Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kartulisalatisse ei maksa kartulit üldse panna, see lisab ainult massi aga ei anna mingit maitsenüanssi.
Korraliku kartulisalati saab järgmistest kohustuslikest komponentidest..
1.Hellmannsi majonees ja tummisem hapukoor.
2. Soolvees purgiherned, vanasti Globus, nüüd Bonduelle. Herned on salati suurimate môôtmatega komponendid, kôik teised osised on tarvis hakkida hernest vähemalt neli korda väiksemateks tükikesteks.
3. Krômpsuv marineeritud vürtsikas kurk. Pôltsamaa Piknikukurk on mahedaim vôimalik variant.
4. Kvaliteetjuust, salati baasosa. Valio kauavalminud Goudad on vähim vôimalik kvaliteet.
5. Täissuitsuvorst vôi suitsusink. Igasugused keeduvorstid andke koertele.
6. Sibul ja/vôi küüslauk.
Ning siia vôib siis soovi ja maitse järgi lisada kartulit, tomatit, oliive, konservube, marineeritud peeti ja muud nänni..
Korraliku kartulisalati saab järgmistest kohustuslikest komponentidest..
1.Hellmannsi majonees ja tummisem hapukoor.
2. Soolvees purgiherned, vanasti Globus, nüüd Bonduelle. Herned on salati suurimate môôtmatega komponendid, kôik teised osised on tarvis hakkida hernest vähemalt neli korda väiksemateks tükikesteks.
3. Krômpsuv marineeritud vürtsikas kurk. Pôltsamaa Piknikukurk on mahedaim vôimalik variant.
4. Kvaliteetjuust, salati baasosa. Valio kauavalminud Goudad on vähim vôimalik kvaliteet.
5. Täissuitsuvorst vôi suitsusink. Igasugused keeduvorstid andke koertele.
6. Sibul ja/vôi küüslauk.
Ning siia vôib siis soovi ja maitse järgi lisada kartulit, tomatit, oliive, konservube, marineeritud peeti ja muud nänni..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad


Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Õuna peaks kindlasti lisama. Muidu jutt õige.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Õuna ei tohi mitte mingil juhul lisada!Kriku kirjutas:Õuna peaks kindlasti lisama.


Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Minu kuus eurosenti kah siia
* Vorsti ja singi asemel võib kasutada ka head, kvaliteetset ja korralikku ahjus küpsetatud tailiha. Nii looma, sea kui linnuliha (filee, karbonaad).
* Sibulaga on see jama, et koos sibulaga salat kaua ei seisa. Läheb kiirelt hapuks. Kui kõik kohe ära süüakse pole probleemi.
* Õun salatis on väga hea (Sorry Troll). Aga söön ka ilma õunata salateid. Olen saanud ka konserveeritud ananassi tükkidega salatit ja oli kah hea.
* Maitseasi, aga mulle ei istu eriti värske kurk ja paprika kartulisalatis. Samas sobivad need mõistlikus koguses (loe: väheses koguses) IMHO nt riisi-krabi salatisse.
Mis teemad siin veel eespool olidki....
Kartulid.
See, kas keeta koorega või ilma, oleneb peaasjalikult kartuli vanusest.
Ahjukartulid.
On kaks erinevat koolkonda:
1. enne kartulid keedetakse (ja on versioon, kus mitte läbi ei keedeta vaid ainult nii palju, et pealmine kiht on pehme), vesi valatakse ära ja kartuleid raputatakse keedunõus enne ahju panemist (lööb kartulitel pealmise kihi "kergelt lahti" mis muutub ahjus üleküpsedes hõrguks).
2. kooritud kartulid pannakse ilma keetmata ahju ja lastakse kuldpruuniks. Värske kartul ei sobi.
Praekartulid.
Põhiline "nipp" mitteplögaste, lagunevate ja teineteise külge kleepuvate praekartulite valmistamisel on see, et pärast ketasteks või kangideks lõikamist tuleb need külmas vees tugevalt läbiloksutada, kuniks enam vette tärklisesoga ei erita (vett tuleb nii mitu korda vahetada).
Tuhas ja sütes küpsetatud kartulitele lisaks tehti meie peres (vana-vanaemad ja vanaemad jne) minu lapsepõlves ahjus või pliidi all süte sees ka küpsesibulaid.
Terved koorimata mugulsibulad ahju tuha ja süte sisse. IMHO ülihääd asjad olid.

* Vorsti ja singi asemel võib kasutada ka head, kvaliteetset ja korralikku ahjus küpsetatud tailiha. Nii looma, sea kui linnuliha (filee, karbonaad).
* Sibulaga on see jama, et koos sibulaga salat kaua ei seisa. Läheb kiirelt hapuks. Kui kõik kohe ära süüakse pole probleemi.
* Õun salatis on väga hea (Sorry Troll). Aga söön ka ilma õunata salateid. Olen saanud ka konserveeritud ananassi tükkidega salatit ja oli kah hea.
* Maitseasi, aga mulle ei istu eriti värske kurk ja paprika kartulisalatis. Samas sobivad need mõistlikus koguses (loe: väheses koguses) IMHO nt riisi-krabi salatisse.
Mis teemad siin veel eespool olidki....
Kartulid.
See, kas keeta koorega või ilma, oleneb peaasjalikult kartuli vanusest.
Ahjukartulid.
On kaks erinevat koolkonda:
1. enne kartulid keedetakse (ja on versioon, kus mitte läbi ei keedeta vaid ainult nii palju, et pealmine kiht on pehme), vesi valatakse ära ja kartuleid raputatakse keedunõus enne ahju panemist (lööb kartulitel pealmise kihi "kergelt lahti" mis muutub ahjus üleküpsedes hõrguks).
2. kooritud kartulid pannakse ilma keetmata ahju ja lastakse kuldpruuniks. Värske kartul ei sobi.
Praekartulid.
Põhiline "nipp" mitteplögaste, lagunevate ja teineteise külge kleepuvate praekartulite valmistamisel on see, et pärast ketasteks või kangideks lõikamist tuleb need külmas vees tugevalt läbiloksutada, kuniks enam vette tärklisesoga ei erita (vett tuleb nii mitu korda vahetada).
Tuhas ja sütes küpsetatud kartulitele lisaks tehti meie peres (vana-vanaemad ja vanaemad jne) minu lapsepõlves ahjus või pliidi all süte sees ka küpsesibulaid.
Terved koorimata mugulsibulad ahju tuha ja süte sisse. IMHO ülihääd asjad olid.
- Che Latino
- Liige
- Postitusi: 650
- Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
- Kontakt:
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Minu viimane kartulikeetmine jääb juba kahekümneaastatagusesse minevikku, ja lõppes sellega kui aurutuspoti ostsin...
Aga praadimise kohta nõuanne: Kui eelpoolmainitud kangikesed lõikuda sikk-sakiliselt kolmnurkseteks kuubikuteks, siis nad kokku ei kleepu. Sedasama isekasvatatud Laurat (kartulisort) liistakutena praadides moodustuvad pambud.
Õuna salatisse toppimine tundub endalegi vägivaldne.
Aga praadimise kohta nõuanne: Kui eelpoolmainitud kangikesed lõikuda sikk-sakiliselt kolmnurkseteks kuubikuteks, siis nad kokku ei kleepu. Sedasama isekasvatatud Laurat (kartulisort) liistakutena praadides moodustuvad pambud.
Õuna salatisse toppimine tundub endalegi vägivaldne.
Ühtelugu räägin ühte lugu...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Lastevorsti asemel ma paneks pigem doktorivorsti. Eestis toodetud lastevorst on juba viimased paarkümmend aastat toiduks kõlbmatu käkerdis. Ega doktorivorstki palju etem pole, aga parema puudumisel hädapärast veel kuidagi käib kah.Z03 kirjutas:Ise olen elu jooksul õppinud, et kartulisalatisse ei maksa panna midagi muud kui keedukartulit (eelnevalt koorega keedetud ja siis kooritud), hapukurki, keedumuna ja lastevorsti,
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Olivier' salati (kõikide Ida-Euroopa kartulisalatite eellane) ja eesti lihtrahva kartulisalati retseptide võrdlus: https://lood.delfi.ee/omamaitse/retsept ... d=77695430
Muidugi tuleb silmas pidada, et Olivier' salati koostisosad vaheldusid vastavalt aastaajale.
Muidugi tuleb silmas pidada, et Olivier' salati koostisosad vaheldusid vastavalt aastaajale.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ma juba õudusega lugesin, kas te räägite ikka õigest ja heast kartulisalatist või mingist jamastKriku kirjutas:Õuna peaks kindlasti lisama. Muidu jutt õige.

Õun käib ikka iga õige kartulisalati sisse
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Kõšš, šaitan, kõšš!smr kirjutas:Õun käib ikka iga õige kartulisalati sisse
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Õun on kartulisalatis sama sobimatult mõttetu nagu kartul. Kui on tarvis, kasutage pirni, see annab salatile iseloomu.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Õuna lisamine muudab kartulisalati maitselt veidi magushapukaks ja mahlasemaks, aga teisalt ka lisab natuke siidrist, käärinud maitset, mis mulle väga ei istu. Õun sobib minu meelest paremini rosoljesse, mis nagunii on peedi tõttu veidi magusa maitsega.
Aga Olivier`salatist rääkides, siis see on venelastel traditsiooniline vana-aastaõhtu toit, mida ikkagi valmistatakse ilma põldpüüde, vähilakkade ja ööbikukeelteta, sest lihtne venelane on vaesem kui eestlane, välja arvatud Moskva ja Sankt-Peterburgi elanikud. Kokaraamatus "Vene köök" (autorid Oksana Putan ja Julia Lisnjak) on antud järgmine Olivier`salati retsept: 300 g keedetud loomaliha (kanafileed, keelt, äärmisel juhul sinki või vorsti), 2 väikest soolakurki (100 g), 2 keskmist kartulit (200 g), 1 porgand (150 g), 2 keedetud muna, 2-3 sl rohelisi konservherneid (100 g), 2 sl majoneesi (100 g). Hakkida, segada, süüa.
Aga Olivier`salatist rääkides, siis see on venelastel traditsiooniline vana-aastaõhtu toit, mida ikkagi valmistatakse ilma põldpüüde, vähilakkade ja ööbikukeelteta, sest lihtne venelane on vaesem kui eestlane, välja arvatud Moskva ja Sankt-Peterburgi elanikud. Kokaraamatus "Vene köök" (autorid Oksana Putan ja Julia Lisnjak) on antud järgmine Olivier`salati retsept: 300 g keedetud loomaliha (kanafileed, keelt, äärmisel juhul sinki või vorsti), 2 väikest soolakurki (100 g), 2 keskmist kartulit (200 g), 1 porgand (150 g), 2 keedetud muna, 2-3 sl rohelisi konservherneid (100 g), 2 sl majoneesi (100 g). Hakkida, segada, süüa.
Viimati muutis Z03, 12 Dets, 2019 13:06, muudetud 1 kord kokku.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Mitmele see raamatus mõeldud on? Kuuele?
Kokaraamatud opereerivad tihtipeale naeruväärsete kogustega... Ma keeraks sellise portsu üksinda kinni.
Kokaraamatud opereerivad tihtipeale naeruväärsete kogustega... Ma keeraks sellise portsu üksinda kinni.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Ilmselt ei koosne vana aasta ärasaatmise laud ainuüksi sellest salatist vaid on vene kombe kohaselt heast ja paremast lookas...
Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad
Peaks kokku liites ca 1 kg salatit olema. Neljale sööjale siis.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline