Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas herman30 »

Homme sõidan sinna kus on jõulud (mina + 3 eesti kodanikud). Kuna laual on lubatud sakusmendid siis ma ostsin kaasa toomiseks natuge jooke.
See kollane on sama jook mis andi Soome sõduritele 4.6.1942 Mannerheimi 75.sünnipäeva tähistamiseksi. Iga mees sai 10cl.

Pilt
Saunik
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 11 Nov, 2015 20:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Saunik »

Kuna kõrvalteemas "mägikobras" tundis keegi huvi, et kuidas konservi tehakse, siis mõtlesin enda koduse tööstuse köögipoolt valgustada. Tavaliselt põhitooraineks kas põder või metskits, millele lisan kodusea küljeliha(ülevalt poolt, kõhupoolsed tükid koos nisadega ei ole eriti ahvatlev kraam).Suhteks 7-8 kg ulukit ja 2-3 kg kodusiga. Tähtis on uluki puhul see, et liha oleks hästi jahutatud ja paar päeva laagerdunud. Värske ja verine liha jätab konservi tarrendi hiljem hägusaks. Selle koguse peale arvestan ka kuni kilo seakamarat (kallerdise tekitamiseks), mida vahel antakse turult lausa tasuta kaasa liha ostes. Kogu kraam hakklihamasinast läbi, kihtide vahele juba raputada ka maitseained. 10 kilo liha kohta 150 gr. soola ja 90 gr. pipart. Igasse konservikarpi võib panna ka pool loorberilehte, aga viimasel ajal pole enam ise sel mõtet näinud. Ellujäämiskontekstis tuleb ka öelda seda, et kui vool on läinud, siis tuleb liha käsitsi lõikuda 2x2 cm tükkideks ja saab ikka konservi toota. Kui on näha, et vool peaks pikemaks ära jääma(mingi eriolukord vms.), siis tuleb ilmselt kogu sügavkülmkirstu sisu läbi töötada. Eriti peene maitse pidi saama kui viitsid lihakuubikud pannil kergelt ära pruunistada, pole ise veel teinud. Lihamass ja maitseained korralikult läbi segatud, jätan ma selle külmkappi üleöö maitsestuma. Järgmisel päeval panen liha pestud konserikarpidesse (kaaned tuleb ka kindlasti pesta). Karbid lusikaga täis nii, et keskele jääb kerge lohk. Ja siis kaanetama. Mina sain kaanetaja tuttava vahendusel metallikokkuostust, hinnaks 15 euri ja kerge soodaprits-nagu uus. Autoklaavi ei ole veel soetanud, aga saan ilusti ka tavalise 30 liitrise potiga hakkama. Sinna läheb 30 karpi sisse, mis ongi umbes esialgne 10 kilone lihakogus. Keedan karpe puupliidil tasasel tulel 4 tundi ja tundub , et see on piisav aeg. Jätsin 3 aasta tagusest laarist mõned konservid alles ja on siiani ilusti vaakumis. Viimane kord proovisin ka klaaspurkidesse teha ja saab hakkama küll kui kaanetajat või karpe pole võtta. Peale keetmise lõppu tuleb konservid kiiresti maha jahutada. Suvel samasse potti jooksev külm vesi ja talvel lihtsalt lumehange pilduda. Kui on tegemist rasvasema lihaga, siis on hea keerata kohe jahutamise algul karbid kaaned allapoole, sest pärast karbi avamisel on rasv karbi põhjas mitte kohe ülemises kihis. Kes soovib, et konservi sisu jääks kena roosa, siis saab kasutada nitritsoola(müüakse poes kohe valmisegatud ja ohutul kujul), minu omad hetkel sellised igavamat tooni.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 77#p567677

"...uuel aastal uue hooga jätkame me vana looga" jne... 8)

Kuna lubatud sai ja AKFTP ei ole taltunud ega rahuldunud, vaid esitleb küsimisi, juhendnööre ja väljastab oiatusi, siis:
(...ja pealegi on likviidsus kenasti nullilähedasel nivool, ja tingimused soodsad, mõned ütleks isegi, et mööda päästmatud...)


Enn Bee!
Kinnitage palun tähelepanu kõige ülemisele fabrikaadile! Krabasin osutatu esspestiaalselt AFTP`d silmas pidades! Otse algupäramaalt!

http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 22#p560222
Fucs kirjutas:Härra, Te väiksemat pilti ei leidnud nettist ve?

