"Tankid EKV-le"
-
Viiskümmend
- Liige
- Kontakt:
Re: Tankid EKV-le elik "soomusmanöövrivõime"
Kaitsevägi on mittesõjalistest ülesannetest juba vabastatud ning remont on olulises mahus ikkagi sõjaline tegevus ning tsiviilsektoril vastavaid operatsioonialal tegutsemise võimeid praktiliselt tegelikult ju polegi ehk see suurema efektiivsuse jutt on puhtalt hüpoteetiline.
Venemaalt ostmine ei tule ju kõne alla, idarelvastust on mõttekas osta tegelikult ainult Ida-Euroopast ja seda siis koos varuosade ja täis elutsüklitoetusega. Soomest saaks seda ka aga ilma hilisema LCS/LCM toetuseta või USAst kingitustena küsida (M-28).
Venemaalt ostmine ei tule ju kõne alla, idarelvastust on mõttekas osta tegelikult ainult Ida-Euroopast ja seda siis koos varuosade ja täis elutsüklitoetusega. Soomest saaks seda ka aga ilma hilisema LCS/LCM toetuseta või USAst kingitustena küsida (M-28).
Viimati muutis Viiskümmend, 02 Mai, 2018 12:25, muudetud 1 kord kokku.
- Chupacabra
- Liige
- Kontakt:
Aga misasi see KV soomukite remont SEBEs siis on?Viiskümmend kirjutas:Kaitsevägi on mittesõjalistest ülesannetest juba vabastatud ning remont on olulises mahus ikkagi sõjaline tegevus. Tsiviilsektoril vastavaid operatsioonialal tegutsemise võimeid ju praktiliselt polegi ehk see suurema efektiivsuse jutt on puhtalt hüpoteetiline.
Milremis ka.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
-
Viiskümmend
- Liige
- Kontakt:
Mitte ainult SEBEga, KV-l on sõidukite remondi (varuosad/teenused/erinevad tööd) lepinguid tõenäoliselt vähemalt 50-ne erineva Eesti ja välismaa ettevõttega.
See näitab, et sinu rekkameestest tuttavate silmaring on sinu omast märksa avaram. Loe vahelduseks mõni raamat läbi, enne kui suu lahti teed. Näiteks Uustulndi Tuulte tallermaad. Saad targemaks.Kahju küll, aga seda terminit olen ma kuulnud vaid tuttavate rekkameeste poolt kasutatuna...
Mis jamaajamisse puutub, siis internet on vaba ja igaüks võib ise otsida/otsustada, kui vanad masinad, millise hinnanumbriga ja kes õieti jamaajamisega tegeleb.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Kas keegi nüüd avalikustaks, mis selle 2001 kaalumisel olnud MTLB maksus oli - nii masin, kordaputitamine kui ka ülalpidamine nt aasta kohta kuni eluea lõpuni. Aastaarve vaadates tundub, et tegu võis olla sellesama Rootsi noosiga, mis Soome läks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Chupacabra
- Liige
- Kontakt:
Super ju. See näitab, et jutt tööjõupuudusest ja/või võimest mahtu mitte tõsta ei vasta tõele. Erasektor leiab alati töötajaid.Viiskümmend kirjutas:Mitte ainult SEBEga, KV-l on sõidukite remondi (varuosad/teenused/erinevad tööd) lepinguid tõenäoliselt vähemalt 50-ne erineva Eesti ja välismaa ettevõttega.
-
Viiskümmend
- Liige
- Kontakt:
Kogu aeg on ju nii olnud, kas siis kui räägiti, et "KV teeb kõik ise" ja remont on vaja välja viia. 
Tõenäoliselt pole Eestis palju remonditöökodasid, kes ei oleks KV-le kunagi midagi teinud, KV on terve Eesti autoremondiscene oluline ning hinnatud klient!
Tõenäoliselt pole Eestis palju remonditöökodasid, kes ei oleks KV-le kunagi midagi teinud, KV on terve Eesti autoremondiscene oluline ning hinnatud klient!
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Kui see läbikäinud 50 000 eurot masina kordategemise eest on, siis meie mõistes on tegu täitsa OK tehinguga.Kahju küll, aga seda terminit olen ma kuulnud vaid tuttavate rekkameeste poolt kasutatuna...![]()
Ühesõnaga, sa ajasid jama oma "vilauute" masinatega ja tegemist on ikkagi kasutatud masinate ümberehitamisega ja moderniseerimisega.
See kõlab usutavamalt.
Ise ma olen arvanud, et ehk 100 000 per masin võiks olla, 20-30 tuhat projektimaterjal ja ülejäänu remondiks.
MTLB kasutab näiteks tsiviilset ülelaadimiseta Jamz-238 ehk nn Krazi mootorit, enam lihtsam ei saa olla.
Ülalhoidmise kulud on muidugi teine teema (veoautoga võrreldes), sest 20 liitrit 100 km peale võtva veoautoga ei konkureeri ükski ratasmasin.
Rääkimata roomikute ja roomikmasina spetsiifilise värgi kulumisest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Ja sellise vilauue mootori hind tehasest on vahemikus 6500-9300 eurot. Samas- kui suurt rolli need käigushoidmise ja hoolduse kulud ikkagi sisuliselt olematu läbisõidu juures mängivad? Rõhuv enamus neist masinatest sõidab aastas läbi ju vaid mõnisada kilomeetrit, mootori ressurss on 800 000 kirjas.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ainuke viga on selles, et MTLB JaMZ-238 mootori tootjana tegemist on Jaroslavi mootoritehasega, mis asub Moskva ligidal 
Üldiselt pole taoliste platsileidude probleemiks läbi kulunud mootor, vaid küsimus on masina nõgestesse lükkamisel (lekkima hakanud tihendid, kinni jäänud kolvirõngad, roostetamine).
Sama nali oli ka nende KV BTR-idega, nii mõnigi mootor on 1000 tunni järel kapremonditud, suure tõenäosusega põhjusel, et need lükati nõgestesse ja mootorit ei konserveeritud korralikult.
Aastaid hiljem käivitades selgus, et oh häda - suitseb kui kurivaim, võeti plokikaaned maha, selgus, et kinni jäänud rõngad on juba jõudnud rikkuda silindrid ja edaspidi kulub iga 10 liitri diisli peale paar liitrit õli (mis lendab summutist välja).
Ühesõnaga, igaüks, kes on pidanud ellu äratama 20 aastat seisnud vanaisa Lada, kujutab ette, mislaadi probleemid tekkida võivad.
Koht, kus lohaka/laisa/ükskõikse omaniku probleemid nuheldakse järgmise ostja kraesse.
Üldiselt pole taoliste platsileidude probleemiks läbi kulunud mootor, vaid küsimus on masina nõgestesse lükkamisel (lekkima hakanud tihendid, kinni jäänud kolvirõngad, roostetamine).
Sama nali oli ka nende KV BTR-idega, nii mõnigi mootor on 1000 tunni järel kapremonditud, suure tõenäosusega põhjusel, et need lükati nõgestesse ja mootorit ei konserveeritud korralikult.
Aastaid hiljem käivitades selgus, et oh häda - suitseb kui kurivaim, võeti plokikaaned maha, selgus, et kinni jäänud rõngad on juba jõudnud rikkuda silindrid ja edaspidi kulub iga 10 liitri diisli peale paar liitrit õli (mis lendab summutist välja).
Ühesõnaga, igaüks, kes on pidanud ellu äratama 20 aastat seisnud vanaisa Lada, kujutab ette, mislaadi probleemid tekkida võivad.
Koht, kus lohaka/laisa/ükskõikse omaniku probleemid nuheldakse järgmise ostja kraesse.
-
Martin Herem
- Liige
- Kontakt:
Kaks aastat tagasi rääkisid siin mehed (ehk ka naised), kuidas odavat ja hädavajalikku soomust on terve Euroopa täis. Vaja ainult järgi minna. Siis võtsid julgemad plaani, üks masin näidiseks Eestisse tuua. Tänaseni pole toodud. Lihtne on parastada, kuid ma pigem kummardan nende meeste ees. Nad on ikkagi tegude mehed. Siiralt.
Stratsõdur ja teised on siin pikalt selgitanud, miks odav soomus riiklikult hankimata ona jäänud.
Lihtsustatult: olemasolevate ressursside eest ei suudaks me osta ja ammugi ülal pidada sellist soomustehnika+tendiparki, mis tagaks meie transpordivahendite vajadused. Ühel hetkel ei suuda hoolduse puudulikkuse tõttu väed lihtsalt lahingusse sõita. JV tegeleks rikkis tehnikaga ja tagalale, suurtükiväele ei jätkuks üldse.
Oponendid toovad ridamisi näiteid, kuidas saab kõik väga odavalt ära teha. Mina ei usu. Riigi palgal olevad eksperdid väidavad vastupidist. Ja siit edasi polekski vaja vaielda ...
Interneti pakkumisi ma ka ei usu. Vt ülemist lõiku. 2012 püüdsime sel moel hankida lihtsat BMP1 sidurikorvi (nii seda nimetati). Ei teagi kust see lõpuks tuli. Ma ei usu eriti ka sellesse, et hanke käigus saaksime piisava varuosade hulga. Kas need varuosad oleksid kannibaliseeritud või "vilauued", ei ole kindel. Igal juhul läheks hooldus meile üle jõu ... ja jälle ei sõidaks mehed ka esimesel päeval lahingusse.
Trummile veel täpsustuseks, et 2012 aastal probleeme tekitanud BTR ei olnud KL oma, vaid Viru JP ehk KV oma, ja ikkagi läks liiga palju ressurssi selle korda saamiseks. KL-le antud BTRide taustast rääkis Palm ka juba.
Jääb veel üle manöövri küsimus, millest Borja valju häälega räägib. Noh mõtleme siis esiteks sellele, mis maksab JP manööver MTLBdel Tartust Võrru? Või kui kallis on 122mm manööver MTLBdel? Kaitstud - nõus. Aga kas ikka suudab seda manöövrit sooritada, kui hooldus ei jõua sammu pidada lagunemisega. Veel kord - hooldus peab olema palju võimekam, kui täna ettenähtud. Ettenähtud, mitte eksisteeriv!
Vahepeal räägiti siin foorumis ka, et KL on tagalas haavatav, sest tänapäeva sõjas on oht 360 kraadi. Eelpool toodud põhjustel kardan ma, et varustades kogu KLi BTRide või lausa MTLBdega, hakkavad need võitlejad paari päeva pärast ikkagi Toyotadega ringi sõitma, sest soomust ei suuda hooldada.
Ja kui Borja ei kujuta ette, milliseid manöövreid teeb tendipataljon, siis ei suuda ma teda ka aidata. Mina kujutan ette, et põhimõtteliselt samu manöövreid, mis BTRiga, kuid kahtlemata suurema riskiga sada puruks lastud kildudest. Alternatiiv (minu arvates) oleks oluliselt suurem risk jääda jalameheks katkise BTRi või MTLB kõrvale. Ja kuidas me selliseid manöövreid 20 aastat planeerisime ja nüüd üldse välistame? Kas sa Borja bluffisid siis aastaid või said nüüd valgustatuks?
23mm Sergeist kah.
Esiteks ei ole meil neid sellisel hulgal, et kümnete kaupa olematute MTLBde selga laduda.
Teiseks on see lahe süsteem, kui vastane on üle 500m kagusel asuv käsitulirelvadega jalavägi. Lahe, kas ka tõhus, ei oska öelda. Aga BTRi või BMP vastu samal distantsil, on see kas hädaabi või surmasõit. Enne võtaks duelli CV90 vs T72.
Kokkuvõtteks
Ei pea õigeks kulutada vähest ressurssi ebakindlate lahenduste tarbeks. ... ja kuhu nüüd need logistikud jäänud on, kes võrreldes taktikutega päris asjadest pidavat rääkima?
Stratsõdur ja teised on siin pikalt selgitanud, miks odav soomus riiklikult hankimata ona jäänud.
Lihtsustatult: olemasolevate ressursside eest ei suudaks me osta ja ammugi ülal pidada sellist soomustehnika+tendiparki, mis tagaks meie transpordivahendite vajadused. Ühel hetkel ei suuda hoolduse puudulikkuse tõttu väed lihtsalt lahingusse sõita. JV tegeleks rikkis tehnikaga ja tagalale, suurtükiväele ei jätkuks üldse.
Oponendid toovad ridamisi näiteid, kuidas saab kõik väga odavalt ära teha. Mina ei usu. Riigi palgal olevad eksperdid väidavad vastupidist. Ja siit edasi polekski vaja vaielda ...
Interneti pakkumisi ma ka ei usu. Vt ülemist lõiku. 2012 püüdsime sel moel hankida lihtsat BMP1 sidurikorvi (nii seda nimetati). Ei teagi kust see lõpuks tuli. Ma ei usu eriti ka sellesse, et hanke käigus saaksime piisava varuosade hulga. Kas need varuosad oleksid kannibaliseeritud või "vilauued", ei ole kindel. Igal juhul läheks hooldus meile üle jõu ... ja jälle ei sõidaks mehed ka esimesel päeval lahingusse.
