Olukord Valgevenes

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
hjl85
Liige
Kontakt:

Re: Olukord Valgevenes

Postitus Postitas hjl85 »

vV riikliku kanali video kus organite töötaja halab, et nende perekonda hakkati ähvardama ja nad pidid kolima jms.
Huvitav, et selliseid videosid näitavad, sest see annab ka teistele teada, et ei ole nad nii puutunatud midagi. Või on selle video eesmärk motiveerida veel rohkem vägivallatsema- sest näete mis teiega juhtub kui võim kukub ja mida nad siis veel kõike teevad kui juba praegu ähvardavad.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Ma natuke imestan, et Valgevenes ei ole kinnipidamisasutustes levima hakanud koroonaviirus. Arvestades, mis seal toimub siis peaks see seal korralikult võtma hakkama.

See nädalavahetus siis plaanitud üritused
Protests in Belarus to follow this weekend:
Saturday: Women March, 16:00, Start at Pieramohi Square
Sunday: March for Peace and Independence, 14:00, Independence Sq.

Crackdown and detentions possible.
For journalists: Be very cautious.
https://twitter.com/franakviacorka/stat ... 6834565122
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Crispy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Crispy »

Mis sa ajad, Valgevenes ei ole ju sellist asja nagu koroonaviirus :lol:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Peiteaeg on ka ca nädal. Aga demonstratsioonid on ka hea pinnas.

LISATUD: Valgevene keelest:
Valgevene ja vene keel on idaslaavi keeled, need on vastastikku päris hästi mõistetavad ning mõlemad on ka Valgevene ametlikud riigikeeled. Kuid vene keelt kasutatakse Valgevenes tunduvalt rohkem. 2009. aasta rahvaloenduse andmetel räägib vaid 26 protsenti valgevenelastest oma kodus valgevene keelt, samal ajal kui pea 70 protsenti kõneleb vene keeles. Ka see on venestamise tulemus, mis algas juba 18. sajandil ja kestis läbi nõukogude aja. Kui Valgevene 1991. aastal iseseisvus, oli valgevene keel neli aastat ainus riigikeel. Seejärel toimus aga referendum, mille tulemusel sai vene keel valgevene keelega võrdse staatuse.

Praegu kõneldakse valgevene keeles veel mõnedes koolides, ülikoolides, teatrites ja riigiasutustes, viimasel ajal on ka erafirmad selle kasutusele võtnud, näiteks mõnedes kuulutustes. Valgevenes räägitakse veel ka vene ja valgevene keele segu trasjankat. Segakeelel pole ametlikku staatust, seda ei tunnustata eraldi keele või dialektina, aga sellegipoolest on trasjanka mitmel pool kasutuses, eriti maapiirkondades. Kaks keelt võivad olla segunenud mitut moodi, näiteks kasutab palju inimesi vene sõnu ja grammatikat, aga valgevene hääldust.

Keeleküsimust arutatakse aeg-ajalt ka avalikus diskursuses, eriti hetkedel, mil rahvuslik identiteet on kriisis. Kas rahvusriik saab eksisteerida, kui inimesed räägivad eri keeli (ja üks neist on naabrite keel)? Kas tõeline valgevenelane peab alati ainult valgevene keelt rääkima? Kas trasjanka on eraldi keel/dialekt või näitab lihtsalt halba keeleoskust? Iga inimene vastab neile küsimustele erinevalt ja rahvaloendused näitavad, et keel pole alati valgevenelastele identiteedi sümbol.
https://leht.postimees.ee/7049541/valge ... 1577723337
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Kõikide lääneriikide ajakirjanike akrediteeringud lõpetati ja neil anti korraldus riigist lahkuda
Belarusian authorities have decided to expel all the Western journalists. Reuters, BBC, AP, Agence France-Presse, Radio Free Europe, Deutsche Welle, ARD, RFi. This morning their correspondents and photographers have been stripped of accreditation and have to leave the country
https://twitter.com/TadeuszGiczan/statu ... 9722809344

Minskis käis uuesti FSB pealiku lennuk
Heads up. Remember the FSB plane that flew to Minsk on 18 August? It flew there again yesterday. Returned to Moscow early this morning, about 12 hrs before Putin's surprise "big interview".
Pilt
https://twitter.com/Nigelgd1/status/1299081494309281801
Viimati muutis ruger, 29 Aug, 2020 14:19, muudetud 1 kord kokku.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Valgevene keelest ja identiteedist veel.
Stanislav Šuškevitš, Valgevene Vabariigi 1. riigipea, kirjutab oma memuaaris "Minu elu..." (lk 30) nõnda, tipin raamatust:
Valgevene on tähtsa keskaegse Euroopa riigi, Leedu suurvürstiriigi poliitiliste tavade kandja. Tänapäeval peetakse selle riigi järeltulijaks ekslikult vaid Leedut, kuigi Leedu suurvürstiriigi riigikeeleks oli pikka aega valgevene keel, leedu keel aga mitte kunagi. Vana-valgevene keeles on kirjutatud isegi Leedu suurvürstiriigi statuut - omamoodi riigi põhiseadus. Valgevenelased on ristirahvas juba tuhat aastat.
Võib-olla leedulased arvavad teisiti.
Üks, mis nende ja ka varasemate väljaastumiste juures on huvitav, on see, et nii Poola, Leedu kui ka Valgevene otsivad ja leiavad ühis ja ühendavat. Küllap nende ajaloost leiab palju mis ühendab kui ka lahutab, nagu ikka. Praegu sirutatakse terekasi, mitte ei hoita rusikat taskus. NLi lagunemise aegu sai ikka imestatud poola vähemuse üle Leedus - 1. et nende väike osatähtsus rahvastikus ajas leedulasid nõnda leili (võrreldes meie vene, õigemini soveti massi ja probleemidega) ja 2. et NL (ka Poola) suutis seal neid omale kasulikult hõlmata, mõjutada.
Kas 3 sõprus viib sihile ja Valgevenest saab vaba maa, näitab aeg.
Liige

Postitus Postitas Avatar »

Lugege natuke kasvõi vikist nende Valgevene alade elanike kohta, ja saate aru, et mõiste valgevenelane on suures osas konstruktsioon, mis loodi pärast seda, kui ei õnnestunud tõmmata koos sotsialistliku perre endise Leedu suurvürstiriigi alamaid. Kellest enamus olid slaavlased-russiinid-vanakiievivenelased ja kelle slaavi-russiini-keel kippus ajalooliselt Respospolita ala Leedu osadel domineerima versus Leedu, aga võib-olla oleks Poolale alla jäänud pikemas perspektiivis. Aega ei antud. Kui Ukrainlastel on Zaporozie Zitš, kust oma rahvuslike iseseisva poliitika juuri otsida ajaloos, siis valgevenelastel ei olegi suurt muud, kui kembelda leedukatega rusiinide või moodsalt natsionalistlikult konstrueeritud litviinide pärandi üle. Ja siin on täiesti teisejärguline, et valgevene keel on keskmisele venelasele tunduvalt arusaamatum, kui ukraina. Ja ma saan suurepäraselt aru kui nunnu oleks VF küljest see tükk ära rebida, sest see lööks kirstunaela suurvenemaa ideesse. Ja see oleks mõnus meile strateegiliselt. Aga ega siit suurt midagi rohkem ei tulegi her Admin. Ikka purjus möla. Lihtsalt konfliktide arengul on reelid. Ja minule on loogiline see, kui ida versus lääne pooldajad avaldavad meelt rahumeelselt > saavad ülerageerinud joptskinilt nuuti > tulevad solvunud massid välja ja asi läheb siis vägivaldseks.
See mis toimu Valgevenes oli täpselt selline: suht karastunud tegelased jooksid ringi ja provotseerisid vägivalda, twitterimeedia lõõtsus takka parimate araabiarevolutsioonide vaimus. Lõpuks saadi massid üles ässitatud, ja siis tuli "rahumeelne protest". Tuli rahumeelne, sest massidele, kes protestivad, ei meeldi vägivald, mida nägid. Aga mida tahavad - ei tea. Luka peab minema - jah. Edasi? Siit ei tule mingit "rahvusliku ärkamist". Mängib Lääs paremini, siis on rohkem odavat pidetut tööjõudu globaalse elusorganismi õlitamiseks, kui Poolast ja Ukrainast.
Mina leian, et me võime rääkida kahest tasandist: 1) taktikaline - rebida Valgevene suuremal või vähemal määral VF küljest, mis tagab, et VF võimalused Eestit kottida on väiksemad. 2) Strateegiline - Valgevene Ida versus Lääne küljes, pikemas perspektiivis. Ma ei ole kindel, et värske hagu globaalsesse lõkesse on Eesti rahvuse huvides. Ma juba olen varem öelnud, et ma loodan, et tsentrifugaaljõud rebivad Euroopa tükkideks enne, kui see eestluse lahustada jõuab. Hoolimata suurest relvakõlistamisest tundub mulle VF üsna äraetud. Niisiis tuleb minu meelest rahvuse säilitamiseks otsida tasakaalupunkti ühe-teise vahel.
Küsimus kus see punkt on. Mina enam lihtsalt nii kaasa ei kisa. Liiga paljude otsustajate majandushuvid on juba liiga ühele poole kaldu. Inimestele ei anta enam vabadust oma parima äratundmise järgi hea ja halva, õige ja vale vahel otsustada ja oma seisukohti väljendada. Kõlavad dogmad ja sakraalse lausungid. Tülgastav. Ma ei oleks kunagi uskunud, et Oma Eesti riik nii kaugele jõuab. Mina ei ole siberihirmus värisenud. Liiga noor. Aga ma mäletan seda jämeta köie otsas rippumise tunnet kaheksakümnendatel. ja praegu on täpselt sama tunne. Siht vältimatu lõpptulemuse suunas. Ja nüüd võib her adminn oma pluralistliku vaimuga kembelda.
kaugeltuuriv
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Lubatakse pühapävaks uut suuremat sorti meeleavaldusi Valgevenes.
Ma olen kaasfoorumlasega nõus,et Venemaal on 2 strateegilist sõjalist objekti seal ja nende kadu oleks nii materiaalselt,kui moraalselt ikka paras põnts.Teisalt on Valgevene muutunud ainukeseks transiidikoridoriks,mille kaudu Vene oligarhid saavad m probleemideta majanduslikult tegutseda Lääne suunas.Nii,et venelaste silmis oleks rumal minna ka ülemäära veriseks.
Aga mine sa tea Vene juhtide loogikast ei saa tavaliselt keegi aru,hetkel võib veel ka Valgevene protestiliikumine anda eeskuju venelastele endile ning seda Kremlis kardetakse.
Valgevene on justkui pisikene etalon sellest,mis võib ka suure naabri juures toimuma hakata.
Aga usun,valgevenelased klaarivad selle asjad diktaatoriga ise ära ning ei ole ma kaasfoorumlasega nõus,et globalistide mängu tõttu asjad on seal nagu on.Ju ma siis olen vanema eaga,53,kui täpsem olla ning mingit kõie otsas siplemist mul 1987 aastal kroonust tulles enam ei olnud.Peale seda,mida sai naabrite juures näha oli selge,et asi kiirenedes läheb riik nimega NSVL kraavi.
Ja ju see protestide põhituumiku vanuseklass,kes on sarnane minu vanusega kaugetel 80-nendatel on tajumas sama.Majabduslikult on neil eeskujuks see kuhu jõudnud Poola ja Leedu.Poliitiliselt muutuv Ukraina ning ärevuskellaks logisema hakanud Venemaa.
Ei usu ka,et tahetaks kardinaalset suhete katkestamist Venemaaga,juhul muidugi,kui Kreml läheb sama teed,kui juhtus Ukrainaga aga paistab,et Moskva on sealt võtnud õppust ja panustab Batka lahkumisele mingi paika pandud tsenaariumi järgi.
Iseasi,kas see tõõtab.Tahtis ju ka Moskva kuidagi moodi riiki reformeerida nondel samadel 80-nendatel aga minu mäletamist mõõda vabaduse hõngu enam kotti toppida ning veelgi enam,suunata nagu vaja ei suudetud.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Avatar kirjutas: See mis toimu Valgevenes oli täpselt selline: suht karastunud tegelased jooksid ringi ja provotseerisid vägivalda, twitterimeedia lõõtsus takka parimate araabiarevolutsioonide vaimus. Lõpuks saadi massid üles ässitatud, ja siis tuli "rahumeelne protest". Tuli rahumeelne, sest massidele, kes protestivad, ei meeldi vägivald, mida nägid. Aga mida tahavad - ei tea. Luka peab minema - jah. Edasi? Siit ei tule mingit "rahvusliku ärkamist".
Eino, edasi üritab igaüks erastamisel võimalikult rammusat tükki kahmata. Ümber jagada üht-teist tegelikult on. " Rahvuslik ärkamine" ja muud sellised terminid on taoliste protsesside kāigus nagunii nõrkadele ja lillelastele.

Akf-i postituse viimase osaga ei tahaks nõustuda. Ei kao see Eesti omariiklus kuhugi. Seletamine et miks nii läheb räigeks offtopicuks. Vòib-olla peab sellest arusaamiseks natuke välismaal elama. Ma olen juba teatava murega hakanud jälgima iseenda muundumist tolerastist natsiks.
Liige

See oli peale akf kaugeltuurivat - Absoluutselt - asjad ei ole ainult globalistide mägu tõttu nagu on. Aga pigem püütakse veidi õnnestunumalt rahulolematuselaineid, mis on Valgevene ühiskonnas juba pikemalt olnud. Nagu varem lihtsalt ei osatud. Võib-olla Ukraina kogemus õpetab.
Ma olen 46, ja ma mäletan näiteks, kuidas 7.klass meil kirjanduse õpetaja õhkas, et - teil veab, saate ilmselt eesti keeles kooli lõpetada, edasi ei tea...
Ei pretendeeri adekvaatsele hinnangule, aga jälgisin säutsukontosid mingi hetk. Üldse ei meeldinud politseile lilli andvad mehed, kes maha murti, aga kelle särgil oli "sündinud NSVL". Või näiteks ka see, et räägiti, kuidas politseinike kutsutakse "karateli". Et nagu neetud fashistide järgi. Aga mul on meeles, et nii kutsuti ka Ukraina valitsusvägesid mardikate poolt. Ja mulle ei meeldi ka see, et mulle näib (tegelikult mu allikad on roostes - pole pikalt jäginud), et ukraina patrioodid on suht leiged sel teemal. Siin võibolla teisi seletusi. Siiski.
Mulle ei meeldi stiilis - nii on ja alternatiiv on vale. Mida iganes ma võin ka kahtlustada motiivide osas, siis mulle pigem sümpatiseeris too venku, kes Riigikogus keeldus resolutsiooni poolt hääletamast, kuna ta leidis, et ta ei ebla matsu. Küsimus ei ole selles, kas ta isegi lähtus Eesti huvidest, vaid minu jaoks pigem selles, et enamik riigikogu liikmeid on veelgi rohkem pimedusega löödud, kui mina. Aga on vaja arvta.
On meeles, kui selge oli teema Ukraina tulistamistega, ja siis tuli Paeti vahelt lõigatud kõne stiilis - me ikka ei tea. Noh - Paet praegu ka väga ei tõmble. Lihtsalt ei ole selge. Mulle ei meeldinud need jõmmid paaris videos, VV protestide alguses, kes olid väga selliste õppinud tänavavõtlejate olekuga. Siin käis läbi, kes ajasid politsei jooksu. Tegelikult siis ei olnud ju veel põhjust selliseks agressiivsusseks. Keegi polnud surnud. Ma nagu veidi proovisin aru saada Odsessa grillist. Selline agressiivsus ei teki laksust. Tase tõuseb aste-astmelt. Alla ei lähe, enne kui vastaspool taandub. Luka tegelikult ei taandunud. Kes ajas Valgevenes ei hakka pakkuma Lihtsalt ei olnud see mäsu käik minu jaoks loogiline. Ma mingi hetkeni arvsin, et äkki VF mängib üle. Nüüd enam sirgelt nii ei arva. Hoidke silmad lahti.
Eedit
vanahalb kirjutas:Akf-i postituse viimase osaga ei tahaks nõustuda. Ei kao see Eesti omariiklus kuhugi. Seletamine, et miks nii läheb räigeks offtopicuks.
Ei kao. Aga tegelikult mina näiteks võin arvata mida iganes esileedi kõnede kohta Eesti 100 või viimane "jätkupäev" (oli vist ettepanek nätsult) aga nagu Makarov ütles - põsed punetavad kõrvakiiludest ikka. Näis kunas see progress allapoole jõuab. Ma huviga ootan, millal keegi mu järeltulija kooli säärast kütkestatut kõnet tuleb pidama - saaks ka uksest välja marssida. Ülim aeg, et sekkutakse offtopikusse :D - te olete tegelikult parim tõestus, et Eesti ei kao. Mõnikord lihtsalt usk kõigub :D .
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Eks venelased võivad praegu ka kurja vanduda, et tolle liitriigiga jokutama asuti, oleks Batkale presidendi või asepresidendi koha välja käinud, oleks tehtud ja korralik samm NLi taastamise suunas tehtud. Kui sellel kohal tülikaks oleks muutunud, saanuks rammusa teega mehest lahti. Nüüd koosta teekarte ja muid pudinaid, pigista nafta hinnaga ja hoia hinge kinni, et meeleavalduste tõttu asi päris untsu ei lähe.
ELi ohtu ei ole, ma arvan. 1. Vv peab seda soovima ja 2. EL peab soovima. Soovidest jääb väheks. Venemaa muutub ja EL muutub.
Liige

Aga põhimõtteliselt Luka võib konflikti tekitada a´la Franz Ferdinad. Nagu ka siis - vastuseis oli - oli vaja päästikut. Provotseerin. VF -l tõenäoliselt pole usku võitu. Kuni Nato ää ei kuku. BLM? Vist ei piisa. Aga kui Donald peaks uuesti valitama? Liiga kauge horisont vist. Hmm.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ermot »

Teate, mina olen väsinud sellest USA Lääne vandenõudest igasuguste autoritaarsete reziimide hääbumisel. Küll juhitakse väljastpoolt ja rahastatakse värvilisi revolutsioone. Ei teki need tühja koha peale ja üldiselt on Suur Juht ja Õpetaja ikka ise kõvasti kaasa aidanud- kas oma lühinägeliku majanduspoliitika, korruptsiooni, liicse kontrolli vms tõttu. Kui häda käes, siis on muidugi vaja leida süüdlasi ja klassikaliselt siinkandis on selleks rahvusvaheline imperialism ja neli aastaaega. Meie jaoks vähe harjumatu on ollla imperialistidegaühes leeris, aga olgem ausad- kõvasti mõnusam on.

Mina olen olnud väike mutrike ühes sellises laulvas revolutsioonis. Minu kurvastuseks ei maksnud CIA ega Ameerika Hääl mulle sentigi, ehkki oleks leidnud väärilist kasutust sellele. Oli üks majanduslikult peessekukkunud riik, kus elutingimused olid suht talumatud. Ei kigatse seda taga ja kui vaja, teen uuesti kaasa. Ilma rahata ja ilma CIA suunisteta. Usun, et valgevenelased saav.ad asjadest samamoodi aru ja valivad eneste jaoks õige tee, mis se ka ei oleks.

Batka valitud kurss osutus ebasobivaks, inimesed tahavad muutusi ja nii lihtne see ongi. Meil siin mingit strateegilist seisukohta võtfa on kergelt suurushullustus. Ei mõjuta me s...gi mitte kedagi mingis suunas kui et positiivse eeskujuna. Ei suutnud me mõjutada ei II MS algust ega lõppu ja vaevalt et nüüdki midagi teisiti on. Ja Venemaale on muidugi kasulik näida niiditõmbajana umbes nii, nagu KGB omal ajal igasuguseid nuhkidelt kuuldud pisiinfot kasutas oma kõikvõimsuse reklaamimiseks. Usud veerandi ja saad ikka poole võrra petta.
No one said survival was fun.
janno3x
Liige

Postitus Postitas janno3x »

Sa ei saanud sentigi , aga Tihhanovskaja-Maidanovskaja mehel leiti läbiotsimisel 900 000 dollarit. Ega ometi Batka andnud, vast ikka globalistid. https://www.dw.com/ru/%D0%B2-%D0%B1%D0% ... a-53681329
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

janno3x kirjutas:Sa ei saanud sentigi , aga Tihhanovskaja-Maidanovskaja mehel leiti läbiotsimisel 900 000 dollarit. Ega ometi Batka andnud, vast ikka globalistid. https://www.dw.com/ru/%D0%B2-%D0%B1%D0% ... a-53681329
Eks ta ole, enne valimisi täiesti puhtjuhuslikult satuvad tähelepanuväärsemad opositsioonikandidaadid järjest seadusega pahuksisse. Kellel rahaasjades mingid ebakõlad, kellel allkirjad ei päde, kellelt leitakse mingit kahtlased dollarid kodust jne. Ikka jube lugu küll seal Valgevenes. Õnneks on neil viimane aus mees Batka näol olemas, kaitsmas riiki globalistide, CIA, NATO, soroslaste ja sisalikinimeste vandenõude eest, samamoodi nagu Putin kaitseb Venemaad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist