Demograafia

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Re: Demograafia

Postitus Postitas Kriku »

Vist on mingi hüsteeriavõistlus käimas. Tänane rekord igatahes on kindlalt meditsiiniajakirjas "Kroonika":
Lamasin eelmisel reedel maakodus voodis ja lugesin magamajäämise eel näitleja Liv Ulmanni romaani „Muutumine“. Enne lugemislambi ära kustutamist vaatasin üle uudisteportaalid ja märkasin ERRi avauudist lapse saamist puudutavast uuringust, mis tehti Tartu Ülikooliga kooskõlastamata.

Sain hirmuhigi, sest olin samuti osalenud uuringus ning olin mõelnud omaette, et miks sooviti teada nii veidraid asju. Näiteks, kas olen suhtes olnud samast soost kaaslasega, kas mind häirib seksuaalvähemustele suunatud mõjutustegevus, milline oli mu lapsepõlvekodu ja millal kohtusin oma mehega, kui suur on meie kodu ja palju me teenime. Üks küsimus, mille sõnastust täpselt ei mäleta, soovis teada, miks ei ole ma sünnitanud veelkord vanemas eas.

Rääkisin abikaasale nördimusest, kuidas olin heatahlikkusest ja kohusetundest kirjutanud enda ja tema eraelulisi asju uuringusse, millel puudus side teadusega. Küsimustiku algne tonaalsus oli teadusega justkui seotud, aga lõpp keeras veidraks. Mees soovitas jääda magama ja mitte kütta end vastu ööd üles. Seda enam, et meil on ju laps olemas.

Aga ma ei suutnud taltuda, sest ei mäletanud, millal minult küsimusi küsiti, küll sain vastamise hetkel aru, et need küsimused on teistlaadi, eriti intiimsed ja laialivalguvad. Hakkasin end süüdistama, et loll olin, et neile üldse vastasin. Samas – ma usaldan ju riiki ja minult küsis andmeid Tartu Ülikool.

Mitu järgmist päeva tegelesin enda rahustamisega: Kairit, mitte kedagi ei huvita tegelikult, et sul on selja taga 12 aastat naistearstide visiite. Mitte kedagi ei huvita, kui mitu korda sul rasedus peetus ja katkes. Kuidas narkoosis lamasid ja jumalat palusid, et järgmine kord ometi õnnestuks emaks saada.

Kedagi ei huvita sinu läbielamised, valu ja lein, mida lapse saamiseks üle ja läbi elasid. Riik ei taha teada, kui palju pingutasid, et emaks üldse said. Pere Sihtkapital tahab teada, miks ei sünnita sa küpses eas. Ta rõhub sellele, et tunneksid süüd, et meid eestlasi nii vähe on.

Ent paraku on kehal mälu ja ta hakkab valusaid hetki mälust kuvama. Nii tavaliselt juhtub, kui inimese vaim satub surve alla. Muidugi võinuks jätta lugemata kõik arvamusartiklid ja sotsiaalmeedia postitused, et vaimset stabiilsust hoida. Vähem nutta nende laste tõttu, kes mulle ei sündinud. Rõõmustada selle ainsa ja väga oodatu üle, kes sündis tervena.

Kuni tegin taas vea ja lugesin mõjuka arvamusliidri artiklit, kus ta arvas, et Eesti liigub jälgimisühiskonna poole. Märkides muu hulgas, et ka talle ei meeldi, kui kaupmehed teavad, kus ta liigub ja kui sageli šokolaadi sööb. Seda lauset lugedes ei lõpetanudki mu pisarad enam voolamist.

Avalikkus on nädal aega teinud mulle selgeks, et olen hüsteerik, sest ei mõista, et minuga tehti teadust. Mu laps küsis, miks olen nii kurb ja ei naerata. Püüdsin selgitada, et sain neid artikleid lugedes väga haiget, sest ei ole ühiskonna mõistes peaaegu mitte keegi ja mind ka ei kuula keegi.

Minu üleelamised on naljaks ja poliitkähmluseks keeratud, sest on ära unustatud, et iga lapse või selle puudumise taga on enamasti trauma või keeruline suhe. Püüdsin selgitada, et kui küsimustiku oleks koostanud naistearstid, ei oleks ma nii murtud, sest naistearstid teavad, kuidas raskete hingehaavadega naiste ja emadega hellalt ümber käia.

Arstid ei oleks ka minult andmeid välja petnud, sest nende eetika seda ei luba. Tänu arstidele ma ju üldse lõpuks emaks sain ja mul on nii tohutult häbi oma riigi tõttu, kes mind on sedasi alt vedanud. Ta on petnud mind kõige alatumal moel – mulle haiget teinud seal, kus ta peaks ja võiks mind tunnustada.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120225090 ... tabiilsuse

Kommentaarid on liigsed.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

üldiste ettekirjutustega
Ettekirjutusega ei karistata kunagi, ettekirjutusega
võidakse koostada sunniraha hoiatus ja hiljem ka rakendada sunniraha (kasvõi korduvalt) kuni soovitud eesmärgi saavutamiseni.
Kuna andmed on juba kustutatud siis ettekirjutuste ja sunnirahadega pole enam midagi teha. Võid lähenalt lugeda haldusmenetluse seadusest. Karistamiseks tuleb appi võtta väärteoemetluse seadustik.
Viimati muutis Smith, 18 Aug, 2023 20:48, muudetud 2 korda kokku.
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 18 Aug, 2023 20:35 Muuli on karm demagoog.

Meri on ammu surnud. Vaevalt et tema idee asutada uuringusihtasutus sisaldas ka plaani rikkuda rängalt andmekaitseeeskirju.
Ise oled demagoog. Ajaloolise tausta avamise mõte oli see, et uuringut võiks teha eraldi selleks moodustatud sihtasutus, mille vastu käib kõva sõda (“miks ei tee ülikoolid?”)
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
_dumbuser_
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas _dumbuser_ »

Kriku kirjutas: 18 Aug, 2023 20:35
Arstid ei oleks ka minult andmeid välja petnud, sest nende eetika seda ei luba. Tänu arstidele ma ju üldse lõpuks emaks sain ja mul on nii tohutult häbi oma riigi tõttu, kes mind on sedasi alt vedanud. Ta on petnud mind kõige alatumal moel – mulle haiget teinud seal, kus ta peaks ja võiks mind tunnustada.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120225090 ... tabiilsuse

Kommentaarid on liigsed.
Mismoodi saab kaotada asja mida pole ?
Welber
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Welber »

Ei, see teema siin on põnev, kohati isegi põnevam kui Õnne 13, mida mu ämm süvenenult laupäevaõhtuti vahib :D . Et kas ikka tohib uurida ja keda uurida või miks uurida, kes seda tohib ja kes ei tohi mitte.
Minu jaoks võrdub kogu see valem, ükskõik mis järjekorras neid liidetavaid sättida, ühega. Ja see üks on meie omamaine panga-härra, kellel on hirmus hästi arenenud diktaatorigeen. Ostis endale erakonna, pani sealsed inimesed rääkima omi mõtteid, kui keegi ei taha, siis leieb uue, kes tahab. Kui vaja etteantud vastustega uuringut, siis ei saa seda ju tellida ülikoolist - nad võivad sinna jumal teab mida kirja panna, selleks tuleb kasutada professorit, kes on ettenägelikult ammu juba panga nõukokku kodustatud. Ah et seaduslikult ei saa, no siis teeme nii, kuidas saab, kes see tagantjärgi ikka ära keelab...
Asja juures on muidugi üks hea asi ka - nüüd kus kõik noored lastetud naised on oma sokid kätte saanud ja rahunenud, võib TÜ oma uuringu teha, sellele vastamine ehk ei tundugi enam nii alandav.
Bonis nocet, quisquis pepercerit malis.
krijgsvolk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krijgsvolk »

On see satiir, austet kaasfoorumlane? Või mõtledki nii, et "Ostis endale erakonna, pani sealsed inimesed rääkima omi mõtteid, kui keegi ei taha, siis leiab uue, kes tahab. Kui vaja etteantud vastustega uuringut, siis ei saa seda ju tellida ülikoolist - nad võivad sinna jumal teab mida kirja panna, selleks tuleb kasutada professorit, kes on ettenägelikult ammu juba panga nõukokku kodustatud..."? Jnejnejne Muide, küsimuste bloki koostas hoopis Tallinna Linnaülikooli professor, krt nime ei mäleta.
Üks praktiline küsimus: Mille kuradi pärast herr Pruunsillal seda kõike vaja on?! Masohhist? Filantroop? Niisama meeldivad afäärid? OK, ma saan aru finantseerib oma lemmikerakonda(kondi), aga..?
Lühidalt: milline oleks praktiline kasu sellest hüsteeriliste kaagade pehmojamast, "hästi arenenud diktaatorigeenidega" herr Pruunsilale? Miljonärid teatavasti on need kõige viimased, kes raha tuulde loobivad. Enamuses. Eriti kui nad ise 0-st asiste inimeste sekka tõusnud. Parimat! AK
häh
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas häh »

Palju huvitavam on hoopis valdkonna otsus, miskipärast tuli pähe nn Delta keskus ja sellega seonduv.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

krijgsvolk kirjutas: 19 Aug, 2023 0:12Muide, küsimuste bloki koostas hoopis Tallinna Linnaülikooli professor, krt nime ei mäleta.
Allan Puur, kes on Eesti hetkel vist olulisim rahvastikuteadlane. Tema intervjuu on ka mitu korda teemasse postitatud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Päev on alles noor, kuid Jaanus Riimets on hüsteeria alal juba kõva tulemuse teinud:
Küsitlusskandaali juures on kõige rängem niigi raskes olukorras inimeste kaitsetus. Elu edasiandmine on võimalus, mitte kohustus. Kindlasti mitte ka kohustus rahva ja riigi ees. Sunnismaisus selles vallas on sama ebaefektiivne, kui see oli põllumajanduses sajandeid tagasi.

Sattusin lugema üht kriminulli, milles oli teemaks ka perevägivald. Tajusin nende inimeste hirmu ja paineid, kes on sattunud sellise meelevaldse käitumise ohvriks. Inimene, kes peaks olema kaitsja, saab hoopis ründajaks. Kas nõnda ka oleks olnud riigiga, kui see oleks toetanud inimeste eraellu nii räiget sekkumist edasi?

Kohutav selle teema käsitlemise juures on aga see, et osa kirikutega seotud inimesi hoopis pooldab sellist suhtlemist riigi ja tema õnnetusse olukorda sattunud kodanike vahel. Meenutagem ka, et rahvussotsialistide sarnase teema käsitlus suunas naisterahvad kolme tegevusvaldkonda: kirik, köök ja lapsed. Selles nähti ühiskonna mandumise peatamise võimalust. Mis oli aga tulemus? Tulemuseks oli, et ühiskond laostus ja hävis peaaegu täielikult nagu ongi loomulik kõigi totalitaarsete režiimide juures.

jne jne jne.
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12022 ... umoistmine
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Mulle helistati kah Emorist.

Küsiti kaubanduskeskuste ja poodide eelistusi.

Minu silme ette kerkisid lugematud tunnid kus lootusetus meeleheites olen oodanu kitsa proovikabiini rusuva kardina taga, mil sobivad püksid minu vangikongi ulatatakse ning minule mõistetamatute reeglite järgi heaks kiidetakse või ära põlatakse. Halogeenide kõrvetav embus on tekitanud pöördumatuid ajukahjustusi...

Ja nüüd, küsitluses, toodi see kõik jälle pinnale ! Kõik mida olen läbi elanud ja mida peab ka tulevikus taluma !

Hitleriargument ka: koonduslaagrites sunniti ohvreid samuti kingi ja saapaid proovima ja katsetama ! Kingapood on fashishm !

ma ei suuda, ilmselt peab kohtusse pöörduma ja Emorilt miljardi nõudma..

P.S. Hüsteeria küsitluse teemal on tegelikult vesi sihtasutuse veskile. See, mis oli algselt probleemiks, mattub täiesti kõrvaliste teemade alla.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Üks praktiline küsimus: Mille kuradi pärast herr Pruunsillal seda kõike vaja on?!
Sellele küsimusele polegi osanud keegi piisavat torget välja mõelda: ei paista omakasu kusagilt, ei majanduslikku, võimu ega head kuulsust. Ma isiklikult arvan, et ajab õilsat ja õiget asja, ise on ta ju ka lasterikka pere isa (seitse last!). Minule tundub, et valitsevale eliidile on mõte sündimusega demograafiaprobleeme lahendada põhimõtteliselt vastuvõetamatu.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Kaks varianti:
a) Mingi kaval plaan (või vähemkaval plaan) saada palju võimu.
b) Häbi hakkas, arvestades kuskohast rikkus pärineb

Või kombinatsioon mõlemast. Või mingid tumedad pilved kogunemas, mida poliitiline mõjuvõim aitaks hajutada.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Valges maailmas on küllalt rikkureid, kes üritavad maailmas toimuvaid protsesse enda arusaamadest lähtudes mõjutada: tuntumatest näiteks Soros vasakult, Mercer paremalt... Kas te ise ei teeks nii, kui teil mõnisada miljonit või miljard oleks? Mina küll teeks.

Palun nüüd lahkesti teema juurde tagasi.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Veel spetsialiste võtab sõna: https://www.err.ee/1609068023/tamm-ja-r ... i-markmeid .
Kui vaatame viimatist skandaali, siis võib väita, et suurem osa uuringuga seotud probleeme johtuvad ennekõike asjaolust, et Pere Sihtkapitali SA ei olnud pädev kõnealust uuringut ellu viima.

Küsitluse alustamine ilma eetika­komitee loata ja sellest tulenev ebaselgus andmete säilitamise ja haldamise turvalisuse küsimuses, uuringu kallutatud valim (selleks et adekvaatselt mõista lastetuse põhjusi, peaks uurima nii mehi kui ka naisi, nii neid, kellel on lapsed, kui ka neid, kellel ei ole), ankeedis sisalduvad naiste privaatsust riivavad küsimused, probleemid andmepäringuga rahvastikuregistrist – kõik see viitab erialase kompetentsi nappusele, mis ei saanudki kvaliteetset tulemust tagada.
Artikli autorid rõhutavad õigustatult erialase pädevuse olulisust, aga jääb arusaamatuks, miks nad (kultuuriajaloo ja psühholoogia professor) peavad ennast praegusel juhul pädevamaks kui küsimustiku välja töötaja rahvastikuteaduse professor Allan Puur ning Eesti Sotsioloogide Liidu juht, sotsioloogia kaasprofessor juht Mai Beilmann, kes märkis, et küsimused on üle võetud varasematest uuringutest ja ei ole probleemsed (viide teemasse postitatud).

Kui riigil on tõsine huvi Eesti demograafilise olukorra vastu, ja on ilmselge, et selline huvi on vajalik ja põhjendatud, siis tuleks vastavad uuringud tellida avaliku konkursiga ülikoolidelt või muudelt teadus- ja arendusasutustelt. Vastav kompetents on olemas nii Tallinna ülikooli ühiskonnateaduste instituudis (kus tegutseb omaette Eesti demograafia keskus) kui ka Tartu Ülikooli erinevates allüksustes (nt ühiskonnateaduste instituudis ning inimgeograafia ja regionaalplaneerimise õppetoolis).
Sellega võib iseenesest nõustuda.
Runkel
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Runkel »

Soomere pole ka rahvastikuteadlane, kuid ta teab, kuidas teadust tehakse. Pere SK juht, kes siis peaks olema vastutav kobarkäki eest (Soomere hinnang), on IT taustaga ja teadustöö juhtimiseks veel roheline. Üks ei osanud küsida ja teised ei teadnud, et juht teadustöö protsessi ei tunne.
Pruunsilla mitmesuunalist poliitilist aktiivsust saab vast kõige enam võtta kui oligarhilist tegevust Eestis: rahaliselt premeerida maailmavaatelise võimuliidu teket (EKREIKE), rahaliselt premeerida "õigete" seaduste vastuvõtmist, osaleda aktiivselt poliitikaloomes (SA-d, MTÜ-d). Õnneks pole oligarhia Eesti võimalik. Või ikkagi on?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: olevtoom ja 4 külalist