Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Smith »

Mingid kitsa ringi onud ja tädid keerutavad seda oma inimestele.
Katrin Kiisk, nõukogu esimees – MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit
Allan Puur – Tallinna Ülikool
Monika Haukanõmm – MTÜ Eesti Naisliit
Parvel Pruunsild – MTÜ Lasterikkad Isad
Raul Eamets – Tartu Ülikool
Tarmo Soomere – Eesti Teaduste Akadeemia
Kui ma peaks panuse tegema, siis ma pakuks, et Parvel Pruunsild on sinna raha pigem pannud, kui sealt midagi saanud. Mis keelab teiste erakondade rikastel demograafia ja perepoliitikaga tegeleda? Nende prioriteedid on LGBT ja pagulasühing. Ei ütle seda halvustavalt, aga maailmavaated ongi erinevad.

Ühesõnaga on järgmine etteheide tekkinud - see on alatu äri :wall:
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

Runkel kirjutas: 15 Aug, 2023 18:09 Mingid kitsa ringi onud ja tädid keerutavad seda oma inimestele.
Selles" minema keerutatud" rahas ilmselt ongi momendil asi ja need kitsa ringi tegelased lähtuvad momendil sellest, et rünnak on kõige parem kaitse. Ikkagi jääb arusaamatuks millest selline uuringuga kiirustamine.
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Konkreetselt see ennist kõneks olnud artikkel (https://epl.delfi.ee/artikkel/120224017 ... pa-imbusid) on üks paras hobuse unenägu.

Ühte patta on kokku valatud
- asjad, mis ei näe tõepoolest head välja (nt. väidetav maksumaksja raha suunamine erakonnaga seotud MTÜdele ja SAdele),
- asjad, mida esitatakse taunitavatena, aga pole seda automaatselt (nt. erakapitali lobi mingi poliitika toetuseks),
- hinnangud, mis on pahatahtlikud (nt. mingi maailmavaatelise poliitika ajamise tõlgendamine selle valdkonna ärastamisena),
- väited, mille pädevust autor ei üritagi tõestada (nt. 4/5-le parlamendi erakondadest tehtud annetuse tõlgendamine seaduse ostmisena),
- jne,
- jne.

Ainult et lõpuks jääb ikkagi vastamata küsimus, miks peaks suurärimehed või ka erakond Isamaa soovima endale ärastada perepoliitika? MTÜdesse suunatud maksumaksja raha jääb põhjendusena ilmselgelt lahjaks.

Rääkimata lapsikust süüdistusest, justkui kuuluks nüüd perepoliitika monopol Isamaale, Pruunisllale ja Linnamäele ja tavaline poemüüja ei saagi enam oma mõtteid välja öelda. Vabandust, aga kes saaks keelata? Nii poemüüjat, aga ka näiteks teiste erakondade suurettevõtjatest toetajaid?
aksel90
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aksel90 »

Kalle Muuli maksumaksja raha "kantimisest oma MTÜdele":

https://epl.delfi.ee/artikkel/120224182 ... aksja-raha
Üks pealtnäha süütu, aga sisult siiski ohtlik, pahatahtlik ja ilmselgelt rumal vale levib üha hoogsamalt. Nimelt on juba mitmes meediaväljaandes väidetud, justkui oleks Riina Solman riigihalduse ministrina otsustanud Pere Sihtkapitalile anda veerand miljonit eurot riigi raha.
Olgu siis öeldud, et seda veerand miljonit ei otsustanud Pere Sihtkapitalile anda Riina Solman ega ükski teine minister. Eestis otsustab riigi raha kasutamise üle riigikogu, kinnitades riigieelarve, ja täpselt nii otsustas riigikogu anda raha ka Pere Sihtkapitalile, et toetada Pere Sihtkapitali tegevust. Selle otsuse poolt hääletas möödunud aasta 7. detsembril riigikogu peaaegu üksmeelselt, vastu polnud mitte ükski fraktsioon, poolt oli 79 saadikut ja vastu 2.
Olgu veel lisatud, et ei riigikogu ega minister Riina Solman ei tellinud Pere Sihtkapitalilt ühtki uuringut, vaid see raha anti Pere Sihtkapitalile tegevustoetuseks. Seega ei otsustanud poliitikud, milliseid uuringuid tuleb selle raha eest tellida, vaid Pere Sihtkapital, mille nõukogusse kuulub väga lugupeetud teadlasi, sai riigikogult õiguse seda ise otsustada ja otsustaski seda ise.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Runkel kirjutas: 15 Aug, 2023 18:09Mul poleks midagi selle vastu, kui teadusuuringute raha oleks käinud valdkonna ministri Lukase kaudu ülikoolidele instituutidele. Me ju nutame, et haridusse ja teadusesse, mis on Eesti vara, läheb vaatamata kõigele vähe raha.
Küsimus, et milleks Pere SK, kui oleks võinud moodustada töögrupi mõne ülikooli juures, on iseenesest õige.
soul
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soul »

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1202 ... onilt-luba
TÜ õigusnõunik hoiatas Eametsa: sihtasutuse ja ülikooli koostöö paistab kunstlik, et pääseda ligi andmetele

Tartu ülikooli kommunikatsioonijuhi Gea Kääpa sõnul ei ole Raul Eametsa väide „ma küsisin, kas ma tohin lepingu sõlmida, kuna ma olen sihtasutuse nõukogus“ korrektne, sest Eamets küsis hinnangut lepingu kavandi ja mitte selle kohta, kas tema isiklikult tohib lepingu allkirjastada.

Kääpa vahendab, et Eamets pöördus e-kirja teel 10. mail Tartu ülikooli õigusnõuniku poole ja edastas talle koostöölepingu kavandi koos Pere Sihtkapitali juhatuse liikme Hillar Peterseni pöördumisega.

Petersen uuris, kas Tartu ülikool oleks valmis olema uuringus vastutav töötleja ühes Pere Sihtkapitaliga, kes oleks uuringu volitatud töötleja. Petersen kirjutas, et kuna Pere Sihtkapitalile ei väljastata rahvastikuregistrist küsitluseks vajalikke andmeid, tuleks nende poolt juba kokkupandud taotlus esitada ülikooli nimel. Raul Eamets küsib oma kirjas õigusnõunikult hinnangut lepingu kavandile, viidates, et formaalselt ülikool sellega mingeid kohustusi ei võta ja seadused takistavad sihtasutusel ise andmete taotlemist.

„Õigusnõunik on selgelt juhtinud tähelepanu, et kirjeldatud tingimustel ülikool koostöölepingut sõlmida ei saa, kuna kavandatava uuringu puhul sisulist koostööd toimuma ei hakka,“ ütles Kääpa. „Kuna ülikool ei oleks saanud põhimõtteliselt sellist lepingut sõlmida, puudub kirjast analüüs selle kohta, kas Raul Eamets võiks olla ülikoolipoolne lepingu allkirjastaja.“

Kuna Raul Eamets ei teatanud, et kavatseb pärast õigusnõunikult saadud eitavat vastust lepingu sõlmimisega edasi liikuda, siis ei juhtinud õigusnõunik eraldi tähelepanu sellele, et Eametsa poolt lepingu allkirjastamist keelab korruptsioonivastasest seadusest tulenev toimingupiirang. „Selle piiranguga peab dekaan tippjuhina igal juhul kursis olema,“ märkis Kääpa.

„Raul Eametsa väide „Ma küsisin, kas ma tohin lepingu sõlmida, kuna ma olen sihtasutuse nõukogus“ pole seega korrektne, kuna ta küsis hinnangut lepingu kavandi ja mitte selle kohta, kas tema isiklikult tohib lepingu allkirjastada,“ võttis Kääpa kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Esmaspäeval hävitas Pere Sihtkapital koos küsitlusfirmaga täielikult kõik lastetute perede uuringuks hangitud või kogutud isikuandmed ehk nii registriandmed kui ka ankeedivastused. Samal ajal on Andmekaitse Inspektsioon (AKI) nõudnud sihtkapitalilt andmete säilitamist.
https://www.err.ee/1609063964/pere-siht ... tud-andmed

Loodetavasti leitakse millalgi võimalus uuesti teha, sest vajadus ju kuhugi ei kao.

Pressiteates kinnitatakse, et lasterikaste perede uuring on samuti töös ja sellele ei ole kellelgi pretensioone, nagu ka professor Eamets oma kirjas tõdes.

Kokkuvõtteks kurat küll, ma ütlen, oli neil vaja niimoodi soperdada... :evil: .
Kui algselt tehti Eesti Päevalehes ekslik järeldus, et Pere Sihtkapital saatis kõmu tekitanud lastetute naiste uuringu laiali möödunud nädalal, siis küsitluse sihtgruppi kuulunud Liisa Roots kummutas selle ümber: lastetuid naisi asuti küsitlema juba 4. juulil, kui mitte varemgi.

