Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Kurjam
Liige
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kurjam »

nimetu kirjutas:Tiit Vähi ajab oma tüüpilist jama:
"Leian, et Eesti julgeolekuküsimused on väga tähtsad, kuid pärast seda kui on öeldud, et me valmistume sõjaks, on palju räägitud, et meil pole julgeolekuohtu. Aga eelarves kaitskulutused kasvavad kõige rohkem. NATO liikmemaks on kaks protsenti, mitte 2,5 protsenti," kommenteeris ta.
https://www.err.ee/886503/tiit-vahi-hin ... okku-hoida
Samasugust pahna on ta ka varem öelnud.
Vähi teatas: „Olen Eesti militariseerimise vastu. Mulle see ei meeldi. Mina annaksin eelarvest raha hoopis Valga ning Võru sünnitushaiglatele
Mina paneks ta koos oma äridega mõjuagentide nimekirja.
Need alles õied :evil: Kes viitsib kuulaku järgi Kuku raadio eilne Vox populi saade. Küsimuseks oli vene oht. Tundus, et kõik pehmorastid ja lumehelbekesed olid sinna kokku aetud, paljudel kange munavalu kaitsekulutusi vähendada.
Puurija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Puurija »

Kodanikuaktivist Jevgeni Krištafovitš: „Terviseamet peaks nüüd riigikohtu otsuse valguses üle vaatama oma seniseid teavituskampaaniaid ja lisaks surmasõnumitele suitsupakkidel kohustama näiteks ka ümbrikke tootvaid firmasid lisama sinna teksti: "Altkäemaks põhjustab südamerabandust." Samas võime olla kindlad, et kuigi kohtupraktika menetluse lõpetamise osas süüdistatava parandamatu haigestumise tõttu ei ole Eestis seni olnud väga suur, siis nüüd hakkavad paljud kohtualused istungitel käima kraadiklaas suus, lootes niimoodi menetlusest pääseda. Tulevikus on oodata analoogseid taotlusi veel, ja kuna teatud diagnooside puhul võib teadvustades kõiki riske siiski mängida objektiivsete tervisenäitajatega suhteliselt lõpmatult, siis selline kaitsetaktika võib tunduda nii mõnelegi kohtualusele ahvatlev.“
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/jevgen ... d=84827435
Kurjam
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kurjam »

Savisaare kohta veel http://epl.delfi.ee/news/arvamus/mart-l ... d=84827135
Artikkel on küll tasuline aga juba pealkiri kõnekas.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Svejk »

Z03 kirjutas:Väga hästi kirjutatud, akf Svejk. Mõtlen seda täiesti siiralt.
Tänan 8)
Väga hästi on kirjutanud ka Lauri Vahtre. Mõtlen seda täiesti siiralt:

Lauri Vahtre: pöördume sallimatust liberalismist tagasi vabameelsuse juurde
https://arvamus.postimees.ee/3861845/la ... use-juurde
Krampunud mõtete rägastikud

Olles rahvustundeid omavate inimeste alavääristamisest tüdinud, otsustasin uurida rahvusluse kriitikute ja multikultuursuse propageerijate vaimset taset, konkreetsemalt elementaarse loogilise mõtlemise võimet. Seda saab teha lihtsate loogikaülesannete abil, kus palutakse leida üles eeldustes sisalduv vastus.
Inimõiguste aktivisti K. K. juhtum. Inimõiguste aktivist ei saanud süllogismi lahendamisele asudagi, sest ta ei suutnud lahti mõtestada lauset «erinevus rikastab», mis loogikaterminitesse teisendatuna tähendab «iga erinevus (või: erinevus kui selline) rikastab». Olles selle loosungi autor ja kaitsja, küsis ta: olen ma kunagi öelnud, et iga erinevus rikastab? Ehk teisisõnu, K. K. ei suutnud õigesti vastata küsimusele: kui te väidate, et iga erinevus rikastab, siis kas te väidate, et iga erinevus rikastab? Õige vastus olnuks jaatav, tema vastas eitavalt. Mis osutab juba päris ehmatavale loogikapuudusele.

Näitusekuraator A. H. juhtum. Küsimus kõlas järgmiselt: kui inimene väidab, et kommunism ja natsism on ühevõrra kuritegelikud, siis kas teda saab nimetada kommunismi või natsismi pooldajaks? Õige vastus on muidugi eitav – eeldusel, et kuritegelikuks pidamine välistab heakskiidu. Kuid näitusekuraator vastas: jah, saab küll, sest see, kes kommunismi kuritegelikuks peab, on nats. Antud näites läheb loogikapuudus üle skisofreeniaks. Natsismivastane osutub natsismi pooldajaks, kui ta vaid on ühtlasi kommunismivastane. Ilmselt võib siis karsklane olla ka joodik ja valetamine võib olla tõerääkimine.

Tagasi vabameelsuse juurde

Kokkuvõttes on pilt kurb, sest juhtumite jada võiks jätkata. Näiteks ei suutnud ühe kõrge riigiametniku pressiesindaja J. L. vahet teha avaldustel «liigne sool rikub supi» ja «sool rikub supi», pidades mõlemat ühtviisi ekslikuks, ehkki ekslik on neist vaid teine. (Tundub uskumatuna, aga asendame mõttes sõna «sool» sõnaga «mitmekesisus» ja sõna «supp» sõnaga «ühiskond» – ja sama mõttekramp tabab võib-olla mõnd lugejatki.) Pseudoteaduslikust mürast kurdistatud lääs laseb end juhtida ideoloogiatel, milles puudub loogika, ja inimestel, kes ei suuda mõelda.
Ainus viis sellest õudusest pääseda on teha endale taas selgeks, kes õieti on inimene ja kuidas ta töötab. Tuleks vabaneda liberalismist kui ideoloogiast, sest see on muutunud sama sallimatuks kui enamlus, ja leida üles vana hea liberaalsus kui mõtteviis. Ehk siis vabameelsus, mis oskaks leplik olla ka ühiskondadele vältimatult vajaliku alalhoidliku meelsuse suhtes ega peaks ennast viimasest paremaks. Neid mõlemat on vaja.
Omalt poolt tahaksin lisada veel paar mõttetera sellel "ideoloogia versus mõtlemine oma peaga" teemal.
Inimesele on omane otsida ühtekuuluvustunnet, kuuluda kuhugi. Seda vajadust võib teostada läbi spordi,- jahi,- kultuuriseltside, (foorumite 8)), läbi rahvuse, religiooni ja ideoloogia. Jne
Aga ma tahan rääkida ideoloogiatest.
Inimene otsib lisaks kuulumisele kuhugi ka mõistmist.... Ideoloogia pakubki mõistmist - ma siinkohal mängin pisut sõnadega, aga las olla 8)
Muideks mõistmine ideaalis oleks nagu vastastikune, aga ideoloogia pakub mõistmiseks ainult iseennast - umbes nagu vaimse hälbega iseendale keskendunud inimene, kes ootab, et kõik teda mõistaksid, kes lõpmatuseni on valmis eksponeerima ja selgitama, mida tema tunneb ja arvab.
Liitudes, omaks võttes mingi ideoloogia, sa saavutadki (ühepoolse) mõistmise. Kirgastumise ja kõiketeadmise joovastav voog uhab sinust läbi - tunned ennast kõikvõimsa, võitmatu ja targana - utreerides muidugi.
Aga sa saad aru mida ma mõtlen.... 8)
Ja see on saadud nö tasuta. Sina ise ei ole pidanud tegema midagi muud, kui võtma omaks pakutava. See on juba valmis. "Kõik on selge"
(...see on muide ka üheks põhjustest, miks "kõige vapramad" ideoloogiasõdurid on tavaliselt keskmisest kasinamate vaimsete võimetega... :) )
Valmis vastused riiulilt, kiire ja tõhus süsteem. Kõik on lihtne ja niigi selge. Otseloomulikult annab see sulle ka üleoleku.
Ideoloogia ei oleks ideoloogia kui ta ennast õigeks ei peaks ja teisi lollideks - no okei - vähem õigetkes...
Sina oled kolonisaator vintohvkaga, nemad on metslased palja persega. Neil ei ole mingit võimalustki...

P.S.
Aga siin selles valemis on üks nõrk koht.... Mis juhtub kultuuritoojaga , kelle vintpüss tõrke annab või padrunid lõppevad? Ümbritsetuna inimsööjatest. :D
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Huvitav, kas rahval on haugi mälu? Kadrioru perenaise hüperboolid Venemaast.
Reede õhtul viskab president Kersti Kaljulaidil üle. „Peamine oht on paanikat ja hirmu külvav välisajakirjandus,“ nähvab Kaljulaid.

