mumuu kirjutas:See VF katse nagu mingeid veebilehti blokeerida ostab ka ainult aega. Tegelikult on sellistest blokeeringutest soovi korral väga lihtne mööda minna, isegi tädi Maalile saab telefoni teel seletada, et mis teha. Ainuke võimalus tegelikult on füüsiline ühendus katkestada. No ma ei pea silmas, et kraabime kopaga kaablid puruks aga kuna internet on hajusvõrkude summa, siis tuleb mingites magistraalpunktides ühedused välja lülitada või tuleb tööle rakendada hulka spetsialiste kes jälgivad mispidi liiklus ümber suundub, koostavad mustasid nimekirju aadressidest, kuhu pöörduda ei lubata jne. Sellel FB blokeerimisel võib mingi lühiajaline effekt olla, aga siis vahetatakse nimeserverite seaded ära.
Muide EMTA proovis seda Eestis. Lähed seadetesse ja paned teenusepakkuja nimeserverite asemele 8.8.8.8 (Google) ja elu läheb edasi, kui huvi on. See on viis klikki. Nüüd seda suudab suhteliselt mõõduka pingutusega igaüks, kes lugeda ja hiirt hoida jaksab mõõduka juhendamise abil teha.
Ma ei hakka liiga tehnilisemaks minema. Aga nii suures pildis summeerides, ainuke võimalik viis on kogu liiklus blokeerida. Kuna V-s nutikaid poisse on, siis oleks huvitav jälgida, kuidas internetiliiklus venemaalt trendib. Selleks on ikkagi väga radikaalset tegevust vaja, et adekvaatselt tõesti asjad ära blokeerida. Ja ressurssi ka. See et teenusepakkujatel kästakse mingite aadresside lahenduvus blokkida .... ei ole jätkusuutlik meede. 179.60.194.35 aadressiribale ja elu läheb edasi.
Kui nüüd see tõele vastab, et mingitele aadressidele ühenduse kiirust piiratakse, siis see on juba kavalam liigutus. Aga ikkagi, isegi vanemas versioonis on 4 miljardit aadressi. Selle järglasel on liiga palju nulle, et hoomata. Aga seda liiklust saab ümber suunata. Et blokime ära valikuliselt, ei toimi. See et paneme kummi nii venima, et nii aeglaseks jääb, et keegi ei viitsi enam. Võib isegi psühholoogiliselt toimida. Aga siis hakkavad levima programmijupid, mis kahe klikiga ümberseadistuse teevad ja teiselt poolt samasugused programmid. Ma näen vaimusilmas misket 20 rida koodi ja ju see põranda all hakkab usb-pulkadel levima, nagu ennemuiste Soome telekava Eestis.
Google masintõlge ütleb To be exact, it's 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 (340 undecillion, 282 decillion, 366 nonillion, 920 octillion, 938 septillion, 463 sextillion, 463 quintillion, 374 quadrillion, 607 trillion, 431 billion, 768 million, 211 thousand and 456. Ma ei tunne nii suuri numbreid et tõlkida.
Runetist oli kuskil ära toodud ka pikem artikkel ja alati on võimalus hakata kasutama musta nimekirja asemel valget nimekirja. Kui informatsioon ikka väga ebameeldivaks muutub, siis lastaksegi ainult heakskiidetud lehtedele ligi. Ma sain aru, et kogu nende runet on sisuliselt suur NAT ja ka kasvõi subnettide kaupa ühenduste kaotamine ei ole mingi probleem.