Äärmiselt kahtlane on siiski see, et allveelaev üldse nii pinna lähedale tuleb sellises olukorras. 10-meetrised lained on allveelaevale tunduvalt ohtlikumad kui tavalaevale, nagu mainib ka Kommodoor Saska:manjabes kirjutas: Jutt ei olegi ju "laupkokkupõrkest", selleks on see väike auk seal kaugelt liiga väike. Ka näiteks sinu suurim sõber, kelle aadressil sa siin sõna võtsid, rääkis tüürpindadest. See on küll siiski küsimärgiga teooria, aga pisut usutavam. Ja ei pruukinud ju olla pahatahtlik rammimine, (juhul) kui tõesti see allveelaev saatis misiganes põhjusel Estoniat, siis tormisel merel võisid kogemata kokku saada. Kolakatest - on ju paljude pääsenute tunnistused kriipimisest-paukumisest jne. Seni on kõik pandud tormis põhjalukuta loksuva visiiri arvele.
Lisaks tema mainitule ei suuda ma leida mõistlikku põhjust miks pidi Estoniat saatma allveelaeval, ehk mis oleks olnud selle tegevuse funktsioon? Et kui venelased tulevad rahuajal sõjatehnikat vedavat (ilmselt radarid/elektroonika) tsiviillaeva uputuama siis "ollakse valmis"?"Ma jään jätkuvalt selle juurde, et kui see oleks olnud kokkupõrge allveelaevaga, siis oleks see varem või hiljem pinnale ujunud. Ma ei ütle muidugi, et see ei võinud olla ja mul ei ole lihtsalt täna informatsiooni," lisas ta.
...
"Kui on kümnemeetrised lained, siis kõige hullem koht, kus sa merel võid olla, ei ole teps mitte pealveelaevas, vaid allveelaevas. /.../ See peab olema hädaolukord, kui allveelaev tuleb sellise tormiga pinnale. Ja kui ta juba pinnal oli ja see oli hädaolukord, siis küllap ta siis oleks teada andnud, et ta on hädas,"
https://www.err.ee/1141026/merevae-ulem ... toenaoline
Allveelaevaga pardaleminekut takistada ei saa (mis oleks nagunii mõeldav ainult õhuvahenditega või meeskonna koostööl). Et siis lastakse jama korral mõni vene alus või veel parem Estonia ise põhja? Rahuajal ja svenssonite poolt ?!? Kõlab usutav, ilmselgelt selline klassilkaline (padu-sotsialistliku ja neutraalse) Rootsi värk, eksole.
Mitte et see tähendaks, et seal lähedal mingil põhjusel ei võidud toimetada aga:
1. Tormi ajal nii pinna lähedal on kaunis jabur
2. Sonar oleks selle krigiseva ja koliseva laeva asukoha endiselt kaugele ilusti kätte andnud, nii lähedale ronida puudus igasugune vajadus
3. Kui nüüd hakata põhjendama 1. või 2. punkti mingi "hädaolukorraga" või rikkega, siis oleks ilmselt ka abi palutud mingi hetk või radarile ilmutud.
4. Allveelaeva uppumine või tõsine vigastus millest keegi kunagi midagi ei kuule ... Kõigi võrreldavate allvelaev-õnnetuste valguses oleks see tõesti tõsine X-Files tasemel pretsedent.