Kriku kirjutas:Kas ma olen ainuke, keda selline mitme erineva motiivi kokku pudrutamine ajakirjanduses häirib?
Lühikene vastus, ei, Sa EI ole ainuke, keda selline mitme erineva motiivi kokku pudrutamine ajakirjanduses häirib.
Liigagi palju on näiteks sellises stiilis artikleid, mis räägivad algul mõnest intsidendist a'la keegi vehkis parkimisplatsil relvamaketiga ja lõppevad "järeldusega", et rahval on liiga palju tulirelvi käes ning relvaloa saamist peaks piirama.
Aga kui kõrvale jätta lame tõde, et ajakirjanik soovis ilmselgelt oma tähemärgid kokku saada, siis viimatitsiteeritud artiklis olnud motiive saab siiski kuidagi kokku traageldada. Siin on nimelt kaks vastuolulist poolt - "stardipüstolite" jms. relvasarnaste esemete vastu tuntakse huvi sellepärast, et reaalne relv ja -luba jäävad teatud kontingendi jaoks kättesaamatusse kaugusesse. Selle taga võib olla vanus (alaealised), piisavalt korrektse tausta ja mõistliku loa-põhjenduse puudumine, rahapuudus, laiskus ja motiveerimatus eksamiga seonduvat kadalippu läbida või ka lihtsalt soovimatus võimudega igasugust "koostööd" teha relvaloa taotlemiseks. Osad inimesed ongi põhimõtteliselt politsei vastu nii negatiivselt meelestatud, neid saab üle selle maja ukseläve piltlikult ainult käeraudades.
Siit koorubki välja probleem - kui legaalse relva taotlemisprotsess ja soetamine tekitab inimeses teatava vastutustunde ("teda on ju riigi poolt usaldatud"), siis suvalise illegaalse relvaga seda tunnet ei kaasne. Sellega kaasnevalt puudub igasugune relvakultuur (kus ja millal sobib relvaga vehkida ning kelle-mille poole relva (mitte) suunata) ning ka ohutunne, kuidas (päris)relvaga ümber käia.
Seetõttu võetakse ka totraid riske ja tehakse rumalusi, stiilis stardipüstoli läbipuurimine ning oma "relvaga" teiste ees eputamine.
Ehk teiste sõnadega, kuidas tunda ära distiplineeritud relvaomanikku? Ta kõnnib Selveris ringi, nimetissõrm sirgelt selvepuldi küljel.
Mis ma nüüd oma pikkade põimlausetega öelda tahtsin? Kui meil oleks parem relvakultuur ja inimestel rohkem relvi, siis tõenäoliselt väheneks ka relvataoliste esemetega vehkimine ja stardipüstolite ümberehitamise katsed. Aga selle vastu pole muidugi midagi teha, kui keegi leiab maa seest paki trotüüli või roostes brauningu ja otsustab sellega mängima hakata.