Ähvardavad sõnumid ja SMS-pettused

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Re: Ähvardavad sõnumid

Postitus Postitas Some »

SIM swap ja CallerID võltsimised on erinevad pettused. CallerID võltsimisega tehakse tavaliselt petukõnesid. SIM swapiga saab ligi kaheastmelisele audentimisele ja sellega saab teha kõnesid igasugustele Aafrika tasulistele telefoninumbritele. Eestis jah raskendatud, kui SIM kadunud siis uue saad vist ainult esindusest? Või kui keegi saadabki siis taotlema pead iseteeninduses ja miski lepingu allkirjastama ID-kaardiga.
MeelisV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MeelisV »

Siin üks lugu kuidas saadi e sim telefoni teel aktiveeritud
S.t.ausalt mitte petmiseks.
telefoni sees olev füüsiline sim-kaart otsustas, et tema väljub pildist. Pikalt saanud teenida jne. Täiesti ennekuulmatu asi, mida kunagi varem pole juhtunud. Ka Telia klienditeenindaja kuulis sellest esimest korda ning tahtis süüdistada telefoni.
Õnneks laabus asi eSim aktiveerimisega, vastasel juhul oleks pidanud nii mõnigi lähikondlane mõtisklema, miks neile helistab Poola number.
Lugu pärineb siis siit https://forum.automoto.ee/showthread.ph ... #pid554200
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Siin jäi küll ütlemata, kas eSIMi aktiveeris teenindaja telefonikõne peale või siis tegi seda hädaline üle interneti. Naisele sai ka eSIM kenasti iseteeninduses aktiveeritud.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Teen ühe ääremärkuse veel: Antud postitus millele tuginedes väidad oma arusaamist algab sõnadega: Pole küll spetsialist, aga olen aru saanud :dont_know: Vat niimoodi tekkivadki vääritimõistmised,
Hea akf võiks tuure maha tõmmata , mina vähemalt tunnistan, kui ei ole mingil alal spetsialist. Seda voorust Sinul,Peeter, aga ei paista olema, nagu uus Kapten Trumm juba - professor igal alal ja lõksutab muudkui ülbitsedes lõugu süvenemata teemasse. Loe esmalt minu postitatud viited kasvõi diagonaalis läbi ja saad teada, et sim-swap ja lihtsalt võõra nime kuvamine on erinevad pettused.

Autoakuga seoses tegin paranduse ja tunnistasin viga, aga see ei tähenda, et tavalised autoakud ei plahvataks, plahvatavad küll Sulle teadmiseks.

Istu, kaks.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Jäta nüüd, ole aga! :D Mina tean ammu, et aku võib teatavate olude korral plahvatada. Ainult, et mina tean ammu ka seda, et selle osakaal elektririketest on olematul madal ja pole eriliselt märkimisväärse osakaaluga põhjus eletriõnnetustest tekkinud põlengutel. Sina omakorda üritasid korduvalt väita, et see on peamine põhjus. Paranduse tegid sa läbi mitmekordsete postituste tahtes ikka veel venitada ja keerutada. Ja ütlen veelkord, probleem pole mitte selles, et sa tegid oma sõnul tõlkeapsu (minu arvates tõsise sisumuutmise) vaid, et sa üritasid seda järjekindlalt veel mitu korda uuesti üles vedada ja tõeseks väita. Siiamaani pole sa nüüd enam vaidlustanud akude plahvatamise protsentuaalsust. Lihtsalt need kes on veel vähem spetsialistid ja loevad veel vähem võivadki sellist ekslikku juttu uskuma jääda... Ja pole mõtet Trummi loorbereid mulle pähe sokutada.

Siinsete postituste teema oli ju see, et härra väitis korduvalt sinu jutule tuginedes, et selliseks pettuseks on vaja SIM välja huijata, aga mina korduvalt selgitasin, et seda pole üldse vaja, saab ka ilma. Inimene kirjutas uuesti, et tema küll sai aru, et kaart on vaja uus kätte saada.
Ah las ta olla
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Siinsete postituste teema oli ju see, et härra väitis korduvalt sinu jutule tuginedes, et selliseks pettuseks on vaja SIM välja huijata,
Ongi, kas kuidagi digitaalselt eSim või siis mobiilsideoperaatori juures digitaalselt või ka füüsiliselt, sim välja huiata. See ongi sim-swap pettus.
Olen kuigi palju Tartu ülikoolis IT’d õppinud ja päris loll ikka pole, spetsialist ka mitte.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vaoinas »

Peeter kirjutas: 11 Aug, 2023 0:02 Siinsete postituste teema oli ju see, et härra väitis korduvalt sinu jutule tuginedes, et selliseks pettuseks on vaja SIM välja huijata, aga mina korduvalt selgitasin, et seda pole üldse vaja, saab ka ilma. Inimene kirjutas uuesti, et tema küll sai aru, et kaart on vaja uus kätte saada.
Ah las ta olla
"Härra" ei väitnud korduvalt siin midagi. Ma avaldasin algpostitusele vastates vaid arvamust, et Eesti oludes sellisel viisil kirjeldatud SIM-kaardi pettus ilmselt ei toimiks. See, et akf Peeter mulle seepeale mingeid täiendavaid mõtteid ja arusaamu omistama hakkas, on sügavalt tema enda funktsionaalse lugemisoskuse puudumine.
Kasutaja avatar
Siki
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Siki »

Teema sai alguse väidetavatest venemeelsete saadetud ähvardavatest sõnumitest Ukrainat toetavatele Eesti patriootidele, aga kokkuvõttes sai ühe sellise sõnumi akf! Borja, kes vist enam siin foorumis ei käigi, ja kõik. Ülejäänud 4 lehekülge on lihtsalt :lol: ja kujuneb vist hoopis ähvardavateks sõnumiteks kaasfoorumlaste vahel. Keep going :mrgreen:
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Siki kirjutas: 11 Aug, 2023 11:50 Teema sai alguse väidetavatest venemeelsete saadetud ähvardavatest sõnumitest Ukrainat toetavatele Eesti patriootidele, aga kokkuvõttes sai ühe sellise sõnumi akf! Borja, kes vist enam siin foorumis ei käigi, ja kõik. Ülejäänud 4 lehekülge on lihtsalt :lol: ja kujuneb vist hoopis ähvardavateks sõnumiteks kaasfoorumlaste vahel. Keep going :mrgreen:
Minu postitus lõppes nii:
Vanad kalad kindlasti teavad, aga mõnele ehk silmaringi laiendamise mõttes on huvitav teada. Olge IT-vaatlikud !
Haakus osaliselt eelneva teemaga ja eeldasin, et ehk mõni taolisest pettusest ei tea, aga võiks. Tõenäoliselt tõesti meie operaatorid SIM-kaarte niisama ei väljasta, aga mine sa mõnda peent skeemi tea.

Postiga saadetakse SIM-e küll, eSIMiga on veel lihtsam.! Näiteks tellivad sulle uue kaardi, seejärel saadavad sulle “Teliast” e-kirja või SMSi , et palun mine iseteenindusse (täitsa Telia enda originaali!) ja aktiveeri mingil põhjusel “uuesti” oma SIM, saad piiramatu interneti vms.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Pole küll ähvardamisega seotud, nii et kui lgp moded leiavad parema teema siis võib sinna ümber tõsta.
Naine sai pool tundi tagasi kõne Elektrilevist - tahavad tulla elektriarvestit vahetama, nuh 15min arvestile üleminek või nii. Mul küll korraks kõrvad liikusid, et eraisikutel vist veel ei vahetata? Aga põhjendati ilusti ära, et tänu sellele, et meil arvesti tänaval siis saab meil seda kiiresti teha.
Kõik kena, sai aeg homseks kokku lepitud. Aga siis küsis helistaja SmartID PIN koode?
Selle peale katkestas naine kõne kohe ära. Mina oleksin hea meelega edasi suhelnud, jubedalt huvitab, et mida nende PIN koodidega peale hakataks?
Kui tegu skämmeriga, siis kuidas ta teadis kes on meie Elektrilevi kontakt, st teadis nime, aadressi ja isegi seda, et arvesti asub õues?
Ja kas nime, isikukoodi ja PIN-ide teadmisest piisab SmartID kaaperdamiseks, minu teada (võin eksida) saab SmartID koode sisestada ainult ühelt telefoninumbrilt? Tavaliselt ju sedasorti pettuste puhul lastakse PIN-id ohvril endal telefonis sisse toksida.
Nii kahju, et kõne naisele tuli, ise oleksin hea meelega edasi urgitsenud, et asjale pihta saada.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Ähvardavad sõnumid ja SMS-pettused

Postitus Postitas Kriku »

Esialgu lükkasin jututuppa selle lõnga. Kui keegi tahab, et kinni pandaks, siis palun ainult soovi avaldada.
Kasutaja avatar
dorpat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas dorpat »

Some kirjutas: 14 Okt, 2025 9:56 Pole küll ähvardamisega seotud, nii et kui lgp moded leiavad parema teema siis võib sinna ümber tõsta.
Naine sai pool tundi tagasi kõne Elektrilevist - tahavad tulla elektriarvestit vahetama, nuh 15min arvestile üleminek või nii. Mul küll korraks kõrvad liikusid, et eraisikutel vist veel ei vahetata? Aga põhjendati ilusti ära, et tänu sellele, et meil arvesti tänaval siis saab meil seda kiiresti teha.
Kõik kena, sai aeg homseks kokku lepitud. Aga siis küsis helistaja SmartID PIN koode?
Selle peale katkestas naine kõne kohe ära. Mina oleksin hea meelega edasi suhelnud, jubedalt huvitab, et mida nende PIN koodidega peale hakataks?
Kui tegu skämmeriga, siis kuidas ta teadis kes on meie Elektrilevi kontakt, st teadis nime, aadressi ja isegi seda, et arvesti asub õues?
Ja kas nime, isikukoodi ja PIN-ide teadmisest piisab SmartID kaaperdamiseks, minu teada (võin eksida) saab SmartID koode sisestada ainult ühelt telefoninumbrilt? Tavaliselt ju sedasorti pettuste puhul lastakse PIN-id ohvril endal telefonis sisse toksida.
Nii kahju, et kõne naisele tuli, ise oleksin hea meelega edasi urgitsenud, et asjale pihta saada.
Tegu oli kindlasti skämmiga, sest PINi sisestad ALATI ainult sina ise OMA seadmes, mitte ei ütle telefonis kellelegi.

Aga põnev. Naine on äriregistris üles antud kuskil firmas ja selle firma aadress on sama kus te elate? Google Street Views paistab kõik maja juures välja? Võiks nagu kõlada semi-sihitud skämmina, võetakse sealt kust võtta annab. Uhke auto maja ees? Järelikult raha on. Paneb kaks ja kaks kokku ja valmis.

Kui aga töötad ise või töötab naine kuskil struktuurides, siis tuleks vastava sisemise osakonna poole pöörduda, sest liiga peenelt sihitud. Ei ole teadlik, et skämmerid nii palju viitsiks tõmmelda iga kontaktiga.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Jah, firma regitud kodusesse eramusse, nime järgi leiab nii isikukoodi kui aadressi. Ja Street Views see elektrarvestikarp ka näha posti küljes. Ainult, et ma võhikuna ise küll aru ei saaks, et seal arvesti sees on, lihtsalt hall kinnine metallkarp.
Isikuandmete leidmine tõepoolest mingit vaeva ei valmista. Lihtsalt kuidagi väga korralikult sooritatud sihitatud lähenemine. Varasemad on pigem juhuslikud õngitsemised olnud. Kõnelejaks eestlanna Eesti mobiilinumbriga, numbri guugeldamine ei andnud midagi. Muidugi number ei tähenda midagi.

Mind tegelikult hakkaski huvitama, kas nad oleksid olemasoleva infoga + PIN koodid) iseseisvalt miski käki teha. Panka logimiseks ju vaja veel panga kasutajatunnust teada. Või äkitse oleks valimisrakenduses ära kasutatud?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Pangakonto numbri kui sellisega ei saa ka midagi ära teha, aga ikka küsitakse.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Some »

Sellepärast huvitabki. Nagu enamik skeeme olen suutnud läbi hammustada ja päris kindlasti nad ise teavad kuidas edasi minna. Võib-olla oleks kiirlaenu võetud vms... Aga ikkagi peaks minu arust ohver oma seadmega kõik autoriseerima või on tõesti midagi uut välja mõeldud?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Marvin ja 2 külalist