Just sellele "hiiliva vanuselise muutuse" aspektile viidates kirjutasin juba vist enam kui kaks kuud tagasi siin samas teemas, et meil puudub avalik info statistilisest vanuselisest nakatumisest maakondade kaupa, ja lisaks täpsustaks: mitte lihtsalt info, vaid infograafik, millelt saaks hinnata maakonna kaupa aktiivsete haigusjuhutmite vanuselist osakaalu. Siis need samad kõigeeitajad siin saatsid viisakalt öeldes pikalt, stiilis, et ise oled loll.Turist 47 kirjutas:Koroonakaardi nakatunute nö. hiiliv vanuseline muutus on piisavalt halb, et vähemalt ise muret tunda ja enda Lapsi võimalusel "ohjata".
Siin eelnevalt pakutud võimalik 1000 nakatunut päevas "järgmisel nädalal" ei ole mõistuslikult aktsepteeritav. Et ootame ja vaatame.
T.
Selgitan: Tallinna-Harju kohta ametlikes kanalites läbi jooksnud info saab kokku võtta niimoodi, et septembris esimesel poolel ja keskpaigas toimus 10-19 aastaste seas oluline haigestumuse tõus (nb! koolid!). Oktoobri alguseks oli laine jõudnud vanusegruppi 30-39, ja osaliselt ka 40-49, st need on nende vanemad. Sealt hakkab see juba pressima töökohtade ja muude täiskasvanute kontaktkohtade kaudu teistesse nedesse kihtidesse, kellel veel ja/või enam pole lähikontakte koolidesse. Ja siis hakkavad tulema ka "teadmata päritolu nakatumised". Täpselt sama skeem toimub ju ka mujal. Novembri viimasel reedel oli Kuku-raadio Tartu tunnis telefoniühendus Tartu linnapeaga, kes otse eetris kinnitas, et Tartus novembri algusest hakanud tõusma haigestumus vanusegrupis 10-19. Ja märgata on ka vanusegrupi 30-39 tõusu. Ja et sellega seoses Tartu linnas hakatakse alates detsembrist piirama huvitegevust, trenne jne nii nagu oleme seda joru juba kuulnudki. Mina leian, et just see info oleks praegu oluline avaldada. Nii Tallinna-Harju, kui Ida-Viru, kui Tartumaa, kui ka kogu Eesti lõikes. Nendest graafikutest saaks ju ilusti aimu kuhu haigestumine liigub selliste (st sel hetkel seal piirkonnas kehtinud) piirangutega. Mängides Sherlock Holmesi, siis mulle tundub, et ükskõik kuidas me ka kõiki kontakte maha ei materda, siis haiguse maha vaibumiseks sellest ei jätku.... See asendustegevus kuskil baaride (ja mis iganes asutuste ja/või tegevuste veel) 22.00 või siis nädala pärast 21.45, või veel nädal hiljem 21.30 sulgemisest, see ei ole piisav. No mis mõte on näha Tartu Eedeni keskuse uksel silti, et "hoones tohib viibida 813 inimest"? Kas mina sisenedes (pealekauba mitme sissepääsuga keskus) peaksin olema juba ukse juures pädev hindama, et olen selles keskuses 313., 613.,813. või juba hoopis 814. külastaja? Kas see on siis viirusevastane võitlus? Järjest enam tundub, et seni kuni koolikoldeid ei likvideerita, seni on see kõik asendustegevus. Kool on kõige problemaatilisem: lastel nakatudes kas üldse puuduvad sümptomid, või avalduvad need väga minimaalselt, haigestumus on madal, aga levitavad oma lähikontaktsetel kodus väga hästi. Koolid on varjatud kujul koroona leviku inkubaatorid. Mis sellega sotsiaalselt ja/või majanduslikult kaasneb, see on juba isejutt.
Aga nojahh, Reps ju ütles kõlava ja selge häälega, et "koolides koroona ei levi!" ja punkt.