Stsenaarium: sissid invasiooni vastu

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
kert122
Liige
Kontakt:

Re: Stsenaarium: sissid invasiooni vastu

Postitus Postitas kert122 »

Üleüldse on tegu teooriaga, sissiüksusi pole ette nähtudki, mis siin ikka heietada :roll:
stsenaariumiks arvamuste avaldmiseks on muidugi jutuks hea küll, soomlastel on piirivalve osana sissikompaniid endiselt alles, ju siis mingi mõte nende arust ikka on.
paraadil näeme, raisk
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Chupacabra »

Mis see maakaitse siis on?
kert122
Liige
Kontakt:

minu arusaama kohaselt on tegu kergjalaväe üksusega, mille ülesanne sõjajal on objektide valve jms.
ei kohe kindlasti ei ole tegu sissiüksustega, kohe päris kindlasti mitte, see, et õppekavades oli popp HLT vahepeal, ei tee neist veel mingit sissiüksust.
paraadil näeme, raisk
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

alari kirjutas: 17 Okt, 2023 11:15 Mul on õnnestunud seda fotomiini kasutada ja selgus, et tabada polegi nii lihtne nagu tundub.
Fotomiinis on päris pikk viit nupu vajutamisest aktiveerumiseni.

Minu konstrueeritut distantslõhkeseadmedes viit nupu vajutamisest elektridetonaatori initseerimiseni on 0,04 sekundit.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Võib olla olen ma end valesti väljendanud.
Maakaitse peab oleme võimeline ja valmis ründama vastase kõige esimesi ja tegelikult ka järgmisi üksusi eesmärgiga neid kulutada.
Tänase seisuga võivad nende suundmiinid kiiresti otsa lõppeda. Samuti TT miinid. Seepärast on igal juhul vaja osata vastast peatada ja sundida jalastuma kohalikust keskkonnast saadava tõkestusega. Kui eelnevalt on kasutatud TT miine ja kaitselaenguid, siis paneb tõenäoliselt suvaline risu vastase vähemalt korraks seisma, paremal juhul jalastuma. Siis on 7.62mm maakaitsel võimalus.
Kui mitte keegi maakaitsest ei saa surma, on eesmärk saavutatud, sest vastane kulub ajas, laskemoonas, füüsilises jõus ja olukorrateadlikkuses isegi siis kui ühtegi sõdurit ise ei kaota. Kui see juhtub esimeste ja järgmiste üksustega, siis see kulutab ja kujundab paremad tingimused manööverüksustele.
Võimalik et isegi kaudtule kasutamiseks. Mitte maakaitse üksuste toetuseks, vaid väärtuslikke sihtmärkide hävitamiseks.
Ma ei arva, et seda tuleks nimetada sissitegevuseks.
Kui me kedagi üldse sissideks nimetame, siis need on VGrid. Kuid nende puhul on olulisem sihtmärk kui vahend.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Kindralil on õigus.

On vaja ehitada ka pettevaritsusi ja pettemiinivälju.

Päris miinivaritsuse ette ma tõkkeid ei paneks - see reedaks varitsuse asukoha välja ja vaenlane uuriks droonidega ja lahingukopteritega ala enne kui saadaks mingi kõrge väärtusega sihtmärgi varitsusse.

Kaablid omakorda reedavad sisside asukoha välja ja lihtsustavad sisside jälitamist näiteks koertega.

Distantslõhkeseadmed võimaldavad initseerida M14 ja M21 turvaliselt suurema kaugusega - näiteks 300 m või isegi 500 m.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Selle sama SecureChat õlakottraadio URRP2-ga saab varitsuses saata laengu initseerimiskoodi kas 4W võimsusega või isegi 25W võimsusega. Pärast varitsuse teostamist saab selle sama raadioga kanda ette varitsuse tulemusest turvaliselt SecureChat programmiga - hävitatud see, see ja see.
SC_õlakott_ka_antenn.jpg
SC_õlakott_ka_antenn.jpg (69.82 KiB) Vaadatud 876 korda
Rohkem pilte siin:
viewtopic.php?t=22944&start=150
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

kert122 kirjutas: 17 Okt, 2023 11:41 ... Ma olen mingid tõekspidamised endale omaks võtnud, palun aksepteerige :)
Mitte-sissi pilk kõrvalt -
Ei ole nii, et õige või vale lahendus, hea või halb miin, traat või raadio, jne.
On olemas lahendused mis töötavad või ei mingis kindlas ajahetkes ja kindla sihtmärgi vastu.
Mida rohkem tegevusvariante "tööriistakastis", seda keerukam vastasel otsustada oma tegevuste valikul ning ka see võib iseenesest anda vajalikku ajavõitu. :idea:
Vaidluse asemel sooviks näha rohkem sellist analüütilist arutelu, kus võetakse pulkadeks lahti tehtud (või ise satutud) varitsusi ning vaadatakse selle hetke plusse ja miinuseid. Seda mõlema osaluspoole pealt!

Näiteks toon olukorra elust, kuigi teisest valdkonnast.
Kui mul poeg käis trennis üht võitluskunsti harrastamas, siis oli seal keegi poiss, kes olles natuke suurem, oli ka paar võtet eriti osavalt selgeks saanud. Aasta jagu oli ta siis teistest peajagu üle ja uhkust täis. Kui aga tema tugev külg ja tegevusmuster teistele selgeks sai, siis hakati ise muutma oma liikumist äraarvmatuks ning kasutama täiesti ootamatuid liigutusi. Sell sattus segadusse ja sellest hetkelisest viivitusest piisas, et tema vastu teha oma võte ja võita! Vaimne kaotusmasendus endast väiksemale pani teda sellest spordialast loobuma ja uut valdkonda otsima...

Selline mõistujutt, kuid tegelikult elust enesest. :write:

Vabandan profaani sekkumise eest! :oops:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

mart2 kirjutas: 18 Okt, 2023 8:22 Mida rohkem tegevusvariante "tööriistakastis", seda keerukam vastasel otsustada oma tegevuste valikul ning ka see võib iseenesest anda vajalikku ajavõitu.
Täiesti õige.

Heasse vartitsuse asukohta võiks ju "sügaval rahuajal" tõmmata kaablid valmiks maa alla miinide initseerimiseks tulevikus. Aga minu seisukoht on, et initseerimine on vaja teha kaugel vaenlasest, siis sissi saab ka järgmise varitsuse teostada.
kert122
Liige
Kontakt:

Mardiga väga nõus, nagu ma olengi püüdnud väljendada, võimalusi on lõputult.
üheseid vastuseid ei olegi olemas, kõik sõltub lahinguruumi dünaamikast.
Ma olen paaris viimases "vaidluses" välistanud faktiliselt mõningaid väiteid, et ei saa 90km/h autole pihta või kaabel jääb maha ja muud võimalust pole.
mitte, et ma ennast kuidagi rünnatuna oleks tundnud, vaid et anda uusi vaatenurki, võimalusi on.
paraadil näeme, raisk
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Juhani Putkinen kirjutas: 17 Okt, 2023 13:04
alari kirjutas: 17 Okt, 2023 11:15 Mul on õnnestunud seda fotomiini kasutada ja selgus, et tabada polegi nii lihtne nagu tundub.
Fotomiinis on päris pikk viit nupu vajutamisest aktiveerumiseni.

Minu konstrueeritut distantslõhkeseadmedes viit nupu vajutamisest elektridetonaatori initseerimiseni on 0,04 sekundit.
Mu point oli see, et maanteekiirusel liikuvat autot on võimalik tabada M14-ga 0,2 sekundi jooksul - senikaua on auto miini ees. Inimese reaktsiooniaeg on ca 0,25 sekundit - ükskõik kui pikk on viide, väga keeruline on külje pealt M14ga kiiresti sõitvale autole pihta saada.
Kui tahad autole pihta saada, siis tuleb panna miin nii, et aeg, kui sihtmärk on miini ees, on pikem
kert122 kirjutas: 18 Okt, 2023 11:26 Ma olen paaris viimases "vaidluses" välistanud faktiliselt mõningaid väiteid, et ei saa 90km/h autole pihta
Ma räägin, et tõenäoliselt ei saa M14-ga kiirele autole pihta, sa räägid, et M13ga saab küll :D - üks räägib aiast, teine august.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

alari kirjutas: 18 Okt, 2023 17:00 Inimese reaktsiooniaeg on ca 0,25 sekundit - ükskõik kui pikk on viide
Ka jahimehel on raske lendava linnu pihta saada. On vaja sihtida ette. Kui palju sõltub kaugusest, kiirusest, nurgast, jne.

Minu sissiharjutustel (mitme KL maleva meestega, mitu korda, mitmetes eri kohtades) on olnud mehi kes oskavad kiiresti vahetada nuppudega õige miini ja saavad kohe pihta (välklamp sähvatab täpselt auto kohal), sest viit nupu vajutamisest sähvatuseni on olematult lühike. Pikema viitega läheb oluliselt raskemaks.

On olnud ka mehi kellel on isegi ühe ainukese miiniga olnud vaja harjutada mitu korda enne kui sai pihta (on ka "lahingusurve", teised vaatavad kuidas läheb). On olnud mehi kes surve all õhkivad vale miini (auto sõidab kiiresti ja polnud teinud korralikku lahinguplaani, milles miinide numbrid joonistatud orientiiride kohal).

Ma olen praktikas näinud, et saab küll pihta. Üheksakümnendatel oli raskem, sest nedes distantslõhkeseadmetes oli pikem viit.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Harjutustel ja õppustel on vaja teha valikuid isikute suhtes - et varitsus distantslõhkeseadmetega sujub hästi:

1. Sina oled selle meeskonna nupulevajutaja (õhkija), Sinul sujub see asi hästi, Sina "juhid orkestrid" (mis orientiirid, mis miinid mingi õrientiiri kohale, mis on õhkija asukoht).

2. Sina oled miinide paigaldaja, kes eemaldub varitsuse alalt juba palju enne varitsuse teostamist.

3. Sina oled varitsuse eelluures teatamas, et nüüd tuleb selline kolonn (meelsasti SecureChatiga - üks lühike piiks eetris).

4. Sina oled julgestamas õhkijad.
kert122
Liige
Kontakt:

Alari, ole nii kena ja ära palun too sisse sissiteemase, kus räägitakse parasjagu varitususest, autosid 90km/h.
Sa lood ise oma ajus uue konteksti, sead selle kahtluse alla, omamata elementaatrseid teadmisi teemast, ja siis jahud mulle siin sellest,et ma räägin teemast mööda.
Jah, kui sa kiilud kinni kahtlusesse, et m14 ei ole mõistlik 90km/h autole pihta saada, siis jah, tõsi ta on, aga ole hea, tekita mingi muu hüpoteetiline teema.

Sinu poolt tekitatud kahtlus pole sissiteema, vaid midagi palju peenekoelisemat, mille mõtekus ületab minu võimet loogilisi seoseid luua :wall:
Ükski siss ei läheks sõiduautot püüdma m14-ga, kuidas sa selle peale tuled?!
Siss valib ise aja,koha ja vahendid, et täita ülesanne.
Ära pane pahaks, mulle ei sobi selline sildistamine mulle suhteliselt koduses teemas, kus ülesande püstitaja hakkab norima, et ma muutsin vahendeid, kui teemapüstitaja muutis ülesannet.
Pädev siss laseks ka m14-ga ka auto sodiks 90km/h, aga ühe miiniga küll mitte, selleks oleks vaja neid umbes 4-6tk.
Ühe miiniga, ma isegi ei üritaks , keegi ei üritaks.
Saladuskatte all, naljalt ühte suundmiini liikuva sihtmärgi pihta ei kasutatagi.
Ära pane pahaks, teema on südamelähedane, ja igasugune konteksti rebimine ja naeruvääristamise katse on veidi isiklik.
Pahatihti arusaamatused baseeruvad puudulikule kommunikatsiooni oskusele, mille eest vastutavad mõlemad pooled võrdselt:)
paraadil näeme, raisk
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Keegi ei sunni varitsejaid tõkestuse kõrval õhuvaatlust ootama.
Kordan veel kord fakti: Iraagis oli inimese poolt juhitud IEDde efektiivsus (tegi mingit viga sihtmärgile) umbes 5%. Suundlangud, kildfugassid kõrval ja all. Ja alati oli põhjuseks päästikumehe ajaline eksimus.
Peaaegu mitte kunagi ei järgnenud sellele käsitulirelvade tuld. Aga oli kohti, kus see oleks toonud palju (mitmeid) kaotusi.

Aga ... kui tegemist on kildmiiniga F21/13 on tulemus hoopis teine muidugi. Ja kui kasutatakse mitut korraga, siis veelgi enam.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline