MTÜ Slava Ukraini

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
navigator
Liige
Kontakt:

Re: MTÜ Slava Ukraini

Postitus Postitas navigator »

Madis Reivik kirjutas: 18 Apr, 2023 16:22 Ootaks natuke vastuseid ja hoiaks niikaua möla vaos.
Kaua see "natuke" on ? Aasta ?
2 kuud on möödas ja küsimusi tekib kordades rohkem kui vastuseid tuleb. On võetud selline tavaline venitamistaktika, et küll tulevad uued teemad peale ja jäetakse rahule.
lamba-ants kirjutas: 18 Apr, 2023 20:18 Tegin meedias läbi käinud arvude pealt kalkulatsiooni - Slava Ukraini ostsis Ukraina ettevõtte käest tooteid ja teenuseid (seni veel segane, mida täpselt) 1,5 miljoni eest. Ettevõte sai 250 000 kasumit, see on 16,7%. Jah, see on veidi suurem kui meil on tavaks mõistlikuks pidada, aga samas ka mitte 40% või 60% nagu mõnes korruptsioonipesas võib juhtuda. Parandage, kui olen millestki väga valesti aru saanud.
Nii kaua, kui sul ametlikke andmed ei ole, on see kõik kohvipaksu pealt arvutamine.
See 25% oli Ukraina poolse Kyiv Independent-i maksuameti (?) andmed küünetehniku firma IC Constructioni kohta.
IC Construction’s reported revenue last year amounted to Hr 41.7 million or about 1 million euros, while the net profit was Hr 9.3 million or about 250,000 euros, according to YouControl, a Ukrainian database of companies.
Ehk siis 1M saadi 250000 kasumit. Ja see ülejäänud 500000€ jääb juba 2022 aruandest välja. Loogilisena oleks see siis saadud 2023 aastal.
Kuna mingeid andmeid pole , siis arvestades riiki võis see 500000 ka vasakule minna (läks kuludesse uue MB soetamiseks).
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Kaks kuud on millest möödas ? Möödunud nv artiklist ? Mis toimus 2 kuud tagasi, paluks viidet.
navigator
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 18 Apr, 2023 20:55 Kaks kuud on millest möödas ? Möödunud nv artiklist ? Mis toimus 2 kuud tagasi, paluks viidet.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120174834 ... -on-marjad
Esmaspäevane Delfi videointervjuu Johanna-Maria Lehtmega algas lausega: „Viimastel päevadel on tulnud teemaks MTÜ Slava Ukraini rahaasjad.“ See on eksitav. Teema on kuluaarides tiirelnud juba kaks kuud ehk juba enne riigikogu valimisi!

Sealjuures ei olnud info, et MTÜ Slava Ukraini rahaasjades leidub tõsiseid küsitavusi, ainult poliitikute teada. Teemaga tegelesid ka ajakirjanikud mitmetes toimetustes. Nad põrkasid vastu ringkaitset, kus MTÜ inimesed keeldusid kommentaaridest ja Eesti 200 juhid ei tõstnud üldse telefonitoru, mis on poliitikute poolt vahetult enne valimisi enneolematu käitumine.
https://www.err.ee/1608913730/hussar-ku ... e-valimisi
Mina sain sellest teada kaks päeva enne valimisi ja seda rääkis mulle Johanna-Maria Lehtme ise.
https://www.err.ee/1608912431/mtu-slava ... -revisjoni
12.03.2023
Ukraina abistamisega tegeleva MTÜ Slava Ukraini nõukogu otsustas organisatsioonis tekkinud raha väärkasutuse kahtluse tõttu korraldada revisjoni.
38 päeva tagasi kuulutati välja revisjoni korraldamine. 38 päeva on sinu jaoks natuke ? Kui palju on sinu jaoks natukene aega ?
Renegate87
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Renegate87 »

Madis Reivik kirjutas: 18 Apr, 2023 20:55 Kaks kuud on millest möödas ? Möödunud nv artiklist ? Mis toimus 2 kuud tagasi, paluks viidet.
Üks **** jõuab rohkem küsida kui sada ***** vastata.
Kasutajal Madis Reivik on huvitavad postitused. Tema postitus, JML kiitva artikli jagamine koos kiidusõnadega, on siin esimene postitus MTÜ Slava Ukraini osas lehel 1.
Madis Reivik kirjutas: 15 Apr, 2023 18:49 Ekreiidid muidugi kaagutasid ammu ilma kahtlustusteta, nüüd kui on põhjendatud kahtlus eks siis hea edasi kaagutada "aga me ju ütlesime" ;)
Tegemist on pealegi ekre vihkajaga, kes (tõenäoliselt) liberalina nagu JM Lehtme, loodab sildistamise abil tuge oma väidetele ning tegevusele.
Natuke irooniline aga ta enda tegevus on natuke sarnane EKRE juhatuse kemplemine Kaitseväe juhtkonnaga kuid millal enne tõelist radikali on loogiline mõtlemine takistanud.
Loodan, et lihtsalt üks päev leiab oma tee tagasi Redditi Eesti foorumisse, kus sarnane vihakõne tegevus on igapäevane moderaatorite toel.
Kõige parem on seda trolli lihtsalt ignoreerida, vähemalt kuni lahmimine lõpeb ja hakkab asjast rääkima.

PS:
Peeter kirjutas: 18 Apr, 2023 14:32 P.S. Mina olen siia teemasse korduvalt kirjutanud, et selle teema klattimine ei too meile mitte midagi head, läheb hoopis hullemaks.
100% nõus. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Vox populi dixit ehk kuidagi tuleb üle elada see kodumaise diktatoorluse tulek kuni järgmiste valimisteni.
Ei tea mis rolli MTÜ Slava Ukraini hakkab mängima tulevikus sest nagu kord ja kohus, prokuratuur ei leidnud nende tegemises midagi huvitavat (üllatus, üllatus). Huvitav oleks kuulda maksuameti arvamust, sest piisavalt paljusid ettevõtteid on pigistatud varade kantimise kahtlusega aga ei usu, et sealt ka midagi riigiaadli lemmik projekti kohta tarka kostub.
Kõigil on plaan enne kui esimene löök tuleb
Pärtel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Pärtel »

Vox populi dixit ehk kuidagi tuleb üle elada see kodumaise diktatoorluse tulek kuni järgmiste valimisteni.
Ei tea mis rolli MTÜ Slava Ukraini hakkab mängima tulevikus sest nagu kord ja kohus, prokuratuur ei leidnud nende tegemises midagi huvitavat (üllatus, üllatus). Huvitav oleks kuulda maksuameti arvamust, sest piisavalt paljusid ettevõtteid on pigistatud varade kantimise kahtlusega aga ei usu, et sealt ka midagi riigiaadli lemmik projekti kohta tarka kostub.

OT. Lugupeetud akf, meil siin on ikka õigusriik ja kõik käib ikkagi seadusi järgides. Ei saa olla midagi sellist, et me siin foorumis mõistame inimese ja tegijad süüdi ning jääme ootama, et prokuratuur ja kohus iseenesest mõista meie mõtteid aktsepteeriks. Ehk siis seaduse mõte seisneb selles, et uurimine saab aset leida selle riigi territooriumil, kus rikkumine aset leidis (territoriaalsuse põhimõte). Seepärast - pole mõtet prokuratuuri sellesse vaidlusse, hetkel, kaasata, kuna nemad on tegutsenud vastavalt seadusandlusele ning korrektselt. OT lõpp.
navigator
Liige
Kontakt:

Pärtel kirjutas: 19 Apr, 2023 6:11

OT. Lugupeetud akf, meil siin on ikka õigusriik ja kõik käib ikkagi seadusi järgides. Ei saa olla midagi sellist, et me siin foorumis mõistame inimese ja tegijad süüdi ning jääme ootama, et prokuratuur ja kohus iseenesest mõista meie mõtteid aktsepteeriks. Ehk siis seaduse mõte seisneb selles, et uurimine saab aset leida selle riigi territooriumil, kus rikkumine aset leidis (territoriaalsuse põhimõte). Seepärast - pole mõtet prokuratuuri sellesse vaidlusse, hetkel, kaasata, kuna nemad on tegutsenud vastavalt seadusandlusele ning korrektselt. OT lõpp.
Väga huvitav loogika sinu ja prokuratuuri poolt. Et siis kui sadama tegelased oleks oma "sidrunid" kohe kantinud kuskile kaimansaarte offshoresse poleks prokuratuuril siin midagi uurida olnud ? Siin toimus ju ainult raha kogumine, nagu ka slava puhul.
Seda enam, et sinna küünetehniku firmasse ei kantinud raha ju ukrainlased, vaid Slava Ukraini ise kandis mingitel kummalistel põhjustel ise ja täiesti vabatahtlikult. Lisaks on JML selle firma tegelike niiditõmbajatega isiklikult tuttav väidetavalt väga lähedaselt. Aga muidugi uurida pole siin midagi.
kramulkin
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas kramulkin »

Asoo, et kui potentsiaalne petis jõuab raha üle piiri kanda, siis jääb meie "organitel" üksnes käsa laiutada ja petisega koos puutinit kiruda kiruda? Hea teada. Ja kui veel peaks õnnestuma Tohver ja Priske revisjoonitama, siis jõuad pensioneeruda ja ilmselt äragi surra, enne kui suure tööga pihta jõutakse hakata?
Turist 47
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Turist 47 »

Ehk, ootaks revisjoni ära, enne otsuste tegemist. Ei muud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Martin Laine:
Kuna Slava Ukraini auditini jõudmine võtab nii kaua aega, et selle ajaga jõuab printida hulga kuluaruandeid ja tšekke, võtan ajaloo huvides kokku kõige olulisema, mis paistab praeguse seisuga selle organisatsiooni rahakasutuses mäda olevat ja mida ei tohiks unustada selle teema üle debateerides.

1. IC Constructioni omanik(ud) on variisik(ud).

2. Slava Ukraini põhipartner hämab.

3. Firmal pole avalikku profiili ega tegevust. Olen näinud vastuväiteid, justkui MTÜ võibki tellida teenuseid erafirmadelt. Kuid IC Construction ei ole mingisugune tavaline erafirma, vaid kattevari. Selle tegevusalaks on märgitud üle 70 tegevuse taksoteenusest kuni geoloogiani välja.

4. Huvide konflikt. Kuna Ukraina partneri All For Victory fondi tegevus, töötajad ja isegi kontori asukoht kattuvad IC Constructioni omadega, on segane, kust algab heategevusliku fondi ja kust IC Constructioni tegevus.

5. Veerand miljonit eurot [IC Constructioni] kasumit.

6. Aruandlust ei ole. Tavaline heategevusorganisatsioon ütleb siinkohal, kui suure protsendi moodustasid annetustest n-ö bürookulud, kuid praegusel juhul me seda ei tea. [...] Kahtluste kerkimise algusest peale on suurem osa „vastulauseid“ olnud sellised, et sõjakonflikti ajal tuleb teha „kiireid otsuseid“, aruandlusele ei pruugi aega jaguda. Esiteks, kui te kannate aasta jooksul 1,5 miljonit eurot erafirma kontole, siis ma väga-väga loodan, et tegu pole vaid „kiire otsusega“.

7. Putkad pandi kinni ja rahavoog suunati ümber. Kui tahta lugeda All For Victory fondi hea tava või annetuste süsteemi kohta, siis enam seda teha ei saa. Veebileht allforvictory.org on internetist eemaldatud ja domeen on praegu omanikuta (nad väidavad, et see on tehniline probleem, aga domeeni on võimalik igaühel oksjonilt osta). Seejuures kadus veebileht vahetult pärast Eestis tekkinud kahtlusi. Tõsi, sotsiaalmeedias tegevus veel jätkub.

Teiseks on näha, et veebruaris on samad inimesed pannud püsti juba uue heategevusorganisatsiooni Family House, millega jätkab koostööd ka Slava Ukraini. Seega on Eesti MTÜ justkui lubanud, et ei kanna enam partneritele raha, kuid jätkab samade partneritega koostööd uue organisatsiooni kaudu.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120174724 ... n-kahtlane

Detailsemalt saab igaüks tasulisest loost lugeda.
London Bridge
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas London Bridge »

Moderaatori loal lisan artiklist veel ühe lõigu prokuratuuri otsuse kohta.
Eesti prokuratuur on selgitanud, et kriminaalasja ei saa algatada, sest võimalikud teod toimusid Ukrainas. See ei kõla loogilisena. Esiteks on võimalikud ohvrid ehk annetajad Eesti inimesed. Teiseks sõlmis lepingu IC Constructioniga Eestis registreeritud MTÜ Slava Ukraini ja raha kandis IC Constructionile samuti Eestis registreeritud MTÜ Slava Ukraini Eesti pangakontolt. Järelikult kinnitati maksed Eestis.
My fair lady.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Kriminaalasja selle kohta, mida IC Construction rahaga tegi, ei saa Eestis algatada. Algatada saaks kriminaalasja näiteks kelmuse tunnustel ja uurida, kas MTÜ Slava Ukraini ning selle juhtkond tegutses teadlikult annetajaid pettes. Nähtavasti ei pea prokuratuur seda versiooni praegu piisavalt põhjendatuks.
London Bridge
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas London Bridge »

"Kui meieni peaks jõudma info raha võimaliku väärkasutuse kohta või MTÜ võimaliku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise kohta, kaalume menetluse alustamist," ütles prokuratuuri esindaja.
Kas kogu see asi pole mitte see sama, millest EPL ajakirjanik rääkinud on? Kahtlus on ju, et Lehtme võis olla teadlik raha kõrvale suunamisest ja mitte, et ainult Ukrainas oleks partnerid Eesti organisatsiooni tüssanud. Kui mitte teadlik, siis võimaldas tema hooletus kuuekohalise summa varastamist. Kahtlased on nii Lehtme õigustused kui ka tema käitumine ning erinevad isiklikud seosed ning samade tegelastega koostöö jätkamine.
My fair lady.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

London Bridge kirjutas: 19 Apr, 2023 9:24Kui mitte teadlik, siis võimaldas tema hooletus kuuekohalise summa varastamist.
See ei ole kriminaliseeritud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tasuks lugeda ühte Äripäeva üllitatud raamatut, pealkirjaga "Et valvekoer ei hammustaks".
JML talitab praegu risti vastu soovitustele, mida sellisel puhul antakse. Et ole avatud, seleta, kommunikeeri, vajadusel raputa ka tuhka pähe endale.
Üritatakse lihtsalt venitada ja tuima panna, et "küll varsti unustatakse" ja "küll revisjon selgitab".
Kõige rohkem on muidugi kahju sellest, et sellise asjaga kahjustatakse ju ka teiste abistajate mainet. Ja mida kaueb asjad venivad ja mida kauem JML jonninägu teeb, seda suuremaks mainekahju muutub. Ja lõppeks abi tuleb vähem.

Eriti imekspandav on selline strateegia seepärast, et Slava Ukraini nõukogus on ju tuntud meedia- ja stratcomi mees Ilmar Raag, kellele peaks taolise kursi hukatuslikkus selge olema.

Mina nt arvan, et see revisjon imesid ei tee ja paljud asjad jäävadki otsad vette - sest tehingud toimusid Ukrainas, kust infot on keeruline saada ja küllap asjade üleandmise kohta ikka mingi akt vms taibati vormistada.

Soovitaksin JML-lil hakata rääkima ja mida rutem, seda parem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Mõni aeg tagasi saatsin Krikule ühe PS-i milles selgitasin omi seisukohti. Et miks ma ise enam postitada ei taha. Nüüd mõtlesin ümber ja otsustasin ikkagi selle kirja enamusosas siia avalikuks teha. Ma eeldan, et Kriku ei pahanda, ikkagi minu enda kirjutatud kiri, mitte tema oma.

Kiri ise tiba korrigeeritud ja tänase hetkeolukorra infoga täiendatud kujul:

Ma olen alati avalikult välja öelnud, et mulle ei meeldi topeltmoraal ja topeltstandardid. Et ma ei ole nõus seisukohtadega, et "kui on oma ja õige ja muiduhea inimene", siis tema võib. Võib seadusi eirata, valikuliselt täita, vassida jne. Mulle lihtsalt ei meeldi selline lihtsameelne "nüüd on kõik hästi" suhtumine koos sellega kaasas käiva silmaklapistumisega. Ja sealt siis edasi tuleva poliitilise sildistamisega, kui keegi juhtub "õigete" kokkukeeratud bläkkidele osutama. Ja ma lihtsalt ei pea seda õigeks, et mind selle pärast poliitiliselt kohe ekreiidiks hakatakse sõimama. Ja selle pärast tegin iseendale siit foorumist bänni. Tegin seda juba enne valimisi ja ka enne seda Prigožini-skandaali. Otsustasin, et rohkem ei postita ja ka ei tee log-in-i... Lubasin endale, et mõtlen enne log-in-ile vajutades ikka sügavalt järgi, kas mulle on seda vaja, või saan ilma hakkama. Lihtsalt kas ma ise tahan seda oma nime alt siin kirjutada, vat seda ma ei oska öelda, pigem ei. Ma lihtsalt ei taha nende silmaklapistatud lihtsameelsete sõimu alla rohkem sattuda.
Suures osas olen endale antud lubadust ka pidanud. Vahepeal oli ikka kiusatusi, kui üht Trummi ÕT-alast võhiklust lugesin, või mõnd muud verekeelest väga-nihu-vale-tõlget lugesin, vmt.
....
Ja ma ütlen, et mul on hea meel, et Ekre võimule ei saanud, sest suures plaanis pole ega tõenäoliselt ka tuleks ei ekre ega kesikute võimule saamine Eestile/Eesti mainele kasuks.
....
Okei lähme edasi. Praegu on seda (silmaklapi) suhtumist väga hästi näha ka selles MTÜ teemas.
(Muideks, ma postitades enam kui kord mainisin oma suhtumist, et minu arvates oleks meile kõigile parem see teema praegu rahunema lasta, et nad seal oma äri ja muud dokumendid korda saaks aetud, sest juba siis asi suitses ja haises). Ainult lihtsameelne loll või antud case-ist isiklikku kasu saav poliitsõdalane pidi olema, et neid leebelt öeldes "küsitavusi" mitte tunnistada. Selle asemel sain sõimata ja kisti muudkui uuesti seda teemat üles (et kõik on ju korras!). Eks sellest ole ka sellistel jahmatus nüüd suurem, kuna enne lihtsalt ei tahetud, või ei suudetud seda endale tunnistada.
Ma olen oma ettevõtlustegevuste juures küllalt pidanud olema nii-öelda kliendi krediidikõlblikuse komitee otsustav hindaja, lihtsalt kas ma/me annan/me oma/meie isikliku vara/rahalised vahendid sellele inimesele kasutada või keeldun krediiti jagamast. Ja sealt saadud kogemuste najal kõigi otseste või kaudsete infokildude alusel mina talle krediiti poleks andnud. Kohene väljaost- palun väga, aga krediiti ei annaks. Sellest võiks eraldi postituse teha millised killud mida mulle rääkisid. (NB! Jutt ei käi annetamisest, kus ma olen otsustanud oma vara lihtsalt ära laiali jagada, vaid olukorrast, kus ma hindan, kas sellele isikule antud vahendid ka mulle tulu toovad, või millal midagi tagasi saan, või kas ja kuidas ja kui palju üldse).
Aga kokkuvõtvalt: mulle meeldib soovitada õppekoolituse protsessis teha rollimängudega erinevaid workshoppe. See lihtsalt avardab tunnetamist ja tajumist, miks või millistel asjaoludel mingi inimene mingisuguses situatsioonis käitub just nimelt nii, ja millistel asjaoludel just vastupidi.
Ja selle MTÜ-intsidendi puhul ei ilmne üldsegi mitte käitumismustrit mismoodi käitub inimene, otsustav ärijuht, kellele on teatavaks saanud info, et tema väga heast sõbrast (välis)partner on teda suuremahuliselt rahadega alatult petnud ja huianud. (Needsamad Delfi ajakirjanikud mängivad partnerlusest rääkides (küll konkreetselt kinnitamata) ERR-i raadiosaates isegi sõnaga armupartner).
Küll aga alates avaliku skandaali lahtikerimisest alates pea igal tegevusel, esinemisel ja sammul sellel teemal ilmneb käitumismuster "ah-sa-raisk, läbi on hammustatud! Keegi on kitse pannud? Palju ja mida nad teavad?"
Selle intsidendi juures kõik see mida mina näinudvõi kuulnud olen (nii otsene kui kaudne, st nii must-valge, kui ka puhas klatš ja kuulujutt) on kahjuks tõeks osutunud. On üks seik veel, mida pole avalikult leierdatud, aga mis mul nn seivitud on: .....(Krikule kirjutasin, selle infokillu, aga siia avalikult seda praegu veel ei pane). Ma tõesti ei oska ei istuda, ei astuda, kas see viimane pärl kah nii läheb (st jutt faktiks osutub), nagu eelnenud rahakantimise kahtlus nüüd näitab. Muideks, viimased papid (eelmise aasta miljonile lisaks sel aastal siis veel 500 000) läksid artikli põhjal veel märtsis sinna IC-sse, kuigi juba "ei-te-millal" JML lubas AK kaamerate ees kogu Eesti rahvale Ukrainasse mitte enam raha saata ja samal ajal juba kuu aega olevat nõuandev koda oodanud JML-ilt raha kasutuse kohta aruannet/dokumente jne. Ja alles 10.-12. märtsi kandis läks asi ootamise asi lõhki. Sinnamaani papp läks, sinna IC-sse (artikli väide).
Ohjahh, ja Madis Reiviku ja mõne muu taolise silmaklapilise jaoks on aga ikka kõik teised süüdi.... ainult mitte JML. Ohjahh.

Tänane täiendus olukorrale, jällegi Delfi ja ERR-i artiklite põhjal.
1) Sinnamaani papp läks, sinna IC-sse (artikli väide). Ajakirjanikud väidavad, et IC on kadunud või kadumas, tema asemel on/olevat uus järgmine tankistiga puhver ja sinna olevat (ajakirjanike väitel!) kah juba (Eestist otse) raha läinud. :shock: Ometigi oli juba ei-tea-millal jutt (JML AK kaamera ees), et Ukrainasse rahakanded on peatatud kuni auditi tulemuste selgumiseni ja hiljuti oli ka infokild, et nüüd rahakanded ainult kahe juhatuseliikme allkirjaga (st siis JML-Priske) ja mingi kuni 10 000 euri ainult? Ja nüüd ei suudeta juba 40 päeva selgeks teha kellele millistes summades ja kelle allkirjaga või kelle käsul rahad Eestist Ukrainasse on liikunud? Selleks pole auditit küll tellida vaja.
Täiendus nr 2)
...käitumismustrit mismoodi käitub inimene, otsustav ärijuht, kellele on teatavaks saanud info, et tema väga heast sõbrast (välis)partner on teda suuremahuliselt rahadega alatult petnud ja huianud. Täna lisan siia juurde laienduseks naine, emotsionaalne naine. Ja nüüd küsin: Kas keegi suudab näidata kasvõi ühte videot või SM-postitust vmt, kus JML käituks niimoodi? Oma väga hea isikliku (vb isegi mees-)tuttava poolt niimoodi isiklikult tankipanduna alatult ja suuremastaapsete summadega reedetud inimesena (naisena)?

Ja kui keegi selle MTÜ asjas kedagi milleski süüdistada või lihtsalt sõimata tahab, siis mõelgu kõigepealt sügavalt järgi keda ja mille eest.
Viimati muutis Peeter, 19 Apr, 2023 11:35, muudetud 8 korda kokku.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: jliivak ja 2 külalist