Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
AMvA
Liige
Postitusi: 5299
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Benjy kirjutas:See mis toit sobib on suuresti geneetilise taustaga. Meie kanti jõudis põllumajandus ja sellega suurem teraviljade söömine vast hiljem kui mujale.
Meie aladele on viimaste geneetiliste uuringute järgi (Kriku võib parandada, kui eksin) tulnud kolm lainet asukaid, kusjuures viimased kaks mitte väga ammu. Nemad tulid lõuna poolt ja võisid vabalt ka teravilja kasvatada oma lähtekohas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõige kahjulikum on kunstlikult tahkeks muudetud taimeõli (margariin, populaarses keeles transrasv), sest organism ei tunne seda ära ja ei oska õieti kasutada. Looduslikult tahked taimerasvad pole ka eriti head (palmiõli ja -rasv), aga mitte nii kahjulikud.
See on puhas teema, kus äri domineerib tervise üle.
See taimerasvast mökerdamine on kasutusel seepärast, et masstootmisel annab rahalist võitu.
Tooraine odavam, tootmine tehnoloogilisem (ei pea jäntima mingi rikneva piimaga).
Meile Eestisse on see enamasti sisse toodud samal ajal, kui lihatööstuse jääkpoduktidest vorsti tegemine.
Kui toidutööstus erastati, majandus muutus ja kõik otsisid võimalusi, kuidas odavamalt saada.
Oma rolli mängis ka inimeste lahja maksevõime 1990ndate alul, mis naturaalseid steike süüa ei lubanud ja poest võeti odavamat.

Valges ilmas algas selline tervise tapmine juba varem, sestap on nad ka kaugemale jõudnud. Kuid me tegime 20 aastaga kõva tiigrihüppe.
Eetika küsimus - kas lollile on eetiline pakkuda näiliselt head toodet, mis tema tervist kahjustab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eile tutvustati TAI uut uuringut suhkru, soola ja rasva sisalduse kohta toitukraami hulgas poes.
Nagu arvata, suhkru sisaldus on lihtsalt analooge mitte omav. :shock:
Taustaks esitles tööstuse huve Atria tegevjuht Olle Horm, kes ootuspäraselt õigustas seda suhkruga toidu reostamist heade kavatsustega.
No ei pea grill-liha suhkrut sisaldama, ma ise teen suviti iga nädal ühe pangetäie, kõik söövad ja kiidavad.
"Traditsioonilised tooted ei sisalda" on kah paras jama, suva marinaadis toode sisaldab suhkrut ja mitte vähe.
Ei grammigi suhkrut, ei grammigi maitsetugevdajat ega selle eufemisme (pärmiekstrakt, pärnaõieekstrakt).
Samuti ei kuulu sinna hulka igasugu Santa Maria "valmissegud", mis jällegi sisaldavad suhkrut ja maitsetugevdajaid.

Põhiline on ikka see, et kvaliteetne liha (nt õigel ajal tapetud sea karbonaad) ei maja mingit "maitsevõimendust", ta maitseb õieti tehtuna ja naturaalsete maitseainetega (sool, pipar, äädikas või veiniäädikas, keefir vms) hää. Kodus praadides ei pane isegi soola ega pipart.

Hr Horm võiks veits peeglisse vaadata ja küsida endalt, miks tema toodet vajavad "maitsevõimendust". Ei ole vaja kasutada odavat madalakvaliteedilist toorainet, sojajahu ja muud jama, mis lihaga kokku ei käi.

Arusaamatu, miks igasugu rahvatervise eest vastutavad instantsid seda suhkru ja keemiaga mürgitamist lihtsalt pealt vaatavad? Pärast haigekassa raha eest 2 tüübi diabeeti on odavam ravida?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Vilks
Liige
Postitusi: 432
Liitunud: 23 Okt, 2013 18:34
Asukoht: Ida-Virumaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Vilks »

Viimasel ajal läheb akf-ide jutt vist pisut pealkirja esiotsa teemast mööda. Need kalurilugejate, veresuhkrumõõtjate ja muidu toitumisekspertide põhjalikud väitlused teemadel, kas suhkur on paha, seapekki ei tohiks süüa ja sool on hoopis mürk, puudutavad vast nende isiklikke terviseprobleeme, mitte viimsepäevaarusid.

Ja varujatele ka: söödav pele salati lisamist!
Manused
Söödav.jpg
Söödav1.jpg
Vilks pidi teispool Läti piiri hunt olema?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Koostise kõrvalt paistab E-lisandeid terve Mendelejevi tabeli jagu :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5299
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

saad sa äkki ka selle koostise poolest pilti teha?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Teisel pildil paistab juba lisatud dekstroos. See on eufemism nimetusele glükoos.

Kvaliteetses sealihakonservis sisaldub
sealiha
nats vett
maitseained (sool, pipar)
hädaga võiks olla natuke säilitusainet E250.

Kogu lugu.
Kui konserv on toodetud kvaliteetsest lihast, mitte tapajäätmetest, siis ei ole sinna vaja panna paksendajat, maitsetugevdajat, suhkrut ja paljusid muid asju.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Postitusi: 6499
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Enamus maitseaineid ja lisandeid on nn. "E-ained". Isegi vitamiinid.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
vanahalb
Liige
Postitusi: 3483
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Kui silm õigesti seletab siis sealiha on selles konservis 51,5 %. Seda on ikka häbematult vähe...
Mina pole peale seakatku aega enam ühtegi Läti konservi julgenud osta: kvaliteet läks üleöö täiesti käest ära. Rannarootsi omad olid järgmine valik kuni sel suvel avastasin et täielikku jampsi aetakse karpi. Seda oli maitsest tunda ja alles siis hakkasin koostist lugema ja see nüüd lihakonservile küll ei vastanud. Vist ratsionaliseeriti ja tõsteti tööviljakust. Võib-olla isegi uus juhatus paigas - ei viitsinud andmebaasidest kontrollida.
Mingid konservid ikka peavad istme taga olema ja praegult on Matsimoka sealihakonserv. Koostis sealiha 77%, seakamar, vesi, sool, must pipar. Niivõrd kuivõrd - ise klaaspurki aetud tailihatükkide vastu ei saa aga peavoolu kvaliteedist tükk maad etem.
AMvA
Liige
Postitusi: 5299
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

vanahalb kirjutas:Rannarootsi omad olid järgmine valik kuni sel suvel avastasin et täielikku jampsi aetakse karpi.
Kas see ei kannata ka enam süüa?
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... liha-240-g
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

mart2 kirjutas:Enamus maitseaineid ja lisandeid on nn. "E-ained". Isegi vitamiinid.
Lihakonservides on need maitseained ja soolad nimetatud enamasti sõnaliselt.
E-ained on aga mitmesugused "parandajad", mida kasutatakse seepärast, et tooraine pole hea ja ilma tuunimisaineteta rupski maiseb nagu rupski ikka.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Postitusi: 6499
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas mart2 »

Kapten Trumm kirjutas:... E-ained on aga mitmesugused "parandajad", mida kasutatakse seepärast, et tooraine pole hea ja ilma tuunimisaineteta rupski maiseb nagu rupski ikka.
Kas ikka on ainult nii?
Vaata nimekirja.
https://et.wikipedia.org/wiki/Toidulisaainete_loend
https://www.tunnetoitu.ee/mis-on-toidu- ... hk-e-aine/
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 44186
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kordan üle, mis eespool ütlesin ja kinnitan praktikaga, esimene Rannarootsi konserv, mis kodulehel oli
Koostisosad:
sealiha (45%), joogivesi, veiseliha (10%), seasüda, seakamar, porgand, tardaine E407, sool, vürtsid, säilitusaine E250
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... uristieine

Nagu ütlesin, maitseaineid julgeb iga tootja ka sõnadega kirjutada, kuigi neil on tõesti E-tähised olemas.
E-tähisega tähistatud on konservis enamasti ained, mida kasutatakse seepärast, et kasutatav tooraine on saast ja seda ei raatsita piisavalt panna (miks on ülalviidatud konservis liha vaid 55%). Mida teeb seal seasüda või seakamar? Odav rupski, millega saab lisakaalu ja omahinda alla.

Kehvavõitu liha kasutamise järel jääb sellest järgi mingi vesine pläga. Selleks, et sellele anda kvaliteedi tunnuseid (nt kallerdis) pannakse tardainet (vist nimega karrageen, E407) ja et peaks vähem autoklaavis energiat kulutama, säilitusainet.

Ja see konserv on suht keskmine, odavamatel on neid E-aineid veel rohkem.
Nagu näitas üks Läti Nostalgia kallis konserv, head konservi saab teha ka kasutades ainult (kvaliteetset) liha, soola ja pipart. Muud polegi vaja.

Või:
praegult on Matsimoka sealihakonserv. Koostis sealiha 77%, seakamar, vesi, sool, must pipar.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 5299
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: Nagu ütlesin, maitseaineid julgeb iga tootja ka sõnadega kirjutada, kuigi neil on tõesti E-tähised olemas.
Millised maitseained on E tähisega?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16739
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Puhastel maitseainetel (pipar, sool, suhkur jne) ei ole E aine tähiseid.

Kõik EU-s kasutusel olevad E-ained saadaval siin:
https://webgate.ec.europa.eu/foods_syst ... gination=1

Enimkasutatavad näha siin:
http://www.acode.ee/dieet/e-ained.pdf

Toiduained, kus ei ole lubatud kasutada E-aineid:
Toiduained, milles ei tohi leiduda lisaaineid määruse (EÜ) nr 1333/2008 artikli 18 lõike 1 punktis a sätestatud ülekandumise põhimõtte tõttu

1 Töötlemata toidud, nagu määratletud määruse (EÜ) nr 1333/2008 artiklis 3, välja arvatud määruses (EÜ) nr 853/2004 määratletud lihavalmistised
2 Mesi
3 Emulgeerimata loomsed ja taimsed õlid ja rasvad
4 Või
5 Maitsestamata pastöriseeritud ja steriliseeritud (sh kõrgkuumutatud) piim ja maitsestamata pastöriseeritud koor (v.a vähendatud rasvasisaldusega koor)
6 Maitsestamata hapendatud piimatooted, mida ei ole pärast hapendamist kuumutatud
7 Maitsestamata pett (v.a steriliseeritud pett)
8 Naturaalne mineraalvesi
9 Kohv (v.a maitsestatud lahustuv kohv) ja kohviekstraktid
10 Maitsestamata tee
11 Suhkrud
12 Kuivad makarontooted, v.a gluteenita ja/või vähese valgusisaldusega dieediks ettenähtud makarontooted
13 Imiku- ja väikelapsetoidud.
https://vet.agri.ee/et/toit/lisaained-e-ained
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Majestic-12 [Bot] ja 3 külalist