Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
kallek
Liige

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas kallek »

ugandiklubi kirjutas:Piinlik on see kui meie peamine liitlane vajas abi ja meie vedasime teda alt . Abi oleme küll varmad tahtma .
Ma ei saa nüüd päris täpselt aru, kes see meie peamine abivajav liitlane on USA või Trump?
Vajab meie liitlane USA abi vabanemaks Trumpist kui nii siis tulebki meil toetada resolutsioone, mis aitaksid meie liitlasel USAl vabaneda Trumpist?
Mis selle Trumpi Jeruusalemma fiasko peamine point oleks?
Genereerida võimalikult palju vihkamist moslemite ja läänemaailma vahel, ajada nad omavahel suurde sõtta? Kolmandasse maailmasõtta? Minna USA üksuste koosseisus uute suurde sõtta ja tekitada võimalikult palju surnud ja vigastatud eestimaalasi? See on samast sarjast üritus justkui oli äsjane Trumpi destruktiivne ärplemine Kim Jong-uniga, genereerida suurt sõda kellegi teise huvides Korea poolsaarel ja kui see ei taha õnnestuda siis proovida sama uuesti Jeruusalemma abil Lähis-Idas? Kas Trump pole seega mitte saatan, kes tuleks esimesel võimalusel peatada? Kui sarnased ÜRO resolutsioonid aitavad saatanat ja Kolmandat maailmasõda peatada, peaks Eesti olema õnnelik, tehes kõik endast oleneva saatana peatamiseks?
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Ma kardan,et meie kallid EL liitlased panid meid fakti ette kui toetate araablasi koos venelastega siis meie toetame Vene vastaste sanktsioonide jätkamist.
Loodetavasti oli Mikser lihtsalt kahvlisse pandud, kurb kui Venemaa karistamiseks peab moslemite tagumikku pugema.
https://maailm.postimees.ee/4352625/eur ... 1483719339
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Trumpi administratsiooni ajal lõpetas USA vägede alalise rotatsiooni Baltikumis ja Patrioti ei peetud vajalikuks isegi meie poliitikute palvete peale Zapadi ajaks kohale vedada. Õhutõrje teema on seega igaühe enda mure, mille lahendamisega tundub, et Läti ja Leedu hetkel ka aktiivselt tegelevad, vastasel juhul loodaks nad ju liitlaste olemasolevatele võimekustele? Kui Leedu ja mingi määral ka Läti hetke peamised prioriteedid on liikursuurtükid, keskmaa õhutõrje, tankitõrje, snaiprivõimekus, need on teemad, mis jäid suuresti meie arengukavast välja põhjendusega, hetkel piisavalt vahendeid ei jätku. Selles mõttes on positiivne Leedu eeskuju meie jaoks selgelt olemas, milliseid võimekusi tuleks esmast iseseisvat kaitsevõimet silmas pidades esmajärjekorras arendada. Kui sul on juba mingi süsteemi opereerimiseks vajalik know-how olemas siis mõne radari ja laskeseadme lisamine ei ole enam eriline probleem, suudad vahendite tekkides viia võimekuse kiiresti vajalikule tasemele. Küsimus on seega pigem kriitilises ajafaktoris ja kas sellel meie poolt arendataval soomusmanöövervõimekusel st. CV90 pataljonil on ilma adekvaatse õhutõrje ja liikurite toetuseta mingit erilist pointi?
Mingit alalist rotatsiooni polnud. Alles Varssavi lepinguga muudeti välisriikide kohalolek "alaliseks". Ja USA võtab sellest lepingust osa, panustades oma jõududega Poolas. Üldse on omamoodi naljakas, et peale Brexitit on ligikaudu pooled EFP jõududest pärit väljaspool Euroopa Liitu (USA, UK, Kanada, Norra ja Albaania). Zapadi ajaks veeti Patriot Leetu kohale ja lisaks toodi Baltikumi umbes pataljoni jagu sõdureid, helikopterid, pommitajad ning täiendavad hävitajad.
Ja taaskord ajad sa mingit vale juttu. Liikursuurtükid ja tankitõrje võimekus on meil endiselt arengukavas ja TT on juba oluliselt täiendatud (see oli üks esimesi asju, mis peale Ukraina konflikti algust arengukavas ettepoole tõsteti), nagu ka lühimaa ÕT moonavarusid. Läti pole küll hetkel mingit signaali andnud kavatsusest osta keskmaa ÕT, kuigi Leedu pakkus minu mäletamist mööda ühise ostu võimalust. Ja Leedu äkiline ostuhoog pole kohe kindlasti meile eeskujuks. See, et neil on alles tekkimas korralik TT ja suurtükivõimekus, samal ajal kui meil on need põhimõtteliselt juba aastaid olnud, ei viita küll kuidagi nende prioriteetide paigas olemisele (nö "kriitiline ajafaktor"). Ja jällegi, hoolimata kaks korda suurematest ressurssidest ei näe ma neil kaks korda suuremat või paremat sõjaväge.
Seal olla koguni läinud mingisugused koodid vahetusse.
Ma juba ütlesin, et kogu see "info" on tasemel 'naised saunas rääkisid'. Kellegi väidetav tuttav kusagil Mehhikos rääkis. No andke andeks.
Saime kätte ja kasutame aga küsimus on hinnas, arvestades 60 miljonilisest kogusummast läks tervelt 16 miljonit nende samuste Mapatsite peale.
No ja siis? Me ei jäänud ju tühjade kätega. Saime oma raha eest vajalikku tehnikat. Mida sa veel kurdad? Meie sõbrad läänes poleks sedagi pakkunud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Martin Peeter kirjutas:Prantsusmaa, Saksamaa ja UK ei vaja USA kaitset igapäevaselt, meie vajame. Neile ei anta ka rahaabi kaitsevõime tugevdamiseks, mis võib minna esimesena löögi alla. Otseselt ähvardati ju abi saajaid. Aga me mäletame ka Euroopa haledaid abipalveid, kui oli vaja Jugos sõjaliselt sekkuda. Toimunu kindlasti ei suurendanud USA soovi meid kaitsta.
Hea küll, tuleme lähemale. Läti ja Poola ei hääletanud. Kas tõesti peab keegi võimalikuks, et USA hakkaks kaitsma Lätit, aga meid mitte? Puhtpraktilisest seisukohast?

Ma ei vaidle, et me võinuks ju ka samamoodi teha, aga minu arust on see kõik siiski torm veeklaasis.
Kasutajanimi
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kasutajanimi »

aj1972 kirjutas:Ma kardan,et meie kallid EL liitlased panid meid fakti ette kui toetate araablasi koos venelastega siis meie toetame Vene vastaste sanktsioonide jätkamist.
Loodetavasti oli Mikser lihtsalt kahvlisse pandud, kurb kui Venemaa karistamiseks peab moslemite tagumikku pugema.
Ma ei näe su järelduses loogikat, seda enam et Poola, Läti ja veel mõned jäid erapooletuks.
Kasutaja avatar
Peavoolumeedia
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peavoolumeedia »

Välispoliitilistel sammudel on nii pikk vaade, et raske on öelda kas üksikute otsuste halb kõrvalmõju on kuidagi suurem, kui loodetud lõppkasu. Välispoliitiline aasta, mis sisaldab nii Mihhail Korbi tagandamist, kui ka ÜROs USA vastu hääletamist on aga igal juhul meeldejääv. :roll:
[i]"... ja millal tuli teile idee lamp lakke kinnitada?"[/i]
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Kasutajanimi kirjutas:
aj1972 kirjutas:Ma kardan,et meie kallid EL liitlased panid meid fakti ette kui toetate araablasi koos venelastega siis meie toetame Vene vastaste sanktsioonide jätkamist.
Ma ei näe su järelduses loogikat, seda enam et Poola, Läti ja veel mõned jäid erapooletuks.
Ma lihtsalt spekuleerin ja oletan otsides Eesti käitumisele vabandust.
Loogiliselt mõeldes peab ikka peast soe olema kui nii hääletada :evil:
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Hakkab pihta. USA suursaadik ÜROs korraldas vastuvõtu ja kohale kutsuti ainult riigid kes olid kas resolutsiooni vastu, ei osalenud või jäid erapooletuks.

Meie venemeelne valitsus suutis taas lüüa väikse mõra transatlantilisse julgeolukuraamistikku. Putin kiidab.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Kriku kirjutas:
Martin Peeter kirjutas:. Toimunu kindlasti ei suurendanud USA soovi meid kaitsta.
Hea küll, tuleme lähemale. Läti ja Poola ei hääletanud. Kas tõesti peab keegi võimalikuks, et USA hakkaks kaitsma Lätit, aga meid mitte? Puhtpraktilisest seisukohast?

Ma ei vaidle, et me võinuks ju ka samamoodi teha, aga minu arust on see kõik siiski torm veeklaasis.
Me oleme neid igasugu musti stsenaariume siin arutanud piisavalt: puhtpraktiliseks probleemiks, mis otseselt Poola ja Läti kaitset ei nõua, võib näiteks Narva kujuneda (mis võetakse lihtsalt ära ja siis kõvatatakse NATO lõpust arvestusega, et selle tühise linna pärast ju USA Venemaaga sõdima ei hakka) või mis iganes muu teema. Venemaa on sigaduste väljamõtlemisel üsna loominguline.
Dona nobis pacem!
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

Seda asja ei maksa ka liialt üle paisutada. USA hoiatus oli üsna konkreetne - vaadatakse üle kes millist toetust saab. Meie puhul tähendaks see näiteks seda, et järgmine kord kui hakatakse planeerima mõnda investeerimispaketti Balti riikidele (nagu hiljuti oli see 100 miljoni jagamine), siis Eesti ja Leedu saavad oluliselt vähem või üldse midagi. Artikkel 5 ega muud sellised solidaarsust eeldavad asjad pole kahtluse alla seatud. Sellepärast ei ole vaja ka nüüd üleliia hüsteeritseda selle teema üle. Siiski ei ole ma nõus nendega, kes väidavad, et USA hoiatus ei tähenda midagi. Minu arust vist Alatalu selgitas päris hästi, et olgu selle Trumpi maneeriga kuidas on, kuid enda antud konkreetsete lubaduste taga on ta siiski seisnud (maksureform, tervishoiureform, kliimalepe, nö "moslemite keeld" jne on lõpuks ikkagi paraja järjekindlusega läbi surutud). Seetõttu ei tasukski olla nii naiivne, et sellel asjal ei ole mingeid tagajärgi. Mina pakuks, et pigem ikkagi on, lihtsalt võib-olla mitte nii radikaalsed kui esmaste emotsioonide ajel arvatakse. Ma tuletaksin ka meelde, et see otsus ei olnud ainult Trumpi soolo, vaid selle algataja ja kinnitaja oli algselt ikkagi USA Kongress. Trumpi allkiri sellel tähendas lihtsalt seda, et see on nüüd ka ametlikult vormistatud ja omab selget demokraatliku mandaati, sest rahvas on andnud oma hääle nii selle poolt olnud Kongressi koosseisule kui ka Trumpile. Minu arust on seda piinlikum, et Euroopa riigid otsustasid selle küsimuse ümber Trumpiga plõksida, et talle koht kätte näidata, sest olgem ausad, mingist rahuprotsessist pole viimased paarkümmend aastat olnud haisugi. Ja Trumpi vastu minnes läksime pimesi hoopis USA vastu. Ja kokkuvõttes ei maksaks ka unustada mis kuvandi see loob meist Iisraelile ja selle juhtkonnale. Nad panevad neid asju siiski tähele ja mingil hetkel võib see meile parajaks ninanipsuks osutuda. See omakorda aga viitab meie välispoliitilisele lühinägelikkusele, sest ei maksa arvata, et ÜRO Julgeolekunõukogus meile kergemad probleemid ette satuvad. Ja vot seal võime küll nõnda talitades enda margi päris täis teha.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

See taandub jälle igivanale ja siingi foorumis vaidluseks olnud küsimusele, et kas Eestile on vaja USA-d või USA-le Eestit tema geograafilise asukoha pärast.
Mina ütleks, et Eesti on iseseisev riik ja kui USA nende mõistes Peterburi eeslinnas tahab toimetada, tulebki neil selleks raha välja käia. Neid investeeringuid, mis USA teeb ei tohi võtta armuannina, sest muidu ei jõuagi Eesti pimedast orjaööst kunagi välja.
Martin Peeter
Liige

vanahalb kirjutas:See taandub jälle igivanale ja siingi foorumis vaidluseks olnud küsimusele, et kas Eestile on vaja USA-d või USA-le Eestit tema geograafilise asukoha pärast.
Mina ütleks, et Eesti on iseseisev riik ja kui USA nende mõistes Peterburi eeslinnas tahab toimetada, tulebki neil selleks raha välja käia. Neid investeeringuid, mis USA teeb ei tohi võtta armuannina, sest muidu ei jõuagi Eesti pimedast orjaööst kunagi välja.
USA-le on olulisemad muud asjad: nende juhtroll maailmas, mis võimaldab neil olla tugev globaalses äris, kus kehtestada omi reegleid. Oluline näide on siinjuures USA dollar, mis on selle riigi suurim ekspordiartikkel ja maailma reservvaluuta. Aga see on võimalik vaid tänu sellele, et USAl on maailma tugevaim relvajõud ja ta on globaalse majanduse suurim tegija. Eesti on pigem printsiibi küsimus: kui siit taganeda, kes siis garanteerib, et ei tule jäädagi taganema. Nad ise vaidlevad tegelikult pidavalt, kui isolatsionistlik või globaalne peaks olema. Praegusel hetkel enam meid keegi NATOsse ei võtaks: liiga suur risk ja liiga väike kasu.

to: akf Nimetu: olen nõus, et millegi väga hulluni see jama ei lähe. Tõin lihtsalt akf Krikule lihtsamat sorti näite, et Venemaa oskab väga hästi liitusi lõhkuda ja ohvreid isoleerida. Ma siiski arvan, et mingi suurem propaganda-surve või kohalike venelaste ülesässitamise katse või kohalikku poliitikasse sekkumise katse on võimalik. Mingi selline katse, millega Venemaa suurt midagi ei kaota, aga saaks kontrollida USA reaktsiooni.
Dona nobis pacem!
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Eesti on jätkuvalt /veel nädal aega/ EL eesistuja. Seisus kohustab. Kui mõned liikmesriigid võisid taganeda EL siseselt kokkulepitud seisukohast, siis eesistujale selline käitumine ei oleks olnud kohane.

Lisaks muidugi veel see klassikaline jutt - väärtuspõhine välispoliitika vs jõuväljade (kokkulepete) põhine. Antud juhul Eesti siiski lähtus oma deklareeritud välispoliitilisest kursist.
Martin Peeter
Liige

toomas tyrk kirjutas:Eesti on jätkuvalt /veel nädal aega/ EL eesistuja. Seisus kohustab. Kui mõned liikmesriigid võisid taganeda EL siseselt kokkulepitud seisukohast, siis eesistujale selline käitumine ei oleks olnud kohane.
Sellega ei saa küll nõustuda. Eesistumine, mida täidavad nii väärikamad, kui vähem väärikamad liikmesriigid, mingeid piire ÜRO-s hääletamiseks küll ei sea. Liiatigi pole andmeid, et mingi seisukoht üldse kokku lepiti. Ma arvan, et Poolal või Ungaril ei olnud mingit soovi sellist kohustust endale võtta ja nad ütlesid selle ka otse välja.
Pigem võis siin rolli mängida meie välisametkonna egotrip kandideerida ÜRO Julgeolekunõukogu roteeruvaks liikmeks. Milleks seda vaja on, ei saa ma jälle aru. Pigem taas oma jõu ebaadekvaatsel hindamisel põhinev tegevus. No mida me võidaks, kui peaksime osalema veel sellistel hääletustel, kus tuleb valida USA ja EL vahel?
Dona nobis pacem!
kallek
Liige

Postitus Postitas kallek »

nimetu kirjutas:Meie puhul tähendaks see näiteks seda, et järgmine kord kui hakatakse planeerima mõnda investeerimispaketti Balti riikidele (nagu hiljuti oli see 100 miljoni jagamine), siis Eesti ja Leedu saavad oluliselt vähem või üldse midagi.
Õiglane oleks kui see 100 miljonit lähekski vaid Lätile sest nemad on tegelikult hetkel Baltikumi nõrgim lüli, Eesti ning Leedu võiks ise endaga hakkama saada ja selle sümboolse 33 miljoni dollariga, mis USA meile aastas eraldab, esmast iseseisvat enesekaitsevõimekust üles ei ehita. Kaitsekulutused tuleks meil tõsta esmalt 2.5% peale, mis korvaks vajadusel selle USA poolse sümboolse panuse, 33 miljonit Trumpi rumaluste nimel kaotada on sandikopikad, selle mehe rumalus võib meile tegelikkuses palju kallimaks minna.
nimetu kirjutas:Ja Trumpi vastu minnes läksime pimesi hoopis USA vastu.
Ei läinud, asjatundmatu jutt, jälle võrdsustame Trumpi ja USA aga ei ole need kaks kusagilt otsast omavahel võrdsed. Trumpil on USAs päris palju vastaseid ja neid tekib tänu Trumpile iga päevaga vaid juurde. Ma ei usu, et Trumpil lastakse USA päris põhja vedada, enne võetakse temaga midagi ette.
nimetu kirjutas:Ja kokkuvõttes ei maksaks ka unustada mis kuvandi see loob meist Iisraelile ja selle juhtkonnale.
Iisraelil ja selle juhtkonnal on meie regioonist nii või teisiti täiesti savi, hiljutised Gruusia, Ukraina, Süüria näited tõestasid meile seda ilmekalt. Iisraeli ja selle juhtkonna huvides on head suhted Moskvaga ja seda vajadusel Ida-Euroopa riikide huvide arvelt.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline