Paistab, et asi on tõsisem: senine teadusnõukogu saadetakse üldse laiali
Krista Fischer pole rahul:
Tartu ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer ei mõista, miks otsustas Kaja Kallas jõulupühade eel senise teadusnõukoja laiali saata. Peaminister viitab, et nõukogu töö sisu on märkimisväärselt muutunud, mistap on ka värskendust vaja.
"Mulle helistas peaminister eile ja teatas, et senine teadusnõukoda enam ei jätka ja tuleb uus juht," rääkis Fischer Delfile täna hommikul. "See tuli ootamatult, nädal enne senise lepingu lõppu, mis tähendab, et meil ei ole ka sellist sisulist üleandmise aega [teadusnõukoja uuele koosseisule]."
Valitsusjuhi väitele, nagu oleksid teadusnõukoja praegused liikmed väsinud ja vajavad seetõttu puhkust, Fischer alla ei kirjuta. "Ma ei tea, kust ta seda võtab," tunnistas professor. "Võibolla kuskilt meediast on ta selle välja lugenud. Me ise, v.a Andres Merits, ei ole küll öelnud, et sooviksime lõpetada." Ta tunnistas, et ei mõista, millega ei olnud Kallas nende töö puhul rahul. "Tal on meiega otsekontaktid ju olemas. Et kui on probleeme, küsimusi või kui ta ei saa aru teadusnõukoja juhi sõnumist, siis ta võib ju suhelda eraldi teiste liikmetega või meie kõigiga korraga," rääkis Fischer. "See oli natuke kummaline ja meil tekkiski segadus, et millised ootused meile on ja milline roll meil on, ning eks me siis ütlesime ka välja, et võib-olla see teadusnõukoja roll tahabki läbiarutamist ja ümbermõtlemist, aga see ei tähendanud ilmtingimata seda, et me tahaksime kõik ära lõpetada." Fischer ei usu, et probleemiks võisid saada erimeelsused piirangute pärast. "Meil on olnud teadusnõukoja sees pidevalt väga suured vaidlused sel teemal, kas mingi piirang teeb pigem rohkem head kui halba. Need vaidlused ongi õige maha pidada, sest igal piirangul on mitu külge."
Teadusnõukoja uue juhi kohta ütles Fischer, et Toivo Maimets on küll teadlane, ent tema oodanuks, et juhiks valitakse inimene, kes on oma erialalt viroloog või epidemioloog. "Aga kuidas ta juhina on, ma ei oska öelda. Soovin talle igatahes jõudu."
Kaja Kallas: üleminekuperiood ei ole lühike
Peaminister Kaja Kallas sõnas tänasel valitsuse pressikonverentsil Delfi küsimustele vastates, et teadusnõukoja liikmed on seda tööd teinud oma põhitöö kõrvalt kaks aastat ja kui lepingud lõppevad, siis on võimalik ka teha muudatusi. Lõpp saabubki ühes kalendriaastaga. "Teadusnõukoda alustas ju nii, et oli plaanis, et see töö kestab ainult paar kuud. Tänaseks on see töö ka oluliselt muutunud ja ka valitsuse tellimus neile on muutunud."
Valitsusjuhi hinnangul ei ole üleminekuperiood lühike, sest oli teada, et lepingud lõppevad. "Ma juba novembris ütlesin, et teadusnõukoda läheb vahetusse ja see värskendus tuleb," märkis ta. Toona rääkis ta Delfile, et ilmselt koosseisus suuremaid vahetusi tuleb. "Vaatame kogu selle pildi üle, et oleks võib-olla vaja värskendust." Täna lisas ta, et võimaliku jätkamise kohta tal muid konkreetseid kokkuleppeid varem ei olnud.
Maimets: kui riik palub, ei ütle ma ära
Toivo Maimets rääkis täna, et arutas küsimust mõni aeg tagasi Kallasega. "Peaminister palus, et paneksin uue koosseisu kokku, kuna praegusel lõppeb selle aastanumbriga leping," selgitas ta. "Kui Eesti riik palub abi, siis ma ei näe ühtegi põhjust ära öelda." Ta rääkis, et täpsemalt tegeleb ta uue ametipostiga pärast pühi.
Mis puutub teadusnõukoja senisesse töösse, siis Maimetsal jätkus häid sõnu. "Need inimesed on vapustavalt head tööd teinud. Alustasid ju täielikus kaosesituatsioonis. Tundmatu olukord, aga kiiresti võtsid meeskonna kokku. On teinud asendamatut tööd," kiitis ta.
https://www.delfi.ee/artikkel/95476653/ ... ud-lahkudaMa küll ei kujuta ette, kust teine samal tasemel koosseis võetakse

Paistab väga selle moodi, et nad olid poliitikutele tülikaks muutunud. Peaministri jutt lepingu lõppemisest on bürokraatlik eneseõigustus: oleks ju kõigepealt võinud samale koosseisule teha jätkamise ettepaneku.
Oomikronitõusu eelne käik, millega võetakse juurde mõni pehmete erialade esindaja, kelle abiga nullitakse ära kõik piirangute soovitused?