vaad kirjutas:Paluks ikkagi argumente, mis pole ad hominem.
Õppus on harjutus päris olukorraks. Lahingvarustust kantakse õppusel täpselt nii, nagu oleks päris olukord, muidu pole harjutamisest mingit kasu. Ma kordan veelkord: see, kas relval on padrun rauas või mitte (olgu see paukmoon või terav), ei muuda seda, kuidas temaga ümber käiakse. Kui relv on varustusele kinnitatud nii, et see on suunatud ohtlikku suunda, siis on tegu ohutusnõuete rikkumisega.
Noh, kui nüüd samamoodi paanikasse minna, siis lamades laskeasendis on vöökabuuris püstol samamoodi tagapool positsioonil paikneva sõduri suunas. Kõik on ilus ja tore paberil, päris elus ei ole 100% võimalik relvaga ümber käies seda mitte ohtlikku suunda mitte suunata. Jah, see on õige, et seda peab jälgima, aga tahes tahtmata juhtub ja seda ei ole võimalik välistada - just nagu ma tõin lamadesasendi näite. Sõidan autoga ja püstol on kindalaekas, foori all "sihin" ju kõrvalautot ka. Õnneks nad seda ise ei tea.
Üldiselt piisab nelja ohutusnõude järgmisest, millest kõiki ei pruugi saada rakendada, aga kui vähemalt osa neist on "töös", on võimalik apsakas kõige väiksemate kahjudega:
- relva käsisted nii, nagu oleks ta laetud, isegi kui oled just selle ära kontrollinud
- relva suund alati ohutusse suunda
- näpp päästikul ainult (sihitud) lasu sooritamisel
- tuvasta sihtmärk ja selle taust
Kui nüüd relv suundubki vales suunas, siis päästikut mitte näppides ei juhtu midagi. Kui näpidki päästikut, aga relv on suunatud sihtmärkidele, pole lugu, on lihtsalt väga piinlik. Kui oled leidnud oma sihtmärgi ja tahad juba vajutada, aga sihtmärgi tagant paistab kellegi tagumik, siis olukorrateadlik olles ei vajuta päästikule.
Kui krooniliselt teed mitut viga korraga, võiks relvakandmisest loobuda ja millegi muu kandmisele mõelda.
Jep, ka tühja relva laetuna käsitsedes ei tohiks üleüldse liikuda ja kabuurid tuleks vist lausa keelata, vaid relv peaks olema kogu aeg käes ja tööalas, siis on tagatud 100% ohutus relvaga. Kuida see aga tehtav on, vat mina ei tea.
Ma väidan, et kindralil on kõik okei selle relvakandmisega, mis siis, et kabuur mõnele ei meeldi või kabuurinurk on mõne arvates vale. Ma võin bareti ära süüa, kui tal on pildil kuul rauas ja kukk vinnas - kindlasti ei ole. See nn SOP rahuaegses tegevväealaste relvaõppes ja konkreetne õppus on rahuajal. Kui relv on mahavinnastatud, siis see on ka täiesti okei. Jah, kuigi relv "vaatab" vast vahetevahel kellegi poole või käib "laser" kellestki üle, siis tänu sellele, et päästikut ei käperdata, ei juhtu midagi. Muide, isegi relva ei puuduta keegi, ta lihtsalt istub oma kabuuris. Sama nagu ma oma vöökabuuriga maoli vedeledes automaadist tuld andes sihin samal ajal tegelikult enda tagapool asetsevaid inimesi. Niivõrd kui kabuuris asuva relvaga saab kedagi sihtida..
Aga see on kõigest konstateering päris elust, nii et võib hagu anda, kui valesti kõik on ja kuidas juba kindralist alates kogu kaitseväelaste bande iseendale ja teistele üliohtlikud on. Soomukis jalakabuuriga istudes sihitakse konstantselt teisele munadesse..