Minu väärtushinnangud lähevad ilmselgelt Trummi ja Lemeti omadest lahku.
Kuid asja sisulisest poolest. Mis asi see on, mida sõjalise algõpetuse tundides aastal 1992 vene erusõjaväelaste poolt oleks pidanud (vene keeles) õpetatama? Kas tõepoolest ainult automaadi lahtivõtmist? Mis siis sellest Trummi sõnutud "lapsest" oleks alles jäänud? Riviõpet? Ei saa, meil on teistsugune (ja oli ka aastal 1992). Kaeviku kaevamist? Ja kes oleks õpetanud? Ikka inimesed, kel poleks olnud mitte mingit ettekujutust meie riigikaitsest, kaitseväest ega ka, ausalt öeldes, riigist. Ja seda kõike oleks siiski väga vaja olnud? Ja mulle meeldis Toomas Türki tõdemus, et sõjaline algõpetus
ei ole universaalteadus, vaid sõltub ikka riigist ja valitsemiskorrast. Seega nõukogude sõjaline algõpetus oli orienteeritud ikka tulevaste nõukogude riigikaitsjate õpetamiseks.
Igaks juhuks kopeerin siia meie Eesti riigikaitseõpetuse õppekava eesmärgid (
http://www.kaitseministeerium.ee/sites/ ... 9_2014.pdf):
Riigikaitseõpetusega taotletakse, et õpilane:
1) on Eestile lojaalne kodanik, kellel on positiivne hoiak ja valmidus vajaduse korral Eestit kaitsta ning kes tegutseb lähtuvalt õigusriigi põhimõtetest;
2) järgib demokraatlikke väärtusi ning on solidaarne ja vastutustundlik;
3) mõistab riigikaitse seotust erinevate ühiskonnaelu valdkondadega;
4) väärtustab kaitseväelase elukutset, kaitseväge ja vabatahtlikku tegevust Kaitseliidus ning selle eriorganisatsioonides;
5) teab riigikaitse korraldust ning kaitseväe ülesehitust ja ülesandeid ning riigikaitset reguleerivaid õigusakte;
6) teab kodanikukaitse põhimõtteid;
7) tunneb huvi riigikaitse ja sõjaajaloo vastu;
8 ) teab NATO kollektiivse kaitse põhimõtet;
9) on omandanud esmased oskused ohutult relva käsitseda, esmaabi anda, kriisiolukordades käituda ja tegutseda;
10) teab topograafia põhialuseid, orienteerub maastikul kaardi ja kompassiga ning käitub keskkonda säästvalt.
Ma olen väga üllatunud, et Trumm kogenud riigikaitseõpetajana ei saa aru selle õppeaine sisulistest eesmärkidest. Ja ma ausalt öeldes natuke kardan, et mida Sa siis ikkagi seal õpetad? Nö selle kalašnikovi lahtivõtmist on kirjeldatud ühe eesmärgi alaeesmärgis.