...

Ta vastab tegelikult hästi, kohati pareminigi kui Ilves, kuid lõpuks, kui juba ei tea mitmendat korda päritakse ohtude järele, annab ta ajakirjanikele vastu.
https://ekspress.delfi.ee/kuum/meie-teg ... d=76928668

Ja täna.

https://www.err.ee/886790/president-kal ... lohestunud
Aga mis on lõppeesmärk? Kus Venemaa tahaks ennast näha 20 aasta pärast? Väga keeruline.

Selles, mida nad teevad, on teatud paanika elemente. Ilmselgelt on nad kahaneva majandusliku jõuga, aga samas meie piirkonnas olulise sõjalise jõuga riik, kes näeb, et tema mõjujõud maailmas väheneb. Sellepärast on Venemaa ettearvamatu ja ohtlik, aga lõppeesmärk on tegelikult natuke arusaamatu.
Tõesti või? Lubage ma vastan! Venemaa impeeriumi piiride, au ja hiilguse taastamine. Eelkõige aga Putini enese võimu säilimine.

Võiks ikka natuke mõelda, mida öelda! Muu jutt rändepakti kohta pole ka eriti veenev. Üsna keskpärane häma.
Dona nobis pacem!
gorilla
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gorilla »

Ah, ära põe, selle ''presidendi'' legitiimsus on ülepea sügavalt kaheldav.

Mul on siiamaani mälupilt ETVst, presidendi kandidaadi kandidaatidest --Eiki Nestorist ja kaksteistsõrmiksoole haige irvega Siim Kallasest.

Ja siis hüppas välja avalikkusele täiesti tundmata, Deus ex machina , mis tuli Bruxellese koridoridest õkva meie õuele õnne tooma.
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Martin Peeter
Liige

Enam pole oluline, kuidas ühest eurobürokraadist, kelle arvates Eestis pole bürokraatiat, president tehti. Praegu on ta me riigikaitse kõrgeim juht. Mitte ükski eelmine president ei ole omanud nii ambivalentset suhtumist Venemaasse ja julgeolekuohtudesse.
Kohati on jutt oma tegude õigustamiseks ikka täitsa jabur. Kas suur Venemaa ei saaks hakkama hüpoteetilise Sosnovõi Bori tuumaõnnetuse ohvrite evakueerimisega, et see Eesti suunas põgenikesurve tooks, mille ees me ei tohi piiri sulgeda ja piiririkkujaid kinni panna ja tagasi saata? Kas maailma suurima territooriumiga riigis pole kohta, kuhu evakueeruda?
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Troll »

Selleks pole tuumajaama avarii ettekäänet vajagi. Praeguste impotentsete seaduste järgi võiks Venemaa niisama mõnisada tuhat inimest üle piiri siia kihutada - ilma dokumentideta, koos naiste ja lastega, relvitutena. Ja mida saaks meie PPA nende vastu teha? Nad ei tohi tuld avada, ei tohi neid üle piiri tagasi kihutada, nad saavad neid ainult kinni pidada ja Eesti kinnipidamiskohtadesse paigutada, mis juba mõne tuhande järel kriisi satuvad, koos kogu riigiga. Ja mida teha, kui Venemaa tagasivõtmise palveid külma rahuga ignoreerib (pole dokumente - pole meie omad) ja aina uusi tuhandeid juurde kupatab? Ta võib selleks näiteks Kesk-Aasia riikidest pärit miljoneid võõrtöölisi kasutada. Siin foorumis on lehekülgede kaupa arutatud Venemaa rünnaku üle, aga kuidas tõkestada sellist relvitut sissetungi? Hiljutine Soome ja Norra "jalgrattaturistide" epopöa on hea näide, kus neid immigrante kümnete kaupa üle piiride tuli, ja Norra ning Soome said ainult abitult vinguda ja "põgenikke" vastu võtta, kuni Venemaaga mingil moel kokkuleppele saadi ja see ise selle tsirkuse omalt poolt lõpetas. Aga kui ei oleks lõpetanud, vaid ainult hoogu juurde andnud?
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Martin Peeter
Liige

Jah, akf Trolli võiks küll presidendiks valida. Tunduvalt mõistlikum jutt, kui mingi Sosnovõi Bor. Eks Venemaa ole midagi sellist tõesti Norraga (vähem Soomega) püüdnud praktiseerida. Ja see oli selge Venemaa enese orgunn - selles pole kahtlust. Kuid tuleb arvestada, et need olid sõidukitele (sellest jalgrattad) avatud ametlikud piiripunktid. Võimalik, et Norra ja Soome lubasid lihtsalt piiri sulgeda, kui jama jätkunuks. See polnuks ka Venemaa huvides.
Sel juhul on Eestil valik:
1. kas piir sulgeda ja ebaseaduslikud piiriületajad arreteerida. Ebaseaduslik piiriületus on kõikjal kriminaalkuritegu ja alus vabaduse võtmiseks. Midagi "pahade" Višegradi riikide käitumise sarnast, mis Ungari kaudu on transiidi peatanud. Ei tea, palju Venemaa leiaks neid, kes soovivad traataia taha minna? Ungaris ja Tšehhis selliseid enam ei ole. Eesti ehitusvõimekus mõnele põllulapile traat ümber tõmmata ja barakid püsti panna on piisav. Muidugi siis ilmuvad välja igasugu inimõiguslased, kes hakkavad karjuma ja kohtuasju algatama ja meie liberaalne Riigikohus ja E Inimõiguste Kohus, mis ikka harilikult poliitpätte kaitsevad, võivad teha ettearvamatuid otsuseid. Samas Ungari ja Tšehhi saavad nii toimetada.
2. Hoida piiripunktid lahti ja hakata kõigi, kes seal "Asylum" ütlevad, avaldusi menetlema nii, et laskma nad olla vabana riigis, nagu tegi Norra ja teevad Itaalia, Saksamaa, Rootsi jt. Ei tea, kauaks nood Eestisse jääks? Ehk siis selline Itaalia või Kreeka taoline läbikäiguhoovi valik.
Kumba varianti Sa pooldaksid? Ja kumba pooldaks Kaljulaid?
Ning missuguse variandi puhul oleks ÜROst kasu? Kas Norral ja Soomel oli? Piiri väljaehitamisest poleks mingit kasu, kuni me sinna jalaväemiine ei pane. Piiritara lammutajaid tulistada ei saa.
Dona nobis pacem!
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

. kas piir sulgeda ja ebaseaduslikud piiriületajad arreteerida.
Selleks peaks piir olema mitte ainult valvatud terves pikkuses, vaid ka kaitstud. Praegu, niipalju kui avaliku teabe põhjal võib otsustada, on need mõlemad suuresti vaid tühja tünni kõmin. Kaamera posti otsas või vaatlusdroon ei ole massilise piiriületuse puhul mingi argument. Eriti kui naaberriik sellist asja igati mahitama hakkab.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Martin Peeter
Liige

Kui ikka jama käes, ju siis meid, kaitseliitlasi, telkidega sinna aetakse. Vahet ei ole eriti, mis takistavad või jälgivad rajatised seal on - piiririkkujad tuleb kinni pidada ning seda ei tee ükski statsionaarne tehniline vahend, mille kõrvaldamisega inimene hakkama saab. Kas Vene poolt traataia sisse auku lõikavat "asüülitaotlejat" on proportsionaalne tulistada? Ei ole. On kerge orgunnida, et nad korraga 50 kohas seda teeks. Kusjuures nii, et lõhkujad, kes siin kauaks kinni läheks, jäävad Vene poolele. Droonidega võib muidugi otsida. Helikaga ei lendaks, sest see võidakse teiselt poolt lihtsalt alla lasta, sama ülbelt, nagu Kohver rööviti. Sama võib teha igasugu kaamerate ja droonidega, aga need ei ole inimohvrid.
Dona nobis pacem!
talas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas talas »

Martin Peeter kirjutas:Huvitav, kas rahval on haugi mälu? Kadrioru perenaise hüperboolid Venemaast.

https://ekspress.delfi.ee/kuum/meie-teg ... d=76928668

Ja täna.

https://www.err.ee/886790/president-kal ... lohestunud

Tõesti või? Lubage ma vastan! Venemaa impeeriumi piiride, au ja hiilguse taastamine. Eelkõige aga Putini enese võimu säilimine.

Võiks ikka natuke mõelda, mida öelda! Muu jutt rändepakti kohta pole ka eriti veenev. Üsna keskpärane häma.
Vabandust, ei osanud kuidagi paremini tsiteerida, aga mulle tundub, et minu varasem kirjutatu on juba meelest läinud. Toosama jutt kuvandist (või sinu sõnastuse järgi välispoliitilisest kapitalist(?)), on see, mille konteksti see Kaljulaidi jutt sobitub. Esimese tsitaadi olukord oli ju see, kuidas välisajakirjanikud püüdsid (Eesti ajakirjanduse/poliitikute abiga) luua välismeedias Eestist kõmulist ja klikke-koguvalt huvitavat kuvandit, kuidas väike vapper riik seisab jõulise Venemaa ohu vastu, järgmine Donetsk on Narva jne, jne. Isegi, kui see potentsiaalselt on võimalik, ei tee niisugune kuvand välismeedias Eestile kasu. Olgu see siis turistide arvamus või välismaiste koostööpartnerite ohuhinnangu kontekstis. Küll aga on mõned teised ringkonnad, kus seda trummi tuleb lüüa.

Ja teiseks, seda, mis on Venemaa lõppeesmärk, ei tea sina ega mina.

Ka sinu järgnevatest postitustest kumab läbi vaenulikkus presidendi suhtes. Võib-olla tõesti on see ainult kuvand... Aga see ei aita kaasa sinu analüüsi uskumisele.
Martin Peeter
Liige

Kas see "kuvandiloomine" on seda väärt, et meie strateegilised kommunikeerijad eesotsas presidendiga on loonud meie oma rahvale täielikult ilustatud või läbinisti vale, geograafiat eirava ohupildi olukorras, kus maailma asjad muutuvad tegelikult kogu aeg prognoosimatumateks? Selle tulemusena jäävad tõenäoliselt tõstmata näiteks ka kaitsekulud.
Mis on "kuvandiloomine", mille iga tõsisem investor läbi hammustab ja mis lihtsalt oma rahvale udu ajamine?
Jah - ma arvan, et meil on taasiseseisvusaja nõrgim president, kes oma peaga ülearu tarku otsuseid ei tee ja oma ametikohast tuleneva autoriteedi kahtlasevõitu sõnumitega peenrahaks on vahetanud. Ma olen tõsiselt mures, mis saab siis, kui tal tulebki riigikaitset mingis reaalses olukorras juhtida. Kes teda siis enam usub?
Dona nobis pacem!
talas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas talas »

Samamoodi on kuvandiloomine, kui aetakse rahvas hirmule ja selle abil tõstetakse kaitsekulusid. Küsimus ei ole hetkel, mis on parem või halvem, vaid, et see on teadlik teguviis.

Riigid/ettevõtted kulutavad miljardeid, et endale sobivat kuvandit luua, justnimelt nende "tarkade investorite" endale võitmise nimel. Sinna alla kuulub ka sisuloomine, sest kuvand ei saa toetuda õhule, aga see pole jutu iva. Mõte on selles, et keskmine investor (algoritm) ei käitu mitte investeeringu sisulise analüüsi najal, vaid selle järgi, kuidas teised tegutsevad.

Kahtlasevõitu sõnumid presidendilt on sinu (ja ilmselt ka teiste vaenajate) isikliku tõlgendamise küsimus. Eks ole lihtne tembeldada inimest, kellega su arvamused ei ühti, lolliks. Teine, keerulisem variant on vaadata tema ütluste taha, otsida sealt loogika, jätta endale võimalus eksimiseks ja ruumi oma arvamuste ümberkujundamiseks. Ma ei ütle, et Kaljulaid minu hinnangu kohaselt oleks Eesti lühikeses presidentide nimistus kõige targem, aga nõrgimaks ma teda samuti ei pea. Tal on omad valdkonnad, milles ta on tugevam ja teised, milles nõrgem. Täpselt nagu meie varasemate presidentide puhulgi.
Martin Peeter
Liige

Kas ma olen öelnud, et rahvast tuleks asjata hirmutada? Minu meelest tuleks olla lihtsalt aus. Geograafiat me ei muuda.
Dona nobis pacem!
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist