Oleneb plastist? Mina saan aru, et polümeerid, mis materjali enda moodustavad, on võrreldavalt ohutud, aga küsimus on lisaainetes (värvid, igasugu kõvaduse-pehmuse reguleerijad jne). Aga nagu eespool viidati, lisaaineid sisaldavad ka klaasitööstuse jäägid.
See, et kunagi klaasitööstusega (aga ka näiteks sepatööga või mesoliitikumi lõpul merikarpide söömisega) tekitati tuhandeid aastaid looduses püsivat reostust, ei ole loomulikult argument selle poolt, et tänapäeval ka sarnane reostamine tingimata OK oleks, hullemast rääkimata. Küsimus on aga selles, mida me tajume "puutumatu" loodusmaastikuna ja kui "puutumatu" peab üks loodusmaastik olema, et meile sobida. Nagu ülal õigesti öeldud, päris puutumatut loodusmaastikku Eestis ei ole või on väga vähe ning kõik, mida me enam või vähem loodusliku maastikuna enda ümber tajume, on taastumise tulemus. Edasi, kui looduslikest kooslustest rääkida, siis need muutuvad koos kliimaga nagunii (Holotseeni kohta vt. näiteks
https://link.springer.com/chapter/10.10 ... -16006-1_2 ). Metsade ilme on jääajast saadik mitu korda muutunud (laialehiste puude ja okaspuude osakaal) koos muu liigilise koosseisuga. Selliseid muutusi võib nimetada "looduslikeks", kuid üldiselt arvatakse tänapäeval, et ilma neoliitikumist 19. sajandini kestnud inimtegevuseta oleks juba uus jääaeg tulnud. Eestis ei oleks jääajast saadik inimmõjuta arenenud looduslikke kooslusi ka siis, kui jääajast tänapäevani ükski inimene Eestis viibinud poleks (ainult mõttelisse eksperimenti sobival eeldusel, et muu maailm käinuks samas tempos).
Peamiselt ma ei ole siis selle arusaamaga nõus, et kui mingi koht tööstust või linna vms. täis ehitatakse, oleks see loodusliku koosluse taastumiseks jäädavalt kadunud. Kuulnud olen aga paraku isegi tavalise lageraielangi kohta, et mets on sealt kadunud ja seda ei saa enam tagasi...