See tähendab, et sihtasutus pöördus oma uuringu sihtgrupi poole vähemalt kuu jagu enne seda, kui nad üldse selleks Tartu Ülikooli eetikakomiteelt luba taotlema hakkasid – pöördumine TÜ-le tehti selleks 7. augustil.
https://www.delfi.ee/artikkel/120224252 ... taotlemist

:wall:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Smith kirjutas: 15 Aug, 2023 19:50Kui ma peaks panuse tegema, siis ma pakuks, et Parvel Pruunsild on sinna raha pigem pannud, kui sealt midagi saanud.
09:11
[Maris] Lauri: küsimus ka sihtasutuse inimestele - kas teil ka teisi finantseerimisallikaid peale riigieelarve?
[Katrin Kiisk, sihtkapitali nõukogu esimees] Kiisk: ei ole. Loomisest saadik rahastatud riigieelarve vahenditest, puudub igasugune erakapital.
https://www.delfi.ee/artikkel/120224391 ... l-istungil
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Nomineerin päeva hüsteeriku austavale nimetusele Laila Kaasiku, Tartu Ülikooli vilistlase ja töötaja, Eestimaa Roheliste poliitiku:
Suguvõsa sünnipäevadel ikka juhtub, et mõni vanem sugulane esitab taktitu küsimuse stiilis „Mari sai eelmine nädal lapse, kas sina oled järgmine?“. Tõhus teemaarendus on mainida mõnd hiljutist matust ja esitada analoogne küsimus.

Üldjuhul ei esita tädikesed küsimusi õelusest ega lootuses, et ma neile pensionimaksjaid toodaks. Mõni ehk loodab üle pika aja taas roosasid titevarbaid nunnutada ja oma noorust meenutada. Mõni võibolla muretseb mu oletatava üksildase ja kurva vanaduspõlve pärast. Minu eest beebit hoidma ei tuleks neist prouadest ükski, minu teadustööd tegema ammugi mitte.

Teise täiskasvanud inimese pere- ja voodielu korraldamine võib olla ka viis vältida oma elu ja suhetega tegelemist, aga mina pole nende prouade terapeut. Minu praegune valik on pühendada oma aeg ja energia teadustööle Tartu ülikoolis, aga minu tööandja, ülikool, kuritarvitas oma usalduskrediiti selleks, et patriarhaati pooldavad poliitikud saaksid mulle sigimissurve avaldamise eesmärgil minu taga nuhkida?
https://epl.delfi.ee/artikkel/120224344 ... u-keha-ule

:lol:
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Kuna mina paigutan enamus nendest roosamanna artiklitest huumorivaldkonda, lisan siia mitte huumorinurka Vello Nelikendkaks FB postituse:
Lugesin ka siis ka seda kurikuulsat Pere Sihtkapitali küsitlust ja ei saa aru, mille pärast kõik nii leilis on ja minestama hakkavad?

Küsitlust uurides selgus, et see on ikka väga leebe võrreldes sarnastel teemadel ristküsitlusega vanaema juubelil või suguvõsakokkutulekul, kui oled seal üksi ilma kaaslaseta või juba ligi 25 ja lapsi veel pole.

Merevaigupärlitest kaelakeega vanatädi Leida ujub sulle külje alla ja ilma igasuguse sissejuhatusega uurib, et noh tütreke, sul lapsi veel pole jah? Mis sul siis viga on? Kas sul seal all on ikka kõik korras? Kui ei ole, siis ära häbene, tule homme tema juurest läbi, tal on üks raamat midagi lugeda ja ühed tilgad, mis imet teevad.

Onunaine samal ajal lauas niheleb kellegi teise noorema sugulase kõrval, piidleb murelikult ta salgutatud juuksevärvi ja lõpuks sositab julgustavalt.... sa oled nii kena tüdruk, ära sina küll lesbiks hakka.

Või siis vanavanaisa juubelilauas tõstab vanaisa vend su ette vaagna tädi Viive retsepti järgi tehtud marineeritud angerjaid, tonksab sind küünarnukiga ribidesse, pilgutab kavalalt silma ning ütleb, et kas sa seda tead... "Söö sibulat ja kala , siis...."

Ja siis kõik terve laud üheskoos kooris jätkab"... siis seisab nagu tala!". Kõik on rõõmsad, naeravad, tehakse pits viina ja siis vanavanaisa hakkab sõjalugusid rääkima.

Ühesõnaga, see kõik võib ju tunduda veidike kohatu ja piinlik tol hetkel aga me peame aru saama, et nemad ei taha sulle ära panna või sind häbistada, vaid tunnevad tõsist muret su pärast ning omal, veidike konarlikul moel seda ka väljendavad. Nad on ju näinud sind pisikesest peale, teki sees krimpsus näoga haiglast koju saabumas, nad on näinud sind üles kasvamas, sind liivakastis mängimas, sind esimest korda rattaga sõitmas, sind kooli minemas, kooli lõpetamas, jne jne. Ja nad kindlasti tahaksid, et ka sina seda kunagi kogeksid. Sama on selle sihtasutuse küsitlusega.

Ehk et siis küsitlusel endal pole häda midagi, aint et see Eamets keeras asja perse. See on fakt. Sellise positsiooniga ja juba nii vana mees peaks teadma, et on teatud reeglid ja protseduurika mille peab enne läbi tegema. Nii on. Ma ei usu, et näiteks Eamets ise hakkab enne autoriteedlilt loa saamist köögimööblit valima või elutuppa tapeeti ostma? Need asjad ei käi nii. See ei lõpe hästi.

Eamets võttis riski.
Risk realiseerus.

Kes on süüdi? Keegi teine? Kaja "Kaka" Kallas? Bill Gates? Replikandid Orioni udukogust?

No, homes. You fucked up.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kriku kirjutas: 15 Aug, 2023 22:16
Runkel kirjutas: 15 Aug, 2023 18:09Mul poleks midagi selle vastu, kui teadusuuringute raha oleks käinud valdkonna ministri Lukase kaudu ülikoolidele instituutidele. Me ju nutame, et haridusse ja teadusesse, mis on Eesti vara, läheb vaatamata kõigele vähe raha.
Küsimus, et milleks Pere SK, kui oleks võinud moodustada töögrupi mõne ülikooli juures, on iseenesest õige.
Aga, kuuludes ju ise ka akadeemilisel ajal maksumaksa söödikuks... mine moodusta töögrupp ja küsi raha... (mitte et mõni ametnikuhärra leiab et tuleb tellida vastav uuring, vaid ise mõtled teema mis on tegelikult ka aktuaalne), lepid kokku tööd teostava meeskonnaga, kes võtavad oma tulevase aja maha, kirjutad 50+ lehekülge projekti ja siis esitad rahataotluse ja seejärel....
Poti soldat
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Poti soldat »

Ma vbl liiga teaduskauge inimene ning ei mõista mingeid nüannse, aga mulle tunduks loogiline et sündivuse probleeme uuritaks analoogse korraldusega nagu muid teemasid kus riigil on vaja selget infot, kasvõi näiteks Rail Baltica keskkonnamõjud vms. Pole nagu kuulnud et sellistel juhtudel mingeid Põdraradade Sihtasutusi loodaks.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

tunduks loogiline et sündivuse probleeme uuritaks analoogse korraldusega nagu muid teemasid kus riigil on vaja selget infot, kasvõi näiteks Rail Baltica keskkonnamõjud vms.
Häda ilmselt selles ongi, et riiki ei huvita see teema. Riina Solman vähemalt väitis Kuku raadios, et valitsuse seisukoht on demograafia probleemid
lahendada immigratsiooni mitte sündivusega. Olla konkreetselt küsinud ja säärase vastuse saanud komisjonis.
Ilmselt on ideoloogiliselt vastuvõetamatu teatud erakondadele lastetust (vähe lapsi peredes) üldse kategoriseerida probleemiks.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

Kriku kirjutas: 16 Aug, 2023 8:30 Nomineerin päeva hüsteeriku austavale nimetusele Laila Kaasiku, Tartu Ülikooli vilistlase ja töötaja, Eestimaa Roheliste poliitiku
MItte et see ülemäära teemasse puutuks, aga ta enda säutsuri järgi on ta siiski eks-roheline. Peale Evelyn Sepa etteotsa tõusmist ja full-uhuu juhatust lasi sealt jalga (mitte et see juhatus ka ennem suurem asi oleks olnud)
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Smith kirjutas: 16 Aug, 2023 10:57
tunduks loogiline et sündivuse probleeme uuritaks analoogse korraldusega nagu muid teemasid kus riigil on vaja selget infot, kasvõi näiteks Rail Baltica keskkonnamõjud vms.
Häda ilmselt selles ongi, et riiki ei huvita see teema. Riina Solman vähemalt väitis Kuku raadios, et valitsuse seisukoht on demograafia probleemid
lahendada immigratsiooni mitte sündivusega. Olla konkreetselt küsinud ja säärase vastuse saanud komisjonis.
Ilmselt on ideoloogiliselt vastuvõetamatu teatud erakondadele lastetust (vähe lapsi peredes) üldse kategoriseerida probleemiks.
Riina Solman võttis täiesti demagoogiliselt ühe kontekstist välja rebitud lõigu ja ehitas sellest järjekorde õlgmehikese. Kuulasin ka raadiost seda Solmani intervjuud ja see ainult demagoogiast koosnenski.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist