Kevadtorm 2017

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Kevadtorm 2017

Postitus Postitas Martin Herem »

Ei olnud mõeldud paanika õhutamisena. Lihtsalt olen suhelnud paari tuttava noore ajateenijaga ning nad on kurtnud, et sellistel õppustel on osad mehed erinevate kohustuste täitmise tõttu pidanud jutti 24h või kauem tegutsema.
EDIT: Siiski täiendava märkusena lisan, et see kõik toimus veidi vähem kui kümme aastat tagasi ja võimalik, et ei esindanud kaugeltki üldist pilti.
Mõtlesid siis enne postitust või ei mõelnud? Ja järgmine postitus pole sul ka parem kui Seersant Steineri "ameerika sõdurid võivad Eestis karistamatult tegutseda".
Ma võin sulle tuua "paar näidet" käesolevast õppusest, kus lahingud lõpetatakse OT pärast varem. Eesmärgiks on just autojuhtide puhkeaeg tagada ... ja kas ma nüüd saan öelda, et kõik on korras?
Täiendava märkusena lisan, et me tõesti muretseme nende asjade pärast.
Veel ühe täiendusena tahan lisada, et alati pole vigastustes süüdi kannatanu, nii et idiootideks temeldamisega tuleks hoog maha võtta.
Nii et vähem müra ja tatti, siis on vähem paanikat.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Veel ühe täiendusena tahan lisada, et alati pole vigastustes süüdi kannatanu, nii et idiootideks temeldamisega tuleks hoog maha võtta.
Vot see oligi pigem minu postituse mõte.
Ja järgmine postitus pole sul ka parem kui Seersant Steineri "ameerika sõdurid võivad Eestis karistamatult tegutseda".
Seda ma panen küll pahaks. Mina pole võtnud kedagi otseselt solvata ega hüperboole luua, edastasin vaid seda, millega üksikud (mulle tuttavad) ajateenijad on kokku puutunud ja sidustasin selle õnnetusjuhtumite võimalikkusega. Olin ma siinkohal ülekohtune? Ma ju ei väida, et keegi hoolimatusest või sihilikult probleeme tekitab. Täiesti arusaadav, et suurtel õppustel ongi raske kõike kontrollida.
Viimati muutis nimetu, 21 Mai, 2017 12:27, muudetud 1 kord kokku.
aht0
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aht0 »

Martin Herem kirjutas: Veel ühe täiendusena tahan lisada, et alati pole vigastustes süüdi kannatanu, nii et idiootideks tembeldamisega tuleks hoog maha võtta.
Nii et vähem müra ja tatti, siis on vähem paanikat.
Alati mitte. Pahatihti on. Teatav ohukäitumine, olgu põhjuseks võimetus ette mõelda või ohust üldse mitte hoolida, on täiesti loomulik osa evolutsioonist ja bioloogilisest valikust. Milles oligi ülalkirjutatu point. Sorry kui see tundus "idioodiks tembeldamisena". Need õnnetused on, jäävad, ja mitte mingi leierdamine ei aita.

Minu kirjutatu oli reaktsioon ühele akf'ile kes kukkus undama et miks ei tehta demosid ega instrueerita rohkem.

Kes tahab võib eriti markantseid näiteid uurida lehelt http://www.darwinawards.com/
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Idioodi diagnoos tuli mujalt ...
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Instrueerimisega ei ole võimalik kunagi vältida kõiki lollusi.
Näide teisest valdkonnast - kõik teavad ja pidevalt räägitakse, et joobes juhtimine on kuritegu. Ainuüksi 2015 aastal võeti kinni 8215 joobes juhti - s.t. keskmiselt üle 22 inimese ööpäevas. :shock: (veel statistikat http://www.kriminaalpoliitika.ee/sites/ ... _juhte.pdf )

NB! Juhiste järgimise distsipliin algab kodust ja Kaitsevägi ei suuda kõiki ümber kasvatada.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Noh, priimusega end põlema pannud igrorandid või kraavi sõidetud autod ei näita tegelikult mingit pidi ürituse kvaliteeti (ei head ega halba), juhtub ka liitlastel (kel palju rohkem kogemusi).

Minu kogemus suurte üritustega ulatub küll mõne aasta taha, aga võrreldes tolle ajaga on asjad märkimisväärselt paranenud. Kui brigaadi puksiirauto on tunniga abivajaja juures, on päris hea orgunn ikkagi.
Mõned aastad tagasi oli taoliste asjadega hämmingut kui palju.
mehed erinevate kohustuste täitmise tõttu pidanud jutti 24h või kauem tegutsema.
Jah, selline häda on meil endiselt. Kuigi tundub, et just taoliste ürituste arvu suurenedes kasvab ka kogemus ja sellega hakkavad asjad sujuvamalt liikuma. Minu tähelepanekuid mööda on selliste 36h nonstop asjade põhjus mitte ülemate sadism, vaid lihtsalt meie võimekus/kogemus asju sujuvalt ja kiiresti ära teha. Näiteks ei magata seepärast, et oodatakse käsku. Allüksuse ülem ei julge mehi magama lasta, sest viimasel hetkel võib ülevalt tulla korraldus, mille täitmise ajast on suur osa üleval või info liikumisel ära raisatud ja piltlikult öeldes tuleb graafikus püsimiseks 10 minutiga kompanii teele saata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Aga kas see, et sel aastal on palju õnnetusi olnud, ongi nii või meediakajastuse seekordne omapära? Juhtunud ju varemgi ning mitte kõik, mis juhtub, ei ületa meediakünnist.
Dona nobis pacem!
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Esimene juhtum oli küllalt ekstreemne ja seetõttu pälvis see teema ka meedia kõrgendatud tähelepanu. Igasugu apsakaid on õppustel alati olnud. Ei oska öelda, kas see aasta on kuidagi erinev antud juhul.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Ma lihtsalt vaatasin praegust Delfit: Kevadtormist praegu esilehel 3 lugu (rubriigis KRIMI! :dont_know: ) ja kõik ainult sellest, et keegi sai viga, sõitis välja jne. Ma saan aru, et mingid PR-gurud hakkavad kohe sõjahirmu ülespuhumises süüdistama, kui põrkavaid omi mehi ja liitlasi näidata, aga kui meediale muud (peale õnnetuste) vähe annad, siis saadki, mida annad.
Dona nobis pacem!
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Mis puudutab priimust, siis sellega on ennast igal aastal mõni ajateenija "põlema" pannud. Meediakünnise ületab lihtsalt see, kui ajateenija satub selle tagajärel haiglasse. Kindlasti mängib siin rolli väsimus ja muud faktorid. Muide, see meediast läbi käinud "soomusauto", mis kraavi sõitis olla juttude tasandil olnud brittide tank.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Sellise endasüütamise põhjus on piirituse juurde valamine priimusesse, mis pole kustutatud või on liiga tuline.
Selle eest hoiatatakse SBK ajal (ja antakse jalaga tagumenti ka). Pole põhjust midagi muuta, lollikindlaid asju pole, sest lollid on leidlikud.
Üleminek kuivpiirituse tablettidele eeldaks aga käigusoleva keedusüsteemi suurema osa välja vahetamist (loe uue ostmist).
Rootsi katelokisüsteem on piisavalt ohutu, kui sellega elementaarseid ohutusereegleid jälgida.

Selleks, et pauku ei juhtuks, tuleb priimus kustutada kaanega ja hoida seda ka reaalselt 30 sek seal peal, mitte vaadata, et enam ei põle ja kallata sauhti pudelist (või veel hullem, kanistrist) uut peale.

Mis puudutab antud rootsi keedusüsteemi konstruktsiooni, siis pole tarvis muretseda - Rootsi sõjaväeakadeemias oli spetsiaalne õppetool, mis tegeles sõdurivarustuse leiutamisega põhjamaa oludes. Seal leiutatud asjad võivad tunduda ebaseksikad (nt rootsi armeenuga oma naljakalt pisikese teraga), kuid päris kindlasti on sellele eelnenud pikem arendustöö ja kui asi on selline nagu ta on, siis põhjusega. Põletusainena kasutati seal originaalis denatureeritud piiritust (rootsi keeli "rödspirit" ehk punane piiritus - punase värvaine pärast). Eestis kasutati (võib-olla ka praegu) tavalist meditsiinilist, et mõni tark ennast sandiks ei jooks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Martin Peeter kirjutas:Aga kas see, et sel aastal on palju õnnetusi olnud, ongi nii või meediakajastuse seekordne omapära? Juhtunud ju varemgi ning mitte kõik, mis juhtub, ei ületa meediakünnist.
Iga aasta on õnnetusi olnud, põhiliselt on meedias olnud õnnetused masinatega, vigastused metsas harilikult sinna ei pääsegi, kui kannatanu seda ise ei suru.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Roamless kirjutas:Mis puudutab priimust, siis sellega on ennast igal aastal mõni ajateenija "põlema" pannud. Meediakünnise ületab lihtsalt see, kui ajateenija satub selle tagajärel haiglasse. Kindlasti mängib siin rolli väsimus ja muud faktorid. Muide, see meediast läbi käinud "soomusauto", mis kraavi sõitis olla juttude tasandil olnud brittide tank.
Kuiva (sõnalise) juhendamise asemel peaks ehk tüüpidele näitama vähemalt videosid sellest mis juhtub (kiire otsing populaarses videojagamise keskkonnas tõi kohe mõned: https://www.youtube.com/watch?v=3f4lPzxSm5A (bensiin pole mänguasi) ja https://www.youtube.com/watch?v=v3F4c5o4J7M (ärge valage põlevasse õlisse vett) )
Veel parem kui teha näitlik esitlus, tänapäeva iphonestunud linnainimene ei kujuta tihti ette et tuli on natuke enamat kui see pisike säde mis tiku otsas hõõgub.

Lisan ka lingi TTÜ tuleohutuse koolitusele (loodetavadsti töötab, on siseveebi oma) https://echo360.e-ope.ee/ess/echo/prese ... 0eb52ab60f seal 27 min paiku ka mõned õpetlikud videod
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Just kui KT puhul muust, kui piirituse priimusega toimunud intsidentidest, enam rääkida poleks ...
Aga et oleks lõpuni selge:
1) Hetkel tundub (mittetäielikud vaatlusandmed), et vigastused ei teki mitte lihtsalt põlevale priimusele piirituse lisamisest, vaid põlevale priimusele SUURE ANUMAGA piirituse lisamisest. KV poolt antud pudelid on väiksed ja väiksema suuga, mis ei võimalda suurt põlemist.
2) See on lugemiseks kõikidele enesekindlatele "tuletalitsejatele" - kirjeldatud eksimuse korral kannatavad tihti ka ümbritsevad kaaslased.

Nüüd võiks keegi oma kogemustest rääkida (ja mitte priimusest), sest tundub, et mõni "tormaja" on demobiliseeritud.
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

Kaitseliitlased kes osalesid on nüüd juba arvuti taga tagasi? Jagage muljeid!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline