Bjorn kirjutas: ↑17 Sept, 2022 7:36
Olen. Ei tea veel mis oktoobrist universaalteenuse tulekuga saab "müügi" poolest.
Novot just, ma mõtlesin, et keegi on äkki kursis.
Ma otsin infot aga ei leia, selle kohta, et mis saab "müügist" ja müügilepingutest (mis on tavaliselt elektri ostulepingu lisa) selle nn "universaalteenuse" valimisel ja kas "mikrotootjast" müüja saab üldse börsipaketist lahti öelda?
Ma lugesin muuhulgas läbi kolm ja pool tundi Riigikogu stenogramme (+ seadusemuudatuse eelnõud ja nende seletuskirjad) sellel teemal ja seal pole mittemidagi selle kohta räägitud.
Elektrimüüjale EE on pandud kohustus müüa seda "universaalteenust" konkurentsiameti poolt kehtestatud hinnalaega aga ostu kohta pole kirjas midagi. Teised elektrimüüjad võivad samuti teha selle "universaalteenuse" paketi aga ei pea.
Olemasolevatest lepingute lõpetamistest tuleb tarbijal/ostjal üldjuhul ette teatada 14 päeva.
S.t. et kui 01.10.2022 tahaks üle minna "universaalteenusele" on täna viimane päev seda teha... samas pole teada üldteenuse hinda, et saaks langetada otsust, mille vahel üldse valida....
Mul korteris ja suvekodus on ses suhtes üsna savi, mis kuupäevast üle minna "universaalteenusele", sest tarbimine on väike ja müüki ei ole.
Korteriühistu majades aga käib kogu soojatootmine soojuspumpadega ja elektritarbimine on suur, ning seal mängib see üsna suurt rolli.
Lisaks tuleb langetada otsus kas pigem kasutada üldse kaugkütet ja soojuspumbad üldse välja lülitada või mitte. Kui jääda elektriga börsile siis on täna juba kaugküte soodsam. Kui "universaalteenusega" saab parema hinna, siis on pumpadega soodsam. jne. Korteriühistu majades on ka kaks 15,4KW päikesejaama. (mai) juuni, juuli (august) toimub ka ülejääva elektrienergia müük võrku. Teistel kuudel kui toimub ka kütmine, midagi üldiselt üle ei jää.
Kui päikesejaamad annavad elektrit võrku (n.ö. "müük") aga sul ei ole selle elektrienergia müügilepingut "ostjaga", ehk tegelikult sulle samal ajal elektrit müüva ettevõtega, siis võrku antava elektrienergia eest tasu ei saa, ehk annad kogu ülejääva elektri tasuta ära.
jne