Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
sammal.habe
Liige
Postitusi: 881
Liitunud: 30 Apr, 2004 19:49
Asukoht: 58°22'N 26°43'E
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas sammal.habe »

heheh, mulle pole vaja seletada vaid guuglile et Põrn, mitte Porn :mrgreen:

kopranõre tõmmist olen juba kümmekond aastat teinud. on väärt kraam küll.
vähemasti ühe sõbra proua on nõudnud, et antagu seda tema mehele rohkem ja sagedamini :D
mõjub muidugi muudel puhkudel ka, kevadväsimus jne.
Fucs kirjutas: :mrgreen:
pÕrn
https://et.wikipedia.org/wiki/P%C3%B5rn

Mul naise kahel õel on mehed jahimehed ja ühel tütar jahinaine :shock:
Need pajatavad vahel hoopis kopranõrest mingeid ulmelugusid.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Svejk kirjutas: Nimelt poest ostes valin alati käega katsudes kõige pehmema tüki, olgu see siis küüslaugu-soolapekk või siis Ungari oma - vahet pole - see peab olema kergestilõigatav, suussulav, laagerdunud.
Mmmm.... minuteada hinnatakse peki headust mitte ta enda kõvaduse või pehmuse põhjal vaid pekinaha järgi. Plastikust hambaproteesiga peab pekinahast jagu saama. Kui tädi veel elas siis võtsin ta tihtipeale turule kaasa kus lahtist pekki müüdi ja ei olnud juhust kus ta mingit jama oleks soovitanud osta. Lasi lõigata väikese killu nahka, proovis hambaga ja ütles kohe, et kas pekitükk kõlbab või mitte.
Mul endal plastikproteese pole ja olen ise pekki ostes mitu korda orki lennanud.
Õige konsistentsiga nahk pidi tekkima vaid siis kui sealt võetakse karv maha õletulega kõrvetades ja selline meetod muutvat ka peki söödavaks. Leeklambiga töötades ei saagi korralikku pekki tekkida.

akf Svejki komme pekitükki poes näpuga sorkida viitab kas kõrgele professionaalsusele või võimele kõike süüa. Julgeks panustada teisele variandile :D
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Svejk »

vanahalb kirjutas:akf Svejki komme pekitükki poes näpuga sorkida viitab kas kõrgele professionaalsusele või võimele kõike süüa. Julgeks panustada teisele variandile :D
Härrad on öösiti väga julged, me vaatame - eriti, kui oponendid magavad... 8)
Vastaksin endise narvaka süüdistustele, et "kõrge professionaalsus" - mida iganes see siis ka endast ei kujutab, eimitte sugugi pruugi opositsioonis olla "võimekusega kõike süüa".
Egas üks ei välista teist. :)
Inimesed kipuvad pahatihti dualismi kalduma (kahte lehte lahterdama), aga maailm on palju keerulisem kooslus, et ühel teljel kirjeldada või mõista... :D
Muideks näpuga sorgivad naisterahvad, mehed võtavad konkreetsesse haardesse ja pigistavad nagu tangidega.
Et mitte dualistlikult paremini ütleda.. 8)

P.S.
vanahalb kirjutas:Plastikust hambaproteesiga peab pekinahast jagu saama.
Sama pahatihti kipuvad inimesed põhjuse ja tagajärje omavahel segamini ajama... 8)
Kvaliteedi kõrgeimaks kriteeriumiks pidada olla muidugi kliendi rahulolu, millest iganes see ka ei tulene....
Aga antud juhtumil julgen oletada, et primaarseks osutuski tädi võimekus plastikust proteesidega opereerida... :)
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Saunik
Liige
Postitusi: 61
Liitunud: 11 Nov, 2015 20:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Saunik »

Aastaid 4-5-6 tagasi või tiba rohkem lasime oma seltskonnaga kuski Viljandi lähedal asuvas tööstuses teha ehtsat põdra täissuitsuvorsti, kuid see tööstus olevat aasta hiljem maha põlenud. Samas toodang oli neil ülihea.
See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab. Oleme oma põdrad seal mitmeid kordi vorstiks teinud ja täitsa rahule jäänud. Artikkel ka juurde: https://maaelu.postimees.ee/4085531/kol ... ihatoostus
bodom
Liige
Postitusi: 216
Liitunud: 01 Jaan, 2012 23:54
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas bodom »

Saunik kirjutas:...
See tööstus on lausa kaks korda maha põlenud, aga hetkel töötab...
See puhas rööm ju, kui mõnel on nii visa hing olemas. :D
Kaks nv veel jäänud, mine tea, äkki tuleb see teekond Karulasse ette võtta.
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Svejk kirjutas: Härrad on öösiti väga julged, me vaatame - eriti, kui oponendid magavad... 8)
...
Muideks näpuga sorgivad naisterahvad, mehed võtavad konkreetsesse haardesse ja pigistavad nagu tangidega.
Oponentide vastuse kellaaega vaadates võib tõdeda, et sisekaemusele jõudmine võttis erakordselt pika aja. Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :) Kuid musta valgeks seletamine võtabki pikemalt mõtlema.

No ma pean kotleti valmistegemist enda jaoks ikka keskmisest keerulisemaks tööks. See aga ei takista vähimalgi määral eemalseisja nõuandeid jagamast. Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga. akf Svejki või näljase karu kombel kahe käega muljudes ei suuda hoomata nüansse.
Igasugused lihatermomeetrid on nõrkadele ja jumala eest ei tohi küpsevat tükki prooviks kahvliga torgata. Sealt torkeaugust jookseb kogu mahl sorinal välja ja siis pole enam vahet kas närida kirsatalda või praeliha.

Küll aga ei kehti see peki kohta. Leti ees peki mõjutamist sorkides, pigistades, muljudes jne jne peetakse ebasündsaks :)
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
vanahalb kirjutas:Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3505
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Dr.Sci »

Manurhin kirjutas:
vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvale :)
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Dr.Sci kirjutas:
Manurhin kirjutas:
vanahalb kirjutas: Arvestades, et mõningad olevat juba hommikul kl 5 milnetis :)
Mõningad on juba hommikul kl. 5 milnetis, mõningad on veel hommikul kl. 5 milnetis :D.
Mis sellel kell 5 hommikul milnet-is olemises halba? Isegi tsivilistid on teinekord ja hammustavad põdralihavorsti kohvi kõrvale :)
Kell 5 on lihtsalt selline huvitav kellaaeg, mil lõokesed ärkavad ja karmimad öökullid alles hakkavad põhku pugema. Viilaka põdralihavorsti võiks ju võttagi, aga kohvi enne magamaminekut parem mitte 8).
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
häh
Liige
Postitusi: 230
Liitunud: 23 Nov, 2014 20:42
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas häh »

Ikka katsud näpuga, mismoodi Sa siis steiki teed? Tõesti ainuke variant. Noh mahla ajamine ka, aga see on üsna suvakas
Samamoodi kui piima vahustad, tunned käega ära, kui pitcher parajalt kuum... termomeeter on hulga aeglasem.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Manurhin kirjutas: Näpuga särisevat lihatükki katsuda? No peavad ikka alles sepa käed olema...
Kui tegelikult steiki, mis on nii 2-2,5 cm paks, katsuda, siis ei ole see pealispind sugugi liiga kuum.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

vanahalb kirjutas:Sest justnimelt - lihatükki sorgitaksegi näpuga. Praadimisel või küpsetamisel kontrollitakse liha küpsusastet näpuga: Selleks vajutatakse kõigepealt nimetissõrmega enda teise käe pöidla ja nimetissõrme vahel olevale nahale. See on inimesel parajalt pehme kuid mitte veel vedel koht. Järgmiseks kantakse see tunne üle küpsevale lihatükile ja kui pehmusaste on sama siis ongi liha küps. Seda saab teha ainult näpuga.
Seda tehakse tegelikult nii, et pannakse pöialja nimetissõrm kokku ja katsutakse peopesa poolt pöidla lihast. See vastab liha küpsusastmele "raw", pöial ja keskmine sõrm - see on "medium", pöial ja nimeta sõrm - see on "well done".
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Postitusi: 462
Liitunud: 06 Juul, 2005 14:34
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas paadikapten »

Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Aga milleks üldse koorida?
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.

https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis

Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.

Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

paadikapten kirjutas: Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Ära räägi midagi: http://alfred.ee/menuu/ :D ilmselt teise korruse seltskonna tõttu menüüsse lisatud (kes teab see teab...) :wink:
Koorimine või mitte oleneb palju ka kartulist - kui mugul ilus sile ja seega võimalik kenasti muld ümbert eemaldada ei ole probleemi - liiv hammaste vahel pole ka just meeldiv.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas sadist »

Kartulikoored dipikastmega on ka Haapsalus Talumehe Kõrtsi menüüs, hinnaga 3.50.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist