "Koidu" jaoks?

Käes on aeg taas selg sirgu lüüa, see on tõsi. Aga mingi sellise laulu võiks nüüd noorem põlvkond luua.

- Noorem põlvkond lõi ju meeldejääva pala "Ei ole üksi ükski maa" ainetel.

(Ohkab). Vaesed poisid, kes nad seal kõik olid. Et nad päris hästi ikka ei adu, mis värk toimub. Ei saa ju nii olla, et nad ei taipa. Ja ma ei saa aru, miks inimesed nii loiult passivad seda kõike kõrvalt.

- Mugavus. Hea elu.

Jah, paradoksaalsel kombel on Eestis veel ikkagi väga hea elada. Eesti inimene pole kunagi nii hästi elanud kui praegu. Ka sellel õndsal Kungla ehk Rootsi ajal.

- Trump kritiseeris vahetult enne ametisseastumist taaskord eurooplaste immigratsioonipoliitikat. Varsti järelikult tulevad Washingtonist uued käsulauad, kuidas immigrantidesse suhtuda ja rahvuslus on meilgi taas au sees. Lööme aga kulpi ja saame taas natsionalistid olla!

Nüüd on tekkinud uus väljend – tõejärgne aeg. Kust võetakse selline uskumatu väljend? Ja libauudised. Lepime kokku, et libauudiseid teeb Debelakk. Teised on lihtsalt valeuudised. Aga enam ei saa aru, mis on õige või vale. Postimehes oli mõni päev tagasi suur uudis, kuidas Eesti luure on paljastanud mingi Trumpi skandaali. Tohutu jutt oli lehes, aga järgmisel päeval polnud mitte ühtegi sõna. Mitte ridagi, mitte mingit vabandamist, et uudis oli osutunud valeks. Tüübid lähevad lihtsalt kahvlisse ja kõik.

- Te olete suure osa oma elust elanud nõukogude korra viljastavates tingimustes. Mida meil idapiiri tagant oodata on?

See on karm. Väga karm. Tšetšeenia sündmused juba näitasid, et NSV Liidu lagunemine niisama ei lõppe. Aga kui võeti tagasi vana hümn, siis oli selge pilt, et see, mis tulema hakkab, saab olema karm. Me istume püssirohutünni otsas. Halvad stsenaariumid on nii halvad, et neist ei taha üldse rääkidagi (sügav ohe). Üldse on käes selline aeg, et tahaks ennast kusagilt näpistada – äkki on tegemist unenäoga.

- Nii mõnigi on öelnud, et kui kahest halvast peab valima vähem halvema, siis valida elu Venemaa võimu all, mis on ikkagi kristlik riik ja kultuuriliselt sarnane.

Ma olen ka selle üle mõelnud. See on üks kuramuse saatanlik värk. Kui on valida, kas islam või venelased, siis loomulikult venelased. See mäng on täpselt nii. Õudne mõelda, aga midagi ei ole teha. Venelastel on üks fantastiline võimalus. Tänavu möödub 100 aastat oktoobrirevolutsioonist. Viimastel aastatel pole aga oktoobrirevolutsiooni aastapäeva Venemaal praktiliselt üldse tähistatud. Tähistatakse ainult 9. maid. Mida see näitab? Kas mitte kavatsust kehtestada uuesti tsaaririik? Kahe peaga kotkas on olemas, Georgi lint on olemas, kommunismile on pööratud selg. Leiavad kuskilt veel mõne Romanovi ja siis on – aidaa, Soome, Poola ja Baltimaad. Rebivad Lenini sõlmitud rahulepingu puruks, ütlevad, et Tsaari Venemaal pole sellega mingit pistmist, et see oli kohutav segaduste aeg. Ja viskavad Lenini veel mausoleumistki välja. See on selline õudusunenägu.

- Kas ängistav aeg on loojale hea aeg, inspireeriv?

Ei ole üldse hea aeg. Aga saalid on täis. See on kummaline. See on hea.

- See ongi see, et inimesed tahavad kuulata. Midagi tõelist, midagi, mis annab pidepunkti selles maailmas. Kedagi, kes ütleb lavalt asju, mis korda lähevad. Mitte järjekordse rannarvassiljevi või kallepallingu tühja mulli.

Kedagi ei usugi enam. Kui sa teleka lahti teed ja nad hakkavad seal juttu veeretama, siis see on kohutav. Nüüd on tulnud peale uus punt, kes pole õppinud isegi seda, kuidas oma kehakeelt valitseda. Kui sa oled poliitik, pead sa teadma, mismoodi olla.

- Mida uuest valitsusest arvate?

Mitte midagi ei arva. Mitte m i d a g i. Ma ei usu, et nad midagi suudavad korda saata. See peab olema midagi täiesti teistmoodi. Kui ma vaatan ja kuulan neid poliitikuid, ka neid, kelle sõnal on seni minu jaoks kaalu olnud, siis midagi ei ole teha – kõige täpsemalt ja otsemalt räägivad mõned mehed EKREst. Ja kui mõelda sellele, kui palju on neid maha tehtud ja kui palju on neile sõna otseses mõttes pähe s*****d, siis on nad väärikalt edasi läinud. Ja s**aloopijaile on see justkui kummiga tagasi tulnud. Minu põlvkonnaga pole muret, nemad saavad asjadest aru. Aga noorem põlvkond, kolmekümnesed, nendega on juba keeruline rääkida. Nad ei ole ise kogenud seda seisu, mis nõukaajal oli, nad ei oska tunda hirmu oma rahva ja keele kadumise pärast. Aga sisehääl ütleb mulle, et on juba olemas mingi noor punt, kes, siis, kui on käes õige aeg, tulevad ja hakkavad õiget asja ajama. Loodus tühja kohta ei salli.

Näiteks Jaan Poska Gümnaasiumi vilistlastekogu kuulutab välja esseekonkursi "Eesti loost ja lootusest". Nad ütlevad – Eesti riik on imeline privileeg.

- Seitse aastat tagasi ütlesite, et trikoloorist on justnagu saanud kolm erinevat lippu – valge neile, kes on alla andnud, must lootusetutele ja sinine neile, kes pole lootust kaotanud. Millal saab lipp taas üheks?

Lootus jääb, see sureb viimasena. See sinimustvalge on meie sees nagu triipkood.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Põhimõtteliselt lugupeetud laulja ja üks Eesti muusikalegendidest käis välja võimaluse,millele võib Putin tõonäoliselt minna,kui enam kuskile pole tal siseriiklikult kuskile manõõverdada.Võimalik muidugi,et see jääbki võimaluseks aga niipalju,kui mina tean on mingid Nikolai II sugulased ikka veel elus ja monarhia taastamine täielikult võimalik.
Ja siis saab muidugi ajada seda tsaaririigi ajaloolise järjepidevuse jura ja teatada,et nemad ei tunnista Lenini allkirjaga pabereid.
See paneks muidugi huvitavasse olukorda need,kes järjepidevuse all nõuavad Eestile kaotatud alasid tagasi.Konflikt missugune oleks küpsemas.
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Volaa,oled rahadega vussis,reedad riiki,kepid vihmavarjutüdrukuid ja laias kaares võtad altkäemaksu ning karistuseks........................ei pandagi võib olla pokri,sest herral tervis kehv :dont_know:
Eeskuju missugune meie poliitikutele ja pealekasvavale noorsoole,midagi on väga mäda,kui Savikas sedasi pääseb.
herman30
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas herman30 »

kaugeltuuriv kirjutas:Volaa,oled rahadega vussis,reedad riiki,kepid vihmavarjutüdrukuid ja laias kaares võtad altkäemaksu ning karistuseks........................ei pandagi võib olla pokri,sest herral tervis kehv :dont_know:
Ja kirss tordi peal, sinu erakond maksab sulle riigi poolt määratud hiigelsummaga rahatrahvi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Pätid ikka aitavad ühiskassast neid, kes on kinni kukkunud. Mis selles imestada on?
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Noor ja 4 külalist