Millele ma viitan - et üks valglinnastumise (sh peamine kesapõllule kolimise) põhjus on siiski rahaline. Lihtsalt krunt Nõmmel maksab kordi rohkem kui krunt 5 km linnast. Kui mina otsisin, siis normaalne krunt oli 100 tuhat ja 4 km eemal põllu peal sai toona sellised 3-4 tükki selle raha eest. Langus on küll keskkonna kvaliteedi arvelt, aga siiski. Kõrghaljastusega väärtuslikud krundid linnast väljas aga maksavad samapalju kui Nõmmel. Ja "kalurikülad" stiilis Kaberneeme või Laulasmaa asuvad siiski enamike linnainimeste valulävest kaugemal pluss raskused infra teemal kui lapsed olema juhtuvad. Kohalikes lasteaedades käib hirmus lööma kohtade pärast jne.Põlluküladega võib see nii olla. Võib ka mitte. Ise elan hoopis metsas ise ehitatud majas. Minu väide oli, et inimeste kolimine "linnalähedasse kalurikülla" võib olla tingitud muudest põhjustest, mitte ainult hinnast. Minu isiklikes valikutes ei olnud Tallinn mitte hetkegi. Kunagi, kui ma Viimsis oma teise korteri ostsin, siis oli selline hetk, kus Viimsi ja Tallinna korterite hinnavahe oli ebaoluline.
Mina läksin ka peale Nõmme oludega tutvumist (kus krunt mingi lobudikuga maksis samapalju kui ehitusraha säästetud oli) kohe kaugemale, jättes selle "kesapõllu etapi" üldse vahele. Lihtsalt ei sümpatiseeri ja kõik. Nõmmel, kus kogu lastega seonduv infra oleks kiviga visata, kahjuks oli antud tegevusplaaniga mittesobiv kui liiga kallis, kuigi oleks sellega leppinud (liivases pinnas oleks keldrit ka hea ehitada

See raha fenomen seletabki, mis peale viimast masu, kui "põlluküla" omandas sõimusõna tähenduse, ikkagi taoliste asjade müügiedu jätkub. Võimalus saada suurema uue linnakorteri hinnaga päris oma maja oma muruplatsi (ja kõige muuga). See veabki inimesi linnast välja. Linnas aga müüdavate korterite (uute) hulgas annavad tooni pisemad, 1-2 toalised, mida ostavad ikkagi lasteta leibkonnad. 3 lapsega elada 50 ruuduses 2-toalises on ju nagu kodusõda.
Ja mõistagi on inimesi, kes lähevad väärtusliku(ma) keskkonna pärast veel 20 km kaugemale. Tallinna puhul aga tundub valuläveks olema umbes Tallinna ringtee joon kuni Keilani. Sealt edasi hakkab asutus kiirelt vähenema. Seal pole ka eriti pakkumist, kuna krundi hind on liiga madal, et õigustada selle infra ehitust, mida KOV nõuab (vesi, kanal, kõvakattega tee ja tänavavalgutus).