Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Seda, et kunagi Jägalas välitööde ajal käibis meil üks 15 aastat vana moosipurk. Pandi pudru peale ja mujale, kuhu moosi ikka pannakse. Kes päritolu teadis, nuusutas üle, aga sõi ikka. Oli muutunud selliseks tihkeks magusaks massiks, aga muidu polnd häda.

Ma pakkusin oma naisele ka, siis kui ta veel mu naine polnd. Sõi nurisemata, laudkond vaatas põnevusega. Siis keegi mainis tootmise aega. Naine molekulaarbioloogia doktorina torises vastu, et sellised inimkatsed on Eestis keelatud, aga suuremat numbrit ei teinud.
Walter2
Liige
Postitusi: 4845
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Perigiali
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Walter2 »

Moosidega ei juhtu suurt midagi kui on reziime järgivalt valmistatud ja õhukindlalt kinni. Leidsin kunagi keldrist veneaegse kirsikompoti kividega. Kahtlus oli kuna räägiti sinihappest, mis võib kividest imenduda :rip: aga kuna antud valdkonna gurmaanina ei suutnud seda ära visata siis läbi ta käis ja hing siiani sees.
Teine lugu oli kui paps leidis keldrist veneaegse suure heeringakonservi, mis hakkas vaikselt meenutama jalgpalli. Avada seda keegi ei julgenud aga vene süürströmmingut tahtis ta proovida. Pani siis maale hoovi puuoksa vahele ja laskis õhukaga puruks. Hais oli selline et õue eriti toopäev ei saanud minna. Maitsmiseni toona ei jõudnudki aga konservijäänused vedelevad siiani puu all.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
parkija
Liige
Postitusi: 1538
Liitunud: 04 Veebr, 2015 20:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas parkija »

Mina olen söönud 12 aastat üle realiseerimisaja maja keldris seisnud ensv aegset klaaspurgis plekkkaanega suletud makaronirooga hakklihaga , mingeid tervisehäireid ei esinenud , samas seisnud ploomikompotid ja moosid läbisid kääritamisprotsessi ning hilisema destilleerimise ning ka siis tervisehädasi polnud .
Mis tänapäevast hakkliha puudutab , siis mina poest ostetud hakkliha toorena süüa ei julge , ensv aegset julgesin küll - siis oli kõik defitsiit ja ükski toiduaine ei jõudnud hapuks minna , nüüd pole kindel .
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5552
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Manurhin »

Poest ostetud lihakraamiga juhtub vahel naljakaid asju. Nii umbes paar aastat tagasi üks eakam sugulane helistas mulle ja rääkis, et ostis eelmine päev poest toorest liha. Lõikus tükkideks ja pani kaussidesse oma kassidele esiku põrandale söögiks. Kassid sõid osa ära, osa jäi järele ka. Hiljem öösel oli inimesel vaja välja asjale minna ja mis ta näeb - pimedas esikus lihatükid kaussides helendavad :lol: . Et mis värk on? Kas radioaktiivne või? Kas kassid surevad nüüd ära? Seletasin siis talle, mis tegelased on fotobakterid ja et kassid jäävad küllap siiski hinge, võibolla põhja võib natuke alt ära lüüa. Aga igatahes oli selle liha müügieelsel käitlemisel mingeid vigu tehtud, polnud piisavat puhtust peetud ja nii ta nende bakteritega saastuski.

Eks ta umbes nii välja nägi, see pilt küll netist võetud:
Pilt
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 42800
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kriku »

Polnud ammu kamperriisikaid korjanud ja keetsin rumalast peast 10 minutit. Peaaegu maitsetuks läksivad, aga siiski söödavad.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

COOP poes on praegu sellist 89% sealihakonservi saada.
Päris selge lihatükk ja rasv sees , mitte "määramata mass" ja läbi klaaspurgi on sisu näha.
(Maitseainetega ei ole ka liigselt priisatud nagu tavaliselt "vaestevorstis".)
https://coophaapsalu.ee/toode/spichlerz ... serv-280g/
Pilt
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Che Latino
Liige
Postitusi: 650
Liitunud: 23 Veebr, 2015 0:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Che Latino »

... aga soola 0,55%. Natuke mage ei ole või?
Ühtelugu räägin ühte lugu...
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Che Latino kirjutas: 30 Sept, 2023 21:36 ... aga soola 0,55%. Natuke mage ei ole või?
Midagi on seal sassi aetud.
Alumisel real, sellel lehel olevas tabelis on kirjas - sool1,6%.

Purgil endal on kirjas suhkur 0,5% ja kiudained 0,5% ning sool 1,6%.

Kui soola oleks üle 2,5%, siis peaks vist juba õlut kõrvale võtma?
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 3362
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sho »

Ja kuidas maitse on?
Hind on küll kallim kui singil.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Sho kirjutas: 01 Okt, 2023 1:14 Ja kuidas maitse on?
Hind on küll kallim kui singil.
Aga hinnas sisaldub ka tops garaaži kruvide säilitamiseks ja poesingi koostises on lisaks suur kogus vett. :)

Kui võrrelda Rannarootsi tootega, milles mõni aasta tagasi oli sealiha 80%, on "Poola purgis" vägagi mõnus liha:
Pilt
Rannarootsi sealihakonservi koostis on tänapäeval tootja andmetel:
https://rannarootsi.ee/tooted/konservid ... iumnitrit).
sealiha 50%, sealihamass 30%, vesi, sool, paksendaja (karrageen), vürtsid, suhkur, säilitusaine (naatriumnitrit).
Tänapäevane Rannarootsi (rasvata)sealihakonserv on nagu "Karpi liimitud želatiinimass", mis väljanägemiselt ei tohiks "sealiha" nime kanda aga mitte see toode mis see oli veel mõned aastad tagasi.

Kui keegi leiab müügilt sealihakonservi, milles on liha üle 80% ja vesise puljongi asemel selge rasv, siis võiks seda infot jagada.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4834
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

Ise tellin konserve otse Poolast - allegro.pl. Neil seal ikka väga korralik valik kõike ja mõnusalt madalad hinnad, saatmine kulleriga koduukse taha on kah kuidagi odavam kui Eestis... MRE-sid leiab ka.
PS, lehe allosas paremal on asukohaseaded, tasub võtta inglise keel, rahaühik EUR ja tarneriik Eesti, pärast seda saab tellida nagu Eesti netipoest, lihtsalt hinnad odavamad.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 3362
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Sho »

Kuna Olavi maitset ei kommenteerinud siis ma otsustasin selle klaaspurgi sisu ise ära maitsta.
Paraku Coopis seda polnud. Rannarootslased olid, aga poolakaid polnud. Ilmselt on see purk lokaliseeritult ainult Haapsalus saadaval.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Sho kirjutas: 01 Okt, 2023 10:24 Kuna Olavi maitset ei kommenteerinud siis ma otsustasin selle klaaspurgi sisu ise ära maitsta.
Paraku Coopis seda polnud. Rannarootslased olid, aga poolakaid polnud. Ilmselt on see purk lokaliseeritult ainult Haapsalus saadaval.
Lasnamäe Coop Maximarketis oli saadaval.

Kuna "maitse" on igal individuaalne maitse asi, siis minule on põhiline, et pärast söömist ei jääks suhu keemia (pentaftaalvärvi) maitset.
Ja leian et toidu eriti tugev maitsestamine (ja maitse reklaamimine) on ilmne soov peita viletsat toormaterjali ja tekitada sööjas sõltuvushaigust ning tekitada "vaeses sööjas" tunnet nagu ta oleks hästi palju midagi väga head söönud.
(Seepärast nimetan ülemaitsestatud toitu: "vaestevorst või -sink".)

Siia teemasse sobib Võrumaine maitse teemaline vanasõna:
"Määri sitale moosi peale, küll laps sööb."
Viimati muutis OLAVI, 01 Okt, 2023 11:07, muudetud 1 kord kokku.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Some kirjutas: 01 Okt, 2023 9:27 Ise tellin konserve otse Poolast - allegro.pl. Neil seal ikka väga korralik valik kõike ja mõnusalt madalad hinnad, saatmine kulleriga koduukse taha on kah kuidagi odavam kui Eestis... MRE-sid leiab ka.
PS, lehe allosas paremal on asukohaseaded, tasub võtta inglise keel, rahaühik EUR ja tarneriik Eesti, pärast seda saab tellida nagu Eesti netipoest, lihtsalt hinnad odavamad.
Valik on seal tõesti suur aga mina näen et "korralik (97% sealiha) konserv" maksab ka seal üle 22eur/kilo.
https://allegro.pl/oferta/mieso-ze-swin ... 2142322961

"Korraliku sealihakonservi" all mõtlen tooteid, mis ei sisalda: hüdrogeenitud transrasvu, toiduvärve, sojat, seemneid, pähkleid, tehislikke "liimaineid".
https://allegro.pl/kategoria/mieso-i-we ... ardzanych)
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 16611
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Ja leian et toidu eriti tugev maitsestamine (ja maitse reklaamimine) on ilmne soov peita viletsat toormaterjali ja tekitada sööjas sõltuvushaigust ning tekitada "vaeses sööjas" tunnet nagu ta oleks hästi palju midagi väga head söönud.
Novot just.
Seepärast tekib mul koostist vaadates kohe küsimus, et milleks seal on maitsetugevdajad E621, E635, hüdrolüüsitud sojavalk ja paksendaja E407.... ja miks peaks koostises eraldi välja tooma "Sealiha 83,8%, searinnaliha 5,5%," .....

Ma pole Coopi saanud, et maitsmiseks osta, sestap kommida ei oska, aga koostis paneb arvama, et

* kvaliteetliha on seal 5,5%
* ülejäänud 83,8% lihast on selline, mis "lihaleemekallerdist" (maitsvaid ja aroomseid liha mahlasid ja naturaalseid paksendajaid) ei sisalda/ kuumtöötlemisel ei tekita/tooda ning mida on vaja ka maitsetugevdajatega ja paksendajaga järele aidata, et süüa kõlbaks ning normaalne välja näeks.

*

E407 karrageenid
Tehnoloogilised funktsioonid
Tööstustoodang on määranud karrageenile järgmised funktsioonid:

paksendaja - vastutab toote struktuuri parendamise, säilitamise eest ja toimib segu viskoossuse regulaatorina;
emulgaator - segab aineid, mida tavaolukorras ei saa segada;
karrageen kui stabilisaator moodustab toote vajaliku tekstuuri ja konsistentsi;
geelistuv aine - toimib geelistujana;
niiskusesisaldusega aine - tänu sellele ei kaota toode niiskust ega kuiva seetõttu välja.
https://est.bioversehealth.com/pishhevaja-dobavka-e-407
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist