Madis Reivik kirjutas: ↑26 Apr, 2023 11:55
Ma kirjutasin ju selgelt et esitan mõttelise konstruktsiooni, mis osa sul arusaamatuks jäi ?
Sinu kont on kaheldava väärtusega ning selle järamine vaevalt käesolevat teemat edendav. No päriselt: "Mängime, et kõik on head inimesed ja vaatame, kuhu jõuame!" Mis kasu sellest on? Kui väga vaja, siis võid oleksoloogiasse oma teema teha. Harjuta mõtlemist nii palju kui kulub. Ei keela keegi (vb Kriku&co).
Moraalidilemma sõnastas akf. Runkel palju paremini.
Kõik õige, aga...
Tulu pole tõesti kurjast, asja omahinnaga midagi väga tõenäoliselt annetajate rahaga ei osta ei siinmail ega sealmail. Aga siin tulebki mängu kontekst. Eestis ostetud asja puhul on olemas kindlus ning läbipaistvus ning aruandlus ning vastavad järelvalve instantsid lähedal. Kui toimub midagi kahtlast, näiteks keegi labaselt petab või lisab valuläve ületava juurdehindluse, siis on olemas see, kes kontrolliks, ning ka keda ja mida kontrollida. Nagu Ukrainasse abi vedajad ütlesid, et pole üldse haruldased või võimatud olukorrad, kus vahendaja omastab osa abisaadetisest ning müüb selle kallimalt riigile või mõnele teisele üksusele edasi. Võtame näiteks selle konvoide üle piiri aitamise teenuse. Kümnene konvoi, mis aidatakse kaks-neli-kümme päeva kiiremini üle piiri ja üheksa masinat sellevõrra varem üksuseni. Kõige kallim aga jäi tasuks vahendajatele. Ütleme, et 15% rahaliselt mõõdetuna. See müüakse omakorda kallimalt mõni aeg hiljem üksustele edasi - ütleme, et kaks ja pool korda kallimalt sest nüüd vormistati see "Norra abiks" ning Norra on teadagi kallis riik ning kasumit tahab vahendaja ju ka. Seega lähevad need samad kümme autot annetajatele ja ukrainlastele maksma juba 100% asemel (85+37,5) ~125%. Ehk siis saime küll 9 masinat kiiresti skeemitades rindele, kuid kokkuvõttes läheb see abi (10 masinat) Ukrainale kallimaks (12-13 masina hinna) maksma. Meie kohalik Eesti "kallim" variant võib tulla Ukraina segaseid olusid arvestades kokkuvõttes odavam, nii meile kui neile. Siia lisada veel potentsiaalne mainekahju, mis realiseerimisel võib lüüa sektorit üldiselt, mitte ainult pettureid ja nende reha otsa komistanud abistajad, ning pikaajaliselt. Seda olukorras, kus välisabi on ukraina sõduritele ülioluline.
Selles mõttes ma olen nõus:
Ma eelistaks korrektset ja kallimat millega saame vähem pakkuda, sest korruptsiooni ei tohi toita, sellel on pikaajalised tõsised mõjud.
ja arvan ka, et see on osa põhjustest, miks abistajad ajavad asja pigem mitte skeemitades.
My fair lady.