Proovin ikkagi anda endast parima.Xender kirjutas:Mul on kuri kahtlus, et aastate pärast vaadatakse sellele koroonapaanikale tagasi ajalooõpikutes kui näitele massihüsteeriast.
Võib küüniliselt öelda Eesti on kaotanud sadu miljoneid, kui mitte paari miljardit (või pikemas plaanis ehk isegi paarikümmend) selleks, et mõned surmahaiged ellu jääks. Kuid enne kriisi ei leitud piisavalt raha, et täiesti lootustandvaid juhtumeid päästa või nagu ma arstist naine ütles - "kui 10% sellest koroonakahjust oleks pandud varasemalt mõistlikusse tervishoidu, oleks sellega saanud päästa sadu ja isegi tuhandete elusid ja nende normaalne elukvaliteet".
Lisaks tõi ta veel välja ühe asjaolu, millele ma ei tulnud - seoses majanduslangusega väheneb ka riigi rahakott ning ka tervishoiu kulud tahes tahtmata - mis tapab arvatavasti rohkem inimesi kui koroona suudaks.
Ma kahtlustan, et "koroonasurmasid" hakkame me siis nägema kui SKP kukkumine tuleb sinna 10 - 20% kanti ja avastatakse, et näiteks südamestentimist ei saa enam nii laialt lubada (meil aastas sureb südamehaigustesse umbes 7500 inimest) ning nende seas on päris palju 30 - 50 aastaseid mehi, mitte ainult 80+ aastaseid.
Ma kahtlustan, et mingit komplekset analüüsi selles osas meil muidugi tehtud pole.

Väga palju on Eestis asju millese oleks pidanud "tagant järele mõeldes" investeerima. Tagant järele tarkus aga ei olegi kõige suurem tarkus (tuleb välja) investeerimisvahendeid on x kogus ja seda on vaja mingi info põhjal hinnata väärtusteks kuhu seda kõige kiiremini oleks vaja paigutada. Kui näiteks sellest x-ist oleks vähendatud kaitsemeetmetesse investeeritud protsenti ja selle paasil suurendatud med. varusi ja "mõistliku tervishoidu" siis oleks Estistani tervishoiu varusid juba nädal tagasi võinud meie ääretu kodumaa silmapaistvasse pealinna Moskvasse saata.

Teiseks on maailma majandus omavahel nii läbi põimunud, et selles sasipuntras on võimatu ühel riigil oma majandust "purjed heisatult" rahulikus vees tüünelt edasi juhtida kui kõiki teisi laevu raputab ümberringi torm.