Ajasite mind oma lihateemadega jälle ÖKOÄREVUSSE siin....
Keeduvorstiteema (mida ma siin kunagi eespool arendasin) jätkuks:
Ma ikka pidevalt ostan erinevaid uusi asju proovimiseks.
Viimastes katsetustes olid kaks mulle varem tundmatu tootja toodet kauplusest Lidl.
1. Sealihaviinerid Pikok
.
.
Tootja:
PPK Karlovcka mesna Industrija d.d.
Selce ul. 33 ; 47000 Karlovac
Croatia
Koostis:
83% sealiha, vesi, sool, glükoos, stabilisaatorid: naatriumtsitraadid, difosfaadid, vürtsid ja nende ekstraktid, lõhna ja maitsetugevdajad: naatriumvesinikglutamaat (ehk E-621), antioksüdant: naatriumisoaskorbaat, säilitusaine: naatriumnitrit.
Märkus: Puuduvad kamar, soja, tärklis, taimne kiud, tardained, suitsutuspreparaat jms. Sisaldab maitsetugevdajat E621.
100gr kohta:
Energiat: 1091kJ/263kcal
Rasv: 23,0g millest küllastunud rasvhapped 8,5g
süsivesikud: 1,0g millest suhkrud 0,9g
valgud: 13,1g
sool 1,75g
Kilo hind: 5,72EUR; soodushind 3,85EUR/kg
IMHO hinnang: söödav.
2. Keeduvorst Dulano delikatess "Lyoner"
.
.
Tootja:
The Family Butchers Germany GmbH - Produktionsstätten TFB Nortrup
Hauptstraße 2 ; 49638 Nortrup
Germany
Koostis:
84% sealiha, vesi, pekk, sool, dekstroos, vürtsid, stabilisaator: difosfaadid, tardaine: kaaliumkloriid, antioksüdant: askorbiinhape, säilitusaine: naatriumnitrit.
Märkus: Puuduvad kamar, soja, tärklis, taimne kiud, maitsetugevdajad, suitsutuspreparaat jms. Sisaldab tardainet.
100gr kohta:
Energiat: 1093kJ/264kcal
Rasv: 23,0g millest küllastunud rasvhapped 9,2g
süsivesikud: 1,0g millest suhkrud 0,9g
valgud: 13,0g
sool 1,7g
Kilo hind viilutatuna: 6,45EUR; soodushind 3,95-4,95EUR/kg
IMHO hinnang: söödav.
Võrdluseks meie suurema lihasisaldusega toodang
Lihakas Doktorivorst
Tootja: HKScan Rakvere Lihakombinaat
Koostis:
sealiha 75%, vesi, meresool, dekstroos, acerola-kirsi ekstrakt, hüdrolüüsitud taimne valk, vürtsid, köögiviljaekstrakt, vürtside ekstraktid, lõhna- ja maitseained, antioksüdant E300, piimavalk, psülliumi kiud, stabilisaatorid: E450, E451, E452
Märkus: Sisaldab taimset valku, köögiviljaekstrakti, psülliumit (taimne kiudaine) ja mingit "acerola-kirsi ekstrakti"

.
Ei sisalda tärklist, maitsetugevdajat, suitsustuspreparaati ega kamarat.
100gr kohta:
Energiasisaldus 930 kJ / 224 kcal
Rasvu 18 g; Sh küllastunud rasvhappeid 9,6 g
Süsivesikuid 2,5 g ; Sh suhkruid 1,8 g
Valke 13 g
Soola 1,9 g
Hind:
7,75 €/kg (Prisma) - 9,42 €/kg (Selver) - viilutatuna 12,50 €/kg (Rimi)
77,7% Lastevorst
Tootja: Atria Eesti AS Maks & Moorits
Koostis:
sealiha (57%), veiseliha (20,7%), vesi, tärklis, sool, stabilisaator E450, dekstroos, lõhna- ja maitseained, antioksüdant E301, säilitusaine E250.
Märkus: Sisaldab tärklist. Ei sisalda maitsetugevdajaid, suitsustuspreparaati ega kamarat.
100 g tootes keskmiselt:
energiat 944 kJ / 227 kcal,
rasvu 18 g (sh küllastunud rasvhappeid 7 g),
süsivesikuid 1,6 g (sh suhkruid 0,1 g),
valke 14 g,
soola 1,7 g.
Hind:
7,69 €/kg (Rimi) - 8,26 €/kg (Selver)
EHE E-vaba lastevorst 90%
Tootja: AS RANNAROOTSI Lihatööstus, Maag grupp
Koostis:
sealiha (75%), vesi, seapekk, keedusool, kartulitärklis, lõhna-ja maitseained, taimsed kiud (hernes, tsitrus, bambus), vürtsid, vürtsiekstraktid, dekstroos, suhkur.
Märkus: Sisaldab tärklist, taimseid kiude. Ei sisalda nn "E-aineid", maitsetugevdajaid, suitsustuspreparaati ega kamarat.
100 grammi kohta
Energiasisaldus 853,5kJ/204kcal
Rasvad (g) 15,90 Millest küllastunud rasvhapped (g) 4,20
Süsivesikud (g) 1,40, Millest suhkrud (g) 1,20
Valgud (g) 13,80
Sool (g) 1,70
Hind:
8,54 €/kg (Prisma) - 9,11 €/kg (Selver ja Rimi)
Kokkuvõtteks:
Meie suurema lihasisaldusega keeduvorstides on rohkem süsivesikuid ja lisaaineid mis ei ole "liha".
Küllastunud rasvhappeid on kõige vähem EHE lastevorstis ja 77,7 lastevorstis, kõige rohkem "Lihakas Doktorivorst"-is, samas on meie vorstides vähem rasva ehk küllastumata rasvhappeid.
Konsistentsilt ei ole Pikok ja Dulano ülaltoodud tooted lõigates ega hamba all "kummised", nagu kipuvad olema meie tooted, mida põhjustab peamiselt kamara jms kasutamine (väidetavalt ei ole kolmes meie tootes mis võrdluseks sai võetud koostises kamarat ega kamaraemulsiooni, kuid tunduvad siiski "kummisemad").
Meie suurema lihasisaldusega keeduvorstides on liha vähem kui ülaltoodud Saksa ja Horvaatia toodetes, kuid sellele vaatama on meie toodete hinnad kallimad.
Ülal toodud Saksa ja Horvaatia toodete hinnaklass on meil nt. sellise koostisega toodetel:
.
.
*
"Liha" koostist ja päritolu ma ei oska nendes toodetes kommenteerida ja lepin EU direktiivis sätestatuga ja definitsiooniga "Liha" kohta.
M18 NÕUKOGU DIREKTIIV 64/433/EMÜ
Käesolevas direktiivis kasutatakse järgmisi mõisteid:
a) liha — kõik koduveiste (sealhulgas liigid Bubalus bubalis ja Bison bison), sigade, lammaste, kitsede ja kabjaliste inimtoiduks sobivad osad;
b) värske liha — liha, sealhulgas vaakumpakendatud või kontrollitud rõhu all pakendatud liha, mida säilimise tagamiseks ei ole töödeldud muul viisil kui külmtöötlusega;
c) lihamass — lihaga kaetud kontidelt, välja arvatud koljuluudelt, randme- ja pöialiigestest allpool asuvatelt jäsemeosadelt ning sigade puhul sabaluudelt mehhaanilisel viisil saadud liha, mis on ette nähtud vastavalt direktiivi 77/99/EMÜ (1) artiklile 6 tunnustatud ettevõtetele;
d) rümp — tapetud looma terve lihakeha pärast veretustamist, lahkamist ja jäsemete eemaldamist randme- ja pöiapära juurest, pea, saba ja udara eemaldamist ning lisaks sellele, veiste, lammaste, kitsede ja kabjaliste puhul pärast nülgimist. Sigade puhul võib siiski loobuda jäsemete eemaldamisest randme- ja pöiapära juurest ja pea eemaldamisest, kui liha on ette nähtud töötlemiseks vastavalt direktiivile 77/99/EMÜ;
e) rups — muu, isegi algselt rümba juurde kuuluv värske liha, välja arvatud punktis d määratletud rümbaliha;
f) sisikond — rindmiku-, kõhu- ja vaagnaõõnsustest, sealhulgas hingetorust ja söögitorust pärinev rups;
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Le ... 501:ET:PDF
KOMISJONI DIREKTIIV 2001/101/EÜ
Nõukogu 26. juuni 1964. aasta direktiivis 64/433/EMÜ ühendusesisest värske lihaga kauplemist mõjutavate tervishoiuprobleemide kohta,[2] viimati muudetud direktiiviga 95/23/EÜ,[3] on liha määratlus, mis on koostatud hügieeni huvides ja rahva tervise kaitse eesmärkidel. Kõnealune määratlus hõlmab kõiki loomade osi, mis on kõlblikud inimtoiduks. Kõnealune määratlus ei vasta siiski tarbija arusaamale lihast ning ei teavita tarbijaid mõistega "liha" tähistatud toote tõelisest olemusest.
(2) Mitmed liikmesriigid on vastu võtnud mõiste "liha" määratluse liha sisaldavate toodete märgistuse jaoks. Riikide lähenemisviiside mitmekesisus on tekitanud raskusi, millel on kahjulik mõju siseturu toimimisele ning seepärast on vaja koostada ühtlustatud määratlus.
(3) Direktiivi 2000/13/EÜ I lisas määratletakse teatavad koostisosade kategooriad, mille tähistamisel võib koostisosade loetelusse lisatava koostisosa nimetuse asendada kategooria nimetusega.
(4) Kõnealuses lisas ei ole määratletud kategooriat "liha" ning see tekitab raskusi direktiivi 2000/13/EÜ rakendamisel, eriti seoses koostisosade loetelu esitamisega ja koostisosade koguse märkimisega. Seepärast on vaja ühtlustatud määratlust, mis vastab kategooria "liha" nimetusele, et kohaldada direktiivi 2000/13/EÜ.....
....Direktiivi 2000/13/EÜ I lisasse lisatakse järgmine tekst:
Mõiste Nimetus
"Inimtoiduks kõlblikeks tunnistatud imetajate ja linnuliikide skeletilihased (Vahelihas ja mälumislihased kuuluvad skeletilihaste hulka, kuid süda, keel, pealihased (v.a mälumislihased), randmelihased, kand ja saba ei kuulu skeletilihaste hulka) koos neis sisalduvate või luudele kinnitunud kudedega, kui rasva üldsisaldus ja sidekoesisaldus ei ületa allpool esitatud väärtusi ja kui liha on muu toidu koostisosa. Kõnealuse määratlusega ei hõlmata tooteid, mis on hõlmatud ühenduse määratlusega "lihamass". Suurim rasvasisaldus ja sidekoesisaldus mõistega "liha" tähistatud koostisosade puhul. "liha" ja nende loomaliikide nimi (nimed), mille lihaga on tegemist.
Liigid Rasvkude (%) / Sidekude1 (%)
Imetajad (v.a küülikud ja sead) ja liikide segud, mille puhul on ülekaalus imetajad 25 / 25
Sead 30 / 25
Linnud ja küülikud 15 / 10
Sidekoesisaldus arvutatakse kollageenisisalduse ja lihavalgusisalduse vahelise suhte põhjal. Kollageenisisaldusena käsitatakse hüdroksüproliinisisaldust, mis on korrutatud koefitsiendiga 8.
Kui kõnealuseid piirnorme ületatakse, kuid samas täidetakse muid määratluse "liha" kriteeriume, tuleb "liha" sisaldust vastavalt vähendada ning koostisosade loetelus tuleb lisaks mõistele "liha" märkida rasva ja/või sidekoe olemasolu....
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Le ... 701:ET:PDF
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32001L0101