N-Liidu armee lõpp.

Muljeid teenistusest. Nii Eesti väeosades, N Liidus, luures või vastuluures, või hoopis partisanide juures. Kuidas kellelgi juhtunud on.
vipu
Liige

Postitus Postitas vipu »

kalleb kirjutas:no nüüd sa küll liialdad -8000 meest?

harilikult olid sööklad nii umbes 300-500 mehe jaoks,uuematel aegadel olid väiksemad -ca 100 kohaga kuhu siis erinevatel aegadel erinevad väeosad sisse lasti
ma mäletan seda ühe mehe ütlusest kes omalajal Tapal teenis, NL ajal siis. muide see söökla oli jah kahekorruseline (pagan äkki oli isegi rohkem korruseid, ma enam ei mäleta, 11 aastat tagasi oli see), hästi suur kolakas
Kapral Karu
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kapral Karu »

800 oleks reaalne, kui söökla oli tõesti kahekorruseline (s.t mõlemal korrusel olid söögisaalid).

Muide, üldse oli seal õppe-insenerbrigaadis max 16 roodu, seega mitte üle 2000 ajateenija korraga.
vipu
Liige

Postitus Postitas vipu »

võibolla tõesti eksin
aga nii suurt sööklat pole ma elus näinud :shock:
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

Gussevi jalaväepolgus, kus teenisin, oli 1000. kohane söökla, ühe korruseline hiigelsuure saaliga.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Tapa söökla on tõesti ilmatu suur, kahekorruseline ja kahe tiivaga, seega kokku neli söögisaali, igaüks mahutamas (silma järgi mõõdetuna) ca 250-300 meest. meie praeguse söökla söögisaal on tunduvalt väiksem, aga 250 meest mahub probleemideta ära.
Kasutaja avatar
välihall
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas välihall »

Minu teenistuskohas oli tavalise ühekorruselise baraki suurune söökla ja see toitis 700 meest - seal kus õppes olin aga oli suurem monstrum ja olen kindel et seal sõid tuhanded. Käidi söömas vahetustega , võibolla kamraad Waher teab täpsemalt palju Monastõrise 2 rahvast käis seal.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

Tavaliselt (vana standardi kohaselt) olid puulauad ja pikad puupingid ,sinna taha mahtus tavaliselt 10-12 meest.

Näiteks utsebkas Novotserkasskis oli neid laudu umbes 30-40 tk,söömas käidi 3 vahetuses,söökla oli prosta barakk.

Kaliningradis oli vanaaegne 2 korrusega saksa kasarm (või oligi ta kohe originaalis sööklaks ehitada sest preisi sõdurid tahtsid ka ju süüa).
Lauad olid standardsed (samad nagu utsebkas)
Süüa anti 2 korrusel suures saalis kus asus ca 50-60 lauda
Tavaliselt lasti sisse vahetustega.

Gussevis oli sööklas pidevalt remont niiet sai välisöökla kateldest .
Seal oli veel niisugune kino et põhimõtteliselt oli söökla meie väeosast
umbes 100m kaugusel aga dolbajob komandir tsasti käskis iga kord riviga minna läbi teise väeosa KPP hiigelsuure 2 km ringi .
Harilikult keegi seda teha ei viitsinud.
Kõik imbusid tasakesi otse ja sai asja ka niimoodi ära aetud.

Sovetskis oli algul kõik standardne ,lauad ja vana saksa söökla.
Nii umbes 30-40 lauda.
Pärastpoole aga tehti iseteenindus lett kuskohast sai kandikuga komplekslõuna nagu tipi sööklas.
Suht viisakas isegi.
Lauad oli 4 inimesele, eraldi toolidega,lett oli roostevaba.
Sisse mahtus korraga max 100 inimest (brigaadis olidki divisjonid ca 70-90 meest)
stilett
Liige
Kontakt:

Söökla???

Postitus Postitas stilett »

Et sööklas sõi korraga , kordan-korraga 8 000 meest, tundub kahtlane.Teenisin ise sellises kohas, ehk suures , isegi väga suure sõjakoolis, kus söödikuid oli kümme tuhat (kursandid-5 kursust, teeninduspataljon, tööpataljon, kes me linnakut ehitas, lugematu arv komandeerituid, sadades ainult polkovnikuid õppejõudusid, väiksematest vendadest rääkimata, meie sõprusriikide õppurid alustades SDV ja lõpetades Vietnamiga jna,jne), aga seegi käis vahetustega ja mitme hea tunni jooksul, kusjuures oli töös kolm megapirakat saali ja mitmetuhandeline kari abituriente ehk sisseastujaid pistsid oma putru suvesööklas ja ka mitme tunni jooksul, mitmes vahetuses ja ahvikiirusega. Kuna ise olin seersant ja päris tihti tuli käia samas sööklas, toimkonnas, mäletan kogu süsteemi selgelt praegugi, kuigi veerand sajandit möödas. Suvisel ajal, kui toimus nn LETNIJ LAGERNÕI ZBOR, ehk, kui kõik see mees oli kohal, pandi söökla korrapidajaks ohvitsere, auastmega, mitte alla majori.See selleks.Lihtsalt tean, milline tamp ja vahetused siis taga olid.Kõik käis ahvikiirusel-10 minutit, laud puhtaks, uued taldrikud, lusikad, supi-ja pudrupotid lauda ja hurrrrrraaaaaa. Ja alles siis sai hakkama.Kuigi juhtus ka tõrkeid.
Aga, et korraga 8 000 venda ajavad hapukapsasuppi kõrist alla, ei kujuta ette.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline