Mida Ukrainast õppida?

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Re: Mida Ukrainast õppida?

Postitus Postitas Kilo Tango »

Üks huvitav vaade selle kohta, kuidas Vene logistika käriseb ja miks (alguse sõjaalguse meenutuse võib julgelt vahele jätta): https://youtu.be/b4wRdoWpw0w?t=225
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Kilo Tango kirjutas:Üks huvitav vaade selle kohta, kuidas Vene logistika käriseb ja miks (alguse sõjaalguse meenutuse võib julgelt vahele jätta): https://youtu.be/b4wRdoWpw0w?t=225

Hariv aga väga masendav video, eriti lõpp. Kui praeguses logistilises seisus on edu nii väike siis kui Venelased suudavad raudteed käima saada läheb Ukrainal küll asi õige pea pekki.
Rabapistrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rabapistrik »

Martin Herem kirjutas:...
Neid asju võiks ju leida sotsmeediast ja isegi mingi statistika teha.

Paar päeva tagasi kuulsin, et Ukaina tõestab miks keskmaad vaja on ... aga mis statistika on, seda ei tea.
Täna hommikul kuulsin, et Bairaktari peamine sihtmärk on kütus. Mina olen lugenud vist 2 sellist sihtmärki.
Täna hommikul kuulsin, et hoopis manpadsid on teinud peamise ÕT töö. Vist kahte olen näinud.
TT peamised vahendid olevat Javelinid ja NLAWid ... aga mis rivistuses või tegevuses on sihtmärgid olnud?

Mul on tunne, et üksikute näidete põhjal õppisid venelased Gruusias ka. Roodu- või pataljoni lahingugrupid on hullult šeffid asjad ... täna põlevad tankid, soomukid, suurtükid ja tagalaautod kõrvuti samas kolonnis.
Ma olen sisuliselt viimased 10 päeva igal õhtul otsinud vastuseid mitmetele nendele küsimustele, aga õnneks on ukrainlaste OPSEC heal tasemel.
Sellest tulenevalt võin ma toetada seda postitust vaid lisanduvate küsimustega :D

1. Kas VF kasutab oma rekeüksusi doktrinaalselt ja kuidas püüab VF ukrainlaste positsioone avastada?
2. Kas ja Kuidas on ukrainlastel õnnestunud säilitada VF kaudtuletegevuse käigus lahinguvõime (kas ainult kaevumine, kas TOS-1 süsteeme on kaevutud ukrainlaste vastu mingi efekti rakendatud jne)
3. Kas VFi manööverüksused jõuavad liikuda rännakrivistusest lahingrivistusse ja kui jah, siis kas selle tulejõudu saavad nad efektiivselt rakendada?
4. Millisel tasemel suudavad VFi manööverüksused oma manöövrit koordineerida? Kas roodu rühmad suudavad teineteist toetada? Aga BTG roodud teineteist?
5. Kas BTG juhtimine ja side toimib sellisel tasemel, et on võimalik kõiki BTGle antud osiseid (+õhutuoetust) ühel ajal ja eesmärgipäraselt rakendada?
6. Kas ja kuidas on ukrainlaste brigaadidel õnnestunud säilitada lahinguteeninduse toimimine (eriti näiteks Mariupolis)?
7. Milline on lõhkevate tõkete efekt VFile ja kuidas VF tegutseb miiniväljale sattudes?

Kindlasti pole ammendav nimekiri küsimustest.

Sotsiaalmeedias on levinud kaks ukrainlase filmitud klippi, kus mõlemad on olnud KPga mingil positsioonil ja need mõlemad on küll labidaga tekitatud. Nagu eeldada võis, siis kaevumine on neil ilmselt seljaaju tasemel sees - rohkem nagu refleks.
ribikardin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ribikardin »

Mina mõtlen ladudele. Kui me tekitame tublilt omale sõjaaja varusid, seal hulgas väga kalleid ja tähtsaid laevatõrje rakette, MLRSi rakette, Javeline jne, tuleb see ka kuskile ladustada. Ja Venemaa raketilennutamist vaadates on selge, et kogu ladude süsteem tuleks hoolega läbi mõelda. Hajutatus?
Ja kui ma seni mõtlesin keskmaa õhutõrje konteksits lennukitele, siis 24.02 järgselt tundub, et läheb küll vist kallimaks, aga äkki peaks seda süsteemi vaadates pigem raketikaitse suunas mõtlema? Või piisaks, kui laod maa alla viia? Väeosi peaks ju ikka rakettide vastu kaitsma.

