Relvaseadus

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
2korda2
Liige
Kontakt:

Re: Relvaseadus

Postitus Postitas 2korda2 »

vtl,
kas laskespordiga pole võimalik tegeleda ilma relvaluba omamata? Lähed tiiru, rendid relva, lased, annad relva ära ja tuled tulema. Ma saan aru küll "oma relv on ikka parem" ja "kole tülikas" ja "jahil ei saaks ju käia" jne. Kelle jaoks see nii tülikas on ja laskesporti tingimata Eestis harrastada tahab, siis on mitmeid võimalusi:
1. käid tiirus relva rentimas. Eriti usin laskesportlane ostab eripaketi, kus tiir ostab endale sisse kliendile sobiva individuaalse relva (sellise paketi puudumine hetkel ei tähenda, et seda nõudluse tekkides ei pakutaks).
2. Taotle kodakondsus, tee eksamid ära ja taotle relvaluba.

Päriselt ka - õigus relva kanda on päris suur privileeg. Relvaloata on võimalik elada täisväärtuslikku elu. Igasugused loendid lubatud/keelatud riikidest/territooriumitest on halb õigusloome* - ajaliselt toimuvad muutused ja sellisel juhul peaks neid loendeid kohendama. Seejuures tekiks iga kord jälle virvendus "aga me tegelikult oleme kole sõbralikud".
* - mida teha topeltkodakondsetega, kel nii lubatud kui keelatud riigi kodakondsus? Kui isikul on topeltkodakondsus ja ta keelatud riigi oma EV ametnikule ei avalda, siis on äärmiselt keeruline seda tuvastada.

Ma rääkisin teemast RK nõunikuga. Tema esimene reaktsioon oli ka "vist EU peaks lubama". Siis mõtles veidi ja arvas, et relvaloaga vist päris vastastikku kohustust lube väljastada ikkagi ei ole - see on ikkagi iga riigi pädevuses. Me oleme piiririik kus riskid kõrgemad. Neid tuleks maandada. Mina näiteks ei tahaks, et meil hakkavad siia tekkima Itaalia/Prantsusmaa/jne kommunistidest relvaomanikud. Vastuväited politsei taustakontrolli vägevusest ei veena - relvade puhul on parem karta kui kahetseda.
Mina usun küll, et tõeliselt eestisõbralik relvahuvilisest välismaalane saaks aru, kui viisakalt muudatuse põhjuseid selgitada.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Kui on soov täpselt ja kiiresti lasta (näiteks võistlustel oluline), siis pole see rendivariant mõeldav.
Kasutaja avatar
Marvin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marvin »

Kodakondsuse taotlemist ei ole ju ometigi ära keelatud. Õpid keele ära, teed vajalikud eksamid, saad kodakondsuse ja lased nii palju kui hing igatseb.
2korda2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2korda2 »

Chupacabra kirjutas: 17 Juul, 2022 19:21 Kui on soov täpselt ja kiiresti lasta (näiteks võistlustel oluline), siis pole see rendivariant mõeldav.
Eriti usin laskesportlane ostab eripaketi, kus tiir ostab endale sisse kliendile sobiva individuaalse relva
Sisuline vahe oleks relva hoiustamise kohas (kodune relvakapp vs tiiru relvakapp). VIP-leping peab olema mõlemaid pooli rahuldav aga ma ei näe, miks see võimatu peaks olema. Kui soov on ühtlasi selle relvaga käia laskmas ka mujal, vat siis võib tõesti tülikam olla - tiiru esindaja peab relva kohale viima. Maksaks kindlasti rohkem kui lihtsalt oma relvaga kohale minek.
Katamaraan
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Katamaraan »

Küsimus mis pidi relva võõrandamine käib? Kas enne pean politseilt loa saama ja siis saan müügikuulutuse üles riputada või enne tuleb ostja leida ja siis müügiluba taotleda?

Relvaseadusest loen, et tuleks kõigepealt võõrandamise luba saada politseilt:
§ 80. Relva võõrandamise, ümbertegemise, laskekõlbmatuks muutmise ja lammutamise luba
(1) Relva võõrandamise, ümbertegemise, laskekõlbmatuks muutmise või lammutamise loa (edaspidi luba) annab relvaomaniku või -valdaja taotlusel Politsei- ja Piirivalveamet.

Aga relvataotlus.politsei.ee kui hakkan võõrandamise luba taotlema, siis seal küsib juba soetaja isikukoodi/reg. koodi, seega küsiks neilt, kes selle läbi teinud, et milline see korrektne tegevuste jada välja näeb?
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Ärge muretsege. Politsei vingumist ei tasu samuti tähele panna. Isamaa on üldiselt näidanud ennast erakonnana, mis suudab valimislubadusi täita. Kui on tahe, siis tehakse seadusandlikult ära ja Politseil pole muud teha kui kulpi visata ja hakata relvi ära korjama. Ma võtaks täitsa chillilt.
alfa hotel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alfa hotel »

Katamaraan kirjutas: 18 Juul, 2022 17:48 Küsimus mis pidi relva võõrandamine käib? Kas enne pean politseilt loa saama ja siis saan müügikuulutuse üles riputada või enne tuleb ostja leida ja siis müügiluba taotleda?

Relvaseadusest loen, et tuleks kõigepealt võõrandamise luba saada politseilt:
§ 80. Relva võõrandamise, ümbertegemise, laskekõlbmatuks muutmise ja lammutamise luba
(1) Relva võõrandamise, ümbertegemise, laskekõlbmatuks muutmise või lammutamise loa (edaspidi luba) annab relvaomaniku või -valdaja taotlusel Politsei- ja Piirivalveamet.

Aga relvataotlus.politsei.ee kui hakkan võõrandamise luba taotlema, siis seal küsib juba soetaja isikukoodi/reg. koodi, seega küsiks neilt, kes selle läbi teinud, et milline see korrektne tegevuste jada välja näeb?
Paned relva müüki. Kui leidub ostja, kellel on olemas sobiv ja kehtiv soetusluba, lähete koos PPA teenindusbüroosse ja vormistate omanikuvahetuse. Mingit eraldi võõrandamisluba müüja taotlema ei pea.
mongol
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mongol »

vtl kirjutas: 16 Juul, 2022 19:14 Nii omal ajal, kui me tegime Relvaomanike Liidu põhikirja ning ka siis, kui me tegime esimese ettepaneku vaenulike riikide kodanike relvalubade tühistamiseks, arutasime oma seltskonnas selle teema põhjalikult läbi.

Meie laskmisringkondades on mitmeid Eestis alaliselt elavaid EU kodanikke (soomlased, sakslased jne.), kes omavad relvaluba, tegelevad laskespordi ja/või jahindusega ning on igati eestisõbralikud inimesed. Nad on meie sõbrad ja liitlased ning ma ei näe ühtegi põhjust, miks neid peaks ahistama või nende relvalubasid piirama.

Seega minu nägemuses oleks siin kaks varianti - kas loetleda lisaks Eesti kodanikele veel EU ja NATO riikide kodanikud, mis jätaks näiteks välja Ukraina... VÕI loetleda üles eestile vaenulike riikide kodanikud. VF ja Valgevene tulevad esimeses järjekorras, aga ilmselt neid on veel.
Jama, mis kuradi eristamine ja mis alustel? On meil mingi ametlik list, kes on "vaenulikud riigid" ehk ametlikult vaenlaseks tunnistatud? Mittekodanik ei pea Eesti relvaluba omama, olgu ida, põhja või lääne poolt. Tehku kodakondsus ära, nautigu kodaniku hüvesid.
professional retard
retti
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas retti »

Klass omaette - määratlematta kodakondsusega isik on eesti riigilt saanud relvaloa.
P.s praeguseks küll KAPO sekkunud ja luba tühistatud.
https://www.postimees.ee/7568599/vene-k ... ui-paistab
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kui relvade omanik on kahtlast seltskonda hõlmav "laskespordiklubi" mis siis saab - kas seaduse järgi saab sellised organisatsioonid sulgeda ning relvad ära võtta?
Kui vene rahvusest relvaomanik keeldub relvade tagastamises (viitab nö. "vargusele" mille käigus relvad lähevad põranda alla) mis võimalused on riigil selliseid tüüpe ohjata - krim. asi, reaalne vangistus ja riigist väljasaatmine ?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

Relvaseadusest... või relvaloa hankimisest...

Ühesõnaga, kuna mul jäi pärast PCP ostmist üle üks pooleksmurtav .25 õhukas, otsustas mu jõnglane, et teeb omale relvaloa, et see endale saada.

Poiss muidu juba poolel teel aga nagu ma aru saan, tuleb pärast loa saamist saada ka soetamisluba. Siinkohal tekkis küsimus, et mismoodi vaatab pollar ülekaliibrilistele õhukatele? Mis võiks olla piisav põhjendus sellise soetamiseks, mille peale ei vastata, et "No aga miks sa neljapoolesega ei taha lasta?"

Poisil muidu suur täpsuslaskmise huvi. Siin ülelahe käies (kus .25 legaalne) veedame päevi märklehti klõpsides. Iseenesest võib ju muidugi keelduda, öeldes, et 4,5 on ju samuti täpsuslaskmiseks hea.

Et siis, kas õhuka puhul üldse keegi mingit head põhjendust ootab või kehitatakse õlgu?
hondura
Uudistaja
Kontakt:

Relvaloa taotlemine karistatud inimesele

Postitus Postitas hondura »

Tere!
Tegin ära relvaloa taotluse, aga toodi välja varasemad rikkumised mulle mida arvasin olevat aegunud, viimane väiksem rikkumine 10a tagasi ja ainus kriminaalse joobega autosõit veel varem. Küsiks et kas keegi kes on karistatud on reelvaluba saanud huvipärast. Lugesin sellist vana artikklit: https://www.postimees.ee/2932465/kurite ... relvaloale
Mõtlen et kas on vahepeal muutunud ka midagi, tahtlikud ja relvadega seotud kuriteod minul isiklikult puuduvad, et kas on võimalik või kindel ei loa saamiseks selles küsimus?
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Satakas kirjutas: 28 Juul, 2022 20:13Poisil muidu suur täpsuslaskmise huvi. Siin ülelahe käies (kus .25 legaalne) veedame päevi märklehti klõpsides.
Pikematel distantsidel täpsem ja stabiilsem?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Taurus
Liige
Kontakt:

Re: Relvaloa taotlemine karistatud inimesele

Postitus Postitas Taurus »

hondura kirjutas: 28 Juul, 2022 20:16 Tere!
Tegin ära relvaloa taotluse, aga toodi välja varasemad rikkumised mulle mida arvasin olevat aegunud, viimane väiksem rikkumine 10a tagasi ja ainus kriminaalse joobega autosõit veel varem. Küsiks et kas keegi kes on karistatud on reelvaluba saanud huvipärast. Lugesin sellist vana artikklit: https://www.postimees.ee/2932465/kurite ... relvaloale
Mõtlen et kas on vahepeal muutunud ka midagi, tahtlikud ja relvadega seotud kuriteod minul isiklikult puuduvad, et kas on võimalik või kindel ei loa saamiseks selles küsimus?
Mis sa sellest Postimehest loed? Loe Riigiteatajast Relvaseaduse § 36 (Füüsilisele isikule soetamisloa ja relvaloa andmist välistavad asjaolud).
Keeldumise korral toodakse kenasti välja keeldumise põhjus (paragraaf, punkt ja vajadusel ka lõige) mille alusel loa andmine pole võimalik. Seadus kehtib kõigile ühtmoodi, pole alust arvata, et kehtiva (karistusregistrist kustutamata) pahateoga isikud on saanud relvaloa omanikuks. Peale sm Tarraste juhtumit ilmselgelt järgitakse Relvaseaduses kehtestatud nõudeid eriliselt pedantse täpsusega ja välistatakse iga väiksemgi võimalus (seadusest lähtuvalt), et potensiaalselt ohtlik aparatuur võiks sattuda potensiaalselt ohtlike käte vahele (subjektiivne arvamus "aga ma pole ju..." ja "need on vanad asjad" kahjuks/õnneks ei loe).
Kui jääb midagi arusaamatuks siis tasub nõu pidada juristiga (80-160 € tund).
hondura
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas hondura »

tundub et vastab politseinik , jah olen relvaseasigadusega kursis- http://www.vastused.ee/loe/sotsiaalne-t ... agasi.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: alfa hotel ja 1 külaline