Side eriala ja vahendid

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Re: Ussisõnad 2023

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Rabapistrik kirjutas: 05 Okt, 2023 22:28 Kui saab sisu tekstina anda, on hästi -- tarkvarasse saab vajadusel sisestada reppide blanketid vms ja väike osa automatiseerimisest on jälle tehtud.
SecureChati Windows versioonis on hetkel olemas kolm sitrepi põhja ja neid on lihtne lisata:
- Kiire olukorra ettekanne
Quicksitrepi blankett tuleb nähtavale tekstikäsuga: &QS

- Kiire vastase ettekanne
Quickenrepi blankett tuleb nähtavale tekstikäsuga: &QE

- Kontakti ettekanne
Contactrepi blankett tuleb nähtavale tekstikäsuga: &CR

SecureChatis on ka kaardirakendus, kus on võimalik lisata täpsettele MGRS koordinaatidele üksuste sümboleid. Omad sinisega ja vaenlase punasega. Hetkel ainult Saaremaa jaoks, aga põhi on olemas. Pärast sümboli väga lihtsad loomist see on võimalik saata raadioteel teistele kasutajatele lühikese piiksuga eetris.
Viimati muutis Juhani Putkinen, 06 Okt, 2023 7:00, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Rabapistrik kirjutas: 05 Okt, 2023 22:28 Mobiilside kasutamises ei ole iseenesest midagi halba, aga allüksuste ülemad peavad teadma, millistel tingimustel on seda võimalik kasutada ja millised riskid kaasnevad.
Vaenlane näeb iga mobla asukoha. Mingi logistiliselt tähtsa tee ääres olev mobla tähendab potentsiaalsed varitsust.

SecureChatit kasutatakse Lennukimoodis - asukohad pole nähtavad ja üldiselt on eetrivaikus. Mingi tähtis teade on lühike piiks eetris ja jälle vaikus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Kuulge, kas SecureChat väärib omaette teemat?
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: 06 Okt, 2023 7:37 Kuulge, kas SecureChat väärib omaette teemat?
Muidugi väärib, aga las ta on veel siin. Uuest kohast keegi ei leia seda üles.

See on nimelt Maakaitse asi ja Ussisõnad ju oli Maakaitsest.
andrusjo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrusjo »

Juhani Putkinen kirjutas: 05 Okt, 2023 20:25
Bjorn kirjutas: 05 Okt, 2023 20:18 Kolme sõnaga palun millel baseerub SecureChat transmissioonikanal? Lühilaine jaamadel?
Väga hea! Nüüd saame juba tehnilistest asjadest rääkida.

SecureChat kasutab näiteks Kaitseliidul juba olemasolevaid raadiojaamu - näiteks Icomi 25W saadevõimsusega autoraadiojaamu (F110, F5022, jne.), ning tasuta humanitaaraabina ammu saadud väga häid 40W saadevõimsusega sõjaväeraadiojaamu SEM-90.

Kaitseliidul on olemas üleriigiline andmesidevõrk ja lisaks kohalikke võrke (näiteks Saaremaa maleval).
Saatsin PS-i
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Militaar.neti privaatsõnumid on hea asi kui on vaja saata infot või küsimusi, mida ei taha avalikkuses esitada.

Side on eriala, millest ei ole sobiv väga detailselt avalikkuses rääkida. Seega kasutage ka privaatsõnumeid, või võtke minuga otse ühendust tehnilist laadi asjadest kas Signaaliga või maili teel. +358 400 674 951, juhani.putkinen@nic.fi. Mina mingi äriga ei tegele, olen lihtsalt üks SecureChati aktiivkasutaja. Kaitseliitlane üle 30 aastat ja edasi.

Võime kasutada igal maleval juba olemas olevaid raadioid, jne. Lisaks malevad saavad ise ehitada kantavaid komplekte, millega SecureChatiga sidet pidada. Ma annan hea meelega nõu. Kõige lihtsam on muidugi nõuda, et malevad ja peastaab hankivad Uniraja OÜ:lt ametlikut SecureChat programme, õlakottraadioid, jne.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Lõuna MKRi Ussisõnadest pole kippu ega koppu. Kuidas läks ja kas oli toimiv turvaline side reservistide baasil kokku pantud rühmadesse ja nende jagudesse?
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Siin on palju väga head infot Ussisõnadelt - minu poolt AITÄH kõigile kommentaare kirjutanudele ja militaar.net keskkonnale.

Vähemalt kusagil oli omal initsiatiivil kasutusele võetud mingid raadiosidevahendid. See on hea - kas või jahimeeste käsiraadiojaamu, või Kaitseliidu malevate omi.

Põhimõtteliselt Ussisonadel pidi moodustama umbes 300 rühma kergejalaväge. Nendel oli aga mõeldud sidepidamiseks kompaniist rühmadesse ja rühmadest jagudesse ainult Signal - meeste enda nutitelefonidega. Sõjas see Signal ei kõlba "karu perssegi" - vajab toimiva interneti, toimiva mobiilivõrgu, nutide laadimisvõimaluse, mobiilivõrgu levi, jne.

Ussisõnad oli väga vajalikud ja täitis oma eesmärgi ka ilma toimivat turvalist sideta. Aga nii see ei tohi jääda. Ilma toimivat turvalist sidet nende 10 000 mehega pole midagi peale hakata - nad on ainult "hakklihaks" lahingutandril.

Ma ei tea midagi paremat sidepidamissüsteemi pataljonist kompaniidesse, ja kompaniidest rühmatesse kui on Eestis leiutatud, Eestis arendatud (ka Kaitseministeeriumi toetusel) ja paljudel õppustel edukalt kasutatud Uniraja OÜ SecureChat. Seda saaks muidugi kasutada ka rühmadest jagudesse, aga üldiselt selleks võiks kasutada ka Icomi digikäsijaamu. Aga siis käsijaamadele on vaja varuakud ja laadimisvõimalus igal rühmal - ka ilma võrgutoideta ja lärmavat generaatori (suure Litium-aku pealt ja teine suur Litiumaku kusagil sõbra juures laadimas).

See side on vaja hankida kiiresti, ilma sideta sellest 10 000 mehest pole mingit kasu. Ei tasu jääda ootama, et see kusagilt taevast kukuks kaela. SecureChatile vastavat sidesüsteemi pole lihtne leiutada ja arendada - see võtab palju aastaid, ja sellest ei kunagi saa nii head kui SecureChat juba on hetkel.
Kasutaja avatar
Smith
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Smith »

Mis selle secure chati hind ka on, oskab keegi öelda?
"We have 50 million Muslims in Europe. There are signs that Allah will grant Islam victory in Europe—without swords, without guns, without conquest—will turn it into a Muslim continent within a few decades." Muammar Gaddafi
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Smith kirjutas: 12 Okt, 2023 19:57 Mis selle secure chati hind ka on, oskab keegi öelda?
Ma olen ainult üks SecureChati kasutajadest. Olen kasutanud seda väga palju paljudel aastatel edukalt. Olen ka teinud parandusettepanekuid SecureChati leiutajale Johannes Väänänenile (Eesti elanik) ja ta on neid parandusettepanekuid ka võtnud arvesse, seega SC on paremaks läinud igal aastal. See testimine ja arendamine pole sugugi lihtne, võtab aastaid aega enne kui on toimiv süsteem olemas.

Hindadest ma ei saa üldiselt rääkida, sest ma neid ei müü.

Ühe näidise ma aga annan. Kaitseliidul on olemas vana, aga veelgi toimiv üleriigiline andmesidevõrk, millesse on kaasatud kõik KL malevad, ja veel midagi muut peale kauba. See on arendatud KL ülema palvel ja minu initsiatiivil juba 1990-aastatel. Selle andmesideprogramm on juba moraalselt vananenud, aga raadiojaamad, antennid, akud, akulaadijad, raadiomodemit, jne. on veelgi täiesti korras. Peaks aga see vana programm vahetama uue SecureChatiga. Uniraja OÜ oli nõus müüma uue programmi selle vana üleriigilise võrgu jaoks nii, et näiteks 30 kasutaja programm maksaks 9999 euri ja kui sama üleriigilise võrgu jaoks tahetakse teised 30 aadressi juurde, siis maksumus oleks umbes sama. Siis KL üleriigilises võrgus oleks vana riistvara ja uus programm 60 kasutajale suurusjärgus 19998 euriga. Hinnast saaks kindlasti ka nõu pidada Johannes Väänäneniga - see oli ainult näidiseksemplar Kaitseliidu Peastaabi G6 ülemale ja KLPS staabiülemale.

Õlakottjaamadest ja antennidest kompaniidele ja rühmadele Uniraja OÜ annab kindlasti pakkumise kui seda küsitakse. Need on ka Eesti toodet ja ennast õigustanud õppustel. Kompaniides võiks olla Windows-versioon laptoppidega ja rühmades Android-versioon nutitelefõnidega (muidugi Lennukimoodis).
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Ma olen nõus, et raadiosidet on vaja.
Ma ei ole nõus, et Signal (mobiiltelefon) ei kõlba karuperssegi - kui raadiosidet ei ole, siis tuleb kasutada seda mis on.
Ma ei ole nõus, et ilma "turvalise raadiosideta" on maakaitse ainult kahuriliha - kordan veel tänase arenduse eesmärki: teha ära esimene samm ja seda täiendada. Aga kui homme algab sõda, siis teeb meil 10 000 inimest rohkem pauku. Iseseisvalt ilma juhtimiseta. Aga ma tean, et brigaadist möödunud ja Tallinna ees peatunud vaenlane kulub igal kümnendal kilomeetril. Eestis on 15000 jahimeest, seal on mitutuhat raadiojaama. Need ei ole "turvalised", kuid need on mobillivõrgust sõltumatud ja tagalaalas KLPdes igal juhul kasutatavad. Tegelikult väiksema "eetriintesiivsusega" isegi Põlvamaal varitsust korraldades.
Kuid veel kord, rõhk on esimese sammu tegemisel võimearenduses.
Üks küsimus ka Juhani Putkinenile - millise ohu eest kaitseb Maakaitset SecureChat võrreldes suvalise jahimehe raadiojaamaga? See kaitseb ju infot, mitte jaama asukohta?
runno
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas runno »

SecureChatile on ka muid kodumaiseid alternatiive, nt Wayren (www.wayren.ee)
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Tänan küsimuse eest Härra Kindral: "Üks küsimus ka Juhani Putkinenile - millise ohu eest kaitseb Maakaitset SecureChat võrreldes suvalise jahimehe raadiojaamaga? See kaitseb ju infot, mitte jaama asukohta?"

Suvaline jahimehe raadiojaam on pikalt eetris, seega asukoht on väga lihtsalt peilitav. SecureChati raadiojaam teeb väga lühikese piiksu eetris ja siis on jälle eetris täielik vaikus. Kui neid väga kõrgel tasemel krüpteeritud piiksusid tuleb paljudel eri sagedustel paljudest eri asukohtadest ja pole mitte kuidagi eristatav kas piiksub brigaadi JuPu, pataljoni JuPu, kompanii JuPu või rühma JuPu, siis vaenlasel on raske otsustada mida nendest piiksujadest hakkab jahtima.

Kui saabki ühe piiksuja asukoha umbkaudu selgeks ja saadab lahingukopteri või drooni otsima piiksujat, siis seal pole midagi näha. Pole antennimasti, pole nähtava antenni, pole sideauto, pole mustade numbritega maastikuauto, võib-olla pole isegi tsiviilsõiduautot. Kuhu ta siis selle "iskanderi" saadab?
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

runno kirjutas: 13 Okt, 2023 7:54 SecureChatile on ka muid kodumaiseid alternatiive, nt Wayren (www.wayren.ee)
Ma ei tea Wayrenist midagi, aga olen SecureChatit aastaid kasutanud edukalt paljudel õppustel - vaga suurte sidekaugustega. Näiteks lahingukompanii hajutatud lahingutegevuses suurel alal. Side toimis SecureChatiga Pataljonist kompaniisse ja kompaniist rühmadesse (kolm jalaväerühma, tankitõrjerühm, miinipildujarühm, lahingutoetusrühm), veel oli kompanii liikuv JuPu ja Võitlusgrupp.

Kas Wayrenil on näidata mingit samalaadist mingilt õppuselt - reaalne sidepidamine (tuletellimused koordinaatidele, vastusena tuld, lennuaeg nn. sekundi)? Kohe miinipildujarühm vahetas tulepositsioone ja oli jälle valmis toetama tabava miinipildujatulega.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Hajutatud lahingutegevuses on vaja tegelikke suuri töökaugusi turvalisele sidele.

Jahimehe käsiraadiojaamaga töökaugus on tegelikult 1-5 km.

Mõõtsin kaardi pealt ülalmainitu LaKo SecureChat side tegeliku töökauguse. Toimis hästi 22 km ilma nähtavaid antenne ja antennimaste. Oleks vajadusel toiminud veel palju suurema töökaugusega aga polnud vajadust. Ussisõnadel kompanii põhijuhtimispunktist kaugemasse rühmasse oli umbes 25 km ja side oleks toiminud veelgi kaugemale kui oleks olnud vajadus ja tahtmine.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist