Mustoja - Vainupea vahelisel rannalõigul oli II MS ajal rannakaitsepatareid.
Kaevikuid, laskepesasid ja punkreid võib veel tänapäeval eksimatult ära tunda.Võib- olla oli neid ka Mustoja küla õuedel,kuigi väheusutav.Viitab sellele mingil määral Mustoja jõele ehitatud betoonsild 16-3/30 külarahvale ju sellist sinna vaja polnud....Rannatee Mustoja külast Vainupeale pole hoopiski nii läbimatu,ka sõiduautoga läbitav kuid Lahemaa rahvuspargi poolt mõlemalt suunalt tõkkepuudega suletud.
Olen ise aastaid tagasi Remispea rannakividest leidnud ühe Zeissi kirjadega kahurioptika jäänused,andsin need sõbrale Käsmu muuseumi viia ja nii see kaduma jäi.Paar kvartalit rannast oli arvatavasti patarei staap,seal on säilinud veel punkri jäänused,mida peale sõda metsavennad olid kasutanud.Mõned aastad tagasi vedelesid metsa all veel raudvoodid ja raudahi,nüüd on alles veel ainult voodid.
Hea fantaasia korral võib muidugi kõike seda siduda ka Abwehri luurekooliga mis toimis Vihula mõisas.
Mustoja jõesuus olla allatulnud ka mingi vene lennuk,piloot küll eluga pääsenud aga hiljem ikka kellegi poolt hukatud.Piloodi naine aga käis aastaid seal metsades mehe hauda otsimas.Hukkumisega seostab rahvasuu küll kahte külameest - hauas juba ammu mõlemad.
Rutja lennuväljast on siin ennegi juttu olnud - Haapsalu tagavaralennuväljaks seda peeti,täies lahinguvalmisuses hoidsid seda paarkümmend sõdurit ja paar ohvitseri.Tõsist lennutegevust oli lennuvalja eksisteerimise ajal ainult kaks korda.Kurioosseim juhus nädal peale Roosna,Lepajõe jt.minemist kui õppelennuk paari kõrgema ohvitseriga merre kukkus.Aga sellest olen ma siin juba kirjutanud.Selllest mis siis rannas järgnes ei taha isegi meenutada.
Karula raketibaas oli armetu sigala,bardaki ja bljädstvo ristsugutis.Mul on ka mingid audentsed pildid sellest baasist,olid siin nähtavad kuni toimis pilt.ee.
Tänaseks ehk piisab
Vihula ja selle lähiümbrus
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline