Blokeerimine pole nii lihtne kui võiks arvata. Muidugi mingi "uksekella" signaal on lihtne blokeerida, aga päris raadiosaatja signaal päris raadiovastuvõtjale pole sugugi lihtne.
Stsenaarium: sissid invasiooni vastu
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Re: Stsenaarium: sissid invasiooni vastu
Kas traati ei saa üle tee tõmmata? Õiget värvi peenikest traati peaks olema võimalik vähese vaevaga kruusateele sättida ja õhukeselt sodi alla või vahele peita, nii et sõitvast autost seda ei märka.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Kruusateele kuidagi jah.
Peenike on suhteline, aga väga peenike ei pea vastu mehaaniliselt ja selle takistus on liiga suur (peaks ikka olema vähemalt 200 m pikk).
Kui oleks kasutada vahendid ja aega, siis võiks tee sisse uuristada lausa lisalaenguga tankimiini, ei peaks selle M14'ga jamamagi.
Soomes on selleks lausa spets freesid olemas.
Tankimiini saab ka distantsilt õhku lasta, ei pea survesütikule lootma jääma.
Soomes on selleks lausa spets freesid olemas.
Tankimiini saab ka distantsilt õhku lasta, ei pea survesütikule lootma jääma.
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
200 m 2x0,75 ruutmillimeetri vasekaablid maksab suurusjärgus 100 euri. Viie miini varitsuse kaablid seega 500 euri.
Päris sõjas ikka lendab kuule, mürske ja kilde. Äkki kaabel on katki juba enne kui oleks vaja miini initseerida.
Päris sõjas ikka lendab kuule, mürske ja kilde. Äkki kaabel on katki juba enne kui oleks vaja miini initseerida.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Aga milleks sulle nii jämedat kaablit on vaja? Ma oma tsivilistiajuga mõtlen, et pmst. peaks ju olema sellise lahenduse jaoks vaja eelkõige pinget. Mitte niiväga voolutugevust.
https://www.fabhabs.com/dc-cable-sizing-calculator
Need on nüüd olemas ka EKV Pioneeripataljonil, aga neid ei jätku kindlasti väikestele varitsusmeeskondele. Kui KL malevas peaks selline soov tekkima selliselt miine maha panna, siis selleks võib tellida kohaliku töömehe omakollase traktoriga, kes lihtsalt suure vasaraga tee ära lõhub.Soomes on selleks lausa spets freesid olemas.
Selle kohta on soovitus, et tellige akf Putkinen ja tehke temaga võimalusel näiteks üks nädalavahetus varitsusõpe läbi selle meetodi ja vahenditega, mis tema välja pakub ja siis saavad mitmed asjad võrdlusel selgemaks. Muidu ongi raske mõista, kuidas selline asi välja võiks näha. Akf Putkinen on korraldanud minu teada õppuseid ka suurematele üksustele, nt USA üksused, kes ei suutnud kogu sidet maha suruda (vastasel korral surutakse ju ka enda side maha).Mina olen suur raadiofänn aga kindlasti ei arvestaks, et raadioga saab teisele poole teed panna. Mis siis kui vastane tegeleb side blokeerimisega?
Ma ei ole kindlasti varitsuse ekspert, aga kogemuse mõttes olen lihtsalt erinevad viisid läbi teinud: 1) Kaitseväes loomulikult korduvalt seda nööriga jamamist, no see oli vähemalt toona ikka selline variant, mille jätaksin kõige viimaseks (kindlasti parandab tulemust pidev harjutamine, aga siiski suhteliselt selline kipakas); 2) Kaitseliidus M14 ja M21 varitsused koos käsitulirelvadega, oli kindlasti parem, sai proovitud nii komplekti kuuluva juhtme vedamist kui ka traadiga (omad plussid/ omad miinused, suurim miinus raadioga võrreldes vahemaa); 3) Putkineni variant raadioga, kasutatakse erinevaid sagedusi ja suurimad plussid: suur vahemaa (nt 300-500m) ja jäljetus (miinid paigaldatakse selliselt, et varitsusmeeskond ise üldse füüsiliselt miinide juurde paigaldamisel ei satu, vaid seda teevad julgestusmeeskonnad, kes lähevad nö kaugelt ja seda siis eelkõige jäljeajamise vältimiseks).
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Sütikuid on mitmesuguseid, tava sissil pole nagu nii ka päris süütemasinat, vaid tahaks süüdata väikse pingega ja peab ka toimima.Kilo Tango kirjutas: ↑20 Okt, 2023 10:25 Aga milleks sulle nii jämedat kaablit on vaja? Ma oma tsivilistiajuga mõtlen, et pmst. peaks ju olema sellise lahenduse jaoks vaja eelkõige pinget. Mitte niiväga voolutugevust.
-
- Liige
- Kontakt:
No kui Maakaitse pole siin teema, siis räägime "sisside" TT miinidest ja kaablist.
Retsept 1: Võtke 20 rehvi 20s erinevas kohas.
Pange põlema heleda leegiga.
Tunni pärast on teil 20 varitsuskohta, kus saab igasuguseid objekte teele peita.
Mõnikümmend minutit pärast süütamist võib olla suhteliselt lihtne (pole proovinud) kirkaga miinidele asfaldisse süvendeid teha.
Retsept 2: Koguge rahuajal 10m pikkuseid kaablijuppe ja nööre.
Sõja korral tõmmake neid ise või laske oma toetajatel neid maksimaalselt palju teedele asetada.
Päris "materjalidega" maitsestage oma maitse järgi.
Retsept nr 3: Tehke eelnevaid asju kaltsupoe kaubaga, mulla, kruusa või turbaga, hakkepuiduga (soomlased nii teevad). Aga tehke kohe sõja alguses või isegi enne seda. Ja otsuse las teeb MKR ülem. Või maleva pealik.
Retsept 1: Võtke 20 rehvi 20s erinevas kohas.
Pange põlema heleda leegiga.
Tunni pärast on teil 20 varitsuskohta, kus saab igasuguseid objekte teele peita.
Mõnikümmend minutit pärast süütamist võib olla suhteliselt lihtne (pole proovinud) kirkaga miinidele asfaldisse süvendeid teha.
Retsept 2: Koguge rahuajal 10m pikkuseid kaablijuppe ja nööre.
Sõja korral tõmmake neid ise või laske oma toetajatel neid maksimaalselt palju teedele asetada.
Päris "materjalidega" maitsestage oma maitse järgi.
Retsept nr 3: Tehke eelnevaid asju kaltsupoe kaubaga, mulla, kruusa või turbaga, hakkepuiduga (soomlased nii teevad). Aga tehke kohe sõja alguses või isegi enne seda. Ja otsuse las teeb MKR ülem. Või maleva pealik.
ma üritan natuke kokkuvõtvalt teha, kaabli vedame läbi kruusa ei ole väga mõistlik, sellest kaablist ei jää mitte midagi järgi, siis juba vedada läbi truubi või jõe põhjast vms.kõiki truupe ja jõgesid ei jõuta kontrollida, kindasti mitte esimene eselon, ja kui ka kontrollivad, on väga hea, siis on nad aeglased.
peale plahvatust ma väga kahtlen, et plahvatuskohal mingit inimese lõhna on.
ajalist konteksti tuleb ka vaadata, sissvastased üksused ei tule kindlasti kohe, , lõhnal on vanus ja ärme unusta, et see, millist jälge aetakse, ei sõltu mitte koerast, vaid koerajuhist, kes loeb koera,otsib ise kinnitust jälje pealt ja paneb kaks pilti kokku.
traat ise ei jäta mingit lõhna maha, kui koer tuli otse peale, siis ta võttis lõhna õhust ja tuli , seda seostada traadiga on minu arust vale järeldus, aga siin on ka distantsi, tuulesuuna, niiskuse jms küsimus.
kui on oht, et sissivastased üksused on alas, siis ka neile leidub rohtu, saab petta liikudes, koer ei tööta lõputult, mida palavam on, seda kiiremini koer väsib ja lakkab töötamast, samuti, tuleb mõista, et mingitele pindadele jääb jälg kauemaks kui teistele pindadele, koer võib inimjälje pealt minna vabalt looma jäljele ja kui koerajuht jääb selle taipamisega hiljaks, tuleb minna tagasi ja otsida uuesti see õige jälg üles, aga lõhn jääb koguaeg nõrgemaks ja lõppude lõpuks saab iga koera ka ära lõpetada või vigaseks teha.
see pole eriline teadus, see on kõik vanades sissiõpikutes kirjas olnud aastakümneid.
ega sissinduses pole mingit müstikat, see on roppraske töö ja vähepopp, kui rahuajal siss oma alasid ette ei valmista ja varusid alale ei paiguta, siis mina ei usu, et eluga välja tullakse, lõpeb moon, lõpeb toit, ja kui ei ole ette läbi mõeldud kuidas kõrgema üksusega infot vahetatakse, jääb siss ka infovälja ja parimal juhul hakkab ise lahinguruumist tegema järeldusi, halvemal juhul jääb moona,toidu ja infonälga, muutub kasutuks.
minu arvates pole mõtet seda viljeleda, kui see pole riiklik meetod, harrastuseks muidugi hea, ja loomulikult kriisisituatsioonis individuaaloskuseks muidugi väga hea.
peale plahvatust ma väga kahtlen, et plahvatuskohal mingit inimese lõhna on.
ajalist konteksti tuleb ka vaadata, sissvastased üksused ei tule kindlasti kohe, , lõhnal on vanus ja ärme unusta, et see, millist jälge aetakse, ei sõltu mitte koerast, vaid koerajuhist, kes loeb koera,otsib ise kinnitust jälje pealt ja paneb kaks pilti kokku.
traat ise ei jäta mingit lõhna maha, kui koer tuli otse peale, siis ta võttis lõhna õhust ja tuli , seda seostada traadiga on minu arust vale järeldus, aga siin on ka distantsi, tuulesuuna, niiskuse jms küsimus.
kui on oht, et sissivastased üksused on alas, siis ka neile leidub rohtu, saab petta liikudes, koer ei tööta lõputult, mida palavam on, seda kiiremini koer väsib ja lakkab töötamast, samuti, tuleb mõista, et mingitele pindadele jääb jälg kauemaks kui teistele pindadele, koer võib inimjälje pealt minna vabalt looma jäljele ja kui koerajuht jääb selle taipamisega hiljaks, tuleb minna tagasi ja otsida uuesti see õige jälg üles, aga lõhn jääb koguaeg nõrgemaks ja lõppude lõpuks saab iga koera ka ära lõpetada või vigaseks teha.
see pole eriline teadus, see on kõik vanades sissiõpikutes kirjas olnud aastakümneid.
ega sissinduses pole mingit müstikat, see on roppraske töö ja vähepopp, kui rahuajal siss oma alasid ette ei valmista ja varusid alale ei paiguta, siis mina ei usu, et eluga välja tullakse, lõpeb moon, lõpeb toit, ja kui ei ole ette läbi mõeldud kuidas kõrgema üksusega infot vahetatakse, jääb siss ka infovälja ja parimal juhul hakkab ise lahinguruumist tegema järeldusi, halvemal juhul jääb moona,toidu ja infonälga, muutub kasutuks.
minu arvates pole mõtet seda viljeleda, kui see pole riiklik meetod, harrastuseks muidugi hea, ja loomulikult kriisisituatsioonis individuaaloskuseks muidugi väga hea.
paraadil näeme, raisk
Akf kert122, traadi ja jälje puhul mõeldi ikka seda, et kui traati maha paned, siis jäävad jäljed maha. Raadio puhul oleme teinud sedasi nagu enne ütlesin - miinipaigalduse teevad julgestusmeeskonnad, kes ise füüsiliselt puutuvad varitsusmeeskonnaga kokku väga suure kaarega, s.t kui otse traadi vedamisel oleks see varitsuskohast varitseja asukohani liikuda vaja ca 300-500m (kõige lähem tee kahe punkti vahel), siis julgestusmeeskond läheb mitme kilomeetrise ringiga (nad on juba esiteks ise 1-2km kaugusel ja sealt lähevad omakorda ringiga, et miinid paika panna), mis vähendab ju sisuliselt varitseva üksuse vahelejäämise võimalust ka võimaliku jälje ülesvõtmisel. Selleks ajaks kui kõmakad käivad, on julgestusmeeskond juba tagalas asuva kogunemispunkti poole suundunud. Aga eks need kõik tehnilised detailid.
Traadi osas saabki üheks probleemiks see üle tee vedamine, sest risk on nii kiiremaks avastuseks kui traadi enneaegseks lõhkumiseks.
Traadi osas saabki üheks probleemiks see üle tee vedamine, sest risk on nii kiiremaks avastuseks kui traadi enneaegseks lõhkumiseks.
-
- Liige
- Kontakt:
Huvitav mis hetkest jälituskoerad venelaste üksustesse kaasatakse?
- Juhani Putkinen
- Liige
- Kontakt:
Kui meie sissid tekitavad suuri kaotusi vene kolonnidele, siis juba kolonnidesse kaasatakse "terroristide" vastaseid üksusi, või kolonnist kutsutakse kopteritega kohale.Martin Herem kirjutas: ↑20 Okt, 2023 18:37 Huvitav mis hetkest jälituskoerad venelaste üksustesse kaasatakse?
Ei venelased anna lõpmatuseni tekitada nendele kaotusi ilma, et hakkavad jahtima sisse.
Esimesed rünnakuüksused muidugi tahavad liikuda suure kiirusega edasi ega üldiselt tohi hakata jännama sissidega. Pärast aga tuleb tagala mida meie sissid hakkavad efektiivselt hävitama miinivaritsustes. See vaenlase logistika hävitamine meie sisside poolt aga teeb meie manööverüksustele lihtsamaks vaenlase põhiüksused hävitada.
nüüd läks põnevaks, kui keegi teab, öelge mulle ka.
ma olen lugenud paljusid Gerassimovi asju, neid doktriine ja vigureid, kuidas mingeid asju tehakse, ja kui ma vaatasin, mis Ukrainas toimus, loomulikult avalike allikate andmeid, siis mulle veidi tundub, et reaalsuses on ikka väga pohhui, mis sinna õpikutesse kirjutatud oligi...
aga avalikud allikad kirjutasid ka, kuidas Gaza haigla sai õhurünnaku, tegelikult jällegi pildimaterjal ütleb, et mingi parkla sai laperdava suvalise raketiga pihta, ja see rakett oli ka ilmselt max 10kg lõhkeainega, 500 hukkunut, no massihüsteeria tekitamiseks, psyopsiks, heakene küll,aga see on muidugi teine teema.
ma olen hakanud kahtlema, kas neid kutsusid üldse tuleb, aga okei, mängult tuleb.
ja mis siis, kui tulebki, mis siis on? SIss ju ometi teab, et haakidega me väsitame koerad ära, koer läheb sirgelt, kuni koerajuht avastab, et jälg on kadunud, siis ta leiab selle jälle, siis ta kaotab selle jälle, aeg kulub, koer väsib, muidugi, siss väsib ju samamoodi.
kui sissid tegutsevad massiliselt ja suurel alal, siis kuidas seda ala piirama hakatakse, kui ala on ikka suur, ütleme 50km*25km pole mingi kunst varitsustega katta.
mina väidan, et niikaua, kuni sissid on ettearvamatud ja nende käitumusmustrid on ettearvamatud, päris julgelt ei tule keegi sinna peale, esmalt üritatakse siginteja muid vigureid.
kõik see võidab meie jõududele aega, aga meie jõud peavad ka mõistma, et meie aeg saab läbi, meid tuleb tuua ära ja poputama hakata kuskil
ma olen lugenud paljusid Gerassimovi asju, neid doktriine ja vigureid, kuidas mingeid asju tehakse, ja kui ma vaatasin, mis Ukrainas toimus, loomulikult avalike allikate andmeid, siis mulle veidi tundub, et reaalsuses on ikka väga pohhui, mis sinna õpikutesse kirjutatud oligi...

aga avalikud allikad kirjutasid ka, kuidas Gaza haigla sai õhurünnaku, tegelikult jällegi pildimaterjal ütleb, et mingi parkla sai laperdava suvalise raketiga pihta, ja see rakett oli ka ilmselt max 10kg lõhkeainega, 500 hukkunut, no massihüsteeria tekitamiseks, psyopsiks, heakene küll,aga see on muidugi teine teema.
ma olen hakanud kahtlema, kas neid kutsusid üldse tuleb, aga okei, mängult tuleb.
ja mis siis, kui tulebki, mis siis on? SIss ju ometi teab, et haakidega me väsitame koerad ära, koer läheb sirgelt, kuni koerajuht avastab, et jälg on kadunud, siis ta leiab selle jälle, siis ta kaotab selle jälle, aeg kulub, koer väsib, muidugi, siss väsib ju samamoodi.
kui sissid tegutsevad massiliselt ja suurel alal, siis kuidas seda ala piirama hakatakse, kui ala on ikka suur, ütleme 50km*25km pole mingi kunst varitsustega katta.
mina väidan, et niikaua, kuni sissid on ettearvamatud ja nende käitumusmustrid on ettearvamatud, päris julgelt ei tule keegi sinna peale, esmalt üritatakse siginteja muid vigureid.
kõik see võidab meie jõududele aega, aga meie jõud peavad ka mõistma, et meie aeg saab läbi, meid tuleb tuua ära ja poputama hakata kuskil

paraadil näeme, raisk
see kopteriga tulev sissi püüdmise üksus lõpetatakse paari salvega ära, selleks sissil automaatrelv ongi. Siss võib,peaks ja saab olla ka ühtlasi väga hea individuaalsete laskeoskustega vend olla, kes lõpetab palju asju ära. Kopteriga ei saa väga erilist midagi tulla, ma pigem muretseks suurema mastaabiga ürituse pärast, kaastakse sigint, mitmed brigaadid, hunnikus droone, kõik see, mida siss ei näe, vot siis on probleem, ehk siis siss on oma ülesande täitnud, nüüd tuleks põgeneda või varjuda, ja tähelepanu peaks hakkama püüdma brigaadid.Juhani Putkinen kirjutas: ↑20 Okt, 2023 18:50Kui meie sissid tekitavad suuri kaotusi vene kolonnidele, siis juba kolonnidesse kaasatakse "terroristide" vastaseid üksusi, või kolonnist kutsutakse kopteritega kohale.Martin Herem kirjutas: ↑20 Okt, 2023 18:37 Huvitav mis hetkest jälituskoerad venelaste üksustesse kaasatakse?
Ei venelased anna lõpmatuseni tekitada nendele kaotusi ilma, et hakkavad jahtima sisse.
Esimesed rünnakuüksused muidugi tahavad liikuda suure kiirusega edasi ega üldiselt tohi hakata jännama sissidega. Pärast aga tuleb tagala mida meie sissid hakkavad efektiivselt hävitama miinivaritsustes. See vaenlase logistika hävitamine meie sisside poolt aga teeb meie manööverüksustele lihtsamaks vaenlase põhiüksused hävitada.
minule tundub nii vähemalt, ei põle reaalset kogemust, kõigest paarkümmend aastat harjutusi ja hulgaliselt nii materiaalseid kui immateriaalseid ohverdusi.

paraadil näeme, raisk
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline