Relvaseadus
Re: Relvaseadus
Kui politseil on põhjendatud kahtlus, et sa võid seda ebaseaduslikult kasutada, siis jah. Nagu kõike muudki, saab seda vaidlustada.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Ainus mis kuidagi moodi võib selle juhusega haakuda onKriku kirjutas:Relvaseaduse § 43 lg. 1 p. 2'?
21) loa omaja suhtes esineb põhjendatud kahtlus, et ta võib oma eluviisi või käitumisega ohustada enda või teise isiku turvalisust;
Aga - kahtlus peab olema - põhjendatud. Küsimus - millega politsei seda kahtlust põhjendab kui täidetud on kõik relva ja laskemoona säilitamise nõuded ja relvaluba on kehtiv?
Saab. Halduskohtus. Tean juhust - asi jõudis istungisse 10 kuud peale vaidlustust... Kujuta ette et oled jahimees, sult võetakse su ainumas kaheraudne millega sügisel eelkõige linnujahil tahad käia, ja põdrajahil sügistalvel kütiliinis olla - ja istud ja ootad... ja märtsikuus öeldakse jah et sry, tegelikult polnud ikka alust...Kriku kirjutas:Kui politseil on põhjendatud kahtlus, et sa võid seda ebaseaduslikult kasutada, siis jah. Nagu kõike muudki, saab seda vaidlustada.
Need ei ole ju kuidagi seotud relva ebaseadusliku kasutamise võimalusega. Põhjendused peaks ikka olema seotud isiku käitumisega - ähvardamine, joomine, luululiste mõtete avaldamine vms.retti kirjutas:Küsimus - millega politsei seda kahtlust põhjendab kui täidetud on kõik relva ja laskemoona säilitamise nõuded ja relvaluba on kehtiv?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Selle kohta öeldakse et ametniku kaaltulusotsus - nagu tolle Lihula tüübi korral ametnik kaalutles ja andis loa, nüüd kõik kaalutlevad ja igaks juhuks võtavad. Vajadusel põhjendavad. Edasine vaidlustus ongi halduskohus. Seniks kuni ametnik oma meelt ei muuda ja kohtulahendit ei ole on relv turvaliselt hoiul.retti kirjutas:Ainus mis kuidagi moodi võib selle juhusega haakuda onKriku kirjutas:Relvaseaduse § 43 lg. 1 p. 2'?
21) loa omaja suhtes esineb põhjendatud kahtlus, et ta võib oma eluviisi või käitumisega ohustada enda või teise isiku turvalisust;
Aga - kahtlus peab olema - põhjendatud. Küsimus - millega politsei seda kahtlust põhjendab kui täidetud on kõik relva ja laskemoona säilitamise nõuded ja relvaluba on kehtiv?
Vaevalt ajaleheartiklis kõik asjaolud ära toodi, millest politsei lähtus. Tõenäoliselt mingisugune ähvardus seal ikkagi oli.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Isegi kui oli - siis protseduur ei käi nii,et politseinik paneb relva endale taskusse/autosse ja läheb minema.Troll kirjutas:Vaevalt ajaleheartiklis kõik asjaolud ära toodi, millest politsei lähtus. Tõenäoliselt mingisugune ähvardus seal ikkagi oli.
Enne kui relvaloa kehtivus ei ole peatatud ei saa juhtuda midagi.
Korrakaitseseaduse § 52 lg. 1 p. 1:
Ainult et jah, kui relv on ilusti relvakapis, siis vahetut ohtu ei ole. Kui ka asuda seisukohale, et ähvardus on korrarikkumine, siis kas relvakapis oleva relva hoiule võtmine kõrvdaldab selle korrarikkumise?
Kui ei tea, mis toimus, on raske midagi arvata
LISATUD:
https://www.riigiteataja.ee/akt/106052020013?leiaKehtiv§ 52. Vallasasja hoiulevõtmine
(1) Politseil või seaduses sätestatud juhul muul korrakaitseorganil on õigus võtta vallasasi hoiule:
1) vahetu ohu tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks
Ainult et jah, kui relv on ilusti relvakapis, siis vahetut ohtu ei ole. Kui ka asuda seisukohale, et ähvardus on korrarikkumine, siis kas relvakapis oleva relva hoiule võtmine kõrvdaldab selle korrarikkumise?
Kui ei tea, mis toimus, on raske midagi arvata

LISATUD:
“Selles vahejuhtumis politseile teadaolevalt relvaga ei ähvardatud ega kasutatud seda,” kinnitas pressiesindaja.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
See on päris huvitav:
Relvaseaduse § 18 lg. 1 p. 2 järgi on kuni 4,5-millimeetrise kaliibriga (kaasa arvatud) pneumorelv piiramata tsiviilkäibega relv. Sama § lg. 3 ütleb meile:
Ma saan aru, et politsei tõlgendas seadust nii, et ka piiramata tsiviilkäibega relva avalik kandmine rikub avalikku korda (RS § 28 lg. 2). See tõlgendus on minu arvates ekslik, sest kui nii, siis puudub vajadus seda piiratud tsiviilkäibega relvade kohta § 50 lg. 2 expressis verbis öelda.
Ma olen muidu ka käinud õhupüss näpus mööda linna (oli vaja see viia ühest kohast teise). Järgmine kord siis olen targem ja topin mingisse kotti
https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=90497231Märjamaa lähistel Orgita külas tekitas eile ärevust noor ukrainlane, kel õhkrelv ühes. Politsei pidas ta sealsamas kinni.
Rapla politseijaoskonna patrullijuht Margus Kaldma ütleb, et häirekeskust teavitati kella 17 ajal ning öeldi, et tankla juures pingil istub mees, kel käes relvataoline ese.
"Sündmusele reageerinud politseipatrull pidas mehe sealsamas kinni ning selgitas välja, et mehel oli kaasas õhkrelv. Patrullpolitseinikud viisid 18-aastase Ukraina kodanikust mehe asjaolude selgitamiseks politseijaoskonda ning tema suhtes alustati väärteomenetlust relvaseaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb relva kandmise korda," märgib Kaldma.
Üks kohalik elanik viitas Delfile, et sündmuskohale sõitsid ka kiirreageerijad. Kaldma räägib, et politsei reageerib sellistele sündmustele alati suurte jõududega, sest üldjuhul ei ole esialgse info põhjal teada, kas tegemist on päris- või mängurelvaga ning kas oht on reaalne või mitte.
"Seaduse alusel tuleb relvaomanikul seda avalikus kohas kanda varjatult ning sellisel viisil, mis välistab sellega kellelegi juhusliku kahjutekitamise, selle kadumise või sattumise teise inimese kätte."
Relvaseaduse § 18 lg. 1 p. 2 järgi on kuni 4,5-millimeetrise kaliibriga (kaasa arvatud) pneumorelv piiramata tsiviilkäibega relv. Sama § lg. 3 ütleb meile:
RS § 50 lg. 2 (varjatult kandmine) sellesse loetellu ei kuulu.Piiramata tsiviilkäibega relvale ja laskemoonale laieneb käesolev seadus üksnes käesoleva paragrahvi lõigete 4–9 ning käesoleva seaduse § 10 lõike 1 ja § 28 lõike 2 osas.
Ma saan aru, et politsei tõlgendas seadust nii, et ka piiramata tsiviilkäibega relva avalik kandmine rikub avalikku korda (RS § 28 lg. 2). See tõlgendus on minu arvates ekslik, sest kui nii, siis puudub vajadus seda piiratud tsiviilkäibega relvade kohta § 50 lg. 2 expressis verbis öelda.
Ma olen muidu ka käinud õhupüss näpus mööda linna (oli vaja see viia ühest kohast teise). Järgmine kord siis olen targem ja topin mingisse kotti

Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Tänapäeval on see vägagi tervislik - vastasel juhul saad asfaldil kõhuli olla, sest keegi peab seda relvaks (tegelikult ka õigustatult - parem karta ja 112 helistada kui kahetseda).Kriku kirjutas:Ma olen muidu ka käinud õhupüss näpus mööda linna (oli vaja see viia ühest kohast teise). Järgmine kord siis olen targem ja topin mingisse kotti
professional retard
Ei vaidle vastu.mongol kirjutas:tegelikult ka õigustatult - parem karta ja 112 helistada kui kahetseda
Kriku kirjutas:Ma saan aru, et politsei tõlgendas seadust nii, et ka piiramata tsiviilkäibega relva avalik kandmine rikub avalikku korda (RS § 28 lg. 2). See tõlgendus on minu arvates ekslik, sest kui nii, siis puudub vajadus seda piiratud tsiviilkäibega relvade kohta § 50 lg. 2 expressis verbis öelda.
Kaldma tsiteerib samas § 50 lg. 2, st. piiratud tsiviilkäibega relvade kohta käivat normi. Minu teada pole mitte kuskil kirjas, et piiramata tsiviilkäibega relva peaks kandma viisil, mis välistab selle juhusliku kadumise. Selle ära kaotamine on IMHO täiesti legaalne.Kaldma kirjutas:Seaduse alusel tuleb relvaomanikul seda avalikus kohas kanda varjatult ning sellisel viisil, mis välistab sellega kellelegi juhusliku kahjutekitamise, selle kadumise või sattumise teise inimese kätte.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
RS § 18. Piiramata tsiviilkäibega relvad ja laskemoon
(1) Piiramata tsiviilkäibega relvad on: ... nimekiri:
1) gaasipihusti;
2) kuni 4,5-millimeetrise kaliibriga (kaasa arvatud) pneumorelv;
2_1) hoiatus- ja signaalrelv, mis vastab käesoleva seaduse alusel kehtestatud tehnilistele nõuetele ning millest ei ole võimalik tulistada gaasipadrunis sisalduva gaasilaenguga;
(2) Piiramata tsiviilkäibega padrunikomponent on kuul, haavel või muu lendkeha ja padrunikest.
(3) Piiramata tsiviilkäibega relvale ja laskemoonale laieneb käesolev seadus üksnes käesoleva paragrahvi õigete 4–9 ning käesoleva seaduse § 10
(4) Piiramata tsiviilkäibega relva ega selle laskemoona ei või soetada, omada, vallata, kanda, hoida ega edasi toimetada alla 18-aastane isik.
(4_1) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 2_1 nimetatud relva kandmisele kohaldatakse käesoleva seaduse § 50 lõigetes 2–4 sätestatut. (see et tuleb kanda varjatult)
Seega mina loen küll välja et pneumorelva tohib kanda avalikult, relvaseaduse mõttes, aga tuleb vist ka korrakaitseseadus läbi lahata, et aru saada misasi see avalik kord üleüldse on ja kes selle rikkumist (objektiivselt) hindab.
§ 4. Avalik kord
(1) Avalik kord on ühiskonna seisund, milles on tagatud õigusnormide järgimine ning õigushüvede ja isikute subjektiivsete õiguste kaitstus.
(2) Eraõiguse normide järgimine ja isiku subjektiivsete õiguste ning õigushüvede kaitstus on avaliku korra osa niivõrd, kuivõrd kohtulikku õiguskaitset ei ole võimalik õigel ajal saada ja ilma korrakaitseorgani sekkumiseta ei ole õiguse realiseerimine võimalik või on oluliselt raskendatud ning kui ohu tõrjumine on avalikes huvides.
§ 5. Oht avalikule korrale ja korrarikkumine
(1) Korrarikkumine on avaliku korra kaitsealas oleva õigusnormi või isiku subjektiivse õiguse rikkumine või õigushüve kahjustamine.
(2) Oht on olukord, kus ilmnenud asjaoludele antava objektiivse hinnangu põhjal võib pidada piisavalt tõenäoliseks, et lähitulevikus leiab aset korrarikkumine.
(1) Piiramata tsiviilkäibega relvad on: ... nimekiri:
1) gaasipihusti;
2) kuni 4,5-millimeetrise kaliibriga (kaasa arvatud) pneumorelv;
2_1) hoiatus- ja signaalrelv, mis vastab käesoleva seaduse alusel kehtestatud tehnilistele nõuetele ning millest ei ole võimalik tulistada gaasipadrunis sisalduva gaasilaenguga;
(2) Piiramata tsiviilkäibega padrunikomponent on kuul, haavel või muu lendkeha ja padrunikest.
(3) Piiramata tsiviilkäibega relvale ja laskemoonale laieneb käesolev seadus üksnes käesoleva paragrahvi õigete 4–9 ning käesoleva seaduse § 10
(4) Piiramata tsiviilkäibega relva ega selle laskemoona ei või soetada, omada, vallata, kanda, hoida ega edasi toimetada alla 18-aastane isik.
(4_1) Käesoleva paragrahvi lõike 1 punktis 2_1 nimetatud relva kandmisele kohaldatakse käesoleva seaduse § 50 lõigetes 2–4 sätestatut. (see et tuleb kanda varjatult)
Seega mina loen küll välja et pneumorelva tohib kanda avalikult, relvaseaduse mõttes, aga tuleb vist ka korrakaitseseadus läbi lahata, et aru saada misasi see avalik kord üleüldse on ja kes selle rikkumist (objektiivselt) hindab.
§ 4. Avalik kord
(1) Avalik kord on ühiskonna seisund, milles on tagatud õigusnormide järgimine ning õigushüvede ja isikute subjektiivsete õiguste kaitstus.
(2) Eraõiguse normide järgimine ja isiku subjektiivsete õiguste ning õigushüvede kaitstus on avaliku korra osa niivõrd, kuivõrd kohtulikku õiguskaitset ei ole võimalik õigel ajal saada ja ilma korrakaitseorgani sekkumiseta ei ole õiguse realiseerimine võimalik või on oluliselt raskendatud ning kui ohu tõrjumine on avalikes huvides.
§ 5. Oht avalikule korrale ja korrarikkumine
(1) Korrarikkumine on avaliku korra kaitsealas oleva õigusnormi või isiku subjektiivse õiguse rikkumine või õigushüve kahjustamine.
(2) Oht on olukord, kus ilmnenud asjaoludele antava objektiivse hinnangu põhjal võib pidada piisavalt tõenäoliseks, et lähitulevikus leiab aset korrarikkumine.
-
- Liige
- Kontakt:
Kas pneumorelva kaliiber ka avalikustati?
Ei, aga kui oleks liiga suure kaliibriga, oleks seda kindlasti öeldud, mitte jahutud varjatud kandmisest.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
-
- Liige
- Kontakt:
Loogiliselt võttes jah.
Aga ma soovin veel uskuda, et Politsei algatab väärteometlust nii, et nad ikka seadust tunnevad
ja loodan, et ikka üle 4,5 mm oli kaliiber 
Aga ma soovin veel uskuda, et Politsei algatab väärteometlust nii, et nad ikka seadust tunnevad

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline