Laktoositalumatus esineb kahes vormis
Primaarne laktoositalumatus on geneetiliselt päritav, sõltub vanusest ja avaldub tavaliselt 5. ja 20. eluaasta vahel. Tavaliselt säilib 50–70% laktaasi aktiivsusest. Haigus ei ole ravitav.
Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole ajutistest kahjustustest, mis võib omakorda olla tekkinud alatoitumise, tsöliaakia, peensoolepõletiku, gastroenteriidi või teiste haiguste tagajärjel. Sekundaarset laktaasidefitsiiti esineb ka beebidel ja väikelastel soolehaiguste järel. Haigusnähud kaovad tavaliselt 2–4 nädala jooksul.
https://toitumine.ee/toitumine-ja-haigu ... italumatus
Kõige levinum laktoositalumatuse variant on primaarne laktoositalumatus, mis on geneetiliselt päritav. Selle puhul langeb laktaasi tase organismis järk-järgult ja sümptomite väljaarenemine võib võtta mitu aastat. Kuigi laktoositalumatust esineb Eestis palju (20–30 protsendil), ei ole inimesed talumatusest tihti ise teadlikud, sest levinumaid sümptomeid on keeruline ise muudest tervisehädadest eristada.
https://sobranna.postimees.ee/6521647/t ... mine-korda
Ma olen olnud elu aeg kõva piima (aga ka peti ja keefiri) jooja.
20-30-ndates eluaastates 1-2 liitrit piima päevas polnud mingi küsimus.
Ämm pidas 90-ndate aastate lõpuni ise lehmi ja siis sai tarbitud suurtes kogustes ka n.ö. "maapiima".
Ei mingeid probleeme.
50-ndate eluaastate algusele lähenedes aga märkasin, et järjepidevalt ca 1 liiter piima päevas on hakanud tekitama puhitusi ja gaase.
Ja probleem oli süvenev.
S.t. et koguseid vähendamata hakkasid vaevused, mida aeg edasi, seda väiksema piima koguse tarbimisel.
Lõpuks oli ka klaas piima liiast.
Siis sai tehtud 2 kuuline paus n.ö. "toorpiima" tarbimises.
Asendasin joogipiima peti ka keefiriga.
Pärast kahte "piimavaba" kuud proovisin uuesti piima juua ja ei mingeid probleeme.
Nüüd hoian piimatarbimist max kuni sinna poole liitrini päevas, enamasti vähem (no ütleme kaks 200ml klaasi piima päevas max) ja probleeme ei ole.
Ilmselt, mida vanemaks ma saan, seda vähem ma edaspidi saan piima tarbida. Selline kahtlane tunne on.
**
vanahalb kirjutas:Seda, et laktoos neegril ja hiinlasel põhja alt lööb on mitmel pool mainitud. Aga kas mustlane saab laktoosiga piima juua? Või juut? Või grupp seltsimehi, keda tuntakse ühisnimetuse all "tsurkad". Viimased kuuldavasti ikka kitsi ja lambaid peavad kuid toorpiima pigem ei tarbi.
Kitsepiimas sisalduvat piimasuhkrut laktoosi suudab inimorganism omastada täielikult, erinevalt lehmapiima laktoosist (soolestikku ei jõuagi laktoosi jääke, mistõttu ei teki ka vaevusi).
http://otseomadelt.ee/uudis/80/miks-eel ... mapiimale/
Samas on kitsepiimas piimasuhkrut ehk laktoosi pea sama palju kui lehmapiimas, mis tähendab, et laktoositalumatuse korral kitsepiim ei sobi.
https://kodus.ee/artikkel/kitsepiima-vo ... a-voidelda
Ehk, et kui laktoositalumatus on n.ö. "piiri peal" (mingit kogust organism talub, kuid suuri koguseid mitte), siis kitsepiim hakkab vaevusi tekitama suuremates kogustes tarbides, kui lehmapiima tarbides. Samal ajal, kui on täielik ja äge laktoositalumatus, siis kitsepiimast abi ei ole (nagu ka petist ja keefirist).
****
Üldiselt siis talub eestlane geneetiliselt laktoosi suht hästi ja sekundaarne laktoositalumatus on üldjuhul ravitav (ravitakse peensoolt ja selle talituse häireid, mitte laktoositalumatust).
Põhipromleemiks laktoositalumatuse "hüppelise tõusu" (või siis räägitakse sellest lihtsalt rohkem kui ennemuiste) puhul tundub olevat laktoosi liigne tarbimine, millega organism mingist hetkest enam vaevusteta toime ei tule (organismi laktaasi tootmise hulk on piiratud). Ilmselt sisaldasid "ennemuistsel ajal" laktoosi vähesemad toiduained kui täna ja see on üks laktoosi ületarbimise põhjuseid (ehk, et väga paljud "muud toiduained" on hakanud sisaldama laktoosi, või hakanud laktoosi sisaldama rohkem)
Leidsin sellise nimekirja
Laktoosi sisaldavad tooted
piim;
piima vadak;
kodujuust;
või;
juust;
kefiir;
kondenspiim;
jäätis;
piimakokteilid;
koor;
hapukoor;
hapupiim;
brynza; (soolane pehme juust)
laste toitainete segud;
koumiss; (kumõss, kergelt alkohoolne piimajook)
pühvlipiim;
looduslik jogurt;
kitsepiim;
petipiim;
varenetid; (kääritatud piimajook)
töödeldud juust.
kõik pagaritooted; (s.h. sai, osad leivad ja sepikud jms)
igat liiki vorstid;
eeltöödeldud moos;
konservid;
magustoidud ja maiustused;
kiirtoit;
kiirtooted;
vürtsid;
jogurtid ja muud piimapulbri tooted;
kakao;
kartulipuder;
piimašokolaad;
pirukad ja koogid;
ketšup ja majonees;
valmis kastmed;
kõik kondiitritooted;
magusained ja maitsetugevdajad;
pudingid;
toidu lisaained;
pähklipasta;
leivapuru;
margariin.
https://est.healthycatchups.com/soderzh ... uktah.html
Joonisin alla tooted, mis "ennemuiste" kas ei sisaldanud üldse või sisaldasid laktoosi vähesel määral.. või mida ei kasutatud üldse, nt. "maitsetugevdajad".
Nimekiri on ilmselgelt täiesti puudulik ja sinna tuleks panna veel terve rida tooteid. Igaüks võib ise poes vaadata toodete etikettidelt, et kui palju üldse selliseid tooteid tänapäeval on, kus laktoosi sees ei ole. Ega neid väga palju ei ole.
Et kui organismi laktoositaluvuse piir saavutatakse juba enne piimaklaasi tühjendamist, siis ega piima enam lisaks juua ei saagi.