TUVASTADA suurtükimoon, mürsk, mürsukest
Kestast
Minul küll kaminat pole, aga kestamaterjali tarbeks spetsriiul.Olen ka mõtelnud kestade puhastamisele, kui pole suutnud otsustada, kas jätta neid sellistena, nagu nad on, või ära poleerida....
Puhastada selliseid asju ei soovita abrasiivsete materjalidega, kui siis ainult oksiidi pealt lahustada. Kui on väga paksu oksiidikihiga kaetud, siis näeb kindlasti jube välja, aga sellisel juhul ei aita ka lihvimine ja poleerimine. Pind, mis alt välja tuleb, jääb laiguliseks, ma mõtlen seda just kõvasti kahjustunud messingu puhul.
Mina olen kasutanud kontsentreeritud amoniaaki, mis lahustab pealmise oksiidikihi ja ei kahjusta metalli ennast va. markeeringuid (nendega peab eriti hoolas olema). Need poes müüdavad pastad ei kõlba küll kuhugi, kui pind on tugevalt oksüdeerunud.
Selle hülsi "defitsiitsusest" nii palju, et eks see sõltub vist piirkonnast, mul ka selline olemas, aga pärineb see ikka ranniku äärest.
Mina olen kasutanud kontsentreeritud amoniaaki, mis lahustab pealmise oksiidikihi ja ei kahjusta metalli ennast va. markeeringuid (nendega peab eriti hoolas olema). Need poes müüdavad pastad ei kõlba küll kuhugi, kui pind on tugevalt oksüdeerunud.
Selle hülsi "defitsiitsusest" nii palju, et eks see sõltub vist piirkonnast, mul ka selline olemas, aga pärineb see ikka ranniku äärest.
Vaskkest 22 või 23 mm
Auvere kandis metsas kolades leidsin vaskkesta. Ava otsas 22-23 mm (joonlauaga mõõdetud, nihikut pole käepärast) ja kesta pikkus 150-151 mm. Kesta põhjal kirjeid tuvastada ei suuda.
Google-punkt-tsommi abil leidsin 23 mm vene uuemaaegse õhutõrjetoru, aga vanemaid ei miskit.
Äkki mingi land-lease toru oma?
Google-punkt-tsommi abil leidsin 23 mm vene uuemaaegse õhutõrjetoru, aga vanemaid ei miskit.
Äkki mingi land-lease toru oma?
Aitäh tabeli eest, väga asjalik materjal.
Tegemist siis vene 23 mm lennukikahuri mürsu kestaga.
Leidsin metsast veel ühe vaskkesta: 45X195 mm. Tabelist leidsin 45X185 mm lennukikahuri NS-45 moona, aga minu oma veidi pikem. Huvitavaks teeb asja see, et niipalju kui mina aru sain, hakati sellise kaliibriga kahureid alles 44 a katsetama lennukite peal. Teab keegi rohkem?
Kas ma saan õieti aru, et lennukist lendasid peale tulistamist kestad alla?
Tegemist siis vene 23 mm lennukikahuri mürsu kestaga.
Leidsin metsast veel ühe vaskkesta: 45X195 mm. Tabelist leidsin 45X185 mm lennukikahuri NS-45 moona, aga minu oma veidi pikem. Huvitavaks teeb asja see, et niipalju kui mina aru sain, hakati sellise kaliibriga kahureid alles 44 a katsetama lennukite peal. Teab keegi rohkem?
Kas ma saan õieti aru, et lennukist lendasid peale tulistamist kestad alla?
Kestal on ava muljuda saanud ühest küljest, kaliibri mõõtmine seetõttu raskendatud. Võib ehk ka 42 mm olla. Põhja diameeter ca 53-54 mm (joonlaud).
Lühemaks pole vist lõigatud, näha on 2 pressitud soont kaelal.
"Tong" on võtmega sissekeeratav ja kinni kärnitud.
Põhjal kirje: 184-0
"Tongil" kirjed: 128 ; 43Б ; 50(?)
Leidmiskoht Auvere kandis 44 a madinate alal muda seest.
Kas võib mürsk olla mustaks värvitud? Kohati katavad kesta mustad plekid.
Lühemaks pole vist lõigatud, näha on 2 pressitud soont kaelal.
"Tong" on võtmega sissekeeratav ja kinni kärnitud.
Põhjal kirje: 184-0
"Tongil" kirjed: 128 ; 43Б ; 50(?)
Leidmiskoht Auvere kandis 44 a madinate alal muda seest.
Kas võib mürsk olla mustaks värvitud? Kohati katavad kesta mustad plekid.
25-30 mm vaskkest
sain sugulase käest vaskkesta läbimõõduga 25-30mm(kuna see on otsast muljutud, pole täpset läbimõõtu võimalik kindlaks teha).Kesta pikkus umbes 205mm.Kesta küljel markeeringud (kirillitsas):
UBR-83
NN 30
6/7 BPGR 2/81 T
8-81-184
Kesta all:
D 56-81 K 184-3
Millega tegu?
UBR-83
NN 30
6/7 BPGR 2/81 T
8-81-184
Kesta all:
D 56-81 K 184-3
Millega tegu?
"If the tanks succeed, then victory follows." Guderian, 1937
Kestast
Sain täna veel samasuguse kesta,ka Vene toodang,markeering natuke teine, toodetud 2 aastat hiljem-1912.Saamise kohaks jälle mereäärne kant, ainult juba Lääne maakonnas.
7,5cm mürsu kest
Leidsin Pikasilla kandist ilmselt mingid kahurväe positsioonid ja sealt ka ühe hülsi. Kaliiber 7,5cm. Hülsi pikkus on 34,8cm ja otsa läbimõõt 8,6cm. Kas oskab keegi öelda, mis sorti kahurile niisugune sobis?

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline