Lemet kirjutas:Mis eriskummaline matemaatika see siis nüüd on ? Kolme suht äraruunatud Sandowni eest maksti 800 miljonit krooni, mis jämedalt teeb laeva eest 18 000 eurot. 113 miljoni euro eest osteti 44 CVd (pluss veel muud, aga olgu ..). Mis teeb masina maksumuseks 2,5 miljonit. Millises maailmas ei ole 2,5 palju vähem 18 000st???
Ärge võrrelge internetist saadud ostuhindasid. Minu väide, et Sandown ei ole oluliselt kallim kui CV90, põhineb elukaare hinnal. Aga vabandan, et sellise väitega esinen, sest siin foorumis seda kuidagi tõendada pole tõepoolest võimalik. Lihtsalt hoitagu hobuseid selliste religioossete asjadega - need võivad pärsielus teistpidi olla.
Kilo Tango kirjutas:Esiteks ei ole ma kordagi varjanud, et ma olen militaarhuviline amatöör. Või siis diletant kui see paremini sobib. Pigem ongi minu positsioon olnud selline, et "palun väga, siin on teile maksumaksja- müüge mulle see mereväe arendamise idee maha". Kehva tööd olete teinud, peab ütlema.
No see on hariduse küsimus – milleks Eestile merendus (täpsemalt laevandus) ja sealt edasi, milleks merekaitse. Ma arvan, et avaliku vastuse saab, kui uurida geograafiat ja tänapäevast konflikti.
Kilo Tango kirjutas:Pigem on väide, et tuvastamine ja veesõdukite vastase lahingumoona kandmine ei pea toimuma sama alusega. Viimase jaoks ei ole Eestis üldse alust tarvis.
Esimene lause on tõene, teine vajab aga põhjendamist. Igasuguseid asju saab teha lihtsamalt ja keerukamalt. Aga kui tahta kohe alguses seda viimast, peab selleks hea põhjus olema. Mina seda põhjust kuulnud veel pole ega ka tea, et pärisarutelud oleks sensor-efektor-platform kominatsioonidele ühese lahenduse pakkunud.
Kilo Tango kirjutas:Siiamaani on selguseta, miks peaks see OPV (offshore, muide, mitte ocean patrol vessel - lihtsalt selline diletandi märkus) just korveti suurune olema? Alus tuleks ikkagi muretseda ülesannetele kohane ja tuvastamine kui selline ei nõua pooletuhandetonnist ebamõistlikult kallist alust.
Laevatüüpide nimetamisel on riigid ja ajakirjandus vaba – mingeid universaalseid reegleid pole. OPV võib tähendada nii
ocean kui
offshore. Sisuliselt aga vahet pole, sest keskkonda Eesti mereala lääneosas võib mõlema sõnaga kirjeldada.
Vastuse küsimusele, miks selline suurus, saad, kui mõtled, millised on ülesanded ja millises keskkonnas neid täidetakse. Kuigi Trummipaatide ideele võib kahe käega alla kirjutada, ei haaku see m.h Eesti geograafilise reaalsusega. Teiseks ei tähenda suurus, et laev on seetõttu kallim. Isegi Trummi guugeldatud hindade põhjalt võib ehk aru saada, et üks paarikümnemeetrine FAC on oluliselt kallim kui oluliselt suurema veeväljasurvega OPV.
Kilo Tango kirjutas:Kui raha saab laevata, varastada jne, siis seda ei saa. Mis see on?
Ehh? Kas sellel fraasil on mingi mõte ka?
See on näpuviga. Kui raha saab laenata, varastada, kingiks vms, siis inimressurssi me kuskilt juurde ei saa.
Kilo Tango kirjutas:Raketipatarei maal on odavam, kui samasugune patarei vee peal ja selle hukukindlus on suurem. Samamoodi nõuab see tõenäoliselt vähem inimressurssi, kuna vähem rahvast tegeleb laeva käitamise ja kaitsmisega.
See on vale. Kui paned kineetika kaldale, peab sul olema väga hea EW võime ning lisaks platvorm merealal kohal. Poola NMU näide oli meil eelmise aasta Kevadtormil üsna silmiavav. Kui liita kokku kõik maismaasõidukid, lisaks relvadele, juhtimisseadmetele jms hinnad, on tulemuseks üsna suur ostusumma. Liita sinna veel pealveelaev ja kogu EW (mis ei ole MeV võimearendus) saab kokku suhteliselt suure hinnasildi. Me ei tea täpselt, aga odavam kui sama asi laeval, see pole. Aga nagu olen korduvalt öelnud – kaldalt on taktikaliselt soodne rakette lasta ja kaldaraketipatarei peab
wishlistis olema. Ressurss, mis üllatas, on aga inimesed. Poola NMU on isikkoosseisult rügemendi ekvivalent, st suurem kui maaväe pataljon. Kineetiliselt võimelt ca 3 FAC-i. Jah, paljusid asju saaks Eestis vabatahtlikega teha, aga muude alternatiividega võrreldes nõuab see siiski oluliselt rohkem inimesi.
AK-s soovis üks partei soetada kaldal paiknevad rannakaitseraketid. Väga hea, aga et neist ka kasu oleks, tuleb teha veel rida investeeringuid, s.h leida kuskilt suures koguses inimesi. Et Borka kolmanda brigaadi asemel paneme ka teise kinni?
Kilo Tango kirjutas:IMHO on selle raha olemasolu korral mõistlikum hakata pihta odavatest, tuvastamiseks piisava suurusega alustest (eelpoolmainitud kitoboi vms.), mis täidavad eesmärki, aga ei maksa liiga palju. Sinna juurde luua maismaale mingi merevahendite kineetilise mõjutamise võimekus.
Seda on ju ka siin korduvalt kirjutatud, et see on hea mõte. Mida me teha ei tohi, on see, millega lätlased hakkama said – soetasid SWATH laevad patrullimiseks, millele massipiirangu tõttu mingeid mõistlikke relvi peale panna pole võimalik. Tänase mereseire tuumprobleem on platvormi puudumine. Väga subjektiivselt – esimeses raundis tuleb luua selline platvorm, aga teadmisega, et tulevikus neile võimeid lisada. Kui esimeses raundis hankida nt miinid, tekib küsimus, et kuidas need vette saavad, või nt raketid, tekib küsimus, et kuidas neid sihitakse. Aga noh, raha niikunii ei ole ja ülesehitatut kinni panna on ilmselgelt totter.