Harald Hirmus kirjutas:Mina näiteks ei ole saanud kuhugi minna perega, kuna meil on viiekuune beebi ja naise läbipõdemise covid-pass on aegunud(kehtib ainult pool aastat põdenuile)ning ei kavatse imetades kindlasti seda imelist "vaktsiini" lasta endasse süstida. Mina aga omades hetkel kõiki covid-passi privileege (veel mõned kuud) ei suuda, ega ka taha kuhugi minna, teadmises, et naine jääb koju mingi idiootse piirangu tõttu.
Nojah, inimeste võimalused ja elukohad on erinevad ja võib-olla viiekuulise lapsega pikem reisimine pole hea mõte kuid kui on tahtmine end korraks tuulutada ei pea seda tingimata Eestis tegema. Paljud Tallinna ümbruse inimesed hakkasid pärast seda kui Eestis testid kõlbmatuks kuulutati käima Helsinkis päevareisidel. Eestikeelse teatriga on keeruline ja võib-olla veel midagi spetsiifilisemat kuid enamus meelelahutust on olemas ilma mingite passide või testideta.
Et siin vahepeal kaldus teema "Anoüümsete Alkohoolikute" kombel sellesse et "kuidas minust sai antivaxxer" siis võin enda loo ka kirjutada. Minult pole keegi kunagi vaktsiinipassi küsinud ega vaktsiini ka otseselt pakkunud. Alguses olid vaktsiinid ainult riskirühmadele, sinna ma ei kuulu. Siis hakati vanusegruppide kaupa vaktsineerima, see oli suvel kui kõigil koroonast savi ja ma vaatasin et aega küll. Siis hakkasid nooremad õhkama, et saaks ka vaktsiini ja kuhugi reisima ja ma ütlesin et võtke kõik omale kui tahate. Kui mul on vaja reisida siis kirjutan omale sellised paberid välja et igal riigipiiril ümisetakse "Jawohl und Gut". Kui lõpuks midagi üle jääb eks ma siis võtan ka. Siis läks veel aega edasi ja mõtlesin antikehade testi teha ning joppenpuhh, ammu läbi põdenud. See võttis vaktsineerimise isu üldse ära sest mis peale kaklust enam rusikatega vehkida. Kui just siis vast ootaks ühe soomlaste aretise ära mida ninna pihustatakse ja ikka ametliku vaktsiini nime all on.
No ja erinevalt Eestist niisugust agressiivset müügitööd küll pole. Ma olen ainult üks kord läinud avalikus kohas vaktsiini reklaami - see oli kunagi suvel Salo linna sissesõidul suure LED-ekraani peal. Pärast oli sealsamas ühe ehituspoe reklaam et "Kuus lauda viie hinnaga". Ma vaatasin et see on vist mingi peen iroonia viitega vaktsineerimisele ja kuuele kirstulauale

Töö juures ma ei teagi täpselt et kes on vaktsineeritud ja kes mitte. Mõned on ise öelnud. Niisuguseid asju ei tohi küsida , rääkimata sellest et keegi hakkab kuskil lõustaraamatus taustakontrolli tegema. Samamoodi pole minult kunagi vaktsiinipassi küsitud. Igasugustesse avalikesse kultuuriasutustesse pidada olla Soome põhiseaduse järgi luba kõigil siseneda ja seda ei saa valitsuse määrusega muuta. Erapunkrites oli varemalt kord et vaktsiinipassi või negatiivset testi tuleb küsida pärast kl 12 öösel. Praktikas ei küsitud kelleltki ja pandi sellest kellast üldse luugid kinni sest alkot nagunii enam müüa ei tohtinud. Praegult pole vaktsiinipass enam mingi näitaja, piirangutest saab mööda ainult negatiivse testiga ja seal pole vahet et kas inimene on vaktsineeritud või mitte.