Kannavad, aga mitte kõik ja mitte kohe nad ei saa seda. Pealiskaudselt olen aru saanud sedasi, et neil on seal erinevad tasemed, õigused ja koolitused.
Mõni jääbki sellele esimesele madalale tasemele, käib näiteks vaid liiklust reguleerimas mingite ürituste ajal, aga mõni teine käib koolitustel ja saab õiguseid juurde, mis sarnanevad juba tavalise politseiniku õigustele, sealhulgas ka näiteks alarmsõidu tegemise õigus. Teadaolevalt liigub ringi ka selliseid patrulle, mis koosnevadki näiteks kahest abipolitseinikut. Kunagi nägin ka reklaami, kus kutsuti kandideerima taktikaliste abipolitseinikke rühma...
On see halb või hea? Ma pigem ei näe probleemi. Need mõned abipolitseinikud, keda isiklikult tunnen, on küll sellised, kellele minu meelest saab relva usaldada. Kui neid omaette patrulli lastakse, siis olgu neil juba relvad ka, muidu on nii nagu Inglismaal, kus relvastamata Politsei peab ennast ohtu seades kuidagi oma tööga hakkama saama.
Puhumisreidil on vajalik tulirelv ?
Teed 40 tundi koolitust ja käid ringi relv vööl, Prismas ja Selveris seisad sabas oma korviga, relv vööl...
Vabal ajal kusagil prismas nad kindlasti avalikult relva kanda ei tohi. Isiklikku relvaluba omades tohivad varjatult nagu iga teine eraisik, kellel relvaluba ja isiklik relv olemas on.
Puhumisreidil on see relv samamoodi vajalik nagu igal teisel politseinikul. Kui selle kandmise õigus on, siis tasub seda kanda. Mis siis kui reidi ajal tuleb väljakutse kuhugi mingit olukorda lahendama, kus relv võib vajalik olla.
Mulle on jäänud mulje, et abipolitseiniku staatus on muutunud/muutumas. Nad ei ole enam niiväga enam lihtsalt abilised, vaid rohkem nagu "päris" politseinikud, kes vabatahtlikult saavad selles süsteemis tegutseda. Võib-olla keegi teab täpsemalt kommentaarida, kes ise näiteks abipolitseinikuna tegutseb?