Metallide kuumtöötlemine

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Illike
Liige
Kontakt:

Re: Metallide kuumtöötlemine

Postitus Postitas Illike »

Siin algab jutt legeerivate elementide mõjust
MEK lk589.jpg
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Üks rahvalikke tarkusi on, et ära kunagi osta mutrivõtmeid, millele on peale kirjutatud "drop forged". Kuigi see tähendab nagu "sepistatud", on see praktikas sellisest hapravõitu terasest, mis suurema jõu rakendamisel kipub murduma. Tuleb osta sellised, mille peale on kirjutatud "chrome vanadium", neid ka sepistatakse, aga natuke paremast terasest.

Kui kevadel õues oma jalgratast parandate, saab sellistega hakkama, aga kui parandate autot, kus tuleb ette rohkem jõuvõtteid (nt haamriga võtmele peale löömine või torust tehtud pikenduse kasutamine), võib see drop forged odav võti lõppeda traumaga.

Antud tarkus pärineb muidu TTÜ autotehnika õppetoolist. Pean tunnistama, et see tarkus maksab, mul on garaazis ka hiina võtmeid ja padruneid (Tööriistamarket müüb neid), kuid isegi löökmutrikeeraja otsa neid käsivõtme padruneid pannes pole jõud neist veel üle käinud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kuidas see rahvalik tarkus teemasse puutub?
Kasutaja avatar
isakene
Liige
Kontakt:

Re: Sõnaseadja

Postitus Postitas isakene »

Kapten Trumm kirjutas: 03 Apr, 2023 10:17 Seepärast, et valumaterjalis on poorid, mis muudavad toote nõrgemaks. Pehmele toorikule surve avaldamisel (nt pressiga) pressitakse nii need poorid kokku kui ka kristallvõred paiknevad ringi selliselt, mis muudab detaili tugevamaks.
Need olid retoorilised küsimused. :D

Mulle endale on metallide tehnoloogiat kunagi päris pikalt loetud. Mitte et ma sellest tänaseks väga palju mäletaks, aga raua oleku- ja struktuurdiagrammid, nende muutumine, austeniit-perliit-tsementiit-jne, karastamine-sepistamine-lõõmutamine-valtsimine-stantsimine ja nende temperatuurirežiimid on siiani veel päris tuttavad mõisted. Ühesõnaga, kogu see käesolev teema on päris lõbus lugemine. 8)
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Sõnaseadja

isakene kirjutas: 03 Apr, 2023 12:36Ühesõnaga, kogu see käesolev teema on päris lõbus lugemine. 8)
Just nimelt.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Ärge nüüd rikkuge mängu ilu ära.. :)
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Vabandust :oops:
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Illike, sa võid samahästi Selveri reklaamlehte pildistada, proovi parem teemas püsida.

Mis seos neil raamatulehtedel on teemaga ja milliseid minu argumente need ümber lükkavad ??
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

// Seda ju selleks, et nad üle ei karastuks, st. liiga rabedaks ei läheks?

Liiga kiire karastamise puhul tekib väga palju sisepingeid - kuna metall pinna pealt jahtub kiirelt aga metalli soojusjuhtivus on piiratud, siis "keskelt" jääb pehmem ja ühtlasi tekivad sisepinged.

Vees karastamisel on häda ka aurumullidega, hõõguva terase ja vee kontakt halveneb kõvasti.

Võtame nt ülimalt hea noaterase Vanadis 8.

Koostis C Si Mn Cr Mo V / 2.3 0.4 0.4 4.8 3.6 8.0 ehk siis väga legeeritud ja eks hind ole vastav...

Karastamine ja termotöötlus on täiesti eraldi teadus sellel - õhu või gaasijoaga, limiteeritud alumise temperatuuriga. Enne tuleb veel pingevabastus teha 650 kraadi juures.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... qZKA9ID21f

Peale karastamist tuleb kolm korda lõõmutada..

Ei ole nii et suskad vette, teritad ära ja lähed siis orke raiuma :)
Illike
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Illike »

Ma ei ole veel siiamaani aru saanud, missugustele materjalidele Teie teadmised tuginevad, kui TTÜ poolt koostatud materjalid ei sobi, nn "Mehaaniku piibel" ei sobi. Missugused teatmeteosed siis sobivad?
Ma enam ei taha vaielda teemadel. Jäägu õigus.
Mina lõpetan.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Sürrealistlik loogika. Sealsamas TTÜ pahnas on ju kogu info olemas, miks sa ise ei võiks lugeda ja miks sa välja mõtled ise asju ?
Isegi selles sinu pildil olevas graafikus on paar kriipsu mis näitavad et su väited on ekslikud.

Aga noh, ega ma ei tahagi et sa minu metalldetaile karastaks nii et las ta siis olla.
davidsoniharald
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas davidsoniharald »

Kapten Trumm kirjutas: 03 Apr, 2023 12:16 Üks rahvalikke tarkusi on, et ära kunagi osta mutrivõtmeid, millele on peale kirjutatud "drop forged". Kuigi see tähendab nagu "sepistatud",
Ei tähenda.
Vanasti kui facebooki ei olnud veel, teati ainult oma pere sees, kes loll on.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Viimati muutis Kapten Trumm, 03 Apr, 2023 14:26, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Manufacturers now use many different techniques to forge metal. Four of the most common include:

Drop forging - Hammering hot metal into dies.
Press forging - instead of forcing hot metal into a die with a hammer blow, it is pressed into the die with hydraulic pressure.
Roll forging - The hot metal is pressed between two rollers.
Cold forging - For smaller pieces, the metal can be pressed into the die without heating it significantly ahead of time.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 03 Apr, 2023 14:05 Sürrealistlik loogika. Sealsamas TTÜ pahnas on ju kogu info olemas, miks sa ise ei võiks lugeda ja miks sa välja mõtled ise asju ?
Isegi selles sinu pildil olevas graafikus on paar kriipsu mis näitavad et su väited on ekslikud.
Aga noh, ega ma ei tahagi et sa minu metalldetaile karastaks nii et las ta siis olla.
Ära ärritu, Illike paistab mind trollivat.
Mereväe teemas üritas ta ka selgeks teha, et raketikaatrilt lastav rakett kannab hetkeliselt oma jõumomendi üle laskvale alusele (mis eeldab, et rakett saavutab stardialuselt lahkudes kohe maksimaalkiiruse). Oleks päris jube vaatepilt, kui näiteks Javelin kannaks hetkeliselt oma jõumomendi üle laskeseadmele (ja seda hoidvale inimesele) :P

Igatahes tundub, et on ikka sedamoodi, et sepistamise kasutegur väljendub ikkagi metalli "tagumises", mitte niipalju kuumutamises. Kui kõik need sepistatud kolvid ja kepsud (räägime autoasjandusest) oleksid tehtavad nii, et valad tooriku ja karastad seda korra, siis poleks ju see ressursi- ja ajamahukas "tagumine" üldse vajalik.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Bretschneider ja 3 külalist