Ja noh, tsiviilkaitse, varud, varjendid, varjendid ja veel kord varjendid.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oleeg »

Rabapistrik kirjutas:
Martin Herem kirjutas:...
Neid asju võiks ju leida sotsmeediast ja isegi mingi statistika teha.

Paar päeva tagasi kuulsin, et Ukaina tõestab miks keskmaad vaja on ... aga mis statistika on, seda ei tea.
Täna hommikul kuulsin, et Bairaktari peamine sihtmärk on kütus. Mina olen lugenud vist 2 sellist sihtmärki.
Täna hommikul kuulsin, et hoopis manpadsid on teinud peamise ÕT töö. Vist kahte olen näinud.
TT peamised vahendid olevat Javelinid ja NLAWid ... aga mis rivistuses või tegevuses on sihtmärgid olnud?

Mul on tunne, et üksikute näidete põhjal õppisid venelased Gruusias ka. Roodu- või pataljoni lahingugrupid on hullult šeffid asjad ... täna põlevad tankid, soomukid, suurtükid ja tagalaautod kõrvuti samas kolonnis.
Ma olen sisuliselt viimased 10 päeva igal õhtul otsinud vastuseid mitmetele nendele küsimustele, aga õnneks on ukrainlaste OPSEC heal tasemel.
Sellest tulenevalt võin ma toetada seda postitust vaid lisanduvate küsimustega :D

1. Kas VF kasutab oma rekeüksusi doktrinaalselt ja kuidas püüab VF ukrainlaste positsioone avastada?
2. Kas ja Kuidas on ukrainlastel õnnestunud säilitada VF kaudtuletegevuse käigus lahinguvõime (kas ainult kaevumine, kas TOS-1 süsteeme on kaevutud ukrainlaste vastu mingi efekti rakendatud jne)
3. Kas VFi manööverüksused jõuavad liikuda rännakrivistusest lahingrivistusse ja kui jah, siis kas selle tulejõudu saavad nad efektiivselt rakendada?
4. Millisel tasemel suudavad VFi manööverüksused oma manöövrit koordineerida? Kas roodu rühmad suudavad teineteist toetada? Aga BTG roodud teineteist?
5. Kas BTG juhtimine ja side toimib sellisel tasemel, et on võimalik kõiki BTGle antud osiseid (+õhutuoetust) ühel ajal ja eesmärgipäraselt rakendada?
6. Kas ja kuidas on ukrainlaste brigaadidel õnnestunud säilitada lahinguteeninduse toimimine (eriti näiteks Mariupolis)?
7. Milline on lõhkevate tõkete efekt VFile ja kuidas VF tegutseb miiniväljale sattudes?

Kindlasti pole ammendav nimekiri küsimustest.

Sotsiaalmeedias on levinud kaks ukrainlase filmitud klippi, kus mõlemad on olnud KPga mingil positsioonil ja need mõlemad on küll labidaga tekitatud. Nagu eeldada võis, siis kaevumine on neil ilmselt seljaaju tasemel sees - rohkem nagu refleks.

:scratch:
Küsida võib kõike... ja ükski küsimus pole vale...
Olen siin ekraani taga väikeste vahedega istunud üsna algusest peale ja TEIE KÜSIMUSTELE VASTUSEID EI TEA

Põhjus on lihtne: küsimused vajavad konteksti ja nendele küsimustele Te vastuseid ei soovi.
Toon mõned valitud näited.

B-d on kasutatud kõrge väärtusega sihtmärkide hävitamiseks ja kütuserongid (2 tk) kuulusid nende hulka. B-dega pole taga aetud üksikuid kütuseveokeid.

Kas VFi manööverüksused jõuavad liikuda rännakrivistusest lahingrivistusse ja kui jah, siis kas selle tulejõudu saavad nad efektiivselt rakendada?
Lahingutegevuse keskkonna tundmine välistaks sisuliselt selle küsimuse.
Olen näinud sadade videolõikude hulgast umbes 2, kus tehnika oli liikunud asfaldilt pinnasele ja säilitanud liikumisvõime.
Kogu UKR territooriumist on selline pinnas antud ajahetkel tööstuspiirkonnas - Donetskis ja Luganskis.

Kas BTG juhtimine ja side toimib sellisel tasemel, et...