Aga pole hullu, meie teame küll msasi see on ja mida Te tunnete...
...sest me oleme ostnud ühe korra sama tootja sealihakonservi no ja see oli üle keskmise õudne asi.


20190103_151449[1].jpg
...samas selle Rezekne osad konservid on head, nt sealiha aedubadega ja sealihaguljašš.

Aga see on hea ja tore kuulda, et Teie vägevat tervist see konserv ära ei rikkunud ja olete endiselt ilus ja nooruslik.
20190103_115128.jpg
Jätkub....
Viimati muutis Svejk, 03 Jaan, 2019 15:44, muudetud 5 korda kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

AKFTP ei ole taltunud ega rahuldunud, vaid esitleb küsimisi, juhendnööre ja väljastab oiatusi
See on väga hea, et Te meie juht nööre ja hoiatusi olete kuulda võtnud.
Eriheameel on näha SOLŽENITSÕN raamatut!
AGA meil on kahtlus, et te panite selle GULAGI sinna oma läti kiauliena kamarakonservide taha püsti ainult meie eksitamiseks ja Te tegelikult pole selle esikaant isegi mitte avanud !

Aga hea küll, laske edasi....

P.S.

Ja tehke palun oma megafoto poole väiksemaks, sest see lihtsalt ei taha iga kord ennast nähtavaks teha suure mahu tõttu.
Leo
Liige
Postitusi: 3465
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Mis see ülemine konserv on, mingi Läti rotimürk või ikka inimeste toit :wink:

Ma pakun, et nii Svejk kui eriti Gulagis istunud oleksid väga õnnelikud selliste konservide üle ja maitse üle irisemine on peamiselt täissöönud inimeste probleem, näljane sööks kõigepealt koeratoidu ära ja siis koera ka.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Ärral on närvid peppus?
Juba viis korda oma posti kohendanud....
Enn Bee!
Kinnitage palun tähelepanu kõige ülemisele fabrikaadile! Krabasin osutatu esspestiaalselt AFTP`d silmas pidades! Otse algupäramaalt!
RGK kõlbab peamiselt süüa ainult see sealihaguljašš
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 79#p520479

ATB SVEJK kangekaelselt ei taha meile öelda, mis konserv see ülemine on.
Ma ka juba küsisin seitse korda aga tulemusteta.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

Fucs kirjutas: ATB SVEJK kangekaelselt ei taha meile öelda, mis konserv see ülemine on.
Ma ka juba küsisin seitse korda aga tulemusteta.
Seitse korda silmitsege, ühekorra seletage!
Just.



Niisiis. Võtame järjekorras.
RGK - Rezekne Gurmeetooted Kuldilihast - ja veelkord foorumi autoriteedi, multitalenndi jne AKFTP kommentaarid:
Fucs kirjutas:Härra, Te väiksemat pilti ei leidnud nettist ve?

Aga pole hullu, meie teame küll msasi see on ja mida Te tunnete...
...sest me oleme ostnud ühe korra sama tootja sealihakonservi no ja see oli üle keskmise õudne asi.

Aga see on hea ja tore kuulda, et Teie vägevat tervist see konserv ära ei rikkunud ja olete endiselt ilus ja nooruslik.
20190103_155039.jpg
20190103_155114.jpg
20190103_155250.jpg
Kõigepealt tahaks tähelepanu juhtida toote kvaliteedile....
Nagu ülevalolevatelt piltidelt näha võib, siis toode on hoolega ja kvaliteetselt uhmrist läbiaetud!
Valget rasva on mõõdutundlikult, samas kallerdisega pole koonerdatud!
Tootel on odavate konservide tavapärane punakas-pruunikas värvus...
Kohe jõuame maitse kallale...

Järgneb.....
Viimati muutis Svejk, 03 Jaan, 2019 16:22, muudetud 1 kord kokku.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Pilt on kena aga mis pakend koostise kohta ütleb?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Õigesti viitasite
me oleme ostnud ühe korra sama tootja sealihakonservi no ja see oli üle keskmise õudne asi.
Meie kiitsime ainult RGK SEALIHA GULJAŠŠI
Ja see kõlbas süüa nitte ainult meil
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 73#p520573

see näeb selline välja
RGK guljašš.jpeg
...aga Teie jätkake.....
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Mina olen inimkatsetega jõudnud sinnamaagi, et süüa kõlbavadki ainult guljashilaadsed konservid - need mis koosnevad konkreetsetest liha tükkidest. Odavamatel tuleb küll pooled tükid minema visata kuid see pole nii õudne kui neid uhmerdatud tooteid vitsutada.

Uhmerdamise, peenestamise ja pressimisega saadakse lihatükile sarnane välimus kuid ühtlasi jahvatatakse sinna sisse kõik see millest siga koosneb. Just äsja ostsin pidulauale hirmkalli konservi - "Minu" sarja sealiha "De lux", Lätis tehtud ja turustaja Marko Trade Baltic. 525 g purk maksis 2.35. Koostises sealiha 85 %, joogivesi, sool , looduslikud maitseained. Arvutasin läbi, lihunikuhärra Gross Rakverest on väitnud, et temal tuleb sealiha kätte omahinnaga 2 EUR /kg. Mul kodumaal müüakse sigalast 4-5 EUR/kg kui veerandik korraga võtta. Järelikult teoorias oleks pidanud niisugune konserv enamvähem puhtast lihast koosnema.

Välimus oli umbes samasuguselt hekseldatud nagu neil akf Svejki jõledustel. Aga maitse - esimene kahvlitäis ja no ploomirasva on sellesse katlasse ikka lumelabidatega pillutud. Juriidiliselt on jah korrektne, kes ütleb, et rasv pole liha, visaku esimene kivi. Aga oleks võinud vähemalt hoiatada.... sõin selle karbitäie korraga ära ja kolm päeva oli niisugune tunne nagu oleks jõulupuu pealt küünlad nahka pannud. Kaks pudelit veini läks taastumisperjoodil, niimoodi lonksuhaaval manustades saab parafiiniröhitisi alla suruda - olen seda varemgi täheldanud.

Teine selle sarja konserv on veel, samade näitajatega loomaliha "De lux" ja seda pole esialgu julgenud lahti teha. Vein on otsas.
P.S Ma loodan, et kamraadid degusteerivad neid konserve ikka vanakooli meetodiga ehk ilma soojendamata. Keedetult oskab iga loll süüa kuid pange tähele - viimasel kohtupäeval tuld enam ei ole, sest kõik mis põleb on juba ära põlenud.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas kalleb »

Äkki oligi rasva asemel kasutatud naturaalset parafiini ja karbi peal lätikeelne hoiatus et mitte tarbida külmalt ning konservile mitte külma vett peale juua

Tuleb meelde legendaarne kombizir mida nõukogude sõjaväes laialdaselt kasutati ja ka see on parafiinilaadne toode - tekitab koos vanglaleivaga rõvedaid kõrvetisi...
Leo
Liige
Postitusi: 3465
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Mul on hea meel, et te suvatsete oma tervist ohverdades inimkatseid teha igasugu söögilaadsete toodetega. Teised siis loevad ja ostavad seda, mis katseisikuid ei aja oksele. Hangunud searasv ongi selline raskesti seeditav plöga, sellele veini peale joomine lihtsalt aitab paremini seedida, samamoodi võtavad sakslased oma seakoodile kõvasti hapukapsast ja õlut peale, aitab seedida.
AMvA
Liige
Postitusi: 5119
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Leo kirjutas:Mul on hea meel, et te suvatsete oma tervist ohverdades inimkatseid teha igasugu söögilaadsete toodetega. Teised siis loevad ja ostavad seda, mis katseisikuid ei aja oksele. Hangunud searasv ongi selline raskesti seeditav plöga, sellele veini peale joomine lihtsalt aitab paremini seedida, samamoodi võtavad sakslased oma seakoodile kõvasti hapukapsast ja õlut peale, aitab seedida.
Seakoot muuseas ei ole väga rasvane, vaid õhuke kiht krõbeda kamara ja tailiha vahel
Leo
Liige
Postitusi: 3465
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Leo »

Seakoodi teemadel pean tuhka pähe raputama, olen seda mõned korrad söönud ja 0 korda valmistanud, nendest Saksas 0 korda. Sakslaste õllejoomise väide põhineb tuttavate sakslaste praktikal ja väidetel saksa traditsioonidel, nisuõlu pidi eriti hästi mõjuma, kui soolestikus on punn ette tekkinud. Äkki keegi suvatseb raskestiseeditavaid konserve proovida nisuõllega, samas läheb OTks, sest kriisi korral, kui eestlane on sunnitud purki aetud lätlase konservi sööma, ilmselt ei ole kusagilt õllet võtta :crying:
Lemet
Liige
Postitusi: 20799
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Õieti valmistet vennakints on Oskari parim osa. Eriti mee-mädarõika- sinepi pläusti muljutuna, seda võin teiele täie vastutustundega isikliku kogemuse baasilt kinnitada
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist