Minu arvates on keskmise jalaväejao lahingudrill hetkel pisut vale. Ajateenistuses läbitud jao drillides jäi alati mulje, et raskerelvi (MG ja Kusti) kasutatakse ebaeffektiivselt.
Saksa IIms doktriini kohaselt oli jalaväejagu ehitatud kuulipilduri-keskseks ehk siis jao põhirelv oli MG ja ülejäänud liikmed olid käsirelvadega pelgalt toetuseks MGle. Eestis jäi mulle vägisi mulje, et meil on risti vastupidi, põhirelvana käsitletakse sõduri isiklikku automaattulirelva ja MG on jao liikumise toetuseks. Tihti on MG mees lihtsalt vant, kellele on kulla kätte pistetud ja MG abi keskendub ka liigselt oma automaadi plõksutamisele, olles põhimõtteliselt lihtsalt vintraua ja moona vedaja. Veelgi hullem on lugu Kustiga, mis enamus ajast Kusti mehel lihtsalt seljas tolkneb. Jalaväe vastu kontakti sattudes olid üliharuldased juhused, kus JÜ käskis Kustil kildu lasta. Väga tihti ikka üksi-üksi peale, vaene Kusti siis põrkab nagu ülekoormatud laskur.
Olles patarei QRF-i RÜ, üritasin pidevalt seersantidele seletada, kuidas minu arvates oleks õige raskerelvi rakendada. Minu metoodika oli:
Ootamatu kontakt JV üksuse vastu: sm tuvastamine, Ak4dest kiirtuli SM pihta niikaua, kui MG positsiooni sisse saab. Olles possal võtab MG mahasurumise põhirõhu enda peale, Ak4d vaata ja lase. Kusti valmistab niikaua ette kildu ja olles valmis laseb JÜ vaatluse peale hinnatava koguse SM pihta välja. Kui killud lastud, tuli seis, vaatlus. Vastane pole hävitatud? Rinse and repeat. Kui vastast maha suruda ei õnnestu ja/või VA läheb manöövrisse: alles siis ise vastavalt enda manööver. Kõik see muidugi eeldusel, et maastik/olukord lubab. Kusti/MG peaaegu peaaegu alati kattegruppi paikseks.
Eelistasin sellist lähenemist ikka ja jälle NAKis pähe taotud tõele: kontakt - tuleülekaal - manööver, kus manöövri all peeti silmas tavaliselt ikka üksi-üksi frontaali või tiibamist. Kuradi närvi ajasid olukorrad, kus sattudes kontakti vastase vaatluspostiga (kus oli MG) tõmbasid seerud kohe taskust välja vana hea üksi-üksi ja hurraaga üle jooksma. Oma MG suurt lasta ei saanudki ja Kusti rippus nagu solgitoru niisama seljas. Vastase oma lasi vaata et kompanii DOSi välja. Stalingrad.
Lisaks Kusti effektiivsusest hoonestatud alas. Olukord: katuseta kahekorruselise väikese telliskivimaja varemed, sees teadmata arv vastaseid. Perimeeter maja ümber saavutatud. Tegevväelasest RÜ käsk: tubade puhastamine. Mõttes mõlkuv lahendus? Kustis üks 441 kontaktsütikuga esimese korruse aknast sisse, viitsütikuga üle avatud ülemise korruse. Tõenäoliselt vastane teist portsu enam ei küsiks ja vähendaks kordades ohtu omade eludele.
Tavalistes standard drillides taoti pähe Kustit kui pelgalt TT relva. Kuigi tema potensiaal on meeletult suur JV vastu siis teda selleks päriselt ikkagi ei kasutatud. MG ei ole ka ikka päris see, millega söösta-katat tegema hakkaks. Võibolla põhjus lihtsalt selles, et tegemist pole jalaväeüksusega ja seega meie jalaväe õpe oli ka kehvem.
Pikk jutt, sitt jutt: Kusti ja MG võimekus on tõsiselt alahinnatud, peaks rohkem nende potensiaali rakendama. Nüüd vanaaasta õhtut tähistama