PTG-de juhtimine toimib niikaua, kuni side katkeb või kütus lõppeb. Millise tasemega see on seotud... :dont_know:

Küsimused ... võiks ümberformuleerida :scratch:

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

ribikardin kirjutas:Mina mõtlen ladudele. Kui me tekitame tublilt omale sõjaaja varusid, seal hulgas väga kalleid ja tähtsaid laevatõrje rakette, MLRSi rakette, Javeline jne, tuleb see ka kuskile ladustada. Ja Venemaa raketilennutamist vaadates on selge, et kogu ladude süsteem tuleks hoolega läbi mõelda. Hajutatus?
Ja kui ma seni mõtlesin keskmaa õhutõrje konteksits lennukitele, siis 24.02 järgselt tundub, et läheb küll vist kallimaks, aga äkki peaks seda süsteemi vaadates pigem raketikaitse suunas mõtlema? Või piisaks, kui laod maa alla viia? Väeosi peaks ju ikka rakettide vastu kaitsma.

Ja noh, tsiviilkaitse, varud, varjendid, varjendid ja veel kord varjendid.

Mis ma ÕT-st mõtlen, viskasin siia: viewtopic.php?f=40&t=6821&p=717176#p717176
Teine, vaat, et suurem puudujääk, on võime vastata väga suure sügavusega tulele (nagu Iskanderid, Smertšid, Uragaind jms). Osalt laheneb see ehk MLRS-dega (eeldusel, et neile muretsetakse ka väga suure laskeulatusega moona nagu GLSDB - 150km laskekaugust), osalt ilmselt liitlaste lennuväe toega.

Tohutult oluline on ikkagi eelteavitus, hajutamine ja igasugused peibutised (nii visuaalsed kui radarpeibutused). Viimast põhjusel, et venelasel on seda "tarka" moona piiratud hulgal ja mida rohkem ta laseb neid mikrolaineahjude ja vineerkastide pihta, seda vähem jagub tegelike objektide tabamiseks.
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

Mõtisklesin pisut sellele, et mida siis oleks õppida?
Mitmed ilmingud vajavad isegi pärast arvukaid tõestusi põhjalikku analüüsi ja ... ikkagi ei pruugi meid kuidagi aidata.
U territoorium on suur ja eripalgeline. Hetkel seal toimuv on nagu 4 erinevat sõda (vähemalt).
Kes ajalooga pisut enam kursis või soov süveneda, siis soovitan võtta läbi Vene kodusõda Ukraina territooriumil lühikäsitluse - see ehk sarnaneb enim tänasega.
Vaadake lihtsalt kaarte - löögisuundi ja tänane pilt muutub selgemaks. Relvasüsteemid on muutunud, ka isikute nimed... 8)

Täna tulistati Vinnitsat tiibrakettidega laevadelt, raketid lendasid läbi/üle kahe riigi ja siit küsimus - kas me peaks millegi sellise tõrjumiseks valmistuma? Rakettide puhul tekitati feik, et lasti naaberriigi territooriumilt. Kas me peaksime sarnaste feikide analüüsimiseks - ümberlükkamiseks valmistuma?

Nagu näeme, võib küsimusi esitada ja kõikvõimalikke arutelusid arendada mõõtmatuseni. Ülemõistuse lõpmatuseni arutelude genereerimine on kasulik ainult sellele, kes soovib meie tähelepanu hajutada, tekitada segadust ja lootusetuse tunnet - vaenlasele.
Kusagil on kõigel piir, kus otsustatakse midagi.

terv
o
Frederic Manning
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

ribikardin kirjutas:Mina mõtlen ladudele. Kui me tekitame tublilt omale sõjaaja varusid, seal hulgas väga kalleid ja tähtsaid laevatõrje rakette, MLRSi rakette, Javeline jne, tuleb see ka kuskile ladustada. Ja Venemaa raketilennutamist vaadates on selge, et kogu ladude süsteem tuleks hoolega läbi mõelda. Hajutatus?
Kui meil on praegune olukord, st rahuaeg, on pea võimatu eelladustada "teravat" nii ohutuse, valve kui juriidiliste nüansside tõttu.
See ei tähenda, et ei peaks (ja tehakse ka mõnel pool) valmistama ette nii üksiksõduri, meeskonna, jao peidikuid nii varustuse kui relvastuse jaoks. Lisaks hajutatud varustusepunktid, et tagalaüksustel oleks oma hajutatud pesadest laialivedu tehtavam.
Laod saavad litakad kohe kirja, eelhoiatus peaks käivitama laialivedamise.
Teooria on lihtsustatult selline.
professional retard
maskeerimisvork
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maskeerimisvork »

mongol kirjutas:
Kui meil on praegune olukord, st rahuaeg, on pea võimatu eelladustada "teravat" nii ohutuse, valve kui juriidiliste nüansside tõttu.

Ei saa olla nõus. Jah - täna ei saa neil põhjustel hajutada. Aga on võimalik muuta juriidikat, on võimalik ehitada hoiukohti, on võimalik mõelda välja valve. Praegu on aega. Ei saa mängida ainult eelhoiatusele. Nt KL - igal maleval peaks olema võimekus hoida oma manti enda juures.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Tunnistan ausalt, et ülal esitatud küsimuste "rahele" ei oska täpselt vastata. Ega seda ei oska ka küsimuste esitajad, sest pole piisavalt infot. Mida saab siia panna, on omad tekkinud mõtted, et neid hiljem usinad ja kogenud LI (lessons identified) ja LL (lessons learned) inimesed saaks välja sõeluda ning juba täpsema teabega siduda ja tarkadesse raamatutesse kirja panna.
Süvaanalüüsi aeg on veel kaugel ...

See sein peaks andma võimaluse kõik hetkel olulisena tunduva ülestähendamiseks, sest juba paari päeva pärast ei pruugi uudiste tulvas enam mäletada tänase päeva mõtteid.

Või olen ma midagi valesti aru saanud? :oops:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
oleeg
Liige
Kontakt:

mart2 kirjutas:...Mida saab siia panna, on omad tekkinud mõtted, et neid hiljem usinad ja kogenud LI (lessons identified) ja LL (lessons learned) inimesed saaks välja sõeluda ning juba täpsema teabega siduda ja tarkadesse raamatutesse kirja panna.
Süvaanalüüsi aeg on veel kaugel ...
See sein peaks andma võimaluse kõik hetkel olulisena tunduva ülestähendamiseks, sest juba paari päeva pärast ei pruugi uudiste tulvas enam mäletada tänase päeva mõtteid.
...

Nii on see ka mõeldud, kui vaid leiduks sõelujaid ja kirjutajaid...

terv
o
Frederic Manning
Leimer
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leimer »

Aina enam ja enam tilgub videosid vabatahtlikest, kes Ukraina poole kohale liiguvad.
Ma olen kindel, et Heremi tasemel mees on sellele juba mõelnud, aga kirja panen ikkagi siia.

Peaks mõtlema lahendusele, kuidas juhtida umbkeelseid vabatahtlikke ja nende baasil formeerida peale labidameeste üksuste midagi surmavamat.
Ma ei kujuta hästi ette, mida hakata peale 70-e jaapanlasega, ilusti oma mundrites ja ootavad käsku.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_Lgx7oQM9g
LupusII
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas LupusII »

ÕT spetsialistid kas neid kuradi Galiber tiibrakette saaks ka näiteks Singeriga alla tuua?
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

LupusII kirjutas:ÕT spetsialistid kas neid kuradi Galiber tiibrakette saaks ka näiteks Singeriga alla tuua?

Saab vastava eelhoiatuse olemasolul. Tõenäosus on siiski üsna väike. Pmst. peaks laskja olema üsna raketi lennujoonel.
Alexy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Alexy »

Heietus: oli kena aasta 1987, võeti kokku seltskond ja mindi "pulli" tegema. Minu sinna sattumise tingis see, et ülepäeva oli mul voodi all neli "strela" junni koos juhtpuldiga. Saime teha mõned lasud õlalt sihtmärgi pihta, mis meie jaoks väljusid "katjushast". Sihtmärk "tulistas" meie suhtes ca 45 kraadi all.Lõpptulemusena 144-st väljunud sihtmärgist said tabamuse 2, need "snaiperid" said "auhinnaks ka kaks nädalat puhkust kodumaal". Hiljem "kodustes" tingimustes oli vahva raketile tulemasina leeki näidata ja jälgida tema silma liikumist, poisikeste värk. Koperdajad ja droonid oleks täna "vanadest kogemustest"need, kellele ise huvi pööraks. Ah jaa...nt. 50 kaliibri õhutõrjepritsil oli meil märklauaks kolm lenduvat õhupalli...mis lendavad ilmselt tänini, kui just maandunud pole. Minutike mõnu ja pärast tunde-tunde nühkimist, aga teenistus ju jooksis :)
Viimati muutis Alexy, 07 Mär, 2022 11:10, muudetud 2 korda kokku.
Koostöös Churchilliga:
Inimene komistab aegajalt tõe otsa aga ajab ennast jälle püsti ning rühib edasi lolluse lipu all.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: GertS, htcmees, maxi ja 8 külalist