Purdi ja Anna piirkond Järvamaal

Eestlased ning eestlastest koosnevad üksused, relvad, lahingud, varustus, autasud jne jne...
Vasta
jrgen20
Liige
Kontakt:

Purdi ja Anna piirkond Järvamaal

Postitus Postitas jrgen20 »

Kas seal piirkonnas toimus ka mingit sõjategevust nii 1941 kui 1944? Nimelt leidsin Purdist vene tääke ja saksa panzerfausti granaadi (seda käidi ka kahjutuks tegemas). Lisaks leiti Purdi mõisast üks aasta ka suurel hulgal mürske ning padrunikesti. Igasugune info on teretulnud.
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Tervitus kaasfoorumlastele!
Minu leitud info Annas toimunud sündmuste kohta 1941 a.
Eesti Rahva kannatuste aasta 1 kd, lk 334.
Paide vallas oli 30 mehelisel Anna metsavendade salgal tulevahetus lätlastest hävituspataljonlastega. Viimased kaotasid 4 meest surnutena. Omal poolel kaotusi ei olnud. Järgmisel päeval 31 juulil oli Annas uus kokkupõrge 80 mehelise metsavendade salga ja punaarmee osa vahel. Punaväe osal oli kaotusi 40 mehe ümber, langenutena ja teadmata arv haavatuid. Metsavennad kaotasid 10 meest, langenuna ja ühe mehe teadmata kadununa.
Sama ka lühendatuna 2 kd, lk 42.
Lisan "Võitlev Sõna", 19 august, 1986. "Kunagistel lahinguradadel".`(Mil hävituspataljonlased käisid oma kätetööd imetlemas Karjakülas, Türi- Juulikuu lõpul õnnstus vaenlasel Kirnast ida pool edu saavutada ja kartes ümberpiiramist, tuli lätlastel väga rasketes tingmustes läbi metsade ja soode taanduda Tallinn- Tartu maanteele, Anna lähistele.
Ma ei tea, kas see rasketes tingimustes taganemine toimus läbi Vissuvere, Lõõla. Ka seal jäid suitsevad ahervaremed.
Aastaid 13 tagasi sattus minu kätte väiksemas formaadis ajaleht. Välja antud 1942 Paide valla vab. aastapäevaks punastest. Lehes oli ka juttu Anna ümbruse lahingutest ja seal langenud metsavendade nimed. Ma ei mäleta, kas kõik, või osa neist maeti Anna surnuaeda. Ka üks saksa sõjaväelane oli sinna maetud, nimi, aukraad,kõik oli kirjas. Metsavendade seas oli ka Türilt ja mujalt mehi.
Peale sõda oli keegi partorg (Kaasik?) käskinud hauad hävitada.
jrgen20
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jrgen20 »

Metsavendade lugu tuleb mulle uudisena. Olen küll igasugustelt küsinud sealkandis kuid metsavendadest ei tea keegi. Kui on kuskilt veel infot tulemas siis aga palun postitusi.
Frundsberg
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Frundsberg »

Kui panzerfaust, siis kindlasti mitte 1941.a. Pigem 1944.

Enamus kraami peaks olema ikka 1941.a. suvest. Infot 41-a. sündmuste kohta peaks leidma Eesti rahva kannatuste aastast ja muudest teostest (näit H.Lindmäe raamatud), mis suures osas toetuvad samadele materjalidele. Head infot võiks saada ka kohalikest 1941-1944.a. ajalehtedest, seal on tihti huvitavat infot kohalike sündmuste kohta.
mangust
Liige

Postitus Postitas mangust »

Lisan ühe lingi,mis kajastab Anna ümbruse sündmusi sõja ajast ja peale
sõda.
http://www.jarva.ee/?action=article&ArtID=1861
Kolasin aasta lõpus ka seal kandis.Täpsemalt Ussisoos.Sõja algul olevat
lennuk seal alla kukkunud.50.lõpus jäi see lennuk maaparandajatele kraavi kaevamisel ette.Lennuki üks tükk vedeles Lintsi metsavahi talu juures.(veel paar aastat tagasi)Nüüd on rännanud metalli kokkuostu.On
jäänud väike tükk duural.mälestuseks lennukist.
Parem peenike peos, kui punalipp katusel!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline