Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
smr
Liige
Postitusi: 929
Liitunud: 05 Sept, 2011 7:07
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas smr »

Kunagi 90ndate lõpus oli Tallinnas mingi kiirtoidu kett, mis pakkus rõhu all keedetud/töödeldud kartuleid. Need oli ka koortega ja megahead. Nimi paraku meelde ei tule, üks söögikoht oli neil Narva mnt - Hobujaama ristil ja teine Enmdla - Suur-Ameerika ristis.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3505
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Dr.Sci »

paadikapten kirjutas:
Jaanus2 kirjutas: ...ja tänapäeva inimene ei viitsi enam kartuleid koorida ka - NII suur töö.
Aga milleks üldse koorida?
Vikipeedia väidab, et koorega keedetud kartulite C-vitamiini sisaldus on peaaegu kaks korda suurem, kui kooritud mugulatel.

https://et.wikipedia.org/wiki/Kartul#To ... ne_koostis

Ma ise ei ole kodus kartuleid kunagi koorinud. Alati jätan koore peale. Juba paarkümmend aastat sel moel neid mugulaid söönud. Maitsevad kuidagi mõnusamalt, kui koorituna.

Balti Keti ajal olin ma pisike päkapikk, aga jäi meelde suurelt kõlanud lubadus kasvõi kartulikoori süüa. Pole siiski kuulnud, et keegi seda teeks, kuigi on olemas retsepte kartulikoorte kasutamiseks. Koored visatakse igal pool prügisse või komposti.
Tehke mis tahate aga koorega keedetud kartulid ei meeldi. Aga võiks täitsa ära proovida mismoodi on nad koduselt praetud, eri kõrtsides on ikka aegajalt menüüs leidnud.
Toda Balti keti aegset lubadust ma mäletan, väga ei süvenendu sest tegelesin tol ajal rohkem tüdrukute taga ajamisega aga korraks lipsas küll mõte peast läbi et kui rahvas peab elama kartulikoortest, siis kes sööb ära kartulid?
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

EW-ajal ja sõjajärgsel ajal vaesem rahvas sõi just nimelt kartuleid. Koored hoiti alles ja need pandi kevadel maha. Nii uskumatu kui see ka pole, idanema nad igatahes läksid ja sügiseks mugulad alla kasvatasid. Ise ma lausa koori maha pannud pole, küll aga sai kartulipaneku ajal suuremad kartulid pooleks või lausa mitmeks tükiks lõigatud ja nii võis ühestainsast suuremast mugulast vabalt 4-5 kartulitaime saada.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Koorega keedetud kartuleid saab pärast keetmist palju õhemalt koorida kui tooreid.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Kartulisalati jaoks võiks keeta koorega kartuleid, muidugi enne salatisse hakkimist koorida, aga mulle koorega kartuleid süüa ei meeldi keedetult ega küpsetatult. Millegipärast satub ikka mingi liivaterake koorega kartulite küljest hamba all krõbisema, ma ei salli seda.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Mina isiklikult pesen kartuleid enne koorimist või keetmist.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Ma ka pesen ja siis koorin kartuleid ning peale koorimist loputan veel külma veega üle, aga mõtlen just söögikohtades pakutud koorega kartulitest toite ja siis neid sügavkülmalettides suurtes kottides müüdavaid koorega ja maitsestatud kartulisektoreid, mis vaja ahjus üle küpsetada enne söömist. Ei ole pääsenud liivaterade krõbistamisest kahjuks.
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

Kriku kirjutas:Koorega keedetud kartuleid saab pärast keetmist palju õhemalt koorida kui tooreid.
Toorelt kooritud kartuleid saab keedu ajal maitsestada erinevate vahenditega erinevatest maitseainepurkidest mis koorega keetmisel ei anna mingit efekti. Samuti nõuab nii mõnigi retsept ainult toorelt kooritud kartuleid - näit. ahjukartulid.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
TALUPOEG TALUJA
Liige
Postitusi: 429
Liitunud: 12 Jaan, 2014 18:11
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas TALUPOEG TALUJA »

No küll on teil probleemid....
Mu kadunud ema rääkis kuidas neil tuli süüa Siberis asumisel külmunud ja poolmädanenud kartuleid mida hoiti sõnnikust, põhust, heinast ja pajuokstest tehtud väikse maja pööningul. Need tambiti peeneks, lisati suka-ja püksisääres salaja põllult toodud viljateri mis siis väikse käsikiviga oli ära jahvatatud ja neist tehti väikseid pätsikesi mida siis pliidil küpsetati. Jutu järgi olid need olnud imehead..... muud ju ei olnudki võtta. Stepis vedeles vilja lademes hunnikutes aga võtta ei tohtinud. Kombain oli võtnud senikaua kuni punker täis ja kuna autot ei tulnud, lasti vili põllule hunnikusse. Sinna see vili vedelema jäi. Karistused olid karmid, võtta ei tohtinud. Talveks tuli neile viljahunnikutele paks ja kõva koorik peale. Kolhoosi töölised siis käisid sealt vilja võtmas külmaga. Hunniku sees oli vili kuiv....
Kasutaja avatar
Vilks
Liige
Postitusi: 432
Liitunud: 23 Okt, 2013 18:34
Asukoht: Ida-Virumaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Vilks »

Mundris tuhlid. Väga militaarsed kartulid.
https://lood.delfi.ee/omamaitse/tervis/ ... d=74336277
Muuseas:
https://et.wikipedia.org/wiki/Koor
Ja kas te elus kunagi lõkkes (tuhas), küpsetatud karuleid olete söönud? Kui ja, kas koorisite enne ära?
Lillelapsed saavad vast kartulikeeduga veel hakkama, aga siiruviirulistest lumehelbekestest põlvkonnale on juba praegu kartulikoorimine üle mõistuse raske töö, sest moblas Äppi ju ei ole.
Viimati muutis Vilks, 07 Dets, 2019 18:02, muudetud 1 kord kokku.
Vilks pidi teispool Läti piiri hunt olema?
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Lapsena ahju küttes, kui puud olid ära põlenud ja oli aeg siibrit kinni panna, sai visatud mõned kartulid ahju ja oodatud. Tulid mõnusad tuhakartulid, sõin nii, et lõikasin pooleks ja võtsin keskelt lusikaga, või ja soolaga. Eks lõkke all saab ka tuhleid küpsetada.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Mudakoon »

Koolis sai käidud iga jummala aasta kas kolhoosis või sovhoosis kartuleid korjamas ,ikka sai küpsetatud. Kodus oli suur pottahi , peale kütmist tehti seal kah vahetevahel. Koorekastmega olid head.
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
mart2
Liige
Postitusi: 6419
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Walter2 kirjutas:
Kriku kirjutas:Koorega keedetud kartuleid saab pärast keetmist palju õhemalt koorida kui tooreid.
... Samuti nõuab nii mõnigi retsept ainult toorelt kooritud kartuleid - näit. ahjukartulid.
Ja mina loll olen kogu aeg teinud nii, et keetnud kartulid koos koorega, siis lasknud juhtuda ning koorinud ja alles pärast seda pannud ahju, eelnevalt segades parajad tükid õli ning maitseaine seguga.

Häbenen... :wall:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Z03 »

Mis ikka häbeneda, igal kokal omad lemmikretseptid. Ahjukartuleid võib teha nii mitmel erineval moel nagu rahvustoit kartulisalatitki. Ise olen elu jooksul õppinud, et kartulisalatisse ei maksa panna midagi muud kui keedukartulit (eelnevalt koorega keedetud ja siis kooritud), hapukurki, keedumuna ja lastevorsti, lisaks Hellmanns majonees ja mingi paksem hapukoor, näiteks Alma. Kui lisada, nagu retseptis soovitatud, ka sibulat, konservherneid ja keedetud porgandit, siis ikka leidub seltskonnas inimesi, kes midagi sellest valikust ei söö. Parem jääda lihtsa retsepti juurde.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Mudakoon »

Toitlustuskoha "ahjukartulite" saladus oli keedukartul ja fritüür. ;)
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist