Meie feminiseerunud koolist toodetud // uusmarksistlikest ülikoolidest edasiküpsetet vasakliberastlik rämps ongi see põhiline jõud, mis meil täna oma paduindividualistlik-hedonistlikust (ja ühiskonna vajadusi eitavast) positsioonist lähtuvalt corona ohjamisega seotud õigustet piirangute vastu ajulagedalt mässab (isegi siin foorumis muideks).
Lihtsalt minu arvamus - aga terve psühholoogiadoktor näikse minuga üsna nõus olevat
P.S.Avo-Rein Tereping: eestlase "mina" annabki koroonale rohelise tee
Eestis on diskussioon maskikandmise vajalikkuse üle olnud üsna loid ja põhiliselt käinud meedias, kuid mujal toimunud piirangutevastaste meeleavalduste kaja on meilegi jõudnud.
AVO-REIN TEREPING
psühholoogiadoktor
Eks see meenutab mõnevõrra muidki ühiskonda erutanud sündmuste peegeldusi Eestis. Ikka väikses hilinemisega, kuid ei saa ju vaiki olla, tahaks ka maailmasündmustele kaasa laulda!
Nii paiskus meilgi rahuolematus piirangute ja kohustusliku maskikandmise vastu välja möödundreedesel meelavaldusel. Eks selleks oli ka põhjusi. Maskide vajalikkuse ja efektiivsuse kohta oli meil juba COVID-19 esimese laine ajal piisavalt vasturääkivaid signaale. Isegi mõned meedikud väitsid, et maskist ei ole nakkuse leviku piiramisel mingit kasu (ometi ei kujuta keegi ette, et operatsioonisaalis oleks kirurg ja ülejäänud brigaad maskideta).
Sestap hakkasid levima vandenõuteooriad ja noh, inimõiguste piiramine (loe: MINU õiguste ja vabaduse piiramine) on ikka olnud universaalseks argumendiks mistahes piirangute vastu. Muidugi olevat mask kasulik valitsusele, kes tahtvat sel viisil rahvale suukorvi pähe tõmmata nagu koertele.
Maskide kasutamiseni meditsiinis jõuti nii praktilise kogemuse kui teadusuuringute kaudu. Kuna pandeemia tõttu kasvas nõudlus maskide järele sedavõrd, et nende tootmise ja tarnega olid tõsised raskused, siis tulid ka soovitused maske ise teha. Ja loomulikult ka kahtlused nii nende efektiivsuses kui maskide mõttekuses üldse.
Kaitseb ikka
California ülikooli ja Mount Sinai meditsiinikooli erinevate erialade teadurite (füüsikud, keemikud, meditsiiniteadlased) grupp võttiski ette uuringu, et võrrelda ja hinnata erinevate maskide ja ka kodus tavalisest t-särgist isetehtud kaitsemaski efektiivsust. Selleks viidi läbi rida eksperimente ja mõõdeti nii maskita kui erinevate maskidega katseisiku poolt väljahingatavas õhus sisalduvaid peenosakesi läbimõõduga 0,5 - 5 μm. Tulemused olid järgmised
** Kirurgilised maskid ja respiraatorid KN95 vähendasid peenosakeste eraldumist rääkimise ja köhimise ajal keskmiselt vastavalt 90% ja 74%, võrreldes nende emissiooniga ilma maskita.
** Paberist ja puuvillasest riidest (kaks kihti tavalise t-särgi materjali) isetehtud maskid vähendasid mikroosakeste emissiooni hingamise ja rääkimise ajal. Köhimisel aga mikroosakeste hulk suurenes. Mitte väljahingatavas õhus olevate osakeste tõttu, vaid lõualuu liikumisest tekkival hõõrdumisel materjalist rebenevate ebemete tõttu.
Kokkuvõttes märgivad autorid, et maski kandmine (sõltumata selle materjalist) vähendab selle kandja poolt levitatavaid mikroosakesi, seega maski kandmine kaitseb ümbritsevaid inimesi võimalike patogeenide eest. Kuid korduvkasutatavate ja isetehtud maskide puhul sõltub nende efektiivsus kasutatavast materjalist. See peaks olema niisugune, mis ei anna hõõrdumisel omalt poolt mikroosakesi. Korduvkasutusega maske tuleb pärast kasutamist tingimata pesta, et välja loputada kogunenud mustus ja materjali enda peenosakesed.
Uuring on avaldatud ajakirjas Nature. Selle ajakirja reiting on kõrge ning selles publitseeritakse vaid niisuguseid uuringuid, mis on läbinud eelretsenseerimise kaudu tõsise kvaliteedikontrolli.
Individualismi paine
Olgu lisatud veel üks tähelepanek. Maskivastaseid suuri väljaastumisi on toimunud nii Saksamaal, USAs, Inglismaal ja mujalgi Euroopas. Kuid mitte Jaapanis, Hiinas, Hong Kongis, Taiwanis ega mujal Kagu-Aasia riikides. Kas seal siis ei häirigi kedagi isikuvabaduste piiramine?
Erinevus on kultuuris. Need riigid on oluliselt vähem individualistlikud võrreldes Lääne-Euroopa riikide ja USA-ga. Kui jaapanlane või hiinlane kannab maski, siis sagedamini sellepärast, et mitte nakatada kaaskodanikke. Siis kui tunneb ennast nohusena või kipitus kurgus ajab köhima. Sellepärast kohtab seal maski kandvaid inimesi ka siis, kui epideemiat ei olegi.
Maskikandja hoolib teistest. Kuid miitingu osalised ja teisedki neile kaasatundjad - nii intervjuude kui loosungite põhjal otsustades mõtlesid ennekõike enda mugavustele. Mina tahan olla vaba, see on minu keha. Mina otsustan.
Aga teised, kes seetõttu kannatavad? Ah, mis see minu asi on! MINA tahan!
tegelt on ju üllatav, et EPL üldse midagi sellist avaldada julges