Trummile veel täpsustuseks, et 2012 aastal probleeme tekitanud BTR ei olnud KL oma, vaid Viru JP ehk KV oma, ja ikkagi läks liiga palju ressurssi selle korda saamiseks. KL-le antud BTRide taustast rääkis Palm ka juba.
Jääb veel üle manöövri küsimus, millest Borja valju häälega räägib. Noh mõtleme siis esiteks sellele, mis maksab JP manööver MTLBdel Tartust Võrru? Või kui kallis on 122mm manööver MTLBdel? Kaitstud - nõus. Aga kas ikka suudab seda manöövrit sooritada, kui hooldus ei jõua sammu pidada lagunemisega. Veel kord - hooldus peab olema palju võimekam, kui täna ettenähtud. Ettenähtud, mitte eksisteeriv!
Vahepeal räägiti siin foorumis ka, et KL on tagalas haavatav, sest tänapäeva sõjas on oht 360 kraadi. Eelpool toodud põhjustel kardan ma, et varustades kogu KLi BTRide või lausa MTLBdega, hakkavad need võitlejad paari päeva pärast ikkagi Toyotadega ringi sõitma, sest soomust ei suuda hooldada.
Ja kui Borja ei kujuta ette, milliseid manöövreid teeb tendipataljon, siis ei suuda ma teda ka aidata. Mina kujutan ette, et põhimõtteliselt samu manöövreid, mis BTRiga, kuid kahtlemata suurema riskiga sada puruks lastud kildudest. Alternatiiv (minu arvates) oleks oluliselt suurem risk jääda jalameheks katkise BTRi või MTLB kõrvale. Ja kuidas me selliseid manöövreid 20 aastat planeerisime ja nüüd üldse välistame? Kas sa Borja bluffisid siis aastaid või said nüüd valgustatuks?
23mm Sergeist kah.
Esiteks ei ole meil neid sellisel hulgal, et kümnete kaupa olematute MTLBde selga laduda.
Teiseks on see lahe süsteem, kui vastane on üle 500m kagusel asuv käsitulirelvadega jalavägi. Lahe, kas ka tõhus, ei oska öelda. Aga BTRi või BMP vastu samal distantsil, on see kas hädaabi või surmasõit. Enne võtaks duelli CV90 vs T72.
Kokkuvõtteks
Ei pea õigeks kulutada vähest ressurssi ebakindlate lahenduste tarbeks. ... ja kuhu nüüd need logistikud jäänud on, kes võrreldes taktikutega päris asjadest pidavat rääkima?
Kogu lugupidamise juures....eksperdid on läbi aegade ju igasugu jutte rääkinud. Alates sellest, kuidas Venemaa on muutunud lääne osaks ja ei ähvarda meid mitte mingilgi kombel, kuidas meil polevat tanke vaja, sest liitlastel on neid küll ja küll, kuidas meil pole mõtet Poolalt tanke võtta, sest kohe tulevad paremad Norrast, kuidas iseseisev kaitsevõime on lausa totrus, sest meie traalime miine Vahemeres ja liitlaste tankikorpused sõdivad vajadusel meie soodes ja rabades. Ja ka sellest, kuidas NATOl on meie kaitsmiseks olemas kõikvõimalikud plaanid, kuidas vajadusel on piisav hulk vägesid loetud päevadega kohal. Ja meie oleme seda kõike kenasti uskunud. Ikkagi eksperdidRiigi palgal olevad eksperdid väidavad vastupidist.
Mitte et ma selle ülejäänud jutule vastu oleksin. Aga see ekspertide jutt võtab vuntsinurga ikka kerkima küll...
Toetan. Eksperdid tuleb kus kurat saata ja kui on mingi probleem, siis küsida milnetist. Eriti nende kasutajate käest, kellel on üle 10k postitusi (allakirjutanu kaasa arvatud).
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Mis selle "ei jõua sammu pidada" põhiraskused on ? Rahaliselt ei hakka jaks peale või väljaõppinud inimesi vähe.Martin Herem kirjutas:Aga kas ikka suudab seda manöövrit sooritada, kui hooldus ei jõua sammu pidada lagunemisega. Veel kord - hooldus peab olema palju võimekam, kui täna ettenähtud. Ettenähtud, mitte eksisteeriv!
2023 aastaks on CV90-tega viis aastat sõidetud, milline siis on olukord väljaõppinud inimeste ja materiaalbaasiga ?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist