Selle moodsa plaanimajandusega laevandust ja konkreetselt seda Zvezdad silmas pidades tuli mulle pähe mitu uitmõtet.
Tehas kindlasti ei saa toimida ilma seadmeteta,mul peaks selles osas olema õigus,kuigi ei ole ise insener.
Niisiis seadmed,me kõik teame,kui õnnetu on Vene enda masinaehitus ja sellest tingitult tuleks seadmed osta Läänest.Ja seal tuleb kulutada juba valuutat ja osad masinad vist peaks olema lausa nüüd sanktsoonide all.Seda esiteks.
Teiseks tööjõud,kuskile kaugele uut tehast tehes on vaja sinna mehi ja harituid,sest muidu lähevad need laevad suurte vigadega põhja.Minu äranägemise järgi ei ole eriti selliseid insenere,kes tahaks koos perega kuskile pärapõrgusse sõita.Kaug-Ida on ikkagi väga ebapopulaarne Euroopa osa haritumale keskonnale,esiteks liiga kauge ja teiseks vähe võimalusi reisimiseks ja arenemiseks.Seda teiseks.
Kolmandaks selllise projekti rahastus.Uudises ei ole mainitud,kes on omanikud ja investorid aga pakun,et tehase rajamise idee autor on mõni Putjale lähedane oligarh.See tähendab aga kogemuste järgi üteldes(nagu on ilmnenud ajakirjanduses)suurt rahakulu ka oligarhi ja edasi ka Putini tasku,kui riiki silmas pidades.Kui osa obšakist ka Putja tasku jõuab,siis ma ei imesta,et mees korraldusi jagab tehase osas.Tal on enda huvid mängus.Ja raha pumbatakse välja riigieelarvest niipalju,kui vaja.Krimmi silla näide on meil kõigil silmade ees.
Neljandaks see õnnetu Rogozin.Mees on silmnähtavalt mittesobiv juhtima sellist majanduslikku moodustist nagu sõjatööstus ja raskemate masinate ehitus.Minule on Rogozini puhul saanud silmade ette järgmised uudised:regulaarselt õhku lendavad kosmoseraketid,Armata tank,millele topiti sisse hulga raha aga tulemuseks on vaikselt tühjaks susisev näidiseksemplar,mille põhimuresid nagu kapten Trumm mainis(mootor ja vale kaliibriga toru) ei olegi suudetud peale 10 aastat kestnud projekteerimist ikkagi lahendada,Vene super-über-maailma analooge mitte omav viienda põlvkonna hävitaja,mille näidiseksemplarid tassitakse vaid Moskva lennushowle(kusjuures Läänes räägitakse juba reaalselt kuuendast põlvkonnast hävitajate osas ja USA alustas juba Obama lõpuajal uue põlvkonna strateegiliste pommitajate programmi),tossav Kuzik ehk siis see õnnetu lennukikandja,mis enamus ajast istub oma järgijäänud elust kuivdokis,jne.jne.Venemaa masinaehituse ehk siis seadmete korralikust alustamisest ma ei räägigi,ikka need Saksast ostetud turbiinid ujuvad pinnale,viimati nägin uudist,et ka näiteks Krimmis kasutatavad vaiarammid on läänest,konkreetselt Soomest.Isegi sellist "pisiasja" ei suudeta endale toota,mis veel me muust räägime.
Rogozin on endise suurvenešovinismi partei Rodina juht,kelle isal olid KGB-s kõrged kidralipagunid(minu arvates olen näinud uudistes aukraadi kindralpolkovnik,andestan,kui eksin),mille tõttu ta ka selle posti sai,juhtimine on sellel herral igatahes ümmargune null.
Kogu seda juttu kirjutades tundub mulle,et ilmasjata ei tehta tehast Kaug-Itta,seal oleks vähem võimalust,kuskil kinnises linnas toota asju seadmetel,mis võiksid olla sanktsoonide tõttu keelu all.Küll leiab mõne kasuahne Lääne firma,kes midagi läbi vahendajate ka neile müüb aga siis tuleb see sellisena välja,et osad tehnoloogilise tsükli jupid tulevad koopiana Hiinast ja minu kogemuse järgi on Hiina asjadel üks pisuke probleem.Kvaliteet.Saab olema naljakas,kuidas need asjad venelastel välja mängivad.Pakun,et sellest tingitult venib laevade tootmistsükkel ikka kordades rohkem,kui korraliku seadmepargi(mitte jupp siit,jupp sealt) puhul.Rahastusega on nigu on,ega siis omi taskuid tühjaks ei jäeta.Küll raha leitakse ehk siis trükitakse juurde.Kas just see tehas on inflatsooniralli algataja,ei julge pakkuda aga mingi piisk sellesse kindlasti.Mehed ja insenerid-mina siin muud võimalust ei näe,kui sunnikorras või meeletute palkadega meelitades.Viimasel juhul ajab see jällegi tootehinna üles,esimesel variandil tuleb meil esimene uue Venemaa tehas ehitamisele,mis võtab mudeli üle Stalini ajast ja see oleks ikka väga hirmutav.Rogozini puhul tekib aga pähe mõte,et Putja ja Co. spetsiaalselt andsid selle ülessande Rogozinile ehk siis selle venides ja ebaõnnestudes saab mehe diplomaatiliselt lahti lasta,muidu lahti lastes oleks võimalus,et mees jookseb opositsooni ja hakkab Vene natsionalistide juhtfiguuriks.Nüüd aga saab mehe korralikult täis lasta.
Vaatasin veel netis ringi ja Vene enda allikad kinnitavad huvitavat fakti.Et selle tehase tootmist täis saada peaks koondama kogu Venemaa riikliku laevatellimuse sinna.......sellest küsimus.MIDA NEED EUROOPA OSA TEHASED TEGEMA HAKKAVAD,MAAILMA TURULE TOOTMA TÄNU OMA EBAEFEKTIIVSUSELE NAD HAKKAMA EI SAA.Mis viib mind mõttele,et asi lõpeb neil seal selliselt nagu see kunagine Vene peaminister ütles.tahtsime paremat aga läks nii nagu alati.
https://www.kommersant.ru/doc/3405363