Turist 47 kirjutas: ↑19 Veebr, 2023 11:26
SEPKA.
Vene ise ütles, et armee on "unustanusd pisiasja", et S-300, 400, "Osad", - vajavad hooldust, diagnostikat.
Siit tulenevalt puuduvad täielikult tehase toega-haridusega tehnikud.
Keegi ei arvanud, et neid komplekse peale paraadidel näitamise, õppelaskmiste eriti kasutatakse.
Vead, tõrked on "napakad" - kaabeldus, külmjooted, releed, mingid läätsed mõranevad. Radarid "unustavad" info.
Ja perioodiliselt on vaja kogu "kola" saata tehasesse häälestamiseks, remondiks. U kliima olevat ka liiga niiske ja "happeline" (võis olla ka orki iroonia)
Raketid lendavad valel ajal, valesse kohta.
Eriti pidi jant puudutama hiljuti moderniseeritud komplekse.
Remrotadel, rembazadel on suutlikus "parandada" ZIP-i ja vahetusfondi plokkide näol. Võimekus skeemid käes jootekolviga ploki sisse ronida on väga vähestel isikutel. Meil näiteks PVO SV-õppekeskuses paar ohvitseri ja paar praporit. Ja siis reakoosseisust 4 remrota
masterit. Mina näiteks olin kaks aastat alguses kursant-operaator, siis samal ajal juba ohvitser leidis üles ja võttis stažeerima
remmasteriks, poole aasta pealt olin juba
master po remontu i obsluživanii RLS i ZRK, sealt edasi terve teine aasta juba
staršii master, kamandasin oma
rem-brigaadi 
. Kui jama oli, siis kutsuti meid. Tehnilist asja oligi ajada paari ohvitseri ja paari praporiga. Koosseis oli mul koos minuga brigaadis 4 meest, ja kui 1500-st sai ühe uue mehe juurde, siis oli hästi. Üldiselt oli ohvitserkonna suutlikkus/määrus vea ilmnemisel saata
izdelije remrotasse, või rembati remonti. Osasid asju käisid meil tehase brigaadid
dorabotšikud tegemas, jutt siis näiteks konkreetselt tookord tuttuuest ja ülisalajasest Tor-ist. Kuigi tööd toimusid remrota angaaris, siis sinna meid lihtsalt ei lastud ligi, nn salajasus pluss tehase täiendused jne. Meie õppekeskuses (kes üldse NLiidus ainsana Tor-i õpetas) määrati koostöö-kontaktisiskuks remrota tasandil (st tehnilisel tasandil) mind. Ülejäänutel remrota
masteritel keelati kokkupuude. Ja koos minuga (või mina temaga) ka siis selle konkreetse Tor-i-õppepolgu näidisõppeklassi-eksemplari tehnilist asja jagav kõrgem ohvitser, üks neist eelmainitust, kellega oli teemat asju arutada. P.S. Isegi meie remrota komandör omas elektroonikast ainult küllaltki pinnapealseid teadmisi.
Praegu oleks minu spetsialnostiga isik tõenäoliselt rinde lähitagalas esmaste remontide või hoolduste vajaduste hindaja-läbiviija, või siis kaugemas tagalas armeepoolne remonditeostaja, sealt edasi läheks juba tehase kätte. Erialase töö eest omistati kõrgeim tol ajal võimalik 1. klassi spetsialisti tase,
masterit siis enam välja ei antud. Põhiline VUS: 757 774 A, lisaks veel teine VUS: ZRK "Osa" komandöri asetäitja ja operaator. Seda siis muidugi juhtumil, kui leitaks, et sellise VUS-iga mehi on rembati rohkem vaja, aga mitte
automaat-kätte-vperjot-hakklihamasinasse saata