Kirja saamise põhjuseks oli hommikul saadud kõne, et kas ma ei taha soetatavat püstolit ainult spordiks registreerida, mille peale ma hämmeldunult eitavalt vastasin. Et siis pärast tööd või tööpäeva jooksul spordi eesmärgil tiiru minnes pean relva kohvriga kaasas tassima, sest enese ja vara kaitset pole otseselt ette nähtud? Seadus küll ei määra, et ma spordiks mõeldud relva ei tohiks vöö vahel kanda, kui siirdun tiiru poole, aga ma ei lähe reeglina otse tiiru, vaid muude toimetuste jätkuna..Põhja prefektuuri teabebüroo lubadegrupile saabus menetlemiseks 15.08.2023 Teie poolt esitatud relvasoetamisloa taotlus püstolile, otstarbeks olete juurde märkinud enese ja vara kaitse ja spordi eesmärgi. Relvaregistri andmetel on Teie nimele registreeritud 2 tulirelva, millel on lisaks spordile enese ja vara kaitse eesmärk.
Palun juurde kirjalikku seletust, miks vajate juurde veel ühte püstolit kus olete märkinud juurde enese ja vara kaitse eesmärgi? Miks ei piisa nendest relvadest mis on Teie omandis? Palun lisage juurde iga relva kohta selgitus, kus kasutate olemasolevaid relvi? Millist konktreetset püstolit soovite soetada ja millisel eesmärgil, kus hakkate kasutama?
Tagasiside palun saata hiljemalt 22.09.2023 minu e-posti aadressile...
Tuleb klaviatuur jälle kuumaks ajada..
No ei leia selliseid nõudeid relvasoetamisloa ega relvaloa taotlemisel. Ja mis siis, kui ongi juba revolver ja püstol ees? Jube lugu küll, täitsa lubamatu on ju tegevväelasele, kes natuke ka relvade käsitsmist õpetab, erinevate relvade omamine..
EDIT: Olen jah munn, aga sellise kirja nad said.
KIRJALIK PÕHJENDUS VEEL ÜHE PÜSTOLI SOETAMISEKS
18.09.2023 Tallinnas
Oman püstolit Makarov ja revolvrit Taurus enese ja vara kaitseks ning spordi eesmärgil. Tegu on täiesti erinevate tööpõhimõtete ja erinevaid padruneid kasutavate relvadega. Enesekaitse kontekstis on mõlemad samuti täiesti erineva kasutusviisiga – revolver on kiiremini enesekaitseks kasutamiseks valmis, sest tal on padrun juba „rauas“, sest relva ehitus ei võimalda seda teisiti kanda, v.a. tühjakslaetuna, mis muudab ka sellise relva kandmise mõttetuks. Makarov on tänu madalale profiilile ja nõrgema läbistusvõimega padrunile kaasaskandmiseks väga hea. Tegu on aga püstoliga, seega relva tööpõhimõte on täiesti teistsugune kui revolvril. Nendest relvadest piisab mulle enesekaitseks kodus ja kodust väljas pluss laskespordis piiratud moel. Piiratud moel tähendab, et revolvriga lastakse SRA-võistlustel väga harva, samas on antud relv enesekaitseks parem kui püstol. Püstolit kasutatakse SRA-s märksa rohkem, aga 9x18mm padrun on vähem kasutusel kui 9x19mm (kaliiber, mis mu taotletaval relval olema saab) ning Makarov on oma ehituselt spordis konkureerimiseks natuke iganenud ja kohmakas. Täiendan ja hoian oma relvade käsitsemisoskusi olemasolevate relvadega regulaarselt, sest viin tööalaselt regulaarselt läbi relva- ja laskeoskuse koolitusi vabatahtlikele kaitseliitlastele. Koolitajana pean olema aga võimeline käsitsema kõiki relvi võimalikult oskuslikult, seega mu isiklike relvadega lisaks harjutamine täiendab mind rohkem kui ainult ühte tüüpi teenistusrelvaga harjutamine. Kaasaskandmise seletamiseks on mul revolvrile veel põhjendusi – koeraga jalutamas käies eelistan revolvrit, sest ühe käega koera hoides on võimalikku (nt teise koera) rünnet tõrjuda võimalik pigem revolvriga kui püstoliga. Makarov on võimalik inimeste rünnaku puhul natuke parem – rohkem padruneid ja distsiplineeriv vinnastamine võib paremini toimida.
Juurde soetan Glock 43X, 9x19mm, mis on varjatult kaasaskandmiseks tänu üherealisele salvele sobilik, lisaks spordis nii kasutusmugavuselt kui laskemoona tüübilt märksa sobivam kui Makarov. Ainult spordiks ma Glocki ei soovi registreerida, sest see oleks rumal – seaduses pole otseselt kirjas, et spordiks registreeritud relva ei või kanda vöö vahel nagu enesekaitserelva, aga mina tahan kanda relva kaasas tööle minnes ja vabal hetkel minna tiiru harjutama, seega hommikul kodust lahkudes ei lähe ma otse tiiru. Minu mõistus ütleb, et siis ma spordirelva varjatult kandes kaasa võtta ei tohiks, vaid pigem eraldi kohvikese ja eraldatud salvega. See muudab aga Glocki kaasavõtmise mõttetuks ja vajaks lisa-enesekaitserelva. Tõsi küll – relvaseaduses sõna-sõnalt nii kirjas pole, aga mul on veel natuke mõistust alles ja sellest ka vajadus registreerida „veel üks relva“ enese ja vara kaitseks.
Teenistusrelvana hoian ning kasutan 5,56x45mm automaati ja Kaitseliidu relvana 12cal pumppüssi. Lisaks on plaan võtta laskeoskuse ning laiapindse riigikaitse kontekstis riigikaitse eesmärkidel poolautomaatne vintpüss M-14. Tegemist riigiakaitsega seotud relvadega. Kõik on täiesti erinevad relvad täiesti erineva kasutuseesmärgiga ning igal on oma koht ning aeg. See, et meil on hetkel rahuaeg, ei tähenda, et see ei muutuks päevadega. Relvaloataotluse menetlemise aeg on 2 kuud, mis näiteks 24.02.2022 Ukrainas toimunud sündmuste arengu näitel on liiga pikk, kui „asi läheb hapuks“. Mina eelistan olla valmis, isegi kui see valmisolek ei ole kunagi tulevikus tagasi vaadates vajalik olnud. Elukutselise sõdurina leian, et tsiviilregistris olevad relvad ei ole niisama seal, vaid asendamatu võimalus kasutada neid vajadusel enese ja vara kaitseks ning minul ka sportliku eneseväljenduse jaoks. Seaduses on relvade relvakapiga kodus hoidmise piirarv paigas, seega ma ei näe, et kahele väikesele relvale ei võiks lisaks olla ka kolmas, erinevat marki ja laskemoonatüüpi kasutav, eriti kui hoiutingimuste kontrolli tulemus seda kinnitab.
Ei tasu ka unustada relvade omamist kui investeeringut – erinevaid relvi omades on mul alati võimalus mõni neist hea pakkumise korral müüa maha soetamisluba omavale inimesele, kellele just see relv meeldima on hakanud.
Lugedes Relvaseadust ei leia ma kuskilt nõuet PPA-l esitada küsimusi minu relvasoetamise põhjuste osas, kui ma vastan relvaloanõuetele. Samuti ei leia ma kohustust esitada selgitusi eespool mainitud küsimustele. Palun võimalusel viidata mulle need nõudes.
Mul ei ole raske tulla inimesena vastu ja selgitada, miks ma eelistan mõnikord revolvrit püstolile ja milline vahe võib olla erinevat marki püstolitel, sest sel alal mul natukene kogemusi on. Samas ma leian, et mul on riigitruu kodanikuna õigus omada nii palju relvi kui soovin ja mille hoiutingimustele ma vastan.
Samuti võin tulla PPA-le koolitama erinevat tüüpi ja marki relvade kasutuseesmärke, mida ma olen tegelikult teatud spetsiifiliste relvade osas ka teinud eraldi